Slovenija

Sanader: Malo se je treba tudi pošaliti

Zagreb, 06. 04. 2009 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Na prihodnjem srečanju s Pahorjem bom zahteval deblokado hrvaških pogajanj z EU," je napovedal hrvaški premier Sanader. "Zagreb se Ljubljani ne bo pustil izsiljevati," je dodal.

Hrvaški premier Ivo Sanader je danes na hrvaškem radiu razkril, da sta se s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem dogovorila za srečanje v Zagrebu ali njegovi okolici, do katerega naj bi prišlo do 24. aprila, ko je Češka sklicala pristopno konferenco Hrvaške z EU. Sanader je dejal, da bo na srečanju s Pahorjem zahteval deblokado hrvaških pogajanj z EU.

Sanader je dejal, da bo na srečanju s Pahorjem zahteval deblokado hrvaških pogajanj z EU.
Sanader je dejal, da bo na srečanju s Pahorjem zahteval deblokado hrvaških pogajanj z EU. FOTO: Damjan Žibert

Predsednik hrvaške vlade je v redni mesečni oddaji hrvaškega radia Kako vlada vlada dodal, da se bo o času in kraju omenjenega srečanja s Pahorjem še odločil. Ponovil je, da ima Slovenijo za prijateljsko državo, da pa se Zagreb Ljubljani ne bo pustil izsiljevati, saj izsiljevanje ni evropsko načelo".

Sanader je dodal, da Hrvaška ne more sprejeti stališča Ljubljane, da Slovenija ne bo umaknila blokade hrvaških pogajanj z EU, dokler ne bo rešitve, kot si jo želi slovenska stran. Vnovič je dejal, da Hrvaška vztraja na ločitvi dvostranskega mejnega vprašanja od hrvaških pogajanj z EU, takojšnji deblokadi hrvaških pogajanj z EU in urejanju vprašanja meje na mednarodnem sodišču.

Poudaril je, da je v neformalnih pogovorih na srečanju zveze Nato v Bruslju prejšnji konec tedna slišal, da omenjeno načelo podpirajo tudi članice EU, ki so obenem članice Nata. Izrazil je pričakovanje, da se bo o slovenski blokadi na uradnem obisku v Berlinu v sredo pogovarjal z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Hrvaški premier je tudi odgovoril na novinarsko vprašanje, kaj so bili razlogi za odpoved srečanja zunanjih ministrov Slovenije in Hrvaške, Samuela Žbogarja in Gordana Jandrokovića, z evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom prejšnji teden v Bruslju. "Rehn ni odpovedal, temveč prestavil srečanja," je poudaril Sanader in dodal, da sta za to lahko dva razloga. Prvič, da je Rehn želel pred srečanjem z Jandrokovićem in Žbogarjem slišati predloge evropskega tria – Francije, Češke in Švedske, in drugič, da je pričakoval pisni odgovor hrvaške strani, čeprav je bil dogovor, da bo Jandroković stališča Hrvaške predstavil na srečanju.

Sanader je dejal, da Hrvaška ne bo poslala pisnega odgovora Bruslju, ker gre za preveč pomembno temo, da bi zaupali kateri koli pošti. Dodal je, da bo Jandroković hrvaško stališče predstavil na prihodnjem srečanju.

Sanader je zavrnil ocene slovenske strani, da preložitev srečanja Rehna, Jandrokovića in Žbogarja pomeni pritisk na Hrvaško. Kot je pojasnil, je bila morda pritiska deležna slovenska stran in so se slovenski kolegi zmotili glede pritiskov. Ob tem je dodal, da se je treba tudi malo pošaliti.
Sanader je zavrnil ocene slovenske strani, da preložitev srečanja Rehna, Jandrokovića in Žbogarja pomeni pritisk na Hrvaško. Kot je pojasnil, je bila morda pritiska deležna slovenska stran in so se slovenski kolegi zmotili glede pritiskov. Ob tem je dodal, da se je treba tudi malo pošaliti. FOTO: Damjan Žibert

Hrvaški premier je izrazil prepričanje, da bo to srečanje verjetno okoli 20. aprila, vsekakor pa pred ministrsko konferenco EU 24. aprila. Dodal je, da bodo dopolnili Rehnov predlog, saj naj bi imel po njegovem vedenju tudi evropski trio dodatne predloge.

