Slovenija

FOTO in VIDEO: V osmih dneh v Slovenijo prišlo že okoli 61.000 beguncev

Ljubljana, 24. 10. 2015 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 18 min
Avtor
Urša Zupan/Vesna Lambergar/STA
Komentarji
0

Begunci in migranti še naprej množično vstopajo v Slovenijo. Policisti so na območju Rigonc sprejeli še dve skupini migrantov, ki so prestopili zeleno mejo. Pri Dobovi so pripravili dodaten sprejemni center z dvema velikima ogrevanima šotoroma za okoli 2.000 beguncev.

Več videovsebin
  • Dodaten sprejemni center pri Dobovi (Vir: Miro Majcen)
    00:33
    Dodaten sprejemni center pri Dobovi (Vir: Miro Majcen)
  • Begunci so se peš odpravili proti Brežicam (Vir: Miro Majcen)
    00:21
    Begunci so se peš odpravili proti Brežicam (Vir: Miro Majcen)
  • Pot migrantov iz Rigonc v Brežice (Vir: Miro Majcen)
    00:45
    Pot migrantov iz Rigonc v Brežice (Vir: Miro Majcen)
  • Iz 24UR: Domačini v stiski prosijo za pomoč
    02:27
    Iz 24UR: Domačini v stiski prosijo za pomoč
  • Iz 24UR: V pričakovanju politične odločitve
    02:10
    Iz 24UR: V pričakovanju politične odločitve
  • Iz 24UR: Hrvati brez obvestil pošiljajo begunce
    02:33
    Iz 24UR: Hrvati brez obvestil pošiljajo begunce
  • Iz 24UR: Nenapovedan prihod 1.500 beguncev
    02:33
    Iz 24UR: Nenapovedan prihod 1.500 beguncev
  • Iz 24UR: V Avstrijo prek nove izstopne točke na Jesenicah
    02:34
    Iz 24UR: V Avstrijo prek nove izstopne točke na Jesenicah

Begunski val ne pojenja, danes je v Slovenijo prišlo več kot 8.000 migrantov, v osmih dneh že okoli 61.000. Po podatkih policije je danes zeleno mejo v Rigoncah prestopilo 7.000 prebežnikov.

Utrujeni in premraženi begunci so na robu. V sprejemnem centru v Brežicah je dopoldne izbruhnil pretep med dvema skupinama tujcev, pri čemer je bilo nekaj oseb poškodovanih. Posredovali so policisti posebne policijske enote, ki so vzpostavili javni red in mir. Pri tem so morali uporabiti plinski razpršilec.

Razmere na terenu sta si ogledala tudi predsednik republike Borut Pahor in državni sekretar Boštjan Šefic.

Šefic je ob obisku namestitvenega centra v Šentilju ocenil, da Slovenija zaenkrat dobro obvladuje položaj. "Tudi sami migranti priznavajo, da v Sloveniji spodobno poskrbimo zanje," je dejal. Pri oskrbi beguncev ne prihaja do večjih težav, razen da prostovoljcem počasi pehajo moči, zato bodo potrebovali okrepitve, ugotavlja Šefic.

Pahor je ocenil da je nedeljski mini vrh EU in Zahodnega Balkana odločilen dan za Slovenijo. Če bodo sprejeti za Slovenijo neugodni sklepi, bo Slovenija ukrepala sama in ne bo čakala, da to prej storita Nemčija ali pa Avstrija, je poudaril.

Iz humanitarnega društva ADRA Slovenija so sporočili, da trenutno zaustavljajo zbiranje materialnih donacij.

Dogajanje smo tudi danes spremljali V ŽIVO:

22.15: V nastanitvenem centru na mejnem prehodu v Šentilju je 980 migrantov, pričakujejo pa prihod 11 avtobusov iz območja Novega mesta, na katerih je 595 migrantov, je sporočil Franc Virtič višji policijski inšpektor.

V sprejemni center v Gruškovju je v večernih urah prišlo 841 migrantov, okoli 400 jih bodo prepeljali v nastanitveni center v Šentilju, ostali pa so še v postopku evidentiranja. V Središču ob Dravi trenutno ni migrantov.

21.32: V sprejemnih centrih je bilo po podatkih policije ob 18. uri 6.349 prebežnikov, največ, 3.950 v Brežicah. V nastanitvenem centru v Šentilju je bilo 150 tujcev, ostali nastanitveni centri pa so bili ob 18. uri prazni.

