Slovenija
Oglas

Satelitsko cestninjenje že leta 2009?

Ljubljana, 03. 07. 2008 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uvedba elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku na osnovi satelitskega določanja pozicije vozila postaja realnost.

Pa ne samo v Evropski uniji, ampak še posebej v Sloveniji, saj je pod imenom VIAPAN pripravljen projekt, ki bo omogočil, da bomo Slovenci med prvimi uvedli satelitsko cestninjenje za vsa vozila. Sistem, ki je plod slovenskega znanja, temelji na uporabi GSM omrežja in satelitske navigacije. Naprava v vozilu (OBU) s pomočjo satelitske navigacije prepozna položaj vozila na karti cestnega omrežja, shranjeni v napravi, ter izračuna porabljeno cestnino na cestninskih cestah. Vsi podatki, potrebni za izvedbo cestninjenja, so shranjeni v napravi, ki podatek o skupno porabljeni cestnini občasno preko GSM omrežja pošlje v obračunski center cestninskega operaterja.

Avtocestni križ
Avtocestni križ FOTO:

Slovenska vlada se je, izhajajoč iz smernic Resolucije o prometni politiki Republike Slovenije, s sprejetjem ''Novega akcijskega načrta uvedbe elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku s pogoji za interoperabilnost v EU'' odločila, da se v Republiki Sloveniji najkasneje do 31. julija 2009 uvede elektronski cestninski sistem za cestninjenje v prostem prometnem toku s satelitsko tehnologijo najmanj na omrežju avtocest in hitrih cest za motorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 t (I. faza projekta). Za vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 t, pa je slovenska vlada predvidela začetek uporabe te tehnologije do 30.9.2010 (II. faza projekta).

Z zakonom o cestnini za vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kg, sprejetim koncem junija letos, je rok uvedbe satelitskega cestninjenja premaknjen na 1. januar 2010. Po zakonu bosta cestninjenje izvajala operater elektronskega cestninskega sistem - gospodarska družba, ki jo bosta ustanovila država in Družba za avtoceste v RS - in zavezani ponudnik cestninjenja. Slednji bo na javnem razpisu, najkasneje do 31. maja 2009, moral pridobiti koncesijo za vzpostavitev ter vzdrževanje celotnega sistema in skrb za razmerja z uporabniki.

Viapan logotip
Viapan logotip FOTO:

Projekt VIAPAN je priložnost, da se v ta obsežen in tehnološko zahteven projekt v določenih rokih tudi uresniči. Avtorji projekta Viapan so pripravili in sredi junija letos slovenskim vladnim organom oddali pobudo za javno-zasebno partnerstvo za vzpostavitev satelitskega cestninjenja na slovenskih cestninskih cestah, ki celovito predstavlja konkretne tehnične, pravne, ekonomske, rokovne in druge vidike uvajanja tovrstnega elektronskega cestninjena vozil v prostem prometnem toku.

Projekt Viapan in pobudo za javno-zasebno partnerstvo za vzpostavitev satelitskega sistema elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku na cestninskih cestah v Republiki Sloveniji, bodo predstavili v sredo, 9. julija 2008, ob 10. uri v kongresni dvorani Mercurius v ljubljanskem BTC.

Dogodek je nedvomno zanimiv za vse voznike in strokovno javnost, saj elektronsko satelitsko cestninjenje vzpostavlja okolje, ki uporabnikom cestnih površin omogoča plačilo cestnine brez nepotrebnega ustavljanja ali zmanjševanja hitrosti, kar prinaša večjo prometno varnost in manjši negativen vpliv na okolje. Omogoča pravično zaračunavanje cestnine, ki temelji na dejanski uporabi, aktivno spremljanje in obveščanje o stanju na cestah, zagotavlja večjo eknomsko učinkovitost pobiranja cestnin, hitrejše in cenejše uvajanje spremmeb ter enako kvaliteto storitve na celotnem evropskem omrežju cestninskih cest.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou