Slovenija

Samo v zadnjih petih letih odkrili 380 novih psihoaktivnih snovi. Pojavljajo se tudi prepovedana zdravila, ki jih upokojenci kupujejo v BiH

Ljubljana, 12. 05. 2017 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Gordana Stojiljković
Komentarji
29

Uživanje novih psihoaktivnih snovi je vse pogostejše. Ker povzroča evforijo, občutek energije in željo po druženju, jih najpogosteje uporabljajo mladi. A pri zastrupitvi je zdravljenje oteženo, saj sestava ni znana. Znaki zastrupitve so vse od anksioznosti, agresije, glavobola, bolečine v trebuhu, do možganskega edema.

Moderna globalna družba se utaplja v odvisnosti od uporabe drog ter številnih drugih razvadah,  v svoji knjigi Globalizacija zasvojenosti navaja Bruce K. Alexander, zato razširjena uporaba prepovedanih substanc ne preseneča. Skrb zbujajoč pa je predvsem pojav novih psihoakitvnih snovi,  saj je zdravljenje zastrupitev zaradi novih substanc oteženo.

Uživanje NPS povzroča evforijo, daje občutek energije in vzbuja željo po druženju, zato je najbolj prisotno med najstniki in mlajšimi odraslimi.
Uživanje NPS povzroča evforijo, daje občutek energije in vzbuja željo po druženju, zato je najbolj prisotno med najstniki in mlajšimi odraslimi. FOTO: iStock

Pred strokovno javnostjo se je odvila vrsta predavanj na temo novih psihoaktivnih snovi (NPS), ki jih  je je organiziral Center za klinično toksikologijo in farmakologijo (UKC Ljubljana) v sodelovanju s Slovenskim zdravniškim združenjem. Namenjena so bila predvsem zdravnikom, ki se pri svojem delu srečujejo z zastrupitvami zaradi NPS.

Kot je uvodoma dejal Miran Brvar s Cetra za toksikologijo, so podatki o delovanju NPS pomanjkljivi, zato je zbiranje in odkrivanje novih substanc zelo pomembno. V Sloveniji zastrupitve od lani spremljamo z zbiranjem bioloških vzorcev in njihovo toksikološko analizo v okviru projekta SONDA. Poudarek je na zbiranju vzorcev, zato bi si želeli, da zdravniki, ki se srečajo z zastrupitvijo z NPS, zastrupljencu takoj odvzamejo vzorec urina in krvi ter ga pošljejo v analizo. Znano je namreč, da presnova  tovrstnih snovi v organizmu poteka različno hitro. "Gre za anonimno zbiranje vzorcev,  predvsem pa je analiza posameznega vzorca, ki sicer stane med 300 in 500 evrov, brezplačna," je povedal Brvar.

Posebej navarno je kombinirano uživanje, torej da poleg NPS uživamo še alkohol ali travo in podobno.

Uživanje NPS povzroča evforijo, daje občutek energije in vzbuja željo po druženju, zato je najbolj prisotno med najstniki in mlajšimi odraslimi. Vse večja uporaba, ugotavlja Brvar, je v največji meri posledica enostavnega in hitrega širjenja informacij, ki ga je omogočil razvoj svetovnega spleta. Zastrupitve z NPS so nepredvidljive in se lahko pojavijo že ob zaužitje priporočenega odmerka, saj se proizvajajo v ilegalnih laboratorijih, sestava pa ni znana opozarja Brvar. Znaki zastrupitve segajo od anksioznosti, agresije, epileptičnih krčev, glavobola, bolečine v prsih, trebuhu, povišanega krvnega tlaka, motnje srčnega ritma do možganskega edema. Posebej nevarno pa je, kar je običajno, kombinirano uživanje, torej da poleg NPS uživamo še alkohol ali travo in podobno.

Slovenija je v letu 2016 razvila nacionalni sistem za stalno zbiranje zastrupitev z NSP SONDA, kjer je povezano 24-urno dežurstvo konzultivne službe z mrežo urgentnih ambulant, cilj pa je zbiranje bioloških vzorcev in toksikološko analizo NPS.  V projekt SONA so sicer vključeni vsi bolniki, ki se zdravijo zaradi zastrupitev z NSP, za katere se zdravniki posvetujejo z dežurnim toksikologom, pojasnjuje Brvar. Večina zdravnikov pa tega ne počne, zato je izrednega pomena, da zdravniki znajo pravilno odreagirati in zastrupljencu takoj odvzeti vzorec krvi in urina ter ga poslati v analizo.  Podatki, pravi Brvar, bodo zagotovo prispevali k ustreznemu načinu zdravljenja.

