Slovenija

Omerzel obljubil, da bo trdo delal in sprejemal preudarne odločitve

Ljubljana, 02. 04. 2013 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DZ je Sama Omerzela imenoval za novega ministra za infrastrukturo in prostor. Med ključnimi področji izpostavlja energetiko in infrastrukturne projekte, privabljanje vlagateljev in umeščanje v prostor. Bratuškova je poudarila, da je ministrstvo za infrastrukturo in prostor v tem trenutku eden pomembnejših resorjev.

DZ je danes z 49 glasovi za in 29 proti Sama Omerzela imenoval za novega ministra za infrastrukturo in prostor. Na tem mestu bo nasledil Igorja Maherja, ki je odstopil zaradi dvomov glede njegove nepremičnine v Seči. Omerzel je po zaprisegi obljubil, da bo trdo delal in da bo sprejemal preudarne odločitve.

Samo Omerzel je novi minister za infrastrukturo in prostor.
Samo Omerzel je novi minister za infrastrukturo in prostor. FOTO: Dz-rs.si

Predsednica vlade Alenka Bratušek je poudarila, da je ministrstvo za infrastrukturo in prostor v tem trenutku eden pomembnejših resorjev, za Pozitivno Slovenijo (PS), iz katere prihaja premierka, morda najpomembnejši. Spomnila je, da so v času prejšnje vlade Janeza Janše opozarjali, da so infrastrukturni projekti tisto, kar lahko pomaga pri doseganju gospodarske rasti in ustvarjanju novih delovnih mest.

"To je vse, čeprav se je veliko špekuliralo, zakaj je za PS ta resor tako pomemben," je dejala. Spomnila je, da je Maher z odstopom s položaja ministra razbremenil vlado, hkrati je pa odprl Pandorino skrinjico težav, ki jih bo moral rešiti nov minister. Omerzel je danes uspešen podjetnik, mednarodno poznan inovator in občasni predavatelj, zato je Bratuškova na podlagi njegovega dosedanjega dela ocenila, da je primeren kandidat za novega ministra.

Podporo so mu izrazili v poslanski skupini PS. Njihova poslanka Renata Brunskole je dejala, da v njem vidijo pravega kandidata za današnje čase, ko je potrebna povezava gospodarstva oz. sodelovanje med vsemi resorji. V SDS in SLS Omerzela niso podprli, saj so pričakovali več konkretnih rešitev.

Omerzel med ključnimi področji izpostavlja energetiko in infrastrukturne projekt

Omerzel je kot zelo pomembno za državo izpostavil področje energetike, kjer bi si želel več strokovnega sodelovanja med obema stebroma. Projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je treba čim prej končati, treba je nadaljevati izgradnjo hidroelektrarn na spodnji in srednji Savi, pravi. Meni, da bi moral biti nacionalni energetski program že sprejet in si želi strokovnega sodelovanja pri njegovem dokončanju.

Glede drugega bloka nuklearke pravi, da zaupa jedrski energiji in strokovnjakom, da pa je treba opredeliti obseg investicije in vire financiranja. Pri vprašanju zapiranja rudnikov izpostavlja številna delovna mesta in meni, da se da poiskati rešitve zanje, med drugim v povezavi z izkoriščanjem lesnega potenciala. Tudi sicer meni, da pozabljamo gozdove in da bi bilo treba to področje bolj razvijati.

Omerzel se je zaposlil v podjetju Ultra, ker ga je prepričala strokovnost ekipe. Tam je bil vedno "delovna sila", nikoli lastnik ali solastnik, pravi. Nekdanjega ministra in solastnika Ultre Gregorja Golobiča sicer pozna, nista pa bila v stiku zadnji dve leti in kandidatura za ministra z njim ni povezana, je zatrdil.

Pri infrastrukturi je po njegovem mnenju treba glede na omejene finančne vire postaviti prioritete. Predvidena je tudi vzpostavitev projektnega sveta, ki bi imel nadzor nad investicijami in bo za njihovo vodenje tudi odgovoren. Podpira izgradnjo razvojnih osi, pri čemer meni, da je mogoče tako z vidika območij Nature 2000 kot z vidika civilnih iniciativ, ki nasprotujejo posameznim trasam, v dialogu najti ustrezne rešitve, ki bodo upoštevale varovanje narave in hkrati zagotavljale razvoj.

Glede umeščanja v prostor stavi na sodelovanje s stroko, želi si tudi sodelovanja med državo in občinami. Pri pridobivanju gradbenih dovoljenj napoveduje uvedbo dvofaznega postopka, v okviru katerega bi se najprej pridobilo lokacijsko dovoljenje. O morebitnem prenosu pristojnosti za izdajanje gradbenega dovoljenja na občine se še ni mogel izreči; verjame, da bo od strokovnjakov dobil prave informacije.

