Slovenija

Zapleteno potovanje mladoletnih na Hrvaško

Ljubljana, 17. 04. 2008 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/Špela Zupan
Komentarji
144

Če želite, da vaš otrok na Hrvaškem letuje v spremstvu starih staršev, potem se pripravite na zapleten in drag postopek.

1. januarja 2008 je v veljavo stopil nov Zakon o tujcih Republike Hrvaške, na podlagi tega zakona pa je bil marca letos sprejet še Pravilnik o potnih listinah za tujce, vizumih in o načinu ravnanja do tujcev.

Pripravite vse potrebne dokumente in potrdila, da ne boste imeli težav na slovensko-hrvaški meji.
Pripravite vse potrebne dokumente in potrdila, da ne boste imeli težav na slovensko-hrvaški meji. FOTO: Damjan Žibert

Ta narekuje, da mora imeti mladoletna oseba, ki potuje na Hrvaško ali samo potuje preko njenega ozemlja (tranzit) brez spremstva zakonitega zastopnika, pri prehodu meje pri sebi tudi soglasje staršev oziroma njegovega zakonitega zastopnika. S soglasjem ji zakoniti zastopnik dovoljuje samostojno potovanje v tujino oziroma ji dovoljuje potovanje v spremstvu polnoletne osebe, ki ni zakoniti zastopnik mladoletnika. To soglasje je potrebno prevesti v hrvaški ali angleški jezik in ga overiti s strani sodnega tolmača. Imenik sodnih tolmačev ...

Sporočilo so objavili tudi na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve, kjer je še navedeno, da soglasje ni potrebno v primeru, če mladoletna oseba potuje v organizirani skupini v okviru šolskega izleta (ekskurzije) v spremstvu učitelja, ki ima popis vseh udeležencev izleta s podpisom odgovorne osebe šole in pečatom šole.

Soglasje lahko napišete sami, prevod je nujen!

Hrvaška z novim zakonom zahteva pisno soglasje zakonitega zastopnika. Nov postopek je zapleten in drag.
Hrvaška z novim zakonom zahteva pisno soglasje zakonitega zastopnika. Nov postopek je zapleten in drag. FOTO: Dare Čekeliš

Na upravni enoti so nam pojasnili, da je v navodilih, ki so jih dobili s strani pristojnega ministrstva, navedeno, da mora vsa soglasja, ki jih lahko napišete sami, sodni tolmač prevesti v hrvaški ali angleški jezik. Informacijo so potrdili tudi na hrvaškem veleposlaništvu.

Kje pridobite potrebno soglasje?

Postopek je več kot zapleten. Na upravni enoti so nam pojasnili, da so 6. aprila dobili nova navodila. Po slovenskih zakonih državljan Slovenije za vstop na Hrvaško potrebuje poleg osebnega dokumenta dovoljenje, ki ga dobi na upravni enoti in stane 0,71 evra. Gre za kartonček, na katerem so osebni podatki o mladoletni osebi, osebni podatki starša oz. zakonitega zastopnika in osebni podatki spremljevalca, s katerim bo mladoletna oseba potovala v tujino. Dovoljenje velja eno leto od dneva izdaje.

Z novim zakonom, ki ga je sprejela naša soseda, pa je temu soglasju potrebno dodati še pisno soglasje staršev oziroma zakonitega zastopnika, da dovoljuje potovanje na Hrvaško. To soglasje je potrebno overiti pri notarju ali kar na upravni enoti, kar je ceneje, saj tam overitev stane 1,06 evra.

Kaj vse mora vsebovati soglasje?

Mejni prehod Dragonja
Mejni prehod Dragonja FOTO: Dare Čekeliš

Tako na notranjem kot ministrstvu za javno upravo nam niso znali pojasniti, kakšne so točne zahteve Hrvaške. Obrnili smo se na hrvaško veleposlaništvo, kjer so pojasnili, da mora soglasje vsebovati naslednje podatke: osebne podatke o mladoletni osebi in o zakonitem zastopniku mladoletne osebe, namen in obdobje bivanja, čas bivanja, obdobje veljave soglasja in podpis zakonitega zastopnika. To so potrdili tudi na upravnih enotah.

Mladoletni tujec za vstop ali izstop iz Republike Hrvaške v spremstvu enega od staršev ne potrebuje soglasja drugega starša, razen če drugi starš (zakoniti zastopnik) temu pisno nasprotuje.

To pa še ni vse. Ko ste končno pridobili soglasje na upravni enoti in ste napisali ter overili pisno soglasje, ki ga zahteva Hrvaška, je potrebno slednjega še prevesti pri uradnem sodnem tolmaču, kar še dodatno zaplete postopek, da stroškov ne omenjamo. Prevod ene A4 strani namreč stane kar 54 evrov (skupaj z DDV).

Na vprašanje, ali bo potrebno za vsako posamezno potovanje oziroma letovanje na Hrvaškem pridobiti in overiti novo potrdilo, so nam na veleposlaništvu zatrdili, da lahko v potrdilu navedete več terminov letovanj za dlje časa naprej. V tem primeru potrebujete le eno potrdilo. Seveda pa se morate teh terminov tudi držati.

Za primer: če navedete, da boste potovali npr. od 1. do 15. julija in od 1. do 15. avgusta, potem je dovolj eno potrdilo, le ne pozabite navesti obeh terminov. Prav tako se morate teh dveh terminov natančno držati, ker bo soglasje veljalo samo v teh dveh časovnih obdobjih.

Soglasje za vstop na Hrvaško za mladoletne osebe
Dovoljenje za prehod meje za osebe mlajše od 15 let
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinadap
21. 04. 2008 14.18
error25 - če bi bil lokal šiptarski,bi se oni med sabo pogovarjali Albansko,ker pa ta " kafić "poznam že od prej,vem,da je domač,hrvaški,ker je to sicer meni bolj všeč.
Ramzess
19. 04. 2008 14.11
Ja, Tonček ga je spet mal mimo pihnu. Kot pravi medkupe, tudi otroci imajo osebne, saj jih morajo imeti, čeprav jih 'morajo' pogosteje menjavati, kot odrasli, kar je seveda še en dodaten strošek za starše. "odrasli osebno ali pasoš, otroci pa potni list" Pasoš in potni list sta ena in ista stvar, potni list, tudi odrasli jih imajo, se reče pravilno, pasoš pa pogovorna beseda v območju Slovenije.
massa86
18. 04. 2008 22.20
vindap ce ste na hrvaskem sedeli v slascicarni nisi pikrih slisal od hrvatov ampak od siptarjev!!!! zdaj je drugace siptarji nas obozujejo postali smo hit!!!!
beautytulipan1
18. 04. 2008 17.46
Ma kje nam je logika.Obrazec je potreben, ker z njim omogočimo potovnanje mladoletni osebi. Torej je namenjen za ogled tujim mejnim organom. In tak obrazec Slovenija izdaja samo v slovenščini?!
vetlan
18. 04. 2008 17.11
carpe.diem, nimam nobene ljubezni do Hrvaški, ker tudi na dopust raje potujem drugam iz preprostega razloga kjer je za manjši denar ponudba boljša. Morje imajo res lepo, ampak ponudbe ni nobene. Jaz pa ne rada samo ležim cele dneve na obali, zvečer pa cukam vinček in lovim dece. Raje imam bolj razgiban dopust, spoznavanje nekaj novega. Ne maram pa pogrevati sovraštva, ker to nikamor ne pelje. Če je karkoli nerazčiščeno, to mora narediti vlada, ne pa raja, ki itak nima pojma o pojmu (sklepam po postih tukaj), samo naseda na vse živo, kar ji ponudijo.
vinadap
18. 04. 2008 17.02
error25 - za začetek,zelo si me pomladil,čeprav jih bom imel kmalu pedeset.Tiste čase,ko sem še hodil na dopust na Hrvaško,sem bil povprečni turist,kot vsaki drugi,in s tem,da sem bil na dopustu z družino in smo tudi kar nekaj denarja tam doli pustili. Ni mi bilo všeč,da so imeli za Slovence druge cene na tržnici,v ribarnici,mesnici itd. Poškodovali so mi avto in zvili registersko tablico,nikomur nisem nič nikoli želel slabega,in ko smo z družino sedeli v slaščičarni,smo za seboj slišali pikantne na račun Slovenije itd. Ne pijem,tako,da s tistim pijančevanjem in tepežem,ter šlatanjem pri meni ne prime.
pikalonica0
18. 04. 2008 15.44
se pravi, če hočem jaz it za prvomajske počitnice na hrvaško s fantom (nisem še polnoletna) moram imet vse to kar piše zgoraj? vem da moram met izjavo da starši dovolijo. bi lahko imela kakšne težave če bi imela samo izjavo staršev?
Madkupe
18. 04. 2008 15.07
Tonček Balonček ne čvekaj neumnosti. Od kod ti ideja da otroci ne morejo dobiti osebne? Moji jih imajo pa ni noben starejši kot 7 let.
farmer1
18. 04. 2008 12.37
če bi kdo v ljubljani od raje in novinarjev bral zakone bi mu bilo malo več jasno in nebi poročali o nekem bav- bav
Jožica Scoria
18. 04. 2008 11.39
Pozdravljeni! Jaz pa imam tako situacijo v družini.Moja hčerka je poročena in živi v Hrvaški.Vnukinja je večkrat na leto pri meni,pripeljejo je oni ali pa jaz grem po njo.Vsako leto dobim pooblastilo na občini da lahko potuje z mano.Vnukinja ima naše in hrvaške dokumente.Kaj bom rabila po novem zakonu,ker je še mladoletna?Hvala za odgovor (če ga kdo pozna)
massa86
18. 04. 2008 11.13
hocm povedat da je za vse to kar se dogaja zadnja leta kriva politika ne pa navadn ljudje ki se palijo na njihove spletkice!
massa86
18. 04. 2008 11.09
Slovenija je sicer 8 tuji vlagatelj na Hrvaškem, kar 30 odstotkov vseh slovenskih investicij v tujino gre na Hrvaško. Pri tem pa Hrvaška v Sloveniji investira vse manj. Slovenski turisti še naprej bogato polnijo hrvaški proračun, lani je na Jadranski obali prvič počitnikovalo več kot milijon Slovencev. a mislite da bo letos drugace? poleti ko sem dol se velikokrat pocutim da sem v sloveniji, po diskotekah vecinoma slovenci manj italijanov in švabov na plazi slisim slovenscino isto je v restavracijah itd..nakupujem v mercatorju ki je od 8h zjutraj dio 22h non stop nabit. jst ne vem kaj je z vami ampak tam se resnicno z druzino pocutim prijetno da ne recem domace. pa se vsi okrog mene vecinoma slovenci, skoraj se lahko zgodi da hrvascine po nekaj dni ne slisim.... pol pa taki kot so toncek pijancek, pa vinadap pridejo na hrvasko se ga nasekajo na mrtvo zacnejo pizdarije delat se drt da so slovenci in da so preponosni na to in da nemarajo hrvatov zacnejo razbijat in se izivljat pol pa se kaksno italijanko za rit prime pa ga njen brat nemec in njen fant hrvat sklofata. pol pa pride dam se registrira na forum pa hrvate na ku..c nabija... sorry lani v medulinu sem s terase summer cluba vse to videl v zivo. majster v dresu od zahovica pijan na mrtvo intrigo delal tezil puncam na koncu pa se pokasiral....
Tonček Balonček
18. 04. 2008 10.38
A moram res še enkrat povedati,da ni potrebno nobenega sodnega tolmača. Gre za obrazce!! A je kdo tukaj res tako naiven,da misli, da bodo vsakemu posebej zapriseženi sodni tolmači prevajali izjavo, da dovolijo babici in dedku, da peljejo njihovega otroka v tujino! Prevajaci bi že... Naj ponovim še enkrat, ker je at debata brez zveze: Kadar otrok do 15. leta starosti potuje v tujino ali iz tujine brez spremstva zakonitega zastopnika (svojih staršev), potrebuje poleg potovalnega dokumenta (potnega lista!) še dovoljenje zakonitega zastopnika. Obrazec dovoljenja je predpisane oblike. Dobi se ga na upravni enoti , potrdi ga tista upravna enota, kjer ima otrok stalno prebivališče, ali organ Republike Slovenije v tujini, ki je pooblaščen za opravljanje konzularnih zadev. Zakoniti zastopnik mora ob potrditvi dovoljenja imeti s seboj veljavni dokument, s katerim bo otrok potoval v tujino (potni list, osebna izkaznica, obmejna prepustnica), navesti mora tudi podatke o osebi, s katero otrok potuje, in njenem dokumentu (najbolje fotokopijo dokumenta, s katerim bo tretja oseba prestopila mejo). Svojo identiteto mora zakoniti zastopnik izkazati z veljavnim identifikacijskim dokumentom (osebno izkaznico, potnim listom, vozniškim dovoljenjem, orožnim listom ali potrdilom o usposobljenosti za voditelja čolna). To se zaradi šegna ni spremeilo nič!!!! Po Evropi je treba imet osebni dokument pri sebi, odrasli osebno ali pasoš, otroci pa potni list, ker osebne izkaznice še ne morejo dobiti! A kdo misli, da se lahko otroci po tujini lahko kar sami "šetajo" ali kaj?
