Slovenija
Oglas

Sanacija fasade - naložba v prihodnost

Ljubljana, 12. 03. 2014 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Toplotna izolacija zunanje stene je najpomembnejši element pri toplotni zaščiti stanovanjskih stavb. Toplotne izgube skozi zunanje stene v povprečju predstavljajo okrog 40 odstotkov vseh toplotnih izgub objekta, pri objektih z rekuperiranim prezračevanjem pa še ustrezno več.

Zato mora biti izolacija fasade ustrezno načrtovana in izvedena, narejena iz kakovostnih materialov ter z zadostno debelino toplotno izolacijskega materiala.

Posebnosti sanacij

Pri starejših objektih moramo upoštevati vsa pravila stroke in se prilagajati dani situaciji. Upoštevati moramo tudi zakonodajo, požarni zakon in tehnično smernico. Ključna je tudi izbira ustrezno kvalificiranega izvajalca - fasaderja.

Stare fasadne površine so včasih poškodovane, konstrukcijsko imajo skoraj brez izjeme vrsto toplotnih mostov, stene so pozimi hladne in vsaj lokalno plesnive. V prvi vrsti se je zato potrebno sanacije lotiti celovito. Prvi korak je priprava zidne površine, ki mora biti pred vgradnjo toplotne izolacije čista in trdnostno ustrezna. Sledi bistveni del - vgradnja toplotno visokoučinkovite izolacije, ki starih zidov difuzijsko ne zapira torej mora biti paropropustna. V smislu trajnostne izvedbe in požarne varnosti mora biti izolacijski material negorljiv, kar hkrati zagotavlja tudi varnost in udobje bivanja.

Izolacijska rešitev

Toplotno izolacijske plošče Knauf Insulation FKD-S (PTP-035) so idealna izbira in ustvarjajo kot sestavni del fasade ugodno bivalno klimo in bistveno zmanjšajo porabo energije v objektu. Plošče so priročne za delo ter se vgrajujejo po principu lepljenja in dodatnega mehanskega pritrjevanja, kar je pri sanacijah obvezno.

- njihova toplotna prevodnost je nizka (λ = 0,036 W/mK),
- razpon debelin je od 60mm do 200mm in
- razred gorljivosti je A1 (popolnoma negorljiv gradbeni material)
- kamena mineralna volna je paropropusten,
- trajno dimenzijsko stabilen material,
- ki je kot tak odporen na mikroorganizme.

Kvalitetno izvedena fasada na kameni mineralni volni je tako kompakten in trajen sistemski izdelek. Poudarjamo nujnost izbire sistemskih fasadnih materialov (gradbena lepila, pritrdila, armirni materiali in zaključni sloji). Plošče Knauf Insulation FKD-S (PTP-035) so kompatibilne z vsemi certificiranimi fasadnimi sistemi na slovenskem trgu.

Toplotna izolacija
Toplotna izolacija FOTO:

Tipični sestavi starejših zidov

Poglejmo si dve tipični sestavi starejših zidov in efekt z vgradnjo ustrezne debeline izolacijskih plošč Knauf Insulation FKD-S (PTP-035) :

obstoječa sestava zunanjega ziduobstoječa toplotna prehodnost Upredlog sanacije - debelina FKD-Sdosežena toplotna prehodnost U
omet + opeka + omet ( skupaj 38cm )> 1,2 W / m2K12 cm< 0,25 W/m2K
omet + modularni blok + toplotni omet ( skupaj 40cm )> 1,0 W / m2K12 cm< 0,23 W/m2K
omet + plin. beton ( siporex ) + omet ( skupaj 34cm )> 0,6 W / m2K12 cm< 0,20 W/m2K

tabela : tipične sestave starejših zidov in vrednosti toplotnih prehodnosti U

Kot je razvidno iz tabele so vsi neizolirani zidovi daleč od današnjih minimalnih zahtev o toplotni prehodnosti za zunanje stene, ki je z novim Pravilnikom o učinkoviti rabi energije določena z U ≤ 0,28 W/m2K. Omenim naj še, da so pri vseh omenjenih zidovih velik problem linijski in točkovni toplotni mostovi, ki jih v preteklosti skoraj nihče ni znal docela rešiti.

Predlagana debelina toplotno izolacijskih plošč Knauf Insulation FKD-S(PTP-035) je v vseh primerih vsaj 12cm, zaželjene pa so višje debeline, zlasti če poizkušamo obnovo konceptuirati kot nizkoenergijsko. Dejstvo je, da že z relativno majhno debelino dosežemo izreden efekt. V vseh primerih se toplotna prehodnost U zmanjša za najmanj 3x. Posledično se tudi izgube skozi te stene zmanjšajo za najmanj 3x in konkreten prihranek pri ogrevanju je zagotovljen. Izolacija fasade je investicija, kjer je dolgoročni donos zagotovljen.

Z uporabo plošč Knauf Insulation FKD-S (PTP-035) debline najmanj 12cm ste upravičeni do nepovratnih sredstev Eko Slada (po pogojih razpisa), ki znaša 12EUR/m2.

S sanacijo fasade ne rešujemo samo problema energetske učinkovitosti, pač pa tudi konstrukcijske, sociološke in okoljske probleme. Objekt s kakovostno sanirano fasado bo tako trajnostno zadovoljiv, pri čemer se je potrebno zavedati neugodne bivalne klime, onesnaževanja okolja in odvisnosti od energetskih virov, ki so značilnosti starejših energijsko potratnih objektov. Z novim, kvalitetnim toplotno in požarno izolacijskim fasadnim sistemom tudi globalno doprinesemo košček nujno potrebnega za prihodnost.

Tudi novogradnje oblecimo kakovostno

Če smo pri prenovah vsaj delno omejeni s tehničnimi rešitvami pri vgradnji izolacijskih materialov, imamo pri načrtovanju novih objektov bistveno več možnosti za pravilne in popolne rešitve. Danes nam je omogočeno enostavno izpolnjevanje zahtev novega Pravilnika o energetski učinkovitosti v stavbah kot tudi preseganje teh zahtev v nizkoenergijsko in pasivno načrtovanje. Brez težav namreč vgrajujemo tudi debeline fasadnih izolacij preko 20cm. Posebno pozornost pa je pri vgradnji vedno potrebno posvetiti izvedbi detajlov in izbiri certificiranega fasadnega sistema.

Vsak vesten investitor se mora zavedati, da je fasada ključen element ovoja zgradbe, ki mora dolga leta prenašati ekstremne vremenske obremenitve. Zato ni vseeno kaj nam nekdo s pretvezo ugodne cene ''namaže'' na zid. Po zakonu o gradbenih proizvodih morajo vsi kompozitni toplotno izolacijski fasadni sestavi (ETICS), imeti ustrezen certifikat (ETAG 004), s čemer ponudnik fasadnega sistema* dokazuje osnovno kvaliteto in garancijo za materiale. Seveda nam to pomaga samo, če izberemo kvalitetnega izvajalca.

Debeline izolacij so vse višje (24 cm – pasivni objekti).
Debeline izolacij so vse višje (24 cm – pasivni objekti). FOTO:

* CERTIFICIRAN FASADNI SISTEM: NATANČNO DEFINIRANI MATERIALI DOLOČENEGA PROIZVAJALCA ZA IZVEDBO TOČNO DOLOČENE FASADE - RAZLIČNIH SISTEMOV NI MOGOČE KOMBINIRATI!

Poleg kvalitetne izvedbe detajlov, moramo pri novogradnjah ob izbiri sistema upoštevati tudi paropropustnost, požarno varnost in trajnostni vidik uporabljenih materialov, pri čemer je izolacija vsebinsko najpomembnejši del sistema. Izberimo rešitev, ki nam bo prinašala dolgoročno zadovoljstvo, minimalno vzdrževanje in varnost.

Toplotno in požarno izolacijske lamele Knauf Insulation FKL (FPPL) so še vedno idealna izbira za večino novogradenj. V primeru kvalitetnih zidnih površin je njihova vgradnja s celopovršinskim lepljenjem relativno enostavna in predstavlja najbolj kompaktno izvedbo v segmentu visoko učinkovitih fasadnih izolacij. Razpon debelin je teoretično neomejen, v praksi pa jih vgrajujemo tudi do debeline 300mm. Druga možnost izbire kakovostnega izolacijskega materiala so, že predstavljene plošče Knauf Insulation FKD-S (PTP-035). Kot vsi naši produkti iz mineralne volne za gradbeništvo, so tudi fasadne lamele in fasadne plošče razreda gorljivosti A1 (popolnoma negorljiv gradbeni material) in skupaj z drugimi fasadnimi materiali zagotavljajo največjo možno požarno varnost. To je definirano v vseh že prej omenjenih certifikatih, ki so zahtevani za fasadne sisteme. Oba produkta fasadnih izolacij, lamele in plošče, so sestavni del vseh poznanih certificiranih fasadnih sistemov! Kvalitetno izveden sistem fasade na kameni mineralni volni, je torej trajen izdelek.

Poglejmo si par tipičnih sestavov smiselnih za načrtovanje novogradnje z ustreznimi debelinami fasadnih izolacijskih lamel Knauf Insulation FKL (FPPL) :

osnovni zidpriporočena debelina izolacije FKL (FPPL)dosežena toplotna prehodnost U*
modularni blok - 29 cm16 cm≈ 0,20 W/m2K
izolacijski opečni blok - 30 cm12 cm≈ 0,20 W/m2K
penjeni beton - (siporex) 30 cm8 cm≈ 0,20 W/m2K
montažna sestava z izolacijo - 20cm6 cm≈ 0,20 W/m2K

tabela : različne osnove in debeline fasadnih lamel za priporočeno vrednost U ≈ 0,20 W/m2K pri novogradnjah

* točne vrednosti se izračunajo za določeno sestavo

Za dosego enakega izolativnega učinka, imamo lahko odvisno od osnovnega zidu, enako učinkovito izolacijo različnih debelin. To je logično, saj je nek tehnološko dognan gradbeni element (zidak, montažna stena), lahko bistveno bolj izolativen od navadnega ''modularca''. Se pa poraja vprašanje smiselnosti oz. meje ekonomičnosti pri izbiri osnovnih materialov. Predvsem debelejši zidovi (nad 30cm) so precej dražji in vzamejo več prostora. Res, da so bolj izolativni, a fasado je v vsakem primeru treba narediti in debelina izolacije ni bistvena pri njeni ceni.

Sama izvedba fasade se tudi bistveno ne razlikuje glede na različne debeline izolacije. Pri večjih debelinah (>16cm), je sicer potrebno delno dodatno mehansko pritrjevanje tudi pri vgradnji lamel, vendar to ne pomeni posebnega vpliva na ceno izvedbe fasade. Debelina naj se vedno načrtuje skladno s konceptom objekta, upoštevajmo pa tudi, da bodo zahteve zakonodaje glede energetske učinkovitosti stavb v prihodnosti še ostrejše.

Za konkretna vprašanja:
svetovanje@knaufisnulation.com
Tel.: 04 5114 105

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1