Slovenija

Samo letos skoraj 20.000 otroških klicev na pomoč, v 25 letih že 700.000

Ljubljana, 19. 11. 2015 22.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tom telefon že 25 let posluša besede otrok in najstnikov v stiski. V tem času so prejeli na stotisoče klicev, samo letos okoli 20 tisoč. Najbrž si ne moremo niti predstavljati, kakšne so stiske otrok, ko v svoji bližini nimajo zaupnika.

Žrtev zlorabe
Žrtev zlorabe FOTO: Thinkstock

Tom telefon za otroke in mladostnike je več kot primer dobre prakse, je ob 25. obletnici Tom telefona dejala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Po besedah predsednice zveze prijateljev mladine Darje Groznik pa telefon, ki deluje v okviru zveze, ostaja sopotnik otrokom in mladim, ki ga lahko brez sramu vprašajo vse.

"Najbrž si ne moremo niti predstavljati, kakšne so stiske otrok, ko v svoji bližini nimajo zaupnika," je dejala ministrica Kopač Mrakova. "Kako dobro in prav je, da imajo takrat nekoga, ki ga lahko pokličejo," je opozorila.

Kot je poudarila Groznikova, Tom prispeva k zaščiti duševnega zdravja in psihosocialnega razvoja otrok. "Je edini slovenski telefon za otroke in mladostnike, vsak dan na voljo enako odprt in prijazen," je dejala. Od ustanovitve 20. novembra 1990 do lanskega leta je Tom po njenih besedah prejel skoraj 700.000 klicev, letos od januarja do septembra pa skoraj 20.000.

Zloraba
Zloraba FOTO: Thinkstock
Zbornik z vsemi zbranimi izkušnjami

V nadaljevanju so avtorji predstavili zbornik ob 25-letnici delovanja Tom telefona Odgovori sodobnim izzivom odraščanja. Pripravili so ga z namenom, da zberejo sodobne izkušnje in znanja pri odzivnosti in svetovanju otrokom in mladostnikom, uporabnikom Tom telefona.

K sodelovanju so povabili supervizorje in druge strokovnjake, ki v vsakdanji praksi delujejo na področjih, povezanih z mladimi, je povedal predsednik Tom telefona in eden od članov uredniškega odbora Albert Mrgole.

Teme, s katerimi se mladi obračajo na Tom telefon, so ljubezen, telesne spremembe in spolnost ter družina in šola, je povedal eden od avtorjev Boštjan Bajec.

Mladim, ki pokličejo na Tom, to pomeni čustveno razbremenitev, pomaga pa jim tudi bolje razumeti problem, je dejala Petra Gregorčič Mrvar. Svetovalci pa jih bo besedah Eve Hrovat Kuhar usmerijo v reševanje rešitev.

Še enkrat opozorili na nevarnost interneta

Spregovorili so tudi o nevarnostih, ki jih za otroke predstavlja internet. "Starši otroka denimo ne pustijo na gugalnico, po drugi strani pa dovolijo, da v njihovo spalnico preko interneta pride vsakdo," je ponazorila Eva Hrovat Kuhar.

Želja avtorjev zbornika je, da postane učni pripomoček vseh, ki se dnevno srečujejo z otroki in mladostniki. Svoje mesto naj bi našel predvsem v osnovnih in srednjih šolah ter centrih za socialno delo, v pomoč pa je lahko tudi staršem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

žlikrofi
22. 11. 2015 15.49
+1
PONAVAD SO TO FARJI OBVLADAL KAKO S TAKIMI DOKLER NIPRŠU RADIO IN TV DA SMO SE PREPRIČAL KAKA GROZODEJSTVA SO POČEL
Ramzess
20. 11. 2015 14.03
+2
Precej na splošno podana zadeva, ... veliko klicev, a nobene selekcije, ... kot rečemo vse v en koš.
cmer?ek5
20. 11. 2015 14.26
-1
Ne morem drugje napiati,----Cmerar daj tvoje učitelje in Štrukljača na meje,ne pa klanfaš norosti....!
kapljač1
20. 11. 2015 13.08
+3
Predvidevam da so ti otroci , ki kličejo Tom-a iz verskih družin. Prvič zato, ker komentar ne posreduje informacije iz kakšnega okolja pretežno ti otroci "brez zaupnika" prihajajo. In če bi se reklo da iz verskih družin, bi takoj nastalo kričanje o verski nestrpnosti. ( Ko "farški" pljuvajo čez komuniste, socialiste in levičarje se na nestrpnost ne ozirajo. Oni smejo, ti ne smeš niti ocenjevati kaj je prav in kaj ne in kaj se dela napačno ) pa se "uradne službe" raje izmaknejo klasificirat. In drugič ker so ravno verske družine te, ki so na večino vprašanj, ki tarejo mlade najbolj neodzivni. "Angelčki pa ja ne seksajo"! ( Bi že bilo interesantno vedeti iz kakšnih družin so ti otroci, ki na najosnovnejša vprašanja iz življenja nimajo doma odgovora, se mi zdi takšna "zatajitev" takšnih informacij zelo nestrokovna poteza. Ker če bi se vedelo, bi se kateri "zaupniki" pa le malko bolj "