Slovenija

Sazas s samovoljnim ravnanjem sprožil prijave

Ljubljana, 18. 04. 2010 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekateri imetniki avtorske pravice Sazasu očitajo, da jim ta neupravičeno odreka članstvo v združenju in s tem onemogoča sodelovanje pri delu skupščine. Sazas pa pravi, da so sejo skupščine sklicali skladno z veljavnim statutom.

Člani Sazasa bodo na ponedeljkovi skupščini pregledali poslovanje združenja, seznanili se bodo tudi s spremembami zakona o avtorski in sorodnih pravicah in volili organe združenja.

Urad RS za intelektualno lastnino je prejel pritožbe imetnikov avtorske pravice, ki menijo, da jim Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene pravice Slovenije (Sazas) neupravičeno odreka članstvo v tem združenju, s tem pa onemogoča sodelovanje pri delu skupščine, ki bo v ponedeljek. Urad opozarja, da skupščina, ki ni sklicana v skladu z veljavno zakonodajo, ne more sprejeti veljavnih sklepov. Urad je Sazasu namreč v imenu države podelil dovoljenje za kolektivno upravljanje na glasbenih delih in začasno dovoljenje za upravljanje avtorskih pravic v primeru kabelske retransmisije avdiovizualnih del.

Sazas tako na za ponedeljek napovedano skupščino ni povabil nekaterih avtorjev, ki izpolnjujejo pogoje za redno članstvo v skladu z veljavnimi pravili združenja, so sporočili iz urada. Urad je bil ob tem tudi obveščen, da Sazas od posameznih članov zahteva, da podpišejo nova pooblastila, kljub temu da so to v preteklosti že storili in da so torej še vedno člani.

Radio
Radio FOTO:

Zakon o avtorski in sorodnih pravicah v zadnjem letu v tem delu ni spremenil, urad pa ni bil obveščen o razlogih za zahtevanje podpisa novega pooblastila ali ponovno vključevanje že obstoječih članov v združenje. Zato tudi opozarja pred možnostjo, da skupščina, ki ni sklicana v skladu z zakonodajo in veljavnimi pravili, ne more sprejemati veljavnih sklepov.

Urad poziva k prijavi kršitev

Ob tem Urad RS za intelektualno lastnino tudi poziva vse imetnike pravic, da mu posredujejo vse podatke o domnevnih kršitvah Sazasa v zvezi s kolektivnim upravljanjem avtorskih pravic, za katere ima združenje dovoljenje urada. Urad bo v primeru ugotovljenih kršitev zoper kršitelje sprožil ustrezne postopke in v skladu z zakonskimi pooblastili v okviru svojih pristojnosti zagotovil ustrezno odpravo morebitnih kršitev.

V Sloveniji je sicer več kot 5000 imetnikov avtorskih pravic, vendar jih tako skoraj 4800, glede na odločitev Sazasa, ne dosega praga za polnopravno članstvo, s tem pa tudi pravice do odločanja o pravilih za razdelitev pridobljenih sredstev in tudi sicer ne morejo sodelovati pri odločanju o delovanju in prihodnosti Sazas. Tudi sicer je večina podatkov o delovanju Združenja Sazas težko dosegljiva, zato nekateri avtorji opozarjajo na netransparentnost delovanja združenja.

Urad to vabilo objavlja, ker je po zakonu o avtorski in sorodnih pravicah Sazas dolžan skrbeti za vse imetnike avtorske pravice, ne glede na to, ali je prejelo pooblastilo posameznega avtorja ali ne. V primerih obveznega kolektivnega upravljanja pravic lahko namreč kolektivna organizacija upravlja pravice imetnikov tudi brez posebnega pooblastila avtorja oz. imetnika avtorske pravice. Poleg tega obstajajo pritožbe, ki kažejo na sum, da vsi imetniki pravic nimajo enakega položaja in varstva svojih pravic, kot to predpisuje zakon, čeprav so združenje Sazas že pooblastili za upravljanje svojih pravic.

"Jabolko spora" med avtorji naj bi bil predvsem cenzus, ki omogoča posameznim imetnikom avtorskih pravic glasovanje na skupščini in možnost, da so izvoljeni v organe združenja. Sazas je namreč na eni izmed skupščin pod točko razno sprejel sklep, po katerem so lahko polnopravni člani le tisti, ki od avtorskih pravic dobijo letno več kot 4000 evrov, s čimer so izločili številne manjše avtorje.

Odgovor Sazasa

Iz Sazasa pa so sporočili, da so sejo skupščine sklicali skladno z veljavnim statutom, ki je potrjen s strani pristojnega upravnega organa. Hkrati ga je prejel tudi Urad za intelektualno lastnino RS (URSIL), ki nanj ni imel nikakršnih pripomb.

Zvočnik
Zvočnik FOTO: POP TV

V zvezi z razlikovanjem med rednimi člani in tistimi, ki to niso, kar naj bi zaradi glasovalne pravice po mnenju URSIL bilo sporno, pa Sazas poudarja, da svetovne in evropske kolektivne organizacije kakršna je Sazas izrecno razlikujejo med člani, in sicer na člane, ki imajo pravico glasovanja in člane, ki nimajo pravice glasovanja. Vse navedeno ni nikakršna posebnost Združenja Sazas in, da celo Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO), katere članica je tudi Slovenija, izrecno poudarja, da naj imajo pravico glasovanja samo tisti avtorji in imetniki pravic, ki dosegajo določen znesek izplačil.

Predlani je Sazas po ocenah izdal račune iz različnih naslovov v višini do 20 milijonov evrov, po neuradnih informacijah, uradne namreč niso dostopne, pa naj bi si večino teh sredstev razdelilo manj kot 200 avtorjev, ki imajo polnopravno članstvo v Sazasu.

''Slovensko državo v Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino (WIPO) zastopajo predstavniki URSIL, zato nikakor ni mogoče razumeti, da URSIL ta pravila ne bi bila poznana in da od Združenja Sazas celo zahteva ravno nasprotno,'' so zapisali na Sazasu.

Kot še pišejo, so popolnoma neresnične tudi trditve, da naj bi Združenje Sazas izstavilo račune za 20 milijonov evrov in da naj bi si ta znesek razdelilo manj kot 200 avtorjev. ''Samo v Sloveniji prejme nakazilo letno okrog 2500 avtorjev. Na osnovi pogodb, ki jih ima Združenje Sazas sklenjene z avtorskimi organizacijami in ostalimi imetniki pravic po celem svetu pa nakaže v tujino več milijonov evrov letno.''