Zavrnil je še ocene slovenske strani, da preložitev srečanja Rehna, Jandrokovića in Žbogarja pomeni pritisk na Hrvaško. Kot je pojasnil, je bila morda pritiska deležna slovenska stran in so se slovenski kolegi zmotili glede pritiskov. Ob tem je dodal, da se je treba tudi malo pošaliti.

Resno pa je poudaril, da so se zadeve bistveno spremenile s hrvaškim članstvom v Natu. Hrvaška je vstopila v Nato z enakim mejnim problemom, s katerim je Slovenija postala članica Nata in EU. Tako ni razloga, da Hrvaška ne bi vstopila v EU in da bi Slovenija obremenjevala njen vstop, je sklenil Sanader.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mlslec
10. 04. 2009 14.29
ajrolaf kaj ti si potreben zdravljenja?, kaj ima washington zveze z eu?pa tvoji klici..............ustava je taka in po njej se je potrebno ravnati
djdj
07. 04. 2009 23.50
Šalijo se že z idejo da bodo v EU.
josip.hr
07. 04. 2009 21.49
Admin. Zbrisal si mi vsaj 10 postov! To je tvoja demokracija? NEverjetno. Balkanec!
streif
07. 04. 2009 21.06
nj hrati uzamejo ISTRAbenz kot pa ta pravo Istro! matr keri otročji so tile hrvaški politiki k se nimajo kj šaliti v EU! EU je resna zadeva. otrok ki misli da je že odrasu! dj dj
jury35
07. 04. 2009 20.48
hrvati ostanite tam kjer ste,nimate pojma kaj pomeni evropa!!
otob
07. 04. 2009 18.36
pošaliti se treba,bilo bi lepo da se pošali in Pahor in odblokira Hrvašku,
nemejugat
07. 04. 2009 15.19
scorpion77707.04.2009, 12:250 Nemjugat: Prosperu si omenil svetilnik v Savudriji, kjer naj bi pisalo da naj bi spadal pod Piransko običino: predvidevam da so ta napis dali Italijani, tako da Italijanski kataster ni vreden omembe, ker so si ta kataster porazdelili Hrvati in Slovenci! PRAV IMAŠ, SVETILNIK NI BIL ZGRAJEN PO 2WW IN TAKO JE TUDI V KATASTRU PIRANA OZNAČENO. MENDA PA NE RAZUMEŠ NAJBOLJE GLAGOLA DELITI IN PRISVOJITI!! ZANIMIVO PA BO KAKO BODO POJEM POMEMBNOSTI KATASTRA ISTI INTERPRETIRALI V PRIMERU SAVUDRIJSKEGA POLOTOKA (S SLOVENIJO) IN POREČJA DONAVE (S SRBIJO)?????
ajrolaf
07. 04. 2009 12.33
Pa dajte mir vsi skupaj, sploh ne veste za kaj se gre... To vprašanje meje je glupost da je ni večje...pa zlahka se da rešit, samo vas politiki za nos vlečejo tak ko Hrvati svoje. Zanimivo je da večina ljudi sploh ne ve stališča rvaške pa slovenske vlade, ki bi naj meja potekala, tu pa tak veselo pišete pa blatite eni druge. Pa še nekaj, slovenija ne more preprečit hrvaški vstop v EU. Samo en klic iz Brisela al Washingtona in Hrvaška je notri.
scorpion777
07. 04. 2009 12.25
Nemjugat: Prosperu si omenil svetilnik v Savudriji, kjer naj bi pisalo da naj bi spadal pod Piransko običino: predvidevam da so ta napis dali Italijani, tako da Italijanski kataster ni vreden omembe, ker so si ta kataster porazdelili Hrvati in Slovenci!
jurjur
07. 04. 2009 12.16
V končnem bo verjetno izgubila Slčovenija, kot že tolikokrat.
scorpion777
07. 04. 2009 12.15
intervju Janez Winkler, upokojeni načelnik policije: Mimogrede, ste imeli kot republiški načelnik milice pregled nad tem, do kod se je izvajal nadzor v Piranskem zalivu? Dokumenta, ki bi dokazoval naše obvladovanje celotnega Piranskega zaliva, ni. Hrvatom sicer ta prostor ni bil tako pomemben. Več posla so imeli s preganjanjem italijanskih ribičev, ki so vdirali v njihovo morje. Mi se zato nismo obremenjevali s sredinsko črto, v glavnem pa smo se je držali. Nikoli se nismo izkrcavali na hrvaški strani. Ideja, da je ves Piranski zaliv slovenski, je nora. Tega nam ne bo nihče dal. Moder bi bil po mojem dogovor, ki sta ga sprejela Drnovšek in Račan. Če se vrnem k vašemu vprašanju: kar smo izgubili, smo izgubili leta 1945. Partizani smo se tolkli za Trst in Gorico, pa smo ju izgubili. Italijansko levico smo kasneje podprli pri vprašanju o reparacijah. Vendar nam Italija ni dala nikakršne odškodnine. Nobenega zločinca niso obsodili, kot so to storili v Nemčiji. Italijani se danes razglašajo za žrtve druge svetovne vojne, ker so jih po kapitulaciji okupirali Nemci. S tem naj bi svoje zločine oprali. Ta mehanizem je zelo značilen.
mali-kekec
07. 04. 2009 12.04
Misija1 07.04.2009, 12:01 0 mali kekec tako lepo pises v nasem jeziku da je kar zalostno. Tako hudo zagovarjas Hrvasko, da je se bolj zalostno to, da verjetno zivis v SLoveniji in da ti dava kruh. jaz z svojim delom davam kruh Sloveniji in ne jodlaj!!!!! Niko meni niš ne3 dava kier sam zaradim !
Misija1
07. 04. 2009 12.01
mali kekec tako lepo pises v nasem jeziku da je kar zalostno. Tako hudo zagovarjas Hrvasko, da je se bolj zalostno to, da verjetno zivis v SLoveniji in da ti dava kruh.
mali-kekec
07. 04. 2009 11.48
nemejugat 07.04.2009, 11:41 0 mali-kekec07.04.2009, 11:320 nemejugat 07.04.2009, 10:08 -1 tisi07.04.2009, 00:14-2 pa kak bu te išli do međunarodnih voda?? Zrakom??:) NE BO TREBA SAJ IMAMO DO TAM DOSTOP IN GA BOMO TUDI IMELI! AHA KAR NA ENKRAT LUKA KOPER NI VEČ OGROŽENA??? šE VČERAJ SI PISKAL KAKO HR BRANI SLOVENIJI DOSTOP DO MORJA! GLEJ PREJŠNJI TEDEN JE BIL ČLANEK KAKO MESIĆ ZAGOTAVLJA DOSTOP DO MEDNARODNIH VODA IN KOMAJ PREJŠNJI TEDEN SO NOVINARJI TUDI PISALI O TEM DA SLOVENIJA IMA PRAVICO DOSTOPA DO MEDNARODNIH VODA!!!!! VSEH 17 LET STE PA LAGALI IN ZAHTEVALI PRAV TA ISTI DOSTOP DO MEDNARODNIH VODA!!! NA TERITORIJALNI STIK Z MEDNARODNIMI VODAMI PA POZABITE ZATO KER NAČRTNO ŽELITE ONESNAŽITI HRVAŠKO OBALO IN KRASTI PLIN IN NAFTO IZ SEVERNEGA JADRANA! Kiki-riki, podrafkina juha.... :))) Slovenija ne rabi sMesićevo odobrenje ker dostop do mednarodnih voda teritorjalno ima in bo tudi imela....točka T5.... Jaz pišem vsaki dan isto, nikoli nisem obačal besed, morda le ti tega nisi dojel, boš že....počasi se daleč pride! Samo še Hrvaška to mora priznati, do takrat pa nema EU...blokada stoji! Daj te prosim ne javljaj se o problemu Istre in zaliva iz