Slovenija

FOTO: Tamarina služba na Filipinih je res sanjska: 'Tukaj je še lepše kot na pocukranih razglednicah'

Ljubljana, 20. 03. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
92

"Do sedaj mi je uspelo deaktivirati kar nekaj klimatskih naprav, poskusiti najmanj tri vrste riža, igrati košarko z lokalneži, preplezati visok zid za fenomenalen razgled onkraj, pobožati pitona, si ogledati krokodile, vsakič znova obnemeti ob pogledu na pokrajino v sončnem zahodu, srečati pet Slovencev z izjemnimi zgodbami in še kaj bi se našlo," s Filipinov sporoča Tamara.

26-letna Tamara Lah, študentka turizma v Portorožu, že deset dni na Filipinih opravlja promocijo za spletno stran I love Journeys, napisala pa je tudi že prvi blog o svojih doživetjih.

"Tukaj je res sanjsko in lepše kot na pocukranih razglednicah! Si zavidam, haha. Končno sem dojela, da sem bila izbrana med 746 kandidati," je sporočila.

Do Manile sta potovala kar 35 ur

Tamara je na Filipine odpotovala s Tomažem Gorcem, direktorjem podjetja, ki ji je potovanje omogočilo, ker je ocenilo, da bo najbolje opravljala to delo. Cilj njunega potovanja je, da navdušita čim več popotnikov, da bi pisali svoje potopise za omenjeno spletno stran. "Pot do Manile je bila naporna, trajala je kar 35 ur. V Manili sva ostala le dva dni, zato nisva videla veliko mesta. Prvi vtis je, da je zelo onesnaženo, kot pešec pa moraš paziti na kokoši, ki tekajo povsod in biti previden, ko z domačini sklepaš posle, ker te stalno poskušajo prinesti naokoli," je zapisala Tamara. Na letališču v Manili so ju na primer hoteli opehariti vozniki taksijev – za v slaba dva kilometra oddaljen hotel so jima hoteli računati 16 evrov. Na koncu sta dobila prevoz za slabe štiri evre.

Po dveh dneh sta odletela na otok Palawan, ki je Tamari veliko ljubši. Okolje je povsem drugačno in narava je čudovita, pravi. "Že to, da me celo noč drami kikirikanje petelina, mi je bolj domače od zvokov letal, ki sem jih neprestano poslušala v Manili," opisuje.

El Nido, Hidden Island
El Nido, Hidden Island FOTO: Tamara Lah

Preglavice jima povzroča časovna razlika

Največja 'težava', s katero se soočata Tamara in Tomaž, je premoščanje časovne razlike. Njihova ura je namreč sedem ur pred našo, to pomeni, da zvečer kljub utrujenosti ne moreta zaspati, zjutraj pa ne vstati, pravita.

Na Filipinih je denarna valuta filipinski peso (PHP), ki znaša 46,80 centa. Življenje je poceni, za 1,80 evra, na primer, dobiš skromnejše kosilo, kakšen riž s prilogo, običajno pa je v ceno vštet tudi brezplačen dodatek riža. Tudi cene nastanitev so dokaj ugodne. Trenutno se popotnika nahajata v prostorni koči v neposrednem centru El Nida, le nekaj minut od plaže, za kar mora vsak od njiju odšteti 8,50 evra na dan.

Krokodilja farma, otok Palawan
Krokodilja farma, otok Palawan FOTO: Tamara Lah

Pretirana klima in prijazni domačini

Slaba navada Filipincev je pretirano hlajenje prostorov, ki Tamari občasno povzroča rahlo vrtoglavico, vendar tegobo hitro odtehtajo prijazni nasmehi in sprejemi domačinov, pravi. "To mi je najbolj všeč pri njih – v splošnem so zelo prijazni in radodarni, vselej pripravljeni priskočiti tujcu na pomoč."

Da lahko preživijo, opravljajo več različnih služb. Ena od njih je vožnja triciklov, s katerimi turiste popeljejo na ogled otoka. Tako si lahko ogledajo znamenitosti, med njimi zapor Iwahig, spominski muzej druge svetovne vojne, krokodiljo farmo, mestno hišo, botanični vrt z najrazličnejšimi vrstami metuljev ...

In kaj je Tamara že vse doživela na Palawanu? "Do sedaj mi je uspelo deaktivirati kar nekaj klimatskih naprav, poskusiti najmanj tri vrste riža, igrati košarko z lokalneži, preplezati visok zid za fenomenalen razgled onkraj, splesti delček travnate preproge, pobožati pitona, igrati na dvostrunski tradicionalni instrument in piščal iz bambusa ter ciljati v tarčo s pihalnikom v krogu avtohtonih prebivalcev otoka Palawan, videti Binturonga v naravnem okolju, si ogledati krokodile v Butterfly Garden, vsakič znova obnemeti ob pogledu na pokrajino v sončnem zahodu, srečati pet Slovencev z izjemnimi zgodbami v petih dneh in še kaj bi se našlo!" je še sporočila navdušena Tamara.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dohtar-SLO
21. 03. 2015 18.31
+1
Ni ji hudega! Nevoščljivci - požrite se! :-)
pihecmihec
21. 03. 2015 14.57
+0
Koga briga tale plačana REKLAMA...
Ramzess
21. 03. 2015 11.42
+2
Malo prezgodaj za ocene, ...
FIGEC
21. 03. 2015 14.52
+1
Ja.., upam, da ne bo doživela kakega orkana, potresa ali tsunamija...
BŠK
20. 03. 2015 19.07
+3
Ha,ha,ha A to da sem pa jaz bil pri prijatelju na obisku v Ukrajini pa ne boste objavili. Kmalu bova šla še v Pariz. Vsem sanjačem pa dobro jutro in lahko noč!
Hmja
20. 03. 2015 16.29
+2
A angleška kantavtorka Lucy Spraggan pa ni šla zraven?
0100011110111
20. 03. 2015 16.05
+22
"Tamara je na Filipine odpotovala s Tomažem Gorcem, direktorjem podjetja, ki ji je potovanje omogočilo, ker je ocenilo, da bo najbolje opravljala to delo." hahahahaha je človeku takoj vse jasno
ficfiric 1
20. 03. 2015 14.56
+15
Bejba je pac sla na filipine in se ji zdi kul...nic takega...ceprav 10 let prepozno...drgac pa nikakva sluzba...pisat kako se po plazah sprehaja...me zanima ce gre kdaj pogledat mal po mestu...ne sam v turisticnih oazcah...bo vidla real life...;-)..ceprav mene ne moti...nism obcutljiva dusca...pa se zena je iz manile...no ja...vazno da uziva na dopustu...ker pac to ni sluzba...
logite?než
20. 03. 2015 13.07
+4
Ne razumem zakaj bi to bila sanjska služba. A zato mogoče, ker vas asociira na letno dopustovanje na morju? Važno je, da se človek dobro počuti v službi pa naj bo katera koli branža....to so danes sanje. Ali so po vaše sanje, da iščeš vse mogoče načine kako ugasniti klimo, da ne boš postal revmatik?...pa, da plezaš čez zid?...pa, da piskaš po neki piščali tja v tri krasne?...igrati košarko z lokalneži? Kaj naj rečem....woooow. Pa ne vem no, če je ravno poceni riž s prilogo 1,8€....in kaj je ta priloga? Za tak denar tudi pri nas dobiš poceni kosilo...samo natakarju moraš reči, da je riž kot priloga pač glavna jed.
Ferdo Crni
20. 03. 2015 12.14
+6
ilovejurney je stran, kjer piše kdor hoče. Je pa point v tem, da 10% najbolj branih člankov dobi nekaj plačila. Skratka vse je odvisno od branosti članka. Poleg tega nagradijo najbolj bran članek vsak mesec. Decemberski je bil nagrajen s 100 dolarji.... če je bil. Torej klasična "easy earn money" stran z vprašljivim rezultatom.
tekač
20. 03. 2015 11.51
+6
Tamari je padla motorna žaga v med.
Ferdo Crni
20. 03. 2015 11.28
+14
Se opravičujem ampak glede na blog do sedaj iz Filipinov veliko premalo napisanega razen osnovnih stvari. V manili na večerjo, je umazana, lignji so bili premalo pečeni.... E? Pa toliko je zgodovine v Manili.
0100011110111
20. 03. 2015 16.07
+2
ker ni point, da piše blog o doživetjih, ampak da je spremljevalka direktorja...
Sahib
20. 03. 2015 11.13
+17
Pišeta, da imata po 10 dneh še vedno "jet lag"? Občutljivi duši, ni kaj.
Ferdo Crni
20. 03. 2015 11.08
+19
Kolikor je videti na spletni strani tega osebka, je v bistvu iskal sopotnika (co - predvsem) in ne neko zaposleno. Verjetno je združil prijetno s koristnim - žensko ki obvlada angleško da mu lektorira tisto kar ON piše za omenjeno stran. Bistro - saj ima sopotnica verjetno tudi nekaj od tega - potovanje če ne drugega. sicer pa - zavisten nisem in privoščim filipine komurkoli ker so res čudoviti (razen morda Manile). Opis Manile je takšen, kot sem ga doživel tudi jaz - umazano, celo smrdi vsepovsod. Ena od rečic - kanalov skozi mesto je bila naravnost ogabna - čakal sem samo da kakšno truplo priplava mimo. Pozabila pa sta omeniti tudi neverjetno število policistov oziroma varnostnikov, ki močno oboroženi (tudi s pumparicami) stojijo v vsaki trgovini, skoraj v vsaki trafiki. Človek ima občutek da je vsak tretji filipinec policist oziroma varnostnik. V nakupovalno središče greš skozi detektor kovin kot na letališču. Cene pa so veliko odvisne od sezone. Jaz sem imel to "nesrečo", da je bil ravno čas kitajskega novega leta. Cene so bile menda tudi trikrat višje na določenih punktih. Torej če vas ravno ne mika to praznovanje vam odsvetujem obisk azije v tem času vsaj kar se stroškov in tudi gneče tiče. Še to; jaz sem v Manili obiskal precej zgodovinsko znamenit otok Koregidor - otok, iz katerega je General Mc.Arthur po vdoru japonske pomahal in izjavil znameniti rek "Vrnil se bom". Čudi me, da se o takšnih punktih bolj malo piše glede na to, da naj bi šlo za turistični potopis. Lepa pokrajina, vreme, hlajenje.... to je bolj plehko se mi zdi.
Sara Rebek
20. 03. 2015 11.48
+6
to je bolj počitniška pot zato ne moreš pričakovati kakšnega resnega članka
Ferdo Crni
20. 03. 2015 12.08
+6
Ja ampak ko gledam site ilovejurneys tam pišejo predvsem o destinaciji ne pa o sebi kot tule (kako sem jedel, kako so me opeharili, kako trpim zaradi časovne razlike, kdo mi je posodil nahrbtnik, igrala sem košarko, poskusila riž, kako resno delam ker to pišem...). Poleg tega je omenjena stran navadna blog stran, kjer lahko piše kdorkoli hoče. torej ne gre za "sanjski job" ali za profesionalno popotniško stran. Torej dobro se je prodalo tole marketinško "izbiranje" za neko "sanjsko službo", v bistvu pa gre za navadno potovanje in iskanje popotniškega partnerja. To pride celo na internetne medije. Se opravičujem ampak marketing je sicer dober - pisanje pa je sila skopo in borno vsaj kar se tiče uporabe za morebitnega popotnika ali vsaj dinamičnega zanimivega branja. Jaz jaz in jaz.
TvojPrijatelj
20. 03. 2015 10.57
-11
Super fotke in dober članek. Uh ne maram 24ur osebja ampak so redki trenutki ki znajo tudi oni presenetit.
logite?než
20. 03. 2015 11.13
+8
ja pa pol članka je citata...mislim res...članek, da te kap
Von_Clausewitz
20. 03. 2015 10.57
+13
Jaka služba...jaz sem pa mislil, da služba pomeni nekaj kar človek ustvarja, cilji, vizija...ipd. Temu jaz pravim mlatenje prazne slame na dopustu. Kakor koli že, če se temu pravi služba...pol ni čudno, da smo tam kjer smo...vsi bi imeli službo s tem, da se nič ne dela...Slovenija pač.
Hachi
20. 03. 2015 10.38
+10
haha, hitr je zacela pisati v dvojini :D
Jaka Zobec
20. 03. 2015 10.33
+16
Še en Slovenski "nateg"!?! "Sanjska služba: Delo nudimo osebi, ki ima rada potovanja 23. oktober 2014 Si želiš iti za en mesec brezplačno potovati na Filipine in zraven še zaslužiti? Osebi, ki ima rada potovanja, je delovna in komunkativana, ima smisel za pisanje in je zelo dobra (pogovorno in pisno) v angleškem jeziku, nudimo zelo zanimivo delo..." vir: (2x zbrisan komentar, zato umikam vir, da ne kršim enega od "pravil" pro+) Danes sem dobil epošto od G. Tomaža Gorca: "Lep pozdrav iz Filipinov, Trenutno sem na delovnem potovanju po Filipinih, kjer v sproščenem in kreativnem okolju veliko delam, vendar najdem tudi čas za uživanje na čudovitih plažah, si ogledujem znamenitosti, spoznavam nove ljudi,... Kako se imam si lahko prebereš na mojem blogu (enako kot zgoraj), kjer najdeš tudi članke od moje sopotnice Tamare." Torej je "nagrado" dobila njegova sopotnica - partnerica, ali je zgolj naklučje, da je "nagrado" dobila ženska z imenom Tamara in je kot sopotnica mislil reči - ženska ki potuje z njim... No ja, ocenite sami...
valjhunsinkajtimara
20. 03. 2015 10.30
+5
na 3tji sliki lahko drugače vidite !"direktorja" tega SPja... :)
TheMafiaDon
20. 03. 2015 12.07
+7
...in s tem starim fotrom se mora onegavit zato?
valjhunsinkajtimara
20. 03. 2015 10.21
+13
če ve z kaj gre: je to že definicija prostitucije?
TheMafiaDon
20. 03. 2015 10.22
+10
Misija1
20. 03. 2015 10.02
+23
Ce tu ni vsakemu jasno, za kaj v resnici gre, potem pa ne vem :) sanjsko potovanje, brezplacno, ampak z obveznim pedigrejem lastnika podjetja, ki je izbral kandidatko za "sanjsko" sluzbo. Samo ni mi se jasno, kaj to dela na 24ur, kaj je zakupil reklamiranje?
TheMafiaDon
20. 03. 2015 10.17
+7
+++ "sanjsko" službo je dobila ženska, in tukaj to piše ženska :) kaj ima to delati na naslovnici ali kaj je na filipinih tako pomebnega kar že nismo videli neštetokrat pa ne vem...sugar daddy money?