20.58: Predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan je pozval pristojne, da beguncem v Sloveniji, nudijo varne razmere, primerno namestitev in oskrbo. Kot je zapisal, lahko računajo na pomoč krajevne Cerkve in zlasti Karitas. Izrekel je hvaležnost in priznanje vsem policistom, vojakom, pripadnikom civilne zaščite in številnim prostovoljcem.

19.37: Iz Dobove je danes okrog 19.15 izredni potniški vlak preko Jesenic v Avstrijo prepeljal 600 migrantov, je sporočil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos

19.06: Na mejnem prehodu Dobovec je okoli 18. ure v Slovenijo vstopilo koli 500 migrantov. Do mejnega prehoda so jih pripeljali hrvaški avtobusi, je sporočila tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin. Migrante bodo v Dobovcu evidentirali, noč pa bodo preživeli v nastanitvenem centru v Celju, kamor jih bodo odpeljali takoj po opravljenem evidentiranju.

18.44: Dodaten sprejemni center pri Dobovi z dvema velikima ogrevanima šotoroma za okoli 2.000 beguncev bo pripravljen že danes. Kot je za STA povedal svetovalec na brežiški občini za civilno zaščito Roman Zakšek, postavljajo še dodaten šotor za pomožno osebje in prostovoljce, potem pa bodo v centru lahko začeli sprejemati begunce.

18.42: Pahor je na Twitterju zapisal, da so za uspeh nedeljskega vrha v Bruslju bistveni vsaj trije sklepi: "odločitev o strogem nadzoru Grško-Turške meje, da Nemčija in Avstrija meje ne zapirata in korektno sodelovanje med sosednjimi državami". 

Na nedeljskem vrhu naj bi se po predsednikovih besedah sestala tudi slovenski in hrvaški premier, Miro Cerar in Zoran Milanović.

Zeleno mejo pri Rigoncah danes prestopilo že več kot 7.000 migrantov

18.38: Policisti so na območju Rigonc danes popoldan sprejeli še dve skupini migrantov, ki so prestopili zeleno mejo. Na vlaku, ki je v bližino državne meje pripeljal po 15. uri, naj bi bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 1.515 migrantov, zdaj pa v Rigoncah sprejemajo skupino, v kateri naj bi bilo 1.514 migrantov, je sporočila tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik.

V sprejemnem centru Brežice je trenutno nastanjenih okoli 4.000 tujcev, v začasnem centru Dobova okoli 1.400 tujcev in v Rigoncah nekaj več kot 1.400 tujcev. Zeleno mejo pri Rigoncah je danes prestopilo že več kot 7.000 migrantov.

Z območja Brežic in Dobove policisti organizirajo in spremljajo prevoze tujcev z vlaki in avtobusi v sprejemne in nastanitvene centre po državi.


Prostovoljci se izmenjujejo na 12 ali 14 ur

18.11: Po besedah prostovoljke Rdečega križa Slovenije Maje Orel je sodelovanje in organizacija Rdečega križa, Slovenske karitas, Slovenske vojske in policije zelo dobra. "Složnost policije, vojske in različnih organizacij je neizmerna. Tako energija in moč pride sama od sebe, čeprav smo vsi utrujeni in na trenutke bi tudi mi bili že potrebni pomoči," je povedala.

Prostovoljci se izmenjujejo na 12 ali 14 ur. Ko so begunce začeli spuščati proti meji, so si prostovoljci lahko nekoliko oddahnili, a pričakujejo še nove prihode beguncev. "Ljudje so strpni, hvaležni, zelo pomirjeni, ko dobijo topel obrok," je pojasnila in zavrnila nekatere informacije, da so begunci izbirčni pri hrani. "Ko daš otroku v njegove ledeno mrzle roke topel krožnik, se ti srce razpoči. Moramo izklopiti čustva, ker je sicer prehudo," je še povedala.

17.38: Iz nastanitvenega centra na Šentilju je ob 16.30 proti Avstriji odšlo 4.051 beguncev, ki jih sprejemajo avstrijski varnostni organi. Ostalo je še okoli 100 oseb, pričakujejo pa jih še 40, ki so z avtobusom na poti iz Središča ob Dravi. V Zavrču in v centrih v Središču ob Dravi ter Gruškovju trenutno ni več tujcev. V Šentilju pričakujemo tudi vlak iz Dobove z okoli 400 tujci in 10 avtobusov iz Brežic z okoli 500 osebami, so sporočili iz PU Maribor.

5-letno deklico združili s straši

17.25: Predstavnica UNHCR je mariborske policiste obvestila, da državljana Afganistana, ki sta bila v sprejemnem centru Gruškovje, pogrešata 5-letno hčerko, ki naj bi ostala v sprejemnem centru Opatovac na Hrvaškem. Pripadniki hrvaškega Rdečega kriza so jo prepeljali na mejni prehod Gruškovje, kjer so jo izročili staršem, so sporočili iz PU Maribor.

Pahor: Vrh EU-Balkan odločilen za Slovenijo

17.14: Predsednik republike Borut Pahor je ocenil da je nedeljski mini vrh EU in Zahodnega Balkana odločilen dan za Slovenijo. Če bodo sprejeti za Slovenijo neugodni sklepi, bo Slovenija ukrepala sama in ne bo čakala, da to prej storita Nemčija ali pa Avstrija, je poudaril Pahor.

"Slovenija ne sme postati žep, v katerem bi se ob zaprtju avstrijske in nemške meje zbirali begunci, ker Slovenija tega ne zmore," je opozoril Pahor.

17.10 Hrvaški premier Zoran Milanović je osnutek dokumenta, pripravljenega za nedeljski vrh označil za neresen in nerealen. Osnutek dokumenta govori med drugim o tem, da države na balkanski migrantski poti ne bi smele več brez dogovorov s svojimi sosedami na njihove meje dovažati migrantov. Ob tem je izrazil prepričanje, da tega dokumenta ne bodo sprejeli. Od EU pa Milanović pričakuje, da se migrantska problematika reši tam, kjer je nastala, se pravi na meji med Grčijo in Turčijo.

16.48: "Slovenija ni nikoli zavrnila pomoči drugih držav članic ob soočanju z migrantskim valom. Neutemeljeno zatrjevanje, da je bila takšna pomoč zavrnjena, je neodgovorno in nedržavotvorno dejanje tistih, ki za svoj politični obstoj potrebujejo vtis izrednih razmer. Po pomoč smo se obrnili na države višegrajske četverice, hkrati pa so nam jo ponudile tudi nekatere druge države EU, kar smo takoj sprejeli," je v odzivu na navedbe poslanca Žana Mahniča, da je Slovenija zavrnila pomoč drugih držav, zapisala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

16.31: Skupina, v kateri je bilo 1.200 beguncev, je prispela v Brežice. Nova skupina, v kateri je 2.000 beguncev, pa že čaka pred policijsko blokado.

Begunci v Brežicah
Begunci v Brežicah FOTO: Twitter/Suzana Perman

16.04: Predsednik republike Borut Pahor se je seznanil z razmerami v Rigoncah. Med obiskom, ki je bil zelo kratek, se je pogovoril z nekaj domačini.

Najbolj obremenjen sprejemni center v Brežicah

16.00: Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je predstavil nekatere podatke o zdravstveni oskrbi migrantov. Kot navajajo, je najbolj obremenjen sprejemni center v Brežicah, kjer zdravstveno oskrbo migrantom nudijo ekipa Zdravstvenega doma Brežice, ob pomoči sosednjih zdravstvenih domov in zdravniki prostovoljci iz Avstrije, Švice, Madžarske in Slovenije. V center so napotili tudi vojaško zdravstveno vozilo z dvema zdravstvenima tehnikoma in tri vozila splošne nujne medicinske pomoči.

V sprejemnem centru Gruškovje so oskrbeli nekaj starih strelnih ran, na Šentilju so od petka do danes pregledali približno 240 migrantov. Med bolezenskimi stanji prevladujejo zlasti preutrujenost, žulji, akutne okužbe zgornjih dihal, virusna obolenja, driske in glavoboli. Večjega števila infekcijskih obolenj zdravniki ne zaznavajo, poročajo pa o zelo redkih oz. posamičnih primerih garij, vodenih koz (noric) in hepatitisa, je zapisano v sporočilu.

Na avstrijskem Štajerskem še več vojakov

15.55: Avstrijska vojska bo na avstrijsko Štajersko poslala še dodatne podporne enote, je sporočilo avstrijsko obrambno ministrstvo. Tako bo v prihodnje v tej zvezni deželi ob meji s Slovenijo zaradi migrantske krize pomagalo okoli 800 vojakov.

