Slovenija

Sanacija celotne Mežiške in dela Dravske doline bo dolgotrajna

Ljubljana, 08. 09. 2023 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po ujmi, ki je s težkimi kovinami onesnažen mulj nanosila po celotni Mežiški dolini in tudi v Dravsko dolino, na ministrstvu za okolje skupaj z NIJZ pripravljajo "nabor ukrepov za sanacijo celotne Mežiške doline in verjetno, glede na rezultate, tudi del Dravske doline", so pojasnili na ministrstvu. Takšno sanacijo pričakujejo tudi župani.

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo se strinjajo z nekaterimi ocenami s Koroške, da je avgustovska ujma dobesedno odplaknila 15-letni program sanacije s težkimi kovinami obremenjenega okolja v občinah Mežica in Črna na Koroškem.

Ob lanskem izteku programa, v okviru katerega je država za ukrepe okoljske sanacije zgornje Mežiške doline namenila več kot 14 milijonov evrov, so pristojni ocenili, da je program dal dobre rezultate, a da svinec v okolju še vedno obstaja in da bodo določeni ukrepi v prihodnje še potrebni. Pričakovanja po nadaljnjih ukrepih so izpostavljali tudi v občinah Črna in Mežica.

Okolje zgornje Mežiške doline je namreč s težkimi kovinami obremenjeno zaradi več kot 300-letnega preteklega rudarjenja v mežiškem rudniku svinca in cinka, s svincem povezana industrija pa je v dolini prisotna tudi danes.

Zato rezultati analiz vzorcev naplavin, ki jih je v ujmi v začetku avgusta pustila reka Meža med Črno na Koroškem in Dravogradom, za marsikoga na Koroškem, tudi za nekatere župane, niso bili presenečenje. Nekateri župani so zato takoj, ko so Agencija RS za okolje (Arso), Institut Jožef Stefan in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prejšnji teden v Ljubljani predstavili rezultate analiz mulja, zahtevali, da država pristopi k sanaciji celotne Mežiške doline in tudi dela Dravske doline.

Na vprašanje, od kod točno vse izvirajo težke kovine, ki so v analiziranih vzorcih mulja presegle vrednosti, določene v področni uredbi, so na Arsu in okoljskem ministrstvu v skupnem odgovoru navedli, da doprinos svinca v sedimente in mulj izhaja vsaj iz več virov."Iz mnogih preiskav je znano, da je v naravnem ozadju prisotna večja količina svinca, cinka in kadmija. Del emisij prispevajo obstoječa industrija v dolini ter tudi nesanirane halde, na kar smo opozorili že pred šestimi leti že pred prvo preiskavo sedimentov v pritokih Meže in reki Meži. Problem predstavljajo tudi stara neustrezno sanirana industrijska odlagališča, primer Polene v Mežici, ter odprte gole površine cest, peskokopov in podobno," so zapisali.

Dodali so še, da se je v preteklosti predelava svinčene rude izvajala tudi v Avstriji. Reka Drava je tako s povišanimi prevodnostmi svinca, kadmija in cinka obremenjena že, ko v Dravogradu priteče iz Avstrije v Slovenijo.

Glede problematike omenjenih nesaniranih hald, to je ostankov zapuščenih rudniških nasipov, ki doslej še niso bili vključeni v noben sanacijski program, pa so na okoljskem ministrstvu pojasnili, da so trenutno sredi naloge za pripravo strokovnih podlag za sanacijo štirih najbolj problematičnih hald v zgornji Mežiški dolini.

Povodenj je s težkimi kovinami onesnažen mulj nanosila po celotni Mežiški dolini in tudi v Dravsko dolino.
Povodenj je s težkimi kovinami onesnažen mulj nanosila po celotni Mežiški dolini in tudi v Dravsko dolino. FOTO: 24UR

Strokovnjaki Geološkega zavoda Slovenije naj bi tako pred poplavami pripravili pomembne geološke in geokemijske preiskave. Zaradi neurja in poplav pa jih bo treba ponoviti, ker se je bistveno spremenila morfologija terena. S tem se bo moralo spremeniti tudi nabor potrebnih sanacijskih ukrepov, so navedli na ministrstvu.

Glede časovnega okvira izvedbe teh ukrepov pa so dodali, da ga je še preuranjeno napovedovati. "Vsekakor pa bodo sanacijska dela potekala več let in jih bo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo vključilo v nabor ukrepov, ki se bodo financirali iz sredstev solidarnostnega sklada in državnega proračuna," so še navedli na ministrstvu.

Med drugim je jasno zahtevo po okoljski sanaciji ne le Mežiške doline, ampak tudi dela Dravske doline ob objavi rezultatov analiz vzorcev mulja poudaril župan Občine Dravograd Anton Preksavec. Prav tako je zahtevo po sanaciji degradiranega okolja v občini Ravne na Koroškem poudaril tamkajšnji župan Tomaž Rožen.

Da je potrebna sanacija celotne Mežiške doline in morda še katere druge občine, meni tudi županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak. V središču Črne je sicer Arso po ujmi že postavil merilnik delcev PM10 v zraku, rezultati meritev naj bi bili znani v kratkem.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
08. 09. 2023 21.39
+2
Kako dolgotrajno ,če je ĝolob na tv reku en mesec potem pa nutrije
Narkodefinkica
08. 09. 2023 17.56
+3
Normalno saj poplave niso taka katastrofa kot Golob in njegovi LOPOVI. Ne morejo z svoje kriminalne partizanske kože. )) ropajo ni da ni.
Betuul
08. 09. 2023 20.06
+1
Jernej Sekirnik
08. 09. 2023 17.49
+6
Koroška je cela v riti, pa še oni kmetje so razmetavali kao umetno gnojilo, drugi kao apno po njivah in travnikih, na koncu so pa ugotovili, da gre za zelo nevaren odpadek. Vse so onesnažili, katastrofa. A so koga aretirali??? Očitno ne.....
Betuul
08. 09. 2023 16.03
+0
In vmes med dolgotrajnostjo bodo še ujme-katastrofe! Pozor🌏🌊na delu
pekoči paradižnik
08. 09. 2023 13.14
-4
če bi bil janšizem na oblasti bi bile že vse posledice odpravljene,.... v mežiški dolini ne bi bilo več nobene sledi o vodni ujmi.
iskriv
08. 09. 2023 13.50
-1
Ja vsi bi bili podkupljeni ! Vsem bi se delilo vbogajme in država bi zopet tonila v kreditih !
cakra
08. 09. 2023 14.06
+1
Iskriv o kakšnih kreditih ti pišeš poglej si zadolženost SL....DO MAJA 2022 proti drugim razvitim državam po pol piši bedarije.
iskriv
08. 09. 2023 12.59
+7
Najprej se mora obnoviti celotna cesta od Dravograda do Črne na Koroškem , ta državna cesta je popolnoma uničena , izpodjedena , uničene so nabrežine , zato je treba narediti KVALITETNE ŠKARPE , ne kot so bile narejene sedaj , ko jih je , novo zgrajene , odnesla voda !
wsharky
08. 09. 2023 12.31
+1
naša ex predsednica mag. Alenka pospešeno išče rešitve
wsharky
08. 09. 2023 12.31
+4
a kdo morda ve, ali so sledilke naše vplivnice Tine Nutrije na varnem?
kiropraktik
08. 09. 2023 12.28
+5
Je Golobnjak že našel lokacijo za odvoz mulja? Je že naslovil problem in nastavil časovnico? Kje je maketa ?
spoštovanje
08. 09. 2023 12.45
+3
Tadi 1973
08. 09. 2023 12.17
+7
Kaj pa pitna voda ??? A je kdo delal analizo???
vrzwta1
08. 09. 2023 12.20
+3
Jernej Sekirnik
08. 09. 2023 17.52
+2
vprašanje če je pitna, bi moral napsiat brez pitna....druageč pa papir vse prenese, v Prekmurju je bil enkrat en problem, ker bi morali gasilci furat vodo, saj je bila 4 x preseženo preko mejnih vrednosti, pa zaardui stroškov so priredili meritve. Tak pač je....
murate
08. 09. 2023 21.42
+1
Voda je ritna Tud ritoznojčan kdaj paše....