S spremembami pri umeščanju v prostor bi vzpostavili tudi bolj prijazno okolje za investitorje, meni in dodaja, da bi veliko vlogo pri privabljanju kapitala lahko igrala tudi agencija Spirit, in sicer tako z zagotavljanjem vseh informacij za vlagatelje na enem mestu kot tudi z aktivnim iskanjem vlagateljev.

Luko Koper in Slovenske železnice vidi kot en sistem. Podpira izgradnjo drugega železniškega tira med Divačo in Koprom ter razvoj Luke Koper in posodobitev železniškega omrežja. Postaviti bi bilo treba nov model delovanja Družbe za avtoceste v RS (Dars), pravi, saj da je sedanji dolgoročno nevzdržen, pri čemer je treba razmišljati tudi o strateških partnerjih.

Slovenija potrebuje vlado, ki se bo ukvarjala z realnimi izzivi, pravi Maher.
Slovenija potrebuje vlado, ki se bo ukvarjala z realnimi izzivi, pravi Maher. FOTO: Dz-rs.si

Stanovanjsko področje je eno težjih vprašanj, je dejal in tudi poslance pozval, naj pomagajo poiskati rešitve. Konkretnih rešitev, razen preoblikovanja republiškega stanovanjskega sklada v gospodarsko družbo, kar da bi omogočilo pridobivanje evropskih sredstev in nižjih obrestnih mer, za zdaj nima.

Glede kadrovanja v podjetjih v njegovem resorju pravi, da nadzornikov ne pozna. Med njegovimi kriteriji bo na prvem mestu strokovnost, pravi in dodaja, da se bo pri svojem delovanju opiral na mnenje strokovnjakov.

Glede lobijev pravi, da vanje ne verjame, da pa verjame, da obstajajo parcialni interesi posameznikov, ki pa da ne morejo zavirati razvoja države. "Morda sem še malo naiven," je dejal in dodal, da so po njegovem mnenju lobiji napihnjeni in da bo mogoče jasno povedati, kaj je interes Slovenije in v katero smer je treba peljati projekte.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MICLA
03. 04. 2013 10.03
+2
za bratovškovo je samo eden najvažnejših resorjev ,da opravi vse naloge ki ji jih je dal janković in tisti polizdelek.
dule100
03. 04. 2013 08.15
+1
Katastroooooooooooooooooooooofa !
zombi 21
02. 04. 2013 22.29
+1
Novega maherja pripeljal Maher iz maherjeve Virantove stranke. A ta stranka sploh ima koga ki ni maher in je vsaj čisto, čisto malo pošten. Glede na maherja Viranta vse skupaj zopet smrdi na prevaranstvo.
TayEk
02. 04. 2013 22.03
Eeee buci buci kaj vse ti ne obljubis pravi cukrcek si .pozdravi nekdanjega sefa,ce se slucajno srecata po dveh letih pol pa se bo zvedlo da sta soseda hahahaha...
SLOnprdec
02. 04. 2013 21.56
TayEk
02. 04. 2013 21.28
+4
Pa Golubovic in Ultra ...v ozadju ,mrhovinarji dajte se o njem kaj izbrskat tak ko za Maherja...
jagoda02
02. 04. 2013 20.21
+3
Golobi na strehi Omerzl za katedro,
bayern:barcelona 7:0
02. 04. 2013 19.45
+0
dve leti nisem komuniciral z gulubićem..... pol bomo pa pogruntal, da sta se lih včeri pičla....men čis topla delujeta, oba....
MeaParvitas
02. 04. 2013 20.01
+4
designbiro
02. 04. 2013 19.39
+3
Dokler ga ne razkrinkajo novinarji....
MeaParvitas
02. 04. 2013 19.44
+3
..novinarji so samo posredniki, informacije jim servirajo drugi...
iGURT
02. 04. 2013 19.51
+0
MeaParvitas
02. 04. 2013 19.55
+3
Gurt ..saj pravim, da "novinarji" niti ne preverijo informacije in grejo takoj v eter...kje je pri nas raziskovalno novinarstvo?
iGURT
02. 04. 2013 20.03
+4
Raziskovalno novinarstvo pri nas je trilogija " V IMENU DRŽAVE "
MeaParvitas
02. 04. 2013 20.08
+2
..eno izmed redkih. Zaradi filanja ljudi z bombastičnimi novicami je ostalo v senci zanimanja...na žalost. Edino njiju Janša ni tožil, pomenljivo mar ne.
iGURT
02. 04. 2013 20.14
+4
ne more tožit, oz. kaj bo tožil? zgodovino da se je odvila kot se je, da je počel kar je?
MeaParvitas
02. 04. 2013 20.17
+1
Saj vem Gurt, ni hotel, da bi knjige vzbudile pozornost širše javnosti...pa tudi mediji se niso prav dosti trudili za to.
iGURT
02. 04. 2013 20.21
+1
Leeska
02. 04. 2013 19.36
+2
Ja Povedali so da bodo trdo delali samo niso povedali da samo za svoje žepe in sebi vprit
bayern:barcelona 7:0
02. 04. 2013 19.32
+1
no, sam da je obljubil.... ampak zgodovina nas uči, da komunistična obljuba, pa naj bo komunist oblečen v partijo, SD, DESUS, DL, ZARES, LDS, PS.....je še zmer komunistična obljuba....in ne velja nič.... tok da jaz mu nič ne verjamem....tut če bi na biblijo prisegel in obljubil....ta nejgova častna pionirska in titova.....tito in pionirji ni so imeli nobenega obraza in nobene časti....
iGURT
02. 04. 2013 19.34
+2
TRUMPP
02. 04. 2013 19.42
-3
iGURT
02. 04. 2013 19.48
+1
iGURT
02. 04. 2013 19.30
+0
a ni lepo? Vlada je kompletna, gremo dalje
gasper07
02. 04. 2013 19.25
+1
Se za tresem. Kar se tice crne gradnje je ze povedal da bo legaliziral. Jaz sem cakal 16 let na gradbeno... Vsa ta leta so me.... Mogoce zato ker sem posteni domacin.
neleona
02. 04. 2013 19.23
+1
saj, več ne vem..kdo pije, kdo plača..vsi vemo in pripravljeni smo na spremembe...samo ne brezvestno narod nategvat...gremo vsi, odpovejte se vi in vsi se bomo..ne sano s prstom kazat upokojence..luknja..je v javni upravi.fotramo vse...halo??? tu je ista blagajna..po moji logiki..je pa prazna...
24vohomurckov
02. 04. 2013 19.01
+2
no,čudežni,rdečelični zoknijev protežant,direktor LL grosista!! firme,ki sploh ne bi smela obstajati!! kje so pristojni organi??
+1
Shizofrenija je duševna motnja, za katero sta značilna razpad miselnih procesov in šibka čustvena odzivnost.] Pogosti simptomi, ki jih spremljata izrazita socialna in poklicna disfunkcija, so slušne halucinacije, preganjalne in bizarne blodnje ter nekoherenten govor in mišljenje. Znaki se navadno pojavijo v zgodnji odrasli dobi, s splošno pojavnostjo . Pri ekstremnih primerih lahko bolnik halucinacije čuti in sliši kot resnične osebe. Diagnoza temelji na opaženem vedenju in bolnikovi pripovedi. Dejavniki, ki prispevajo k nastanku shizofrenije, so dedni dejavniki, zgodnje okolje, nevrobiološki dejavniki ter psihološki in socialni procesi. Simptome lahko povzročijo ali poslabšajo nekatera zdravila in droge. Sodobne raziskave se usmerjajo na vlogo nevrobioloških dejavnikov, vendar ni bil ugotovljen noben posamičen organski vzrok. Različne kombinacije simptomov in znakov so sprožile razpravo, ali gre za posamezno bolezen ali za spekter sindromov. Temelj zdravljenja shizofrenije so antipsihotična zdravila, ki predvsem zmanjšujejo aktivnost dopaminskih (včasih tudi serotoninskih) receptorjev. Pomembno dopolnilo zdravljenja so tudi psihoterapija ter poklicna in socialna rehabilitacija. V resnejših primerih, ko gre za ogrožanje sebe in drugih, je lahko nujna neprostovoljna hospitalizacija, vendar je bolnišnično zdravljenje zdaj krajše in manj pogosto kot nekdaj.
en lisjak
02. 04. 2013 19.17
-2
Leon Rupnik, božji sin!!!!
MeaParvitas
02. 04. 2013 18.46
-1
Samo on ni vstal od mrtvih... Rupnik se ni žrtvoval za druge, temveč ravno obratno...
vlada maherjev
02. 04. 2013 18.38
+1
PO MAHERJU --MAHER vse kar ga novinar vpraša, se vidi ,da ima resne težave z poštenim odgovorom ,VIRANT tvoj skrivnostni minister je maherski plagiat, v zabuhli vladi.
MsPikapiki
02. 04. 2013 18.35
+0
Sveti, živio. Pretiravaš s temi domobranci. Tudi, če to delaš za hec.
+0
Piki živjo, ja lej eni s partizani jaz pa z domobranci!!
MsPikapiki
02. 04. 2013 20.03
Glejmo naprej v bodočnost in ne nazaj, ker včerajšnjega dne ne moremo več spremeniti,lahko pa naredimo jutrišnji dan boljši in lepši.
-1
jaz vsak dan za tri ure oblečem domobransko uniformo, da se bolje počutim!!