Šefic na terenu: V Sloveniji spodobno poskrbimo za begunce

15.00: Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je ob obisku namestitvenega centra v Šentilju, kjer je danes okoli 3.000 ljudi, ocenil, da Slovenija zaenkrat dobro obvladuje položaj. "Tudi sami migranti priznavajo, da v Sloveniji spodobno poskrbimo zanje," je dejal. 

Namestitvena centra, ki sta zaenkrat še v rezervi, sta na primer Pragersko in Kranj. "Vse je odvisno od situacije in od tega, kako se bo razvijala v naslednjih dneh," je povedal Šefic. "Po vsej Sloveniji iščemo kapacitete, ogledujemo si posamezne objekte, delamo poročila, tudi nekatere ponudbe smo že zbrali, vendar odločitve o širitvi ni. Tako imamo to bolj za rezervo, če bi se pokazala kakšna huda stiska, pa tudi to pride v poštev, zlasti v primeru hude zime, ker ta šotorišča potem niso vsa več primerna, ne glede na ogrevanje," je pojasnil.

"Moram reči, da sem navdušen nad odlično organizacijo, tako kar se tiče civilne zaščite kot varnosti ter sodelovanja med slovensko policijo in vojsko. Resnično vse pohvale in zahvale celotni ekipi, občini in vsem prostovoljcem, ki sodelujejo v tem nastanitvenem centru," je dejal.

Pri oskrbi beguncev ne prihaja do večjih težav, razen da prostovoljcem, "ki tu odigrajo izjemno pomembno vlogo", počasi pehajo moči, zato bodo potrebovali okrepitve, ugotavlja Šefic. "To je ena od prioritet, ki jo skupaj z upravo za zaščito in reševanje, ministrstvom za delo in drugimi iščemo. V bistvu smo že našli neko rešitev, ki pa jo moramo v prihodnjih dneh tudi operacionalizirati in formalno urediti," je pojasnil.

Na področju prehajanja slovenske meje s Hrvaško ne vidi večjih sprememb. "Danes bomo še tekom dneva dali neke nove predloge, da vendarle vzpostavimo konstruktivno sodelovanje s Hrvaško" po vzoru sodelovanja z Avstrijo. "Z avstrijsko stranjo sproti usklajujemo in urejujemo vse aktivnosti," je dejal. 

Šefic je obiskal tudi namestitveni center v Gornji Radgoni, od koder je prav tako odšel z dobrim vtisom. "Tudi tam so stvari urejeno zgledno. Tam so kapacitete za okoli 700, 800 oseb, so imeli tudi že več migrantov v špici, ampak so za vse dobro poskrbeli. Odlično delajo. Tudi sami migranti ugotavljajo, da je Slovenija ena najbolj urejenih držav na vsej njihovi poti," je dejal.

14.50: 339 migrantov, ki so danes zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, je bilo okrog 14.15 sprejetih v Avstrijo.  V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov, so sporočili s PU Murska Sobota.

Skupina migrantov vzklikala: 'Slovenija je Guantanamo'

14.35: Naš fotograf s terena poroča, da je skupina beguncev, ki je zapuščala sprejemni center v Brežicah in se vkrcavala na avtobuse, vzklikala, da je "Slovenija Guantanamo". 

14.10: Tako je videti nov center za begunce, ki nastaja v Dobovi. V njem ni še nikogar, odprli ga bodo, ko bo pripravljen:

Nov begunski center, ki nastaja v Dobovi.
Nov begunski center, ki nastaja v Dobovi. FOTO: Miro Majcen

14.05: Od 17. oktobra do danes do 12. ure je v Slovenijo vstopilo že 57.902 migrantov, je sporočila Policija. Opozarjajo, da podatki niso uradni in so zgolj informativne narave.

Pahor si bo ogledal razmere na brežiškem območju

14.00: Predsednik države Borut Pahor, ki je doslej že obiskal sprejemni center v Postojni in namestitveni center v Šentilju, se bo z begunsko problematiko seznanil še na brežiškem območju, kamor ga je povabil župan Ivan Molan. Najprej mu bodo v vojašnici Cerklje ob Krki župan ter predstavniki SV, civilne zaščite in policije predali poročilo o razmerah na terenu, nato se bo podal še na teren.

13.55: Vseh 362 migrantov je bilo iz sprejemnega centra na Vrhniki s petimi avtobusi odpeljanih proti nastanitvenemu centru v Šentilju. Nastanitveni center na Vrhniki je tako zdaj prazen, so sporočili s PU Ljubljana.

13.30 Naš fotograf Miro Majcen je ujel begunce na poti iz Rigonc v Brežice:

Mahnič: Poslanci bi morali obseg begunske krize spoznati na meji 

13.05: Predsednik odbora za obrambo in poslanec SDS Žan Mahnič je po obisku brežiške občine opozoril, da bi morali poslanci obseg begunske krize spoznati neposredno na meji in v tamkajšnjih prebežniških centrih. Po njegovih besedah se vse bolj kot rešitev zdajšnjega stanja pojavlja do zdaj prepovedana beseda ograja. Ta postaja vse bolj realna, namreč ob zeleni meji bi morali postaviti ograjo in za migrante določiti vstopne točke v državo po madžarskem vzoru, je pojasnil. 

Predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič bo dal pobudo za sklic terenske seje odborov za obrambo, notranje zadeve in zdravstvo, kajti poslanci lahko le na terenu samem dojamejo resnično stanje in potrebe.
Poslanci lahko po njegovih besedah poleg tega, da sprejmejo zakonodajo, ki bo vojski dala večja pooblastila, pomagajo tudi tako, da posredujejo pri ustreznih službah, da zagotovijo dovolj razkužilnih sredstev. Sprejeti bi morali tudi spremembe zakona o policiji, Slovenija pa bi morala tudi čim prej sprejeti pomoč, ki jo ponujajo države višegrajske skupine ter Nemčija in Avstrija, oz. pomoč, ki jo je vlada v preteklosti nespametno zavrnila, je še povedal.

V spremstvu brežiškega župana Ivana Molana si je ogledal tudi begunska centra v Brežicah in Dobovi. Molan je poudaril, da so se stvari v občini začele po obisku državnih predstavnikov in nekaterih veleposlanikov spreminjati, država pa je začela upoštevati predloge lokalne skupnosti. Napovedal je, da bodo stanje v občini v nekaj dneh spravili pod nadzor.

Policisti v sprejemnem centru Brežice uporabili plinski razpršilec

12.40: Policisti na območju Rigonc sprejemajo novo, danes že tretjo skupino migrantov, ki prestopa zeleno mejo. Na vlaku, ki je v bližino državne meje pripeljal okoli 11.30, naj bi bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 1.403 migrantov.

V sprejemnem centru Brežice je trenutno nastanjenih okoli 3.000, v začasnem centru Dobova okoli 500, v Rigoncah pa nekaj več kot 1.300 tujcev. Nekaj po 11.30 je iz Dobove v Šentilj odpeljal vlak s 651 migranti, je sporočila Alenka Drenik s PU Novo mesto.

Zapisala je tudi, da je nekaj po 11. uri v sprejemnem centru Brežice prišlo do kršitve javnega reda in miru. Po prvih ugotovitvah je prišlo do spora in pretepa v množici med dvema skupinama tujcev, pri čemer je bilo nekaj oseb poškodovanih. Posredovali so policisti posebne policijske enote, ki so vzpostavili javni red in mir. Pri tem so morali uporabiti plinski razpršilec. Zaradi uporabe prisilnih sredstev ni bil nihče poškodovan. Poškodovane v pretepu so oskrbeli reševalci, po prvih podatkih naj bi šlo za lažje poškodbe.

12.30: Od 8. ure zjutraj do 12.30 je v nastanitveni center Šentilj prispelo 2.083 tujcev, pričakujejo pa še prihode z avtobusi iz Središča ob Dravi (130 oseb) in Gruškovja (153 oseb) ter vlakom iz Dobove (651 oseb). Skupaj jih bo tako na Šentilju 3.017, so sporočili s PU Maribor.

Društvo Adra ustavlja zbiranje materialne pomoči

12.05: Iz humanitarnega društva ADRA Slovenija so sporočili, da trenutno zaustavljajo zbiranje materialnih donacij. "Po pozivu za zbiranje so nas ljudje dobesedno zasuli s hrano, oblekami in čevlji, zato moramo trenutne zaloge razdeliti, saj nimamo več prostora v skladišču. Ko bodo zaloge pošle, vas bomo ponovno zaprosili za pomoč. Sedaj se ne bo več zgodilo, da ne bi imeli vode in hrane ter toplih oblačil za ljudi. Vsem, ki so prinesli materialno pomoč, se najlepše zahvaljujemo," so zapisali.

