Slovenija

Sazas mora vse obravnavati enakopravno

Ljubljana, 15. 06. 2010 17.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vse avtorje in imetnike avtorske pravice mora Sazas obravnavati enako, članstva pa ne sme pogojevati s številom del ali z drugimi pogoji, ki jih zakon ne določa. Torej niti z višino dohodka iz naslova avtorskih honorarjev.

Združenje skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas) mora vsem avtorjem in imetnikom avtorskih pravic, s katerimi kolektivno upravlja po dovoljenju Urada RS za intelektualno lastnino, omogočiti, da pod enakimi pogoji sodelujejo v skupščini, vključno z enako pravico glasovanja o zahtevanih spremembah statuta, je razvidno iz javnega naznanila urada.

Tako bo Sazas po oceni urada omogočil v skladu z zakonom o avtorski in sorodnih pravicah in zakonom o društvih vsem avtorjem in imetnikom avtorske pravice, da kot enakopravni člani sodelujejo pri delovanju Sazasa. Vse imetnike pravic mora obravnavati enako in pod enakimi pogoji, članstva pa ne sme pogojevati s številom del ali z drugimi pogoji, ki jih zakon ne določa, kot je na primer višina dohodka iz naslova avtorskih honorarjev.

Kitara
Kitara FOTO: Reuters

Kolektivna organizacija ne sme odkloniti upravljanja avtorskih pravic s področja svoje dejavnosti, če to zahteva avtor, ki je državljan Slovenije ali države članice EU ali ima stalno prebivališče oz. sedež v Sloveniji, so poudarili. Sazas mora biti odprt za včlanitev najmanj za te avtorje in imetnike avtorskih pravic. Zakon tudi ne dovoljuje neenakopravne obravnave članov in različnih statusov posameznih članov.

Statut je treba po oceni urada preoblikovati tako, da bo skupščina Sazasa sestavljena v skladu z določbami zakonov o avtorski in sorodnih pravicah ter o društvih, da bodo imeli vsi člani pravico glasovati o vseh vprašanjih, ki se nanašajo na združenje, da bodo imeli njihovi glasovi enako veljavo in ne bodo omejeni z na primer doseganjem določene višine sredstev, ki jih prejmejo iz naslova uporabe avtorskih del ali drugimi nedopustnimi pogoji, ter da bo za sklepčnost skupščine določena takšna večina, ki bo odražala voljo večine navzočih članov, pri čemer morajo biti vselej vabljeni vsi člani.
Statut ne določa osnovnega načela delitve avtorskih honorarjev glede na dejansko uporabo del, zato v nasprotju z zakonom omogoča, da prejmejo avtorski honorar ali nadomestilo namesto tistih imetnikov pravic, katerih avtorsko delo je bilo dejansko uporabljeno, tisti, katerih avtorska dela niso bila uporabljena.

Znano je, da se številni slovenski glasbeniki s Sazasom ne razumejo prav dobro. Javno so se med drugim izpostavili Dalaj Eegol, Klemen Klemen in Kosta, ki so Sazas kritizirali skozi pesem.
Znano je, da se številni slovenski glasbeniki s Sazasom ne razumejo prav dobro. Javno so se med drugim izpostavili Dalaj Eegol, Klemen Klemen in Kosta, ki so Sazas kritizirali skozi pesem. FOTO:

Zakon ne predvideva ustanavljanja posebnih skladov, na primer za namene promocije, saj določa, da se lahko zbrana sredstva namenijo le za delitev med upravičene imetnike pravic in za pokritje stroškov poslovanja kolektivne organizacije. Sazas mora tudi omogočati avtorjem in imetnikom pravic, katerih pravice kolektivno upravlja, vpogled v vsa gradiva, ki so pomembna za delovanje kolektivne organizacije.

30 dni časa

Sazas mora v 30 dneh od vročitve poziva urada, ki ga je sicer izdal 25. maja, sprejeti ustrezne spremembe statuta, s katerimi bo odpravil ugotovljene kršitve. Če Sazas v tem roku ne bo odpravil ugotovljenih kršitev in se ne bo izrekel o vseh dejstvih in okoliščinah, ki bi lahko vplivale na odločitev urada o ugotovljenih kršitvah zakona, bo urad s sklepom odredil odpravo ugotovljenih kršitev. Če Sazas tudi po sklepu urada ne bo odpravil ugotovljenih kršitev, bo urad Sazasu odvzel dovoljenje urada, so še pojasnili na uradu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

shishmish
17. 06. 2010 11.31
hecate: Sedaj piše, prej ni. SImpl as that.
hecate
16. 06. 2010 19.32
shishmish: piše sam neznaš brat: pod urad je mišljen urad RS za intelektualno lastnino - le ta je SAZASU dal dovoljenje za opravljanje svoje dejavnosti in mu jo lahko odvzame.
porka.malorka
16. 06. 2010 13.14
Sazas je morilec slovenske glasbe
shishmish
16. 06. 2010 11.48
Kakšen članek je spet to :( "Če Sazas tudi po sklepu urada ne bo odpravil ugotovljenih kršitev, bo urad Sazasu odvzel dovoljenje urada, so še pojasnili na uradu." Kateri urad? Očitno sploh nima imena, al kaj?
braindestroyer
16. 06. 2010 10.18
Sazas je treba ukiniti.
cirenij
16. 06. 2010 06.47
Potrebno ga je ukinit. Na račun že tako obubožanih, ki jih nihče ne vpraša, če zmorejo, se napajajo brezdelne pijavke. Pa to je pogrutavščina EU, ki ji9 moramo verno slediti.
komarec
15. 06. 2010 20.23
RikavandenHass 15.06.2010, 19:18 5 V Sloveniji ni Avtorjev so same slabe kopije in copy pase. Sazas bi morali z zakonom prepovedati. V Sloveniji so avtorji in to dobri (Avsenik), kar se pa SAZa tiče je pa res najbolje, da se ga ukine, ker deluje nepošteno.
Buena Vita
15. 06. 2010 20.15
ZAKAJ MU NE VZAMEJO TAKOJ A SE BOJIJO MAFIJE
RikavandenHass
15. 06. 2010 19.18
V Sloveniji ni Avtorjev so same slabe kopije in copy pase. Sazas bi morali z zakonom prepovedati.
tinetone
15. 06. 2010 19.09
sazas bi morali ukiniti imajo približno toliko podlage za "zaščito avtroskih pravic" kot jaz bom jest ustanovu eno podjetje in začel pošiljat položnice gostincem za avtorske pravice...
WikiX
15. 06. 2010 19.05
Zdaj se delajo norca po vzoru Vlade in bi radi popravili napake tako, da se bodo preprosto opravičili ter nekako legalizirali kriminalna dejanja. Kar obljubljajo, je že obstajalo in obstaja povsod v svobodnem svetu, to je svetu brez SAZASa. Barabe je treba razlastniniti ter ostro kaznovati, vendar to ni edina takšna organizacija, ki skrbi za cenzuro ter pranje možganov. Eno je politična vloga, ki jo opravljajo, drugo je način oziroma njihove (Ajpes) poslovne knjige, kaj in kako so sploh zaračunavali, kako so izsiljevali krivične sodne odločbe,... Svobodo si je treba najprej želeti, jo začutiti kot glasbo, šele takrat lahko narod zgrabil diktatorja za jajca, da bodo srce in um sledili.
stagehead7474
15. 06. 2010 18.47
kdo bo plačal za to napako ko se je vlekla tolk let ??? mvj SAZAS, za tak nateg se gre sedet za kr neki cajta, z odvzemom premoženja seveda......no da vidmo kako se ne bo nič zgodilo....
LomilkaSrc
15. 06. 2010 18.25
sazas je eno krdelo požeruhov. zaradi njih je že precej trgovin in lokalov brez muzike
matedolenc
15. 06. 2010 18.24
Očitno je statut napisan v neskladju z zakoni in pravilniki in ta statut je pravna stroka odobrila. Ali bo kdo odgovarjal?