čučingrada. Če že smetiš po netu piši raje o Muri, predvidevam da tam kaj več znaš!!! me vesweli da si skapiral da imate dostop do mednarodnih voda, ter neškodoželjen transport do T5! Nažalost pa teritorijalni stik z T5 niste imeli nikoli prej v zgodovini in ga niti ne budete imeli! Če vaša pravna šola govori o tem da je montažerski pristop ali darilo Hrvaške edini način da se dočepa T5 potem ti je vse(vsaj meni) jasno, posebej če to na nacionalki izjavi g. Starman probono odvetnik Joška jorasa!
nemejugat
07. 04. 2009 11.47
KEKEC Koko številni so bili Hrvati v Kopru si verjetno prebral v kaki zelo pomembni knjigi, ki tudi piše da je Vuk Stefanović Karađić bil Hrvat...hahahahaha Ti da niso morda imeli Hrvati v Dekanih tudi fakulteto? A pod mostom?
nemejugat
07. 04. 2009 11.41
mali-kekec07.04.2009, 11:320 nemejugat 07.04.2009, 10:08 -1 tisi07.04.2009, 00:14-2 pa kak bu te išli do međunarodnih voda?? Zrakom??:) NE BO TREBA SAJ IMAMO DO TAM DOSTOP IN GA BOMO TUDI IMELI! AHA KAR NA ENKRAT LUKA KOPER NI VEČ OGROŽENA??? šE VČERAJ SI PISKAL KAKO HR BRANI SLOVENIJI DOSTOP DO MORJA! GLEJ PREJŠNJI TEDEN JE BIL ČLANEK KAKO MESIĆ ZAGOTAVLJA DOSTOP DO MEDNARODNIH VODA IN KOMAJ PREJŠNJI TEDEN SO NOVINARJI TUDI PISALI O TEM DA SLOVENIJA IMA PRAVICO DOSTOPA DO MEDNARODNIH VODA!!!!! VSEH 17 LET STE PA LAGALI IN ZAHTEVALI PRAV TA ISTI DOSTOP DO MEDNARODNIH VODA!!! NA TERITORIJALNI STIK Z MEDNARODNIMI VODAMI PA POZABITE ZATO KER NAČRTNO ŽELITE ONESNAŽITI HRVAŠKO OBALO IN KRASTI PLIN IN NAFTO IZ SEVERNEGA JADRANA! Kiki-riki, podrafkina juha.... :))) Slovenija ne rabi sMesićevo odobrenje ker dostop do mednarodnih voda teritorjalno ima in bo tudi imela....točka T5.... Jaz pišem vsaki dan isto, nikoli nisem obačal besed, morda le ti tega nisi dojel, boš že....počasi se daleč pride! Samo še Hrvaška to mora priznati, do takrat pa nema EU...blokada stoji! Daj te prosim ne javljaj se o problemu Istre in zaliva iz čučingrada. Če že smetiš po netu piši raje o Muri, predvidevam da tam kaj več znaš!!!
mali-kekec
07. 04. 2009 11.40
V Piranu je 1910 ob 7500 talijanov živelo SEDEM (7) Slovencev!!!!! V Izoli TRIJE Slovenci, V Kopru ŠTIRINAJST (14)!!!! TO SO ZGODOVINSKA DEJSTVA IN TO SO VAŠE MORALNE PRAVICE SAME LAŽI IN FALSCIFIKATI!!!!!
mali-kekec
07. 04. 2009 11.37
Koper ni sporen ehhehe je pa ZGODOVINSKO DEJSTVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... je v Kopru hrvaška gimnazija obstajala 20 let pred slovensko. Verjetno čisto slučajno!
mali-kekec
07. 04. 2009 11.36
nemejugat 07.04.2009, 11:33 0 . . . ...SLOVENIJA JE IMELA, IMA IN BO IMELA PROST DOSTOP NA ODPRTO MORJE... TO SI VČERAJ PREBRAL NA 24UR.SI IN SI POBRAL MUDROST CELEGA SVETA! NA HRVAŠKEM ŽE DOLGO LOČIMO DOSTOP IN STIK DO MEDNARODNEGA MORJA KATEREGA BTW NIKOLI NE BOSTE IMELI!
nemejugat
07. 04. 2009 11.33
. . . ...SLOVENIJA JE IMELA, IMA IN BO IMELA PROST DOSTOP NA ODPRTO MORJE...