Slovenija

Sazasu zaradi nepravilnosti grozi globa do milijona evrov

Ljubljana, 13. 04. 2011 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
19

Urad za varstvo konkurence je Sazasu izdal odločbo, s katero ugotavlja nepravilnosti pri izplačilu avtorskih honorarjev. Sazasu so naročili popravljalne ukrepe, če jih ne bo spoštoval, pa mu grozi globa do milijona evrov.

Sazas vodi Matjaž Zupan
Sazas vodi Matjaž Zupan FOTO: Miro Majcen

V odločbi UVK piše, da je Sazas pod vodstvom Matjaža Zupana med letoma 2006 in 2009 nadomestila za uporabo avtorskih glasbenih del avtorjem delil brez ugotavljanja dejanske uporabe glasbenih del, danes poroča časnik Finance.

UVK, ki ga vodi Damjan Matičič, Sazasu očita, da so bila pravila za nagrajevanje določena nepregledno, subjektivno in retroaktivno, nanje pa so lahko vplivali le redni člani, ki so bili zaradi te možnosti postavljeni v boljši konkurenčni položaj kot drugi avtorji.

Poleg tega UVK navaja, da je Sazas svoje člane vsaj nekaj let obremenjeval z obveznim vplačevanjem v promocijski sklad, iz katerega so sredstva delili na podlagi nepregledno določenih pravil. Ta pravila so lahko po ugotovitvah UVK oblikovali le redni člani z glasovalno pravico, kar je vodilo do izkrivljanja konkurence med avtorji.

V skladu s tem UVK od Sazasa med drugim zahteva, da mora vsem avtorjem zagotoviti enako pravico na sejah skupščine in da mora na domači spletni strani objaviti v roku 15 dni vsa letna poročila in vse sprejete sklepe, ki se nanašajo na obračun honorarjev. Če Sazas odločbe ne bo spoštoval, ga lahko doleti globa v vrednosti deset odstotkov letnih prihodkov, kar lahko znaša do enega milijona evrov.

Na Sazasu zavračajo očitke iz odločbe in želijo sestanek z ministrstvom

Na Sazasu so se že odzvali na odločbo UVK. Pravijo, da v celoti zavračajo argumentacijo delne odločbe UVK. Kot so zapisali, UVK ni neodvisna institucija, saj deluje v okviru ministrstva za gospodarstvo. "To skrbi za gospodarske subjekte (kapital), ki mu avtorska pravica predstavlja edino oviro na poti do popolnega dobička. V isti sestavi je tudi urad za intelektualno lastnino. In vse tri institucije vodi politika ene od parlamentarnih strank koalicije, njen edini cilj pa je uničiti avtorsko zaščito v Sloveniji," so navedli.

"Država je slovenske skladatelje in avtorje prisilila v obvezno kolektivno ščitenje avtorske pravice! To pomeni, da nas je država prisilila v monopol! In sedaj nam ta vsiljeni monopol očita," so izpostavili. Dodali so še, da so zato na ponedeljkovi izredni skupščini sprejeli sklep, da se državi takoj pošlje zahtevek za spremembo člena zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki govori o obveznem kolektivnem ščitenju avtorske pravice, saj nočejo monopola.

"Hočemo, da o višini nadomestil za naša avtorska dela individualno odloča kakovost in ne 'socialistična' uravnilovka! Hočemo plačilo nadomestil na osnovi rezultatov dela in ne na osnovi dela ter teorije enakih želodcev!" so še zapisali pri Sazasu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cemkcku4
14. 04. 2011 08.59
Dragi srebrnibre, to se ti ne zdi, ampak tako je.In zadeva se že vleče najmanj 10 let.Gre za skupino ljudi, ki legalno kradejo denar.Izplačilo avtorstva pa je minimalno ali pa ga celo ne izplačujejo.Zadeva je stara.Vsi, ki imajo zaslombo pri vladi lahko dobesedno počenjajo kar si želijo.Boljše ne bo nikoli, vedno je hujše.Ali pač??? Strah je gospod in dokler vlade in politikov ne bo strah, ne bo bolje.Nasprotno, vedno bolj hrabri so in vedno huje je.
srebrnibreg
13. 04. 2011 18.54
Meni se zdi, da Sazas ni državna ustanova, temveč skupina prevarantov katera legalno do zdaj krade denar.
srebrnibreg
13. 04. 2011 18.05
Ma kakšne ukrepe. Takoj kazen in takoj prepovedati delovanje. Vsem prevaranim plačnikom naj vrnejo ves denar. Da bi lahko nekdo tako legalno drugim neupravičeno jemal res ne vem, če še kje obstaja.
Pandemia
13. 04. 2011 15.56
kaj država bo tožila samo sebe??? ha ha ha ha bučke so po 1,2kg na tržnici v mostah!!!
ZavedniSlovenci
13. 04. 2011 15.02
Ni dneva ,da se nebi odkrivalo nove in nove lopovščine,ampak nič zato .Marmelada gor ali dol,saj itak ne bo nihče pranomočno optožen..Heheheh ,no kdo bo jutri na vrsti...Dejmo krast dokler je kaj...in živimo vsi pošteno,kot je rekel TITO..Kradi i živi pošteno..Mejdun kaj se je to prijelo,da tudi v praksi čezdalje bolj velja.... Ukinite že enkrat ta SAZAS.....
tinakr
13. 04. 2011 14.50
SAZAS - za moje pojme ena največjih mafijsko parazitskih organizacij v državi, ki se največ ukvarja z izkoriščanjem avtorskega dela ljudi, ki s to organizacijo nimajo niti najmanjše veze in ki najverjetneje takega posiljenega mafijskega načina plačevanja nekim tretjim osebam, ki se skrivajo pod krinko "začnite avtorskih pravic"; niti ne bi podpirali. Fajn oglobit in nato ukinit!! Vprašajte malo organizatorje raznih prireditev, kako škodo jim delajo gestapovci iz SAZAS-a!! Pa preverit njihovo premoženje obvezno! Baje ga je kar veliko...
Dejan Zajebancije
13. 04. 2011 14.48
Dajte ta krvosesni SAZAS, kjeri si peščica kuje dobičke na plečih večine, ŽE ENKRAT UKINIT!!
SSSSS
13. 04. 2011 14.30
Mater, tale Matjaž Zupan ima pa jajca, da si upa kaj takega napisati, po tem, ko so ga zasačili z rokami v marmeladi. V normalnih državah bi ga še isti trenutek vrgli v zapor.
Madyy
13. 04. 2011 14.27
To izsiljevalsko Bando bi morali poleg zbornic z dekretom ali referendumom prepovedat Takoj..??
CrnHudicek
13. 04. 2011 14.22
sazas = podpora kvazi glazbenikom ki s svojo glasbo ne zmorejo skupaj spravit enega koncerta od katerega bi lahko živeli..........verjemte mi da sidarta ne rab sazasa in slaki tud ne ;)
Uroš Mernik
13. 04. 2011 14.21
društvo propadlih muzikantarov, naj delajo poslušljivo muziko in se bodo prodajali !
sezutimacek
13. 04. 2011 14.17
ma kaj globo, ukinit to mafijo. od kod bodo pa plačali globo? najbrž ne bodo vzeli predinu, lovšinu in saški ampak spet malim muzičarjem
ddrej
13. 04. 2011 14.08
Za njih je to drobiž. Tako, kot da rečeš Pahorju za kakšen evro dva.
wsharky
13. 04. 2011 14.08
... oglobit monopoliste ... sazas je ena velika koruptivno-klentelisticna samopromotivna organizacija...
njami04
13. 04. 2011 14.03
pa ne samo on, vsi lopovi okoli njega
njami04
13. 04. 2011 13.57
pa ne samo on, vsi okoli njega
E moj MZ-Hektor. Blablablablablablablablablab ........ No to je še ena nepotrebna inštitucija katero upravlja privat lobi z žegnom države. Sem še spadajo banke, zavarovalnice ......... Kaj pa bi bilo, če bi se združili lastniki lokalov in od sazasa zahtevali plačilo, ker sploh vrtijo (slovensko) glasbo. Včasih, bi za mene občasnega obiskovalca lokalov bil prav prijeten dogodek, če ne bi moral poslušati mučnega cviljenja preko preglasnih zvočnikov.
E moj MZ-Hektor. Blablablablablablablablablab ........ No to je še ena nepotrebna inštitucija katero upravlja privat lobi z žegnom države. Sem še spadajo banke, zavarovalnice ......... Kaj pa bi bilo, če bi se združili lastniki lokalov in od sazasa zahtevali plačilo, ker sploh vrtijo (slovensko) glasbo. Včasih, bi za mene občasnega obiskovalca lokalov bil prav prijeten dogodek, če ne bi moral poslušati mučnega cviljenja preko preglasnih zvočnikov.
gobavec
13. 04. 2011 13.44
je MZ Hektor malo preveč grabil zase? Vsekakor :)