SAZAS
SAZAS FOTO: E plus

Vse to je URSILu dobro poznano, poznan mu je tudi statut Združenja Sazas, še poudarjajo v Združenju. V lanskem letu je Sazas za obdobje zadnjih petih let pregledovala davčna inšpekcija, ki ni izdala nikakršnega sklepa, saj je poslovanje Sazasa popolnoma zakonito. Prav tako je potrebno poudariti, da ima Združenje vsako leto, skladno z Zakonom o avtorskih in sorodnih pravicah, tudi pregled poslovanja neodvisne pooblaščene revizijske hiše. Tudi to je URSIL dobro poznano, so še zapisali v Združenju Sazas.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dusan72
11. 06. 2010 22.20
Če so moji viri še vedno zanesljivi, bo MZ traktor kmalu lahko (bo moral) iskal drugo zaposlitev. Držim pesti.
srebrnibreg
19. 04. 2010 12.40
V poštenost SAZASA bom verjel ko mi bodo dokazali, da tudi tujim izvajalcem plačujejo del tega kar za njih v Sloveniji kasirajo. Drugače menim, da je to ena največjih prevarantskih združb pri nas. Spoštovani DURS-ovci in inšpektorji do kdaj?
Heinekenx
19. 04. 2010 10.49
Pred kratkim sem bil v neki restavraciji, v kateri je bil z družbo tudi Zupan Matjaž. V restavraciji kjer je bil na kosilu so zelo jezni na SAZAS in seveda na Zupana. Jaz osebno z Zupanom ne bi šel v noben gostinski lokal, saj si predstavljam kakšen obrok mu pripravi kuhar ko izve za koga kuha,mogoče pljunek, mogoče mu ponesreči pade zrezek na tla,mogoče ....Pa dober tek Zupan in tvoja družba
MiroF
19. 04. 2010 09.52
To pa je mafija tale Zupan je že parkrat videl cel svet, sej sploh neve kaj bi še počel, kaj bi si omislil, me prav zanima katerga botra ima v politiki, da je tako nedostopen, kdo bo to prevetril, da nebodo iz lokalov metali radije ven.
Naglas
19. 04. 2010 09.43
Če ne "talajo" med vse avtorje ... zakaj morajo potem vsi lokali plačevat?
porka.malorka
19. 04. 2010 09.32
Kako niso našli nobenih neprailnosti. Ko je že samo po sebi nelogično da je nekdo plačen dvakrat za enkratno delo. Npr.: prvič Izvajalca plača prireditelj. In nato mu še plača sazas. Zakaj?????
jurjur
19. 04. 2010 08.40
Sazas bi bilo potrebno res temeljito prevetriti. Delajo tako kot DARS: 30% predrago, če ne še dražje. dusan72: SAZAS od našega ponudnika kabelskega TV signala zahteva zatemnitev prenosov F1 od HTV in ORF, tako da bo gledanje drugod odpadlo. Zanima me, od kje podatek, da je gledanost formule 1 padla za 35 odstotkov, odkar ni več Ališiča? Zaradi Ališiča sem raje gledal HTV. Sredi stavka mu je občasno (prevečkrat) zmanjkalo besed, kot da bi se pokvaril ton. Imam občutek, da je (ali je bil) nogometni komentator: Žoga leti.... .... leti .... .... još uvek leti . Zares iritantno.
rafael.m
19. 04. 2010 07.30
SAZAS naj se ukine, pred tem pa položi račune, kje so vsi visoki prihodki. Njegovi priseski pa naj si služijo denar s kvalitetnim delom, kot vsa delovna raja. Če si neproduktiven,si brez dela in brez dohodkov. Nekaterim se pa kar deli od tistih, ki že komaj krpajo kraj s krajem.
Jure Kacicnik
19. 04. 2010 01.38
Pri teh zadevah je le eno pravilo, vodstvo se mora vsake štiri leta zamenjat, pa tud komplet aparatčki, pol pa gredo stvari gladko. Drugače se pa pojavi lobiranje pa še en kup nečednosti, ki se dogajajo sedaj. Glavno je, da nihče ne greje stolčka, pa nihče ne more talat posebnih pravic, ker nima niti interesa niit želje si umazat ime za eno službo, ki jo bo opravljal le 4 leta ali pa še manj.
wolfyy
19. 04. 2010 01.36
ne smejo dati referenduma o tem ven, ker bodo po TV govoril kolk je to dobro in skrbijo za kulturo itd...pol bodo pa stare mamce obkrožle da podpirajo združenje kot je... raje naj lepo realne številke na plan privlečejo kaj oni delajo :) še vedno čakam dan ko pristopi nekdo od njih do mojega avta in mi da položnico za 10k € ker sem na parkirišču z odpritimi okni vrtel piratski CD. takrat so vse stave odpovedane, vem le to da bom brez tistega CDja ostal, mogoče se bo nasmehnil un, ker bom moral novega kupit in spet njim plačat dodatek...vendar ne...CDje kupujem v tujini, zahvala pa gre natančno SAZASu, še tko jim moram dat € pri trdem disku ^^
Kogashisa
19. 04. 2010 01.27
Dol z MZ Hektorjem! Sazas sux!
janžo
18. 04. 2010 22.53
sazas se skrajšano napiše ss
tao3
18. 04. 2010 22.43
Dajmo študentske organizacije - organizirajte referendum o razpustitvi Sazasa, prenovi avtorske zakonodaje in ustanovitvi novega - ne predelanega gno-ja - NOVE avtorske organizacije. TAK REFRENDUM nebi bil protiustaven!
japk
18. 04. 2010 21.52
sazas- drustvo kvazi glasbenikov
de-lay
18. 04. 2010 21.46
Je pa zanimivo kako članki, ki niso SAZAS-u v prid hitro izginjajo iz portalov, pojavljajo se pa predvsem v relativno nebranih časih. SAZAS je sinonim za nepravilnost v slovenskem prostoru.
dusan72
18. 04. 2010 21.29
A je Zupan kakšen bratranec od koga iz vlade? Po vseh (nekajletnih) kritikah tako od avtorjev, kot lastnikov lokalov in praktično vseh, ki jih ta kvazi organizacija lupi ne morem verjeti, da še vedno obstajajo in, da ni še nihče od njih v kehi zaradi neupravičenega zaslužka, da ne napišem KRAJE. Ta zatemnitev ORF pa HRT pa... Ja, dejansko bi te postaje LAHKO zahtevale zatemnitev, ker v resnici NIMAJO zakupljenih pravic za področje SLO. In SAZAS tudi je njihov zastopnik.. vendar bi zatemnitve lahko imeli tudi prejšnja leta, ne pa šele letos, ko je POPu gledanost F1 občutno padla. 35% zaradi odsotnosti Ališiča, 35% zaradi novih komentatorjev, še dodatnih 20% pa zaradi nenormalne minutaže in količine reklam. Glavni krivec za zatemnitev je (ne glede na uradne izjave in skrivanja pod krinko Sazas) PRO . Danes sem spremljal F1 na HRT2 (hvala Bogu, da nimajo moči sklatiti satelitov) in vsega skupaj so imeli reklame 2X po 30 sekund ali celo manj. P.S. A to pomeni, da sedaj manjši bendi (ker niso člani) niso več obvezni plačevati fevdalcu?
Seronje
18. 04. 2010 21.15
Kaj se mora pri nas zgodit predno kdo ukrepa???
Tristokosmatih
18. 04. 2010 21.15
mamilko01
18. 04. 2010 20.45
nej dajo zraven referenduma za arbitražo, da še SAZAS ukinemo.
trapo
18. 04. 2010 20.40
sprint Zahteva po zatemnitvi ni zrasla na zelniku SAZAS-a ampak POPTV ker imajo edini pravico po oddajanju na območju Slovenije, ampak drugi del imaš pa prav to ti pa priznam in potegnem s tabo.