Samo v zadnjih petih letih je bilo odkritih več kot 380 novi psihoaktivnih snovi.
Samo v zadnjih petih letih je bilo odkritih več kot 380 novi psihoaktivnih snovi. FOTO: iStock

Vsakič, ko kakšno NPS uvrstijo med prepovedane snovi, se na trgu pojavi nova, zato je regulacija tega področja precej težka, pravi Jože Hren z ministrstva za zdravje. Za Slovenijo veljajo vse konvencije OZN ter direktive, ki jih sprejme svet EU. Droga je globalni problem, s katerim se dejansko srečujejo vse države sveta z izjemo zahodne Afrike in nekaj držav Latinske Amerike, je povedal Hren in dodal, da je zato izrednega pomena spremljanje pojavnosti ter hitra izmenjava informacij na mednarodni ravni.

"Medtem ko se zdi, da se je uporaba snovi, ki so od 70. let naprej regulirane, torej opij, kokain, heroin, konoplja, stabilizirala, čeprav je raven uporabe še vedno visoka, je eden večjih izzivov regulacija NPS, ki se na trgu hitro širijo," pojasnjuje  Hren. Samo v letu 2015 smo na ravni EU zabeležili 98 novih snovi, kar pomeni, dodaja Hren, da trenutno spremljamo skupno več kot 560 novih snovi. "Samo v zadnjih petih letih je bilo odkritih več kot 380 novi snovi," pravi Hren. "Čeprav so bile sintetične droge prisotne  že desetletja, je daljša odsotnost MDMA (ekstazi) privedla do novih drog. Prepoved metadona je torej pripeljala do do pojava vedno novih PNS," še dodaja.

Konec lanskega leta so po dolgem času v Sloveniji zaznal vzorce LSD.
Konec lanskega leta so po dolgem času v Sloveniji zaznal vzorce LSD. FOTO: iStock

Prve aktivnosti za vzpostavitev sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS smo v Sloveniji začeli izvajati leta 2002. V sistem, pojasnjuje Andreja Drev z NIJZ, je uvrščena vrsta državnih institucij od policije do ministrstev, pa tudi nevladne organizacije, kot sta Stigma in DrogArt. "V letu 2005 smo tako zaznali pojav prve NPS pri nas, in sicer tako imenovalo mavrično tabletko, 2009 smo doživeli zastrupitev z mefedronom, po letu 2013, ko smo imeli kar 93 zastrupitev z GHB/GBL,  pa smo zaznali skokovito naraščanje NPS," pojasnjuje Drevova.

Zaradi tega so v okviru evropskega projekta v letu 2015 vzpostavili osem regijskih sistemov za zgodnje opozarjanje na pojav NPS in nato še osem info točk za anonimno zbiranje vzorcev NPS. "Leta 2016 so nevladne organizacije v info točkah zbrale 155 vzorcev, od tega je 37 vzorcev vsebovale eno ali več NPS," pojasni Drevova.

Lani so ugotovili, da se je povečala tudi zloraba zdravil, ki vsebujejo snovi, ki so pri nas prepovedane. "Ugotovili smo, da predvsem upokojenci odidejo v BiH ali Srbijo, kjer v lekarnah legalno kupijo zdravila, nato pa jih v Sloveniji prodajajo. S tem si izboljšujejo življenjski standard," pove Drvevova in doda, da je zanimivo, da je DrogArt konec lanskega leta po dolgem času v Sloveniji zaznal tudi vzorce LSD. To je verjetno posledica tega, da  da proizvajalci v sintetične droge dodajajo heroin, še pojasni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jebalvisvoju
13. 05. 2017 20.27
+0
DROGE SO ZA LJUDI BREZ KARAKTERJA.. TISTI KI SE NE ZNAJO S PROBLEMI SOOCAT RAJE BEZIJO V ILUZIJO.
jebalvisvoju
13. 05. 2017 20.24
+1
Biti zadet od raznih kemicnih drog pomeni videti svet tako kot si ga ti najlepse zamisljas itak je to opticna varka.. ebes droge.. svet ti je lahko tudi lep ko si trezen ne samo zadet.. le prepustiti se moras in uzivat naravo
dho
13. 05. 2017 10.40
Le če si " zadet " lahko vidiš svet lepši kot je v resnici in slišiš slovesko _ angleške popevke lepše, kot so v resnici.
violeta12
13. 05. 2017 09.00
+1
kateri pa travo kadi pa je itak z živci hudo na slabem,še poslabša oz razdraži živčne celice
violeta12
13. 05. 2017 08.59
+3
čisto vsako zdravilo je škodljivo za človeka-stranske učinke ima vsako,malokateri človek je po zdravilah boljši, na koncu še slabši
laskopivo
13. 05. 2017 01.43
+4
Tabletkarji. Kar jejte to vsaka tableta je 1 lopata zemlje ,vaš grob pa že lepo pripravljen za napev Tišine in jok svojcev. Groza kr zmrazi me .
myrchi
13. 05. 2017 08.11
+1
Zakaj, saj taki niso za kaj drugega kot za na oni svet, čim več takih.
kaslc 1
13. 05. 2017 01.29
+0
po cestah preganjajo alkohol,tabletkarji pa veselo se enga vzame ko je blo 00 na kg,ker so ga seveda predtem stehtali,pa to
encijandupli
12. 05. 2017 21.38
-1
BOSANSKA DROGA- Nek novinar National geographica, ki je prečkal Bosno je videl Bosance kako vzamejo v vsako roko po en kamen se se istočasno iz vsake strani s kamnoma treščijo v glavo. Seveda jih je vprašal, čemu to čudno početje. In odgovorili so mu: >Drogiramo se!!!<< Nato je po najkrajši poti šokiran odpeljal proti Črnogorski meji. Tam na meji pa je zagledal Črnogorca poleg velikega kupa kamenja, ki je prešteval večje vsote gotovine. Seveda ga je zvedavi novinar vprašal kaj počne človek s toliko denarja, poleg kupa kamenja sredi puste pokrajine. Črnogorec pa mu je odgovoril: >>Bosancem drogo prodajam!<<
laznivec
12. 05. 2017 20.36
+6
Čakaj čakaj, kaj imata pa skupnega LSD in heroin?????? Sicer je pa zgodovina LSD-ja kot prve sintetične droge zelo zanimiva... Ustvarila ga je CIA v sodelovanju z vojsko, raziskovali so jo pa kar na lastnih zaposlenih....
lemur
12. 05. 2017 19.51
+16
Edina resitev je legalizacija "varnih" substanc. Samo tako se bo vrsil nadzor nad kakovostjo in se bodo pobrali davki. Iz pobranega denarja pa naj poducujejo mlade o posledicah zlorabe ostalo pa v zdravstveno blagajno, da bodo vsaj deloma poplacane posledice. To kar imamo danes je neka iluzija, da prepoved deluje in podpiranje mafije. Pametujejo pa vecinoma tisti, ki drog niso videli niti na dalec. Razen SDS, ki belonoso propagira proti.
laznivec
12. 05. 2017 20.36
+6
laznivec
12. 05. 2017 20.39
+17
Ni mi prav jasno, kako lahko poslanci, ki so vsakodnevno pod vplivom kokaina glasujejo proti legalizaciji trave?
beware1
13. 05. 2017 08.38
+4
Zat, ker so pod vplivom :-))) in ne vedo kaj sploh glasujejo.
xTejax
12. 05. 2017 19.47
+2
Farmacija oz. v lekarnah se pač prodaja "legalna droga", kjer se pri nas "uradno" in "dovoljeno" služi. Naj se še te do sedaj neznane oz.nelegalne droge premaknejo tja v prodajo... bolj pod nadzorom bodo imeli uporabo vseh teh drog (njihovo uporabo ne bodo nikoli totalno zatrli, to jim je menda jasno). Pa še kak se jim bo zaslužek dvignil in lažje bodo zatrli kriminalce...
tomjaz
12. 05. 2017 19.39
+9
Zdaj si grem en joint zvit. :)
flojdi
12. 05. 2017 18.38
-1
.oh. kar papcajte Zdravila ,; takala ubijajo še zadnji prirojeni kanček Empatije; torej Človeka.; le katerim je to v Korist
kameltrajbar
12. 05. 2017 17.49
+20
..izgubljen boj...raje dovolite vse...država nj v lekarnah prodaja mamila...cena bo padla,kriminalci bodo ob biznis..pa še drogeraše maš pod kontrolo.....)))
medo90
12. 05. 2017 17.50
+18
Problem je v tem da najviši bodo ob zaslužek.
feniks69
12. 05. 2017 18.42
+2
to govorim že leta a me večina čudno gleda, drog je tolko da sam čeprav nisem uživalec lahko kupim v nekaj minutah
xTejax
12. 05. 2017 19.41
+2
V lekarnah oz. farmacija je pač "legalna droga", kjer se "uradno" in "dovoljeno" služi. Kdor se še spomni... Včasih nisi skoraj nič dobil brez recepta, zdaj samo pogledaš vse reklame, kaj ti vse ne ponujajo..., fajn plačaš in skoraj vse ti je na voljo.
medo90
12. 05. 2017 17.29
+16
Ce bi bila volja in interes bi v trenutku to uredili. V sev. Koreji nimajo teh problemov.
kameltrajbar
12. 05. 2017 17.49
+11
xTejax
12. 05. 2017 19.39
+3
Izvoli, se lahko preseliš...v Severno Korejo..., če te bodo hoteli... :)
7Scythe7
12. 05. 2017 22.23
imajo pa milijon drugih haha. Če misliš da je smrtna kazen rešitev nisi nič boljši od islamistov ki se zavzemajo za šarijsko pravo..
KardinaIFrancRodeVKristusu2
12. 05. 2017 17.07
+39
Medtem pa policija, MNZ, NIJZ in pravosodje svoj čas in sredstva namenjajo pregonu miroljubnih botanikov....
CrushLow
12. 05. 2017 17.24
+20
mccm
12. 05. 2017 16.45
+30
in to so vse legalne stvari oz. niso označena kot prepovedana. vi pa kar preganjajte konopljo