Policistom pomaga 600 vojakov, še 100 pa jih sodeluje pri logistični podpori
 

vojak pred begunskim centrom v Dobovi
vojak pred begunskim centrom v Dobovi FOTO: Anže Božič

11.00: Tudi danes pripadniki in pripadnice Slovenske vojske sodelujejo na območju Novega mesta, Maribora, Brežic in Šentilja pri širšem varovanju državne meje, zagotavljajo logistično podporo in s helikopterjem Bell 206 spremljajo razmere.  Trenutno je aktivno vključenih okrog 600 pripadnikov in pripadnic SV, pri logistični podpori pa jih v vojašnicah sodeluje še dodatno okrog 100 (priprava in kuhanje obrokov, priprava in dostava različne opreme…). Stanje se bo tudi danes spreminjalo, skladno z morebitnimi dodatnimi zahtevki Policije.

Načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman je izdal ukaz o prednostni nalogi celotne SV za podporo Policiji in Civilni zaščiti pri oskrbi migrantov.

10.50 : Skupino migrantov, ki je noč preživela v nastanitvenem centru v Celju, danes dopoldne z avtobusi odpeljali v nastanitveni center Šentilj, so sporočili s PU Celje. Tamkajšnji nastanitveni center je trenutno prazen, podatkov o prihodu novih migrantov zaenkrat nimajo.

10.15: 581 migrantov, ki so danes zapustili nastanitveni center v Gorji Radgoni, je bilo okrog 10. ure sprejetih v Avstrijo. V sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno poteka evidentiranje okrog 350 migrantov. Po končanih postopkih bodo migranti prepeljani v nastanitveni center v Gornjo Radgono, so sporočili s PU Murska Sobota.

9.40 Uprava RS za zaščito in reševanje je sporočila, da je včeraj v aktivnostih, povezanih z begunsko krizo, sodelovalo več kot 661 pripadnikov CZ, članov organizacij in društev, humanitarnih  organizacij, prostovoljcev in delavcev URSZR ter 80 pripadnikov Slovenske vojske, ki so med drugim pripravili in razdelili 4.020 toplih obrokov hrane, dostavili 1.080 kg kuha in pripravili 780 litrov čaja. V namestitvenih centrih je bilo ob 22. uri od skupaj 8.049 razpoložljivih mest, zasedenih 5.722.

9.30: Iz Amnesty International Slovenija so pred nedeljskim vrhom EU-Balkan v Bruslju sporočili, da voditelji iz držav na glavni begunski poti čez Balkan in osrednjo Evropo ne smejo odkorakati s še enega sestanka brez izvedljivega načrta, kako zaščititi potrebe in pravice beguncev. "Preti nam humanitarna kriza, saj so nočne temperature na Balkanu pod 10 ˚C, na tisoče beguncev pa mora na poti skozi Srbijo, Hrvaško, Slovenijo in Avstrijo vsako noč prenočiti zunaj na mrazu – večina v upanju, da bodo dosegli Nemčijo," so zapisali. Pozvali so k takojšnji zagotovitvi ogrevanih sprejemnih centrov s posteljami, hrano, čisto vodo in sanitarijami. Iskalcem azila morajo biti na voljo točne in pravočasne informacije o pomembnih postopkih, vključno s tem, kako dostopati do mednarodne zaščite, še pravijo. 

Begunci ob srbsko-hrvaški meji - 1
Begunci ob srbsko-hrvaški meji - 1 FOTO: Reuters

9.15: Število migrantov, ki so v drugem begunskem valu pa do 6. ure danes vstopili na območje Slovenije, je po podatkih Policije 56.499.

9.10: Malo pred 9. uro je 581 tujcev, kolikor jih je bilo v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni, zapustilo center in odšlo proti nekdanjemu mejnemu prehodu. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo. Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno. Iz Zavrča bo v sprejemni center v Petišovce in Dolgo vas prepeljanih okrog 350 migrantov, so sporočili s PU Murska Sobota. 