massa86
18. 04. 2008 10.31
logotech74 v zagrebu ni morja! tko da ni smisla da za svoje otroke placas 120 eur! vzem teh 120 eur pa v gostilno pojdi pit.
carpe.diem@masicom.net
18. 04. 2008 10.11
Ssvetlana, itak da bi morali uvesti vize za Hrvate in obratno. Srbi jih tudi morajo dobiti, če hočejo v Slovenijo. Hrvati pa ne razmišljajo tako, kot ti in na žalost večina Slovencev. Hrvati so zavedni in pravijo, da ne bodo dopustili niti pest zemlje Sloveniji. Oni svojega ne dajo, pa še tuje bi vzeli. Tako razmišljajo tako njihovi politiki, kot njihovo ljudstvo. Malo preberi kakšen hrvaški forum, glede na to, kako imaš več kot očitno rada Hrvaško. Ne gre za širjenje kakršne koli nestrpnosti, sovraštva, gre za to, da se problem sicer reši na miren način, kakšen bojkot hrvaškega morja pa ne bi prav nič škodoval. Hitro bi vas Hrvaška začela pogrešati, ko bi nastala velika luknja v njihovem turističnem dohodku.
Ranunculus
18. 04. 2008 10.04
Mah, kaj pa vem... nestrpnost se verjetno res pojavi kot nek zametek in jo potem povečujejo medijsko napihnjene zadeve. In pri tem niti nisem prepričan, da je vse, kar so povedali res. Meni je bilo recimo skrajno nelogično, ko so objavili, da bi Hrvati na morju reševali mejno vprašanje na podlagi meje na reki, na vzhodni meji bi pa katastrsko občino upoštevali. Baje je bilo to zato, ker imajo na vzhodu precej zemlje na slovenski strani rek, na primorskem je pa razen jorasovega otoka Dragonja meja katastrskih občin. No, takrat sem bil skeptičen glede resničnosti, ampak če je zadeva resnična gre pa dejansko za neko hudo aroganco. Druga večja stvar je bila ERC, pri kateri so Hrvatje še EU skoraj v qrac poslali. In še je tega. Kar se pa tiče dopustovanja pa ne vem, če te v vsaki državi kelnerji na prvo žogo povejo, da so Slovenci zajebani, če rečeš, da si dobil mlačno pivo in bi rad hladnega...
vetlan
18. 04. 2008 09.50
Vsaka normalna država zahteva vse potrebne dokumente za mladoletnike, ki ne potujejo v spremstvu staršev. Gre za varnost otrok. Imam pa občutek, da nekateri še vedno mislijo, da živijo v skupni državi. Halo, malo se zbudite. Tisti, ki predlagate vize, očitno ne poznate mednarodnega prava. Če bomo uvedli vize za Hrvaško, morajo oni isto narediti za nas. Vam bo to odgovarjalo ? Imate preveč denarja ? Ali še vedno velja pravilo "naj mi krava crkne, samo da sosedu..." ? Dajte že malo razmislite s svojo glavo in ne nasedajte na provokacije medijev in politikov.
nodinoder
18. 04. 2008 09.42
Kje so nasli 54 EUR za sodni prevod??? Pravilnik o sodnih tolmačih poda povsem drugo tarifo. Sicer pa sodni tolmač ni podjetje, da je zavezanec za DDV. To ceno so privlekli menda od najdrazje prevajalske agencije, samo da bi dobili taksne blesave reakcije. Sodni tolmači niso zavezanci za DDV, a kdo bo sel na agencijo, da mu uredi prevod, bo prvo dolgo cakal na prevod i dosti placal- pa sam si je kriv.
farmer1
18. 04. 2008 09.40
kaj pa naši zakoni, 1/4 ljudi se ga drži. Še dobro da policaji ne kontolirajo vseh babic in dedkov, ker bi bilo še več hude krvi. Vsaka država ima svoje zakone, kot jih ima evropa za njih....
stane.kos
18. 04. 2008 09.39
Ljudje v planine bo treba ,tam pa rabiš samo takratkega!