Slovenija

Sazas: Gre za obtožbe, polresnice in zavajajoča dejstva

Ljubljana, 16. 06. 2010 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kdo zares ščiti avtorje in njihove pravice? Po tem ko je državni urad Sazasu naložil spremembo statuta, se Sazas brani z očitki na račun urada.

Kot smo že poročali, je Urad RS za intelektualno lastnino Združenje skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije (Sazas) pozval, naj spremeni svoj statut in to v več določbah ter odpravi ugotovljene kršitve zakona o avtorskih in sorodnih pravicah. Po ugotovitvah urada mora Sazas vsem avtorjem in imetnikom avtorskih pravic omogočiti enakopravno sodelovanje pri delovanju Sazasa in njegovih organih. Poziv je urad izdal 25. maja, takrat pa je začelo teči tudi 30-dnevno obdobje, v katerem mora Sazas statut spremeniti.

Na Sazasu pa pravijo, da urad, ki deluje pod okriljem ministrstva za gospodarstvo, zastopa interese gospodarskih družb in uporabnikov glasbenih del, s svojimi dejanji pa nikakor ne prispeva k izboljšanju avtorske zaščite v Sloveniji. "Z večletnimi nenehnimi nezakonitimi pritiski na avtorsko zasebno organizacijo Združenje SAZAS onemogoča pri svojem osnovnem poslanstvu, ki je zaščita avtorjev,“ pravijo na Sazasu in dodajajo, da urad zastopa stališče, da mora biti tarifa za uporabo glasbenih avtorskih del takšna, kot je bila leta 1998.

Violina
Violina FOTO: POP TV

Kot razlagajo na Sazasu, imajo korist od takšnega delovanja urada zgolj tisti gospodarski subjekti, ki z nezakonito, pa tudi z zakonito uporabo avtorskih del ustvarijo visoke dobičke. To so, kot razlaga Sazas, radijske in televizijske postaje ter drugi uporabniki glasbenih del, ki ne plačujejo nadomestil za uporabo avtorskih del ali pa so ta smešno nizka. "Predvsem pa je zaslediti, da se urad ne ukvarja s svojo primarno nalogo, to je da bi deloval v smeri izkoreninjenja nezakonite uporabe avtorskih del, zato so avtorji prisiljeni svojo pravico uveljavljati preko sodišč v dolgotrajnih in predragih postopkih,“ pišejo v Sazasu.

Kaj pa številke?

Na Sazasu opisujejo, da je v letu 2009 medijski kolač na področju televizijskih programov znašal 300.000.000 evrov. "Avtorji na glasbenih delih, ki jih ščiti Združenje Sazas, od tega dobijo zgolj 54.220 evrov, čemur botruje neprimerna zakonska ureditev in nedelovanje državnih organov, na kar je bil urad večkrat opozorjen," pravi Sazas in dodaja, da če bi bila v Sloveniji učinkovita ureditev avtorske pravice, bi skladno z evropsko prakso svetovni in domači avtorji glasbenih del dobili preko Sazasa (glede na evropske države in podatke o medijskem kolaču) 6.000.000 evrov, država pa velik delež plačanega davka.

Zdaj pa še na sodišče ...

Ker so na Sazasu prepričani, da državne inštitucije delujejo neučinkovito, pravijo, da bodo prek sodišča uveljavljali pravice avtorjev, kar ne bi smel biti cilj zakonodajalca, pač pa da bi ta  moral zagotoviti hitro in ne predrago izvrševanje avtorske zaščite. Hkrati so javno pozvali urad da objavi svoje aktivnosti, ki jih je sprovedel v smeri izboljšanja pogojev za zaščito avtorjev in rezultate njegovih ukrepov ter v boju proti piratstvu.

Prepričani, da urad onemogoča delovanje Sazasa

Na Sazasu so se odločili, da zaradi obtožb, polresnic in zavajajočih dejstev v javnem naznanilu urada skličejo novinarsko konferenco, ki bo jutri.

So pa na Sazasu odločno zavrnili vse očitke urada. "Očitki urada, češ, da bi moral Sazas omogočiti vpogled v dokumentacijo vsem članom, so brezpredmetni," še praivjo na Sazasu, kjer so prepričani, da se urad ukvarja predvsem z onemogočanjem delovanja Sazasa. Razlagajo, da zakon o avtorskih in sorodnih pravicah v določbi 160. člena določa, da vsak član kolektivne organizacije lahko zahteva, da v roku, določenem v statutu, dobi na vpogled letno finančno poročilo in poročilo njenega nadzornega odbora, kar je Sazas tudi vedno omogočal. Enako je brezpredmeten očitek, da morajo biti vsi člani Sazasa enakopravni, saj razlagajo, da vsem avtorjem glasbenih del omogočajo, da pod enakimi pogoji sodelujejo pri upravljanju in nadzoru Sazasa.

Izdajatelji radijskih in televizijskih programov za ureditev odnosov s Sazasom

Sicer si po navedbah Zbornice založništva, knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev pri Gospodarski zbornici Slovenije večina izdajateljev radijskih in televizijskih programov v Sloveniji želi dolgoročno urediti pogodbene odnose s Sazasom in skleniti skupni sporazum o primernih nadomestilih. Zato si želijo pogajanj o tem.

Skupina je Sazas povabila na delovni sestanek na uradu za intelektualno lastnino, ki naj bi potekal danes, vendar se predstavniki Sazasa povabilu niso odzvali, so sporočili z GZS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-BZ-
22. 06. 2010 14.50
Poglejte, ko je treba dobit koga od odgovornih Sazasa, se vsi vedno poskrijejo. Prav tako je z glasbeniki. V nobeni debati ne bi sodelovali, imeli pa bi svoje honorarje, da ne govorimo koliko prihodkov glasbenikov je na črno in neobdavčenih, gre za MIO EUR. Ok, naj služijo, samo potem naj bo tudi red. Transparentnost. Vsi smo enakopravni. Utaje prihodkov pa so kaznivo dejanje. Javnost kupuje vstopnice za njihove koncerte, kakor plača tam tudi davek, jih podpira. In ima zaradi tega vso pravico tudi vedet kaj se dogaja v Sazasu. Če temu ni tako, pa pejte v Švico, Nemčijo špilat pa boste vidli kaj je pravni red ... odnos Sazasa in glasbenikov do javnosti se mi zdi podcenjujoč, aroganten in nepošten.
RikavandenHass
17. 06. 2010 14.57
Še enkrat takšne Fašistične skupšine kot so Sazas in zbornice bi morali z dekretom ali zakon prepovedat. Ni ustavno izsiljevanje za ustvarjanje dohodka.
CtrlDelete
17. 06. 2010 14.52
Pri dobrodelnih koncertih se avtorji odpovedujejo kakršnemkoli avtorskem honorarju!
komarec
16. 06. 2020 18.33
CtrlDelete
17. 06. 2010 14.52
Saj sem pričakoval tak odziv kolegov na tem portalu, oziroma napad. Jaz sem povedal samo dejstva, ne zagovarjam nikogar. Resnica je, da zaradi nenehnega vrtenja tuje glasbe na naših radijskih postajah ogromno denarja gre tujim izvajalcem. Vsaka država svoje avtorje ščiti, pri nas je pa to še v povojih. Naša glasba se malo vrti, tuja pa ogromno! Preberite si res statute in previla v drugih državah! Sazas je tudi članica združenja avtorjev v Evropi! Ne kar na pamet napadat!
srebrnibreg
17. 06. 2010 13.56
CtrlDelete 17.06.2010, 11:52 Če si že bil na njihovi spletni strani še poglej njihovo ceno za take stvari in še poglej kako ta kolač delijo. Verjetno zelo poznaš zadevo pri SAZAS-u pa povej koliko denarja dobi za zaščito avtorskih pravic eden tuji izvajalec za katerega tudi moraš plačati.
Goky
17. 06. 2010 13.10
Če slučajno pritisneš hupo v avtu lahko pričakuješ račun.
mima09
17. 06. 2010 12.33
CtrlDelete Ne ti nekaj na pamet! Noben ne govori o tem, da se avtorske pravice ne zaščitijo. Govorimo o tem, da moraš npr. kot gostinec plačevati najmanj 3 različnim "grabežljivcem" ( RTV - porabi denar za "kvaliteten" program in visoke plače svojih koritnikov, SAZAS- plačuje za avtorske pravice 3 "glasbenikom", ki počivajo na pretekli slavi ter za visoke plače svojih koritnikov , ZAMP- vragsigavedi... ). Pa pobrskaj malo po netu, kakšen znesek plačuje avstrijski ali nemški gostinec taki ustanovi ( tudi do 80% manj ). Da pa ne govorimo, ko SAZAS izda račun za dobrodelni koncert npr. društvu obolelih za rakom ( seveda potem, ko v medijih preberjo, da se je ta koncert sploh zgodil! ) in še bi lahko naštevala cvetke.
xes
17. 06. 2010 12.11
CtrlDelete: res je, vsaka drzava ima svoj sazas, sam slovenski je v povprecju 10x drazji od ostalih .... in s pobranim denarjem dela netransparentno oziroma si ga talajo med seboj zgolj "izbrani" avtorji..
CtrlDelete
17. 06. 2010 11.52
ZGLEDA, DA NEKATERI NE VESTE, DA V CELI EVROPI VSAKA DRŽAVA IMA SVOJ SAZAS, V NEMČIJI SE REČE GEMA...PEJTE NA NJIHOVO SPLETNO STRAN IN SE POZANIMAJTE GLEDE ZAŠČITE AVTORSKIH PRAVIC! Ne kar nekaj na pamet! Vem, da mnogi vrtijo glasbo po lokalih, zabavah in ne plačujejo nič, ko pa dobijo račun ali ovadbo, se pa delajo angelčke v stilu nismo vedeli, ali poskušajo na sodišču izsiliti svoj prav. Vsak je dolžan če ima lokal ali dela javno prireditev plačati avtorjem izvajanje njegove glasbe. V tem ne vidim nič spornega. Če bi kdorkoli od nas napisal knjigo ali zložil glasbeno delo, verjetno ne bi rad videl da nekdo drug kasira na njegov račun v lokalčih ali na javnih prireditvah!
shishmish
17. 06. 2010 11.30
A unim tam dol z vuvuzelami so tud poslali kak račun? Se neb' čudil....
ksenak2
17. 06. 2010 10.07
Avtorji se SAZASa bojijo in ga sovražijo, saj jim pobere še tisto malo, kar dobijo od svojega dela. Kam gre denar, ko avtor špila svojo muziko na majhnem klubskem koncertu? Ga dobi nazaj avtor ali gre v sazasovo vrečo brez dna? Avtor, ki špila svojo lastno muziko in da organizatorju izjavo, da je vse od A-Z njegovo, mu trgajo nekaj čez sto evrov, ker morajo to nakazat sazasu, od sazasa pa nikdar ne pride nazaj!!
mate08
17. 06. 2010 09.37
SAZAS- GROBAR IN UNIČEVALEC SLOVENSKE KULTURE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZUPAN PA GLAVNI POGREBEC
Samo.Jst
17. 06. 2010 09.18
No pa da vidmo, koliko jim lahko sploh stopijo na rep... ker dokazov da gre za izključno legalno krajo je na pretek!!
srebrnibreg
17. 06. 2010 08.52
Za to združbo goljufov je še sicilijanska mafija kot otrok. Tako uradno krajo denarja pa res ne moreš videti verjetno nikjer na svetu. DURS in inšpekcijske službe pa kot, da ne obstajajo. Morda je pa to za njh velika riba, katero nihče ne upa uloviti.
OPOI
17. 06. 2010 01.57
pozabljate, da vsakič ko kupite: disk, prazni dvd-r, cd-r, usb ključek, printer, fotokopirni stroj ..... itd itd dajate sazasu davek iz vseh teh izdeljkov. Tako, da tudi če nimamo nič z SAZASom bo nam SAZAS vkradel denar ko bomo šli kupit nek medij !!!
Millla
16. 06. 2010 22.44
MZ Hektor a te ni sram, da pobiraš denar upokojencem, mladim in drugim, ki za zabavo organizirajo prireditve, na katerih predvajajo SVOJO glasbo, nato pa ga tlačiš v svoj žep?
bebo3
16. 06. 2010 20.51
Ta sazas je največja kriminalna organizacija v Sloveniji!
hot125
16. 06. 2010 20.50
Ta pokvarjeni stvor bi že morali zdavnaj raspustiti in potem nobeden od teh akterjev ne bi smel nikoli več delovati v nobeni podobni organizaciji,kaj so ti prevaranti tako močni,da se jih še nobena vlada do sedaj ni upala lotiti in razgnati.
JurcaG
16. 06. 2010 20.42
Še večja bučka je tudi tra: ko ti pride špilat neka znana skupina na koncert, mastno kasirajo za svoj nastop, zraven dobiš pa še račun od sazasa
JurcaG
16. 06. 2010 20.40
Ta banda izstavlja račun za LAN PARTY kjer so se igrale online računalniške igre in si nočejo dopovedati da ni blo nobene muske!! BANDA MAFIJSKA! In ne samo to po posvetu z advokatom so le ti preverili njihove pravice so rekli naj raje plačamo tudi za igranje računalniških igerc .... Pa ne samo to dobili smo račun tudi od prireditev, ki jih nismo organizirali!!! Postopek pri posvetu z advokatom, po izmenjanih ničkoliko pisem z SAZASOM smo morali plačati račun!!! MAFIJO je potrebno ukinat!!!