8.05: Policisti so objavili informacije o situaciji glede zasedenosti nastanitvenih lokacij za tujce po Sloveniji ob 6. uri:

Nastanitveni centri: v vojašnici Vrhnika je 362 oseb, na sejmišču Celje 333, na sejmišču v Gornji Radgoni 581, v šotorišču Šentilj pa 3.851.

Sprejemni centri: v centru za tujce Postojna je 16 oseb, v Brežicah 2.350, v Dolgi vasi 170, Dobovi 900, Gruškovju 400, Petišovcih 180, Središču ob Dravi 300, v Rigoncah pa 1.339.

Razdeljevanje hrane v Brežicah:

V Nemčiji stopa v veljavo ostrejša azilna zakonodaja

7.40: V Nemčiji stopa v veljavo nova, ostrejša azilna zakonodaja, ki sta jo prejšnji teden potrdila oba domova nemškega parlamenta in naj bi po prvotnih načrtih začela veljati 1. novembra. Po poročanju nemških medijev naj bi začela veljati že danes, notranji minister Thomas de Maiziere pa je dejal, da bo stopila v veljavo ta konec tedna. Minister je povedal, da se takoj po uveljavitvi lahko začnejo ukrepi za pospešitev vračanja beguncev, kar pa ne pomeni, da se bo množično vračanje zavrnjenih prosilcev za azil začelo že ta konec tedna.

 

7.35: V nastanitvenem centru Šentilj se trenutno nahaja okoli 2.000 tujcev.  Ob 2.10 so slovenski policisti na območju zaselka Meje v občini Cirkulane pri opravljanju nalog varovanja državne meje opazili večjo skupino migrantov, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo iz Hrvaške. Hrvaški varnostni organi jih o prestopu tujcev niso obvestili. Pri postopku je bilo ugotovljeno, da je v skupini okoli 1.500 tujcev, ki bodo z avtobusi prepeljani v ustrezne sprejemne centre v Središču ob Dravi in Gruškovju, so sporočili s PU Maribor.

7.20: S PU Murska Sobota so sporočili, da je bilo tekom včerajšnjega večera in danes ponoči iz Brežič v sprejemni center Dolga vas in Petišovci prepeljanih 581 migrantov. Po končanih postopkih so jih nastanili v nastanitveni center v Gornji Radgoni.

Včeraj zvečer je bilo iz nastanitvenega centra v Lendavi v Šentilj odpeljanih okrog 770 migrantov. V sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi pa trenutno ni nobenega.

Begunci korakajo proti Brežicam
Begunci korakajo proti Brežicam FOTO: Reuters

Pri Rigoncah včeraj in danes v državo vstopilo 13.000 tujcev

7.15: Nekaj po 5. uri zjutraj je zeleno mejo pri Rigoncah prestopila nova skupina migrantov. Na vlaku, ki jih je pripeljal v bližino državne meje, naj bi jih bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 1.339. Slovenski policisti so jih sprejeli, je sporočila Alenka Drenik s PU Novo mesto. 

V sprejemnem centru Brežice je v jutranjih urah nastanjenih okoli 2.300 tujcev, okoli 2.700 jih v spremstvu policistov v sprejemni center prihaja iz Rigonc. V začasnem objektu Dobova je v tem trenutku okoli 300 tujcev.

Policisti so vso noč organizirali in spremljali prevoze migrantov v nastanitvene in sprejemne centre v notranjost države. Od poznega večera do jutranjih ur so tujce v notranjost države pospremili s tremi vlaki, nekaj po 5. uri je na pot krenil še četrti.

Včeraj in danes je po ocenah policistov preko zelene meje pri Rigoncah v Slovenijo vstopilo okoli 13.000 tujcev.

7.00: V bližino državne meje je nekaj pred polnočjo ponovno pripeljal vlak, po podatkih hrvaške policije naj bi bilo na njem 1.350 migrantov. Ob prečkanju zelene meje v Rigoncah so jih sprejemali slovenski policisti, so sporočili s PU Novo mesto.

Kot so še zapisali, policisti razmere obvladujejo in vlagajo vse napore, da tujce ob prihodu v Slovenijo zberejo v skupine, jih glede na proste kapacitete namestijo v sprejemni center v Brežice ali začasni center v Dobovi, kjer jim je nudena zdravstvena in humanitarna oskrba, od tam pa z vlaki in avtobusi prevažajo v sprejemne in namestitvene centre po državi.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni