Slovenija

Scajola krši zaščitni zakon za manjšino

Trst, 09. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.M. / STA
Komentarji
0

Italijanski notranji minister Claudio Scajola je izdal odlok, ki za štiri dvojezične občine na Tržaškem uvaja možnost izdaje le enojezične (italijanske) osebne izkaznice.

Župani predsednika Ciampija pozvali k ukrepanju

Želi italijanski notranji minister Scajola izbrisat prisotnost Slovencev na teritoriju?
Želi italijanski notranji minister Scajola izbrisat prisotnost Slovencev na teritoriju? FOTO: Reuters

Župani štirih dvojezičnih občin v tržaški pokrajini - Devin-Nabrežina, Dolina, Zgonik in Repentabor - so v odzivu na nedavni odlok italijanskega notranjega ministra Claudia Scajole že pisali italijanskemu predsedniku Carlu Azegliu Ciampiju in ga pozvali, naj zagotovi, da odlok ne bo onemogočil izvajanja zaščitnega zakona za Slovence v Italiji.

Odlok italijanskega notranjega ministra Scajole, krši mednarodne sporazume med Slovenijo in Italijo, meni Peter Močnik iz Stranke Slovenska skupnost. Po njegovih besedah gre za gonjo nacionalnega zavezništva proti slovenski manjšini in Slovencem, hočejo izbrisat prisotnost Slovencev na teritoriju, zahtevali pa so tudi, da vlada odstavi župane, ki nočejo izdajati teh izkaznic. Ta ukrep ministra je neveljaven, po njegovem mnenju gre za čisto fašistično potezo. Zato bo stranka vložila priziv na deželno upravno sodišče Furlanije-Julijske krajine.

SSk vložila priziv na odlok

Minister Scajola je z odlokom grobo kršil zaščitni zakon za slovensko manjšino, je menil senator Fulvio Camerini (Oljka).

Stranka Slovenske skupnosti (SSk) je vložila priziv na deželno upravno sodišče Furlanije-Julijske krajine (FJk) na odlok italijanskega notranjega ministra. Priziv, ki so ga izročili županom prizadetih občin, tržaškemu prefektu Vincenzu Grimaldiju in italijanskemu notranjemu ministrstvu, zadeva tudi vse ostale ukrepe, ki jih je sprožil omenjeni odlok, tudi ukaz tržaškega prefekta, naj župani do torka, 12. februarja, začnejo izvajati odlok. Omenjeni priziv predstavlja, kot so pojasnili na novinarski konferenci, podporo županom dvojezičnih občin, saj se lahko v skladu z njim izognejo izvajanju odloka ministra Scajole brez tveganja kazenskega pregona. Odlok je namreč sedaj zamrznjen do 20. februarja, ko bi morala potekati o njem razprava na upravnem sodišču.

Odlok obsodili tudi predstavniki Oljke in Illyjeve liste

Predstavniki italijanske levo-sredinske Oljke in Illyjeve liste, so na petkovi novinarski konferenci v Trstu obsodili odlok italijanskega notranjega ministra Claudia Scajole glede izdaje enojezičnih osebnih izkaznic v štirih dvojezičnih občinah. Minister Scajola je z odlokom grobo kršil zaščitni zakon za slovensko manjšino, je menil senator Fulvio Camerini (Oljka). Odlok je sporen s pravnega vidika, politično pa je zelo nevaren, ker prizadene sožitje in se uvršča v razdiralno politiko, ki jo Dom svoboščin izvaja na državni in krajevni ravni, so še menili udeleženci novinarske konference.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja