Slovenija

Sazas prijavili tožilstvu in policiji

Ljubljana, 03. 05. 2011 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Urad za intelektualno lastnino je združenje Sazas prijavil tožilstvu in policiji zaradi suma ponarejanja listin. Objavili pa so tudi izvirnike spornih dokumentov, zaradi česar je Matjaž Zupan ogorčen.

Urad RS za intelektualno lastnino je na spletni strani objavil izvirnike dokumentov iz e-sporočila združenja Sazas ter državnemu tožilstvu in policiji podal prijavo suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin. Predsednik upravnega odbora Sazasa Matjaž Zupan je izrazil ogorčenje nad objavo prilog sporočila Sazasa svojim članom.

Združenje za zaščito glasbenih avtorskih pravic Sazas je 20. aprila s svojega elektronskega naslova poslalo sporočilo z naslovom Državne inštitucije zavirajo razvoj avtorstva.

Na spletni strani Urada RS za intelektualno lastnino piše, da so bili seznanjeni z vsebino omenjenega sporočila, ki je bilo domnevno namenjeno naročnikom e-novic. Obenem so objavili tri priloge, ki so bile dodane sporočilu.

Matjaž Zupan je ogorčen zaradi postopanja Urada za intelektualno lastnino in pravi, da so v ozadju politični in gospodarski interesi.
Matjaž Zupan je ogorčen zaradi postopanja Urada za intelektualno lastnino in pravi, da so v ozadju politični in gospodarski interesi. FOTO: Miro Majcen

Prva in tretja priloga naj bi predstavljali listine, ki jih je izdal in žigosal urad, vendar po navedbah urada ne ustrezajo izvirnikom, kot jih je izdal urad. Zato je urad poslal pristojnemu državnemu tožilstvu in policiji prijavo suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin, piše na spletni strani.

Zaradi zagotavljanja transparentnosti poleg prilog, ki so bile objavljene v elektronskem sporočilu Združenja Sazas, objavljajo še izvirnike navedenih listin, kot jih je izdal urad.

Prva priloga sporočila je dopis urada za intelektualno lastnino, v katerem so navedene pripombe urada na statut Sazasa. Druga priloga pa je dopis urada o dejstvih in okoliščinah, ugotovljenih pri izvajanju uradovega nadzora v združenju Sazas.

Zupan: V ozadju politični in gospodarski interesi

Zupan je povedal, da Sazas ni izdal nobenega dokumenta ter da so navedeni dokumenti le del e-sporočila, ki ga je združenje poslalo svojim članom v vednost. Urad je po njegovem prepričanju zlorabil interno komunikacijo znotraj združenja. V sporočilu so med drugim svoje člane obvestili, da se od Sazasa zahteva, da ukine promocijski sklad, kar je po Zupanovem mnenju absurdno, saj z njim razpolagajo vse države po Evropi.

"Nikjer nismo navedli, da prilagamo kakršen koli dokument v celoti," je poudaril Zupan, ki trdi, da si je urad za intelektualno lastnino izmislil, da prilagajo dokumente. Prepričan je, da so v ozadju politični in gospodarski interesi, "saj je Sazas ena redkih organizacij, ki jih politika še ni uspela zavojevati".

Urad po Zupanovih besedah nima nobenih zakonskih pristojnosti za tovrstne posege, pač pa zlorablja svoj položaj za diskreditiranje združenja, ki je po njegovih besedah na 8. mestu po učinkovitosti med evropskimi kolektivnimi organizacijami za zaščito avtorskih pravic. Rezultat tega pa je, kot je še dejal, da se ustvarja zmeda, v kateri se lahko nezakonito na račun ustvarjalcev služi denar.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan Rajh 1
05. 07. 2014 12.34
+1
"saj je Sazas ena redkih organizacij, ki jih politika še ni uspela zavojevati". Bolje bi bilo reči...."kamor še ni uspelo priti inšpektorjem in Policiji v nadzor,kaj šele, če bitja prišel NPU"!
CtrlDelete
05. 05. 2011 09.46
+0
porka.malorka 05.05.2011, 08:19 --- ....tudi v gostilni plačaš pogrinjek, nekje posebej, nekje je pogrinjek že vračunan v ceno...hec mora bit! Sem dobro prebral kar si mi napisal....še enkrat....organizator koncerta plača Sazasu za avtorske pravice, glasbenikom pa honorar za sam nastop. Ta denar ki ga organizator plača Sazasu naj bi potem dobil avtor ali avtorji katrih glasbena dela so se izvajala. A je to tako težko razumeti? Predstavljaj si da si ti avtor.....a bi ti pričakoval, da bo kdo ščitil tvoje avtorske glasbene pravice ali bi tebi bilo vseeno, da se tvoja glasbena dela nepooblaščeno izvajajo okoli, drugi bi kasirali, ti bi pa doma žvečil suhi kruh, medtem ko bi se pa drugi (radijske postaje, organizatorji koncertov) mastili na tvoj račun?
porka.malorka
05. 05. 2011 08.19
+1
CtrlDelete Že v redu toda jaz te nisem to vprašal. Preberi še enkrat moj post. Zakaj je nekdo plačen 2x za eno delo. Seveda govorimo o avtorju,ki izvaja svojo glasbo. To ni nikjer na svetu. To je isto kot da bi ti plačal 2x npr. mizo. Najprej proizvajalcu. Potem pa še nekakšni zvezi,ki bi tisti denar namenila še enkrat temu proizvajalcu, Ni tržno
Strelja?ko
04. 05. 2011 18.03
Treba bo še vlado ukint, ker jih podpira ;-)
Odyn
04. 05. 2011 17.31
+3
Tretjina denarja SAZASa gre za odvetnike.
CtrlDelete
04. 05. 2011 11.40
-1
porka.malorka 04.05.2011, 06:28 CtrlDelete Potem mi pa razloži zakaj,ko imaš kakšno glasbeno prireditev Plačaš dvakrat za eno skupino. Najprej plačaš glasbeniku,ki ti igra.Nato mu pa plačaš še preko sazasa (Sicer vemo koliko,dobi res glasbenik-Nič). Zakaj????? ---- Očitno nisi dobro prebral kar sem ti napisal....rekel sem da Sazas pobira denar za avtorje, za avtorske pravice, tako kot je to po vsem svetu (če ne verjameš, se pa pozanimaj recimo pri GEMI). Plačilo za glasbenike na koncertih, nastopih je ena zadeva, plačilo avtorskih pravic je popolnoma druga!!! V lokalih, kafičih, javnih mestih se plačuje t.i. pavšal, to je za vrtenje glasbe po zvočnikih. Sem član Sazasa, avtor nekaterih glasbenih del ki se vrtijo po radijskih postajah in javnih mestih in dobivam določen denar od AVTORSTVA, denar na koncertih je pa popolnoma druga stvar. To je približno tako, kot recimo, da ti napišeš eno knjigo in potem ta knjiga gre v prodajo....ti boš od vsakega prodanega izvoda za avtorstvo dobil določene centke (ali evre)....če boš pa to isto knjigo javno prebiral bo tisti ki te je najel plačal del za avtorske pravice in del tebi na tvoj račun za tvoje izvajalske pravice.... Upam, da si razumel! Še enkrat povdarjam, če je kaj spornega pri ljudeh ki vodijo Sazas, naj ti ljudje odgovarjajo pred zakonom...se pa bojim, da gre bolj za gonjo določenih politikov (Zares), ker se v Sazas za nas glasbenike steče relativno velika količina denarja (cca. 10 milijonov na leto) in ta denar nekaterim v politiki diši. To je moje mnenje in se mi res zdi brez veze, da se o teh stvarej razčiščuje pred ljudstvom na tak način. Glasbeniki najbolje vedo kaj je dobro za njih oziroma nas avtorje! Denar je sveta vladar, za večino nas avtorjev, pa pomeni edini vir za boljše življenje in eksistenco na področju slovenske glasbe.
porka.malorka
04. 05. 2011 06.28
CtrlDelete Potem mi pa razloži zakaj,ko imaš kakšno glasbeno prireditev Plačaš dvakrat za eno skupino. Najprej plačaš glasbeniku,ki ti igra.Nato mu pa plačaš še preko sazasa (Sicer vemo koliko,dobi res glasbenik-Nič). Zakaj?????
srebrnibreg
03. 05. 2011 20.27
botjabotja 03.05.2011, 19:46 Tuji glasbeniki niso dobili nič, slovenski bore malo. Tudi jaz sem v to prepričan zato pa sem hotel vedeti njegovo *resnico*, ker on očitno ve za kaj se gre. Vem tudi jaz in to je veliko neupravičenega basanja denarja v žep nekoga.
botjabotja
03. 05. 2011 19.46
srebrnibreg 03.05.2011, 18:03 6 navadenfant 03.05.2011, 17:49 kako z lahkoto eni tole komentirate, pa sploh ne veste zakaj se gre...dejte rajši murkota komentirat, tisto vam bo šlo Ti nam razloži. Za začetek povej koliko je od avtorskih pravic plačano od nas Sazasu dobila Madona ali kateri drugi tuji glasbenik. Hvala in lp. Tuji glasbeniki niso dobili nič, slovenski bore malo.
tinetone
03. 05. 2011 19.18
ponarejajo, kradejo, lažejo... barabe bi mogli ukinit njihovo lasnino pa družbeno koristno porabiti
Visarijonovic
03. 05. 2011 19.07
+1
@CtrlDelete @navadenfant Po komentarjih sodeč nista ne avtorja in ne izvajalca ampak zaposlenapri SAZASu! Razlika med SAZASom in ulično mafijo, ki reketira (zahteva od lastnikov lokalov da plačujejo za "zašćito) gostince je zgolj v tem, da namesto groženj z nasiljem in bolnišnico,MZ grozi z inšpekcijami in prepovedjo delovanja. Oboji so najnavadnejši izkoriščevalci, ki ukradeni denar nakažejo sebi, avtorjem pa namenijo nekaj drobiža in ogromno nakladanja o tem kako oni skrbijo za intelektualno lastnino. Matjažek bo pač dočakal penzijoz enim in edinim hitičem (ki ga nikjer ni slišat že dooooolgo) za katerega sam sebi plačuje. Neverjetno kolk časa se lahko živi od ene Yuhice !!!
CtrlDelete
03. 05. 2011 19.07
Vsi slovenski avtorji....Siddharta, Zlatko, Klemen, Predin, Tabu, Rockn band, Kreslin, avtorji skladb za Emo, avtorji raznih festivalov, Robežnik, Sepe, avtorji resne glasbe, zabavne, rock, r n b, Tinkara,Plestenjak, avtorji filmske glasbe, otroške glasbe, Pero Lovšin....ogromno je teh ki so člani Sazasa in so tudi avtorji skladb ali glasbenih del. Tudi sam sem član in bi bil ogorčen tako kot veliko število mojih kolegov, če bi se ugotovila netransparentnost delovanja vodilnih članov Sazasa!!! Očitno gre bolj za gonjo proti organizaciji ki ima nalogo zaščititi nas avtorje pred nepooblaščenim izvajanjem naših glasbenih del! Vsak ki ustvarja ima pravico za zaščito in pošteno plačilo za dela katerih smo ustvarili. Večina nas je tudi včlanjenih v zavod IPF ki ima nalogo ščititi tudi izvajalce teh glasbenih del. Obstaja tudi t.i. ZAMP ki ima spet popolnoma drugo poslanstvo.
mac4_m
03. 05. 2011 19.03
+1
kakšna zaščita glasbenikov. Hodijo naduto po gostilnah, strašijo gostince. In seveda, ko zagledajo radijski aparat (ne vem, kdo ga danes nima) ali računalnik naskočijo gostinca, katere postaje ima, kaj posluša (čeprav že postaje plačujejo) in ko revež sčeblja kako od postaj mu zaračunajo nek pavšal za nekaj sto izvajalcev, ki se pač odvrtijo tokom dneva. Tega denarja seveda avtorji niti slučajno nikoli ne vidijo, še posebaj tuji. Legalizirana mafija, žal..
CtrlDelete
03. 05. 2011 18.52
SAZAS je edina organizacija katera ščiti avtorska dela slovenskih ustvarjalcev!!! Očitno ste eni zamenjali izvajalce z avtorji. In kaj pomeni avtor? Očitno za nekatere ki ne ustvarjajo je to nekaj kar nima zveze z izvajanjem in ostalimi ob avtorskimi udejstvovanji. Avtor v glasbi pomeni, da je to nekdo ki je napisal (ali si izmislil) glasbeno delo, človek ki je napisal besedilo in človek ki je vse to skupaj sestavil v celoto. To nima nobene zveze z izvajalcem, pevcem, glasbenikom ki je zadevo odigral itd. Vidim, da so vas nekateri prepričali, da vsak ki predvaja ali igra delo nekega avtorja, to lahko po prepričanju nekaterih lahko dela in počne kadarkoli in pri tem za krajo tega intelektualnega dela ne bo odgovarjal! Skratka totalna kraja avtorskega dela! Je to prav? Je to pošteno? Za mene kot avtorja seveda ni!!!
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
03. 05. 2011 18.32
Sazas UKINITI SAJ NE ZIVIMO VEC V KAMENI DOBI.TO NI DEMOKRACIJA CE TAKSNA KOORPERACIJA USTRAHUJE SLOVENSKE RADIJE IN SLUZI NA RACUN VLADE POLITIKE SLOVENIJE.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
03. 05. 2011 18.29
Sazas USRAHUJE RADIO CITY IN VSE OSTALE RADIJE V SLOVENIJI.CE JE TO DEMOKRACIJA Sazas NIMA KAJ ZA ISKATI V TEJ DEZELI TO ORGANIZACIJO BI MORALI UKINITI TEGA V EVROPI NI KAJ SE GREDO TI Sazas .SE VIDI DA SMO SE BLALKAN IN SMO NAZADOVALI .PRELEP POZDRAV
vezuv
03. 05. 2011 18.14
navadenfant - kaj si ti pri Sazasu zaposlen, da si z vsem na tekočem? Naj ti razsvetlim tvoje obzorje, da za vsak koncert ali nastop glasbene skupine (pa čeprav lokalne, vaške ali kakor koli že) je potrebno Sazasu plačat prispevek. Zakaj se sprašujem? A zato ker skušamo ohranjati kulturo tudi na vasi? Bejži no s tvojimi izjavami! Ja denar pokasirajo, izvajalcem pa ne plačajo ali dajo zelo malo. Podpiram ukinitev tega organa/organizacije...... ali kakor koli se že imenuje. Tajkuni - to je skupina samozvanih strokovnjakov. O dobri glasbi nimajo pojma.
primc81
03. 05. 2011 18.12
+5
nisem vedel, da so plagiati intelektualna lastnina....
srebrnibreg
03. 05. 2011 18.09
Sagitta 03.05.2011, 17:03 Sazas je potrebno UKINIT! Samo dodajam, da še odvzeti na kradljiv način pridobljeno premoženje.
dadida
03. 05. 2011 18.05
lopova matjaža in njegove sodelavce bi bilo potrebno poslat na goli otok da bi tam prepevali in hkrati kradli denar glasbenikom