Slovenija

Sanacija Tojnice za zdaj končana, rezultati analiz znani predvidoma v mesecu dni

Vrhnika, 17. 08. 2017 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Strokovnjaki bodo v prihodnjih dneh iz potoka Tojnica jemali vzorce mulja, kdaj bodo na voljo rezultati analiz, v Kemisu še ne vedo. Sanacijo potoka, ki ga je močno onesnažila požarna voda, so zaključili v petek. Ko bodo znani vzorci analiz, bodo načrtovali naslednje stopnje sanacije, so dejali v Kemisu.

Strokovnjaki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano bodo v prihodnjih dneh jemali vzorce mulja iz potoka Tojnica, strugo katerega so minuli teden očistili po onesnaženju ob požaru v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis. Kdaj bodo na voljo rezultati analiz, v Kemisu še ne vedo.

Tojnico je močno onesnažila voda, ki so jo gasilci uporabljali ob gašenju požara v vrhniškem podjetju Kemis 15. maja letos. Dan po požaru so v potoku izmerili presežene največje dovoljene koncentracije niklja, kobalta, nekaterih spojin trimetilbenzena, policikličnih aromatskih ogljikovodikov ter brezbarvnega strupenega plina - formaldehida, presežene so bile tudi vrednosti atrazina in nonil-fenola.

Oljna gošča je zapackala brežino potoka, veliko snovi je pronicalo v plasti na dnu struge, pomorilo je tudi ribe v prizadetem delu potoka.

Agencija RS za okolje (Arso) je sanacijo onesnaženja naložila povzročitelju, torej Kemisu. V podjetju so pripravili sanacijski načrt, ki je v prvi fazi predvideval očiščenje približno 100 metrov dolgega odseka potoka od kraja požara navzdol.

S sanacijskimi deli so začeli 8. avgusta in jih še v istem tednu tudi zaključili. Kot so preko svojih spletnih strani sporočili iz Kemisa, so z deli zaključili minuli petek pozno zvečer.

"Prva dva dneva sanacije sta obsegala pripravljalna dela, med drugim postavitev jezov, namestitev črpalk, položitev cevi vzdolž struge, pripravo elektro vodov, testiranje učinkovitosti črpalk ter izlov rib. Druga dva dneva sta obsegala strganje in sesanje mulja ter čiščenje struge. Iz struge smo zbrali 85 kubičnih metrov mulja in 10 kubičnih metrov trdih odpadkov," so pojasnili v Kemisu.

Že ob začetku del je direktor podjetja Emil Nanut pojasnil, da bodo mulj po pridobitvi ustreznih dovoljenj odpeljali na sežig v Avstrijo.

Sanacija Tojnice je za zdaj končana.
Sanacija Tojnice je za zdaj končana. FOTO: STA

Po zaključku del so strokovnjaki Arsa že opravili pregled del ter odvzeli vzorce zemljine z dna prazne struge Tojnice. Kdaj bodo znani rezultati vzorčenj, v Kemisu še ne vedo. Nanut je minuli teden dejal, da bo za to verjetno potreben kakšen mesec. "Ko bodo rezultati analiz znani, bomo v širšem krogu načrtovali nadaljnje stopnje sanacije," so na svojih spletnih straneh napovedali v Kemisu.

Sanacija najbolj onesnaženega dela Tojnice je bila le prva od predvidenih treh faz sanacije. Vse od objave načrta prve faze je bilo v javnosti slišati številne kritike ter razhajajoča mnenja o tem, kaj in kako bi bilo treba narediti. Nanut je ob začetku del pojasnil, da so načrt pripravili na osnovi analiz vode v Tojnici v preteklem obdobju. "Očistili bomo najbolj obremenjeni del potoka. Računamo, da bomo z grobim čiščenjem mulja omogočili, da samočistilna sposobnost narave naredi 'končno fino čiščenje'," je pojasnil minuli teden.

Kar se tiče naslednjih dveh faz sanacije pa je pojasnil, da so sanacijski program za prvo fazo morali pripraviti zelo na hitro, za drugo in tretjo fazo pa še niso pripravili podrobnih načrtov. "Že zdaj smo prejeli zelo veliko pripomb. Računam, da ko bo prva faza končana in bodo odvzeti vzorci mulja, bo ob rezultatih teh analiz tudi čas, da se pogovorimo o izvedbi druge in tretje faze. Takrat želim spraviti za skupno mizo vse tiste, ki imajo danes take in drugačne predloge o pravilni sanaciji, da bomo skupaj našli rešitev, ki bo za Tojnico najboljša in bo tudi ekonomsko vzdržna," je dejal Nanut.

V Ribiški družini Vrhnika s prvo fazo sanacije nezadovoljni

V Ribiški družini Vrhnika niso bili zadovoljni z načrtom prve faze sanacije, saj bi po njihovem prepričanju morali očistiti celotno dolžino struge Tojnice do izliva v Ljubljanico in še del Ljubljanice od tam naprej. Po njihovem prepričanju bi že v tej prvi fazi morali očistiti tudi brežino potoka, v katero se je vpila oljna gošča.

Ob objavi novice o zaključenem čiščenju Tojnice so sicer v Kemisu zapisali, da so bili v zadnjih urah postopnega izpuščanja vode v naravno strugo Tojnice "deležni pozornosti številnih predstavnikov civilnih iniciativ in Ribiške družine Vrhnika".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Madeni
18. 08. 2017 09.51
+2
Rezultate poznamo že danes vse OK v bistvu pa zastrupljeno za nekaj let in prikrita resnica..Dobro je da bo vse to končalo v Ljubljanskem vodovodu..
wolfterier
19. 08. 2017 15.56
+3
Nocoj se pričakuje dokončna rešitev-nalivi in nevihte bodo vse pospravili,v Ljubljanico.
ecnarf
17. 08. 2017 16.48
+3
Odstranit bi morali ves mulj do izliva v ljubljanico,in še nekaj km po Ljubljanici.je pa že tako večina svinjarije odtekla po LJUBLJANICI naprej v Savo.
wolfterier
19. 08. 2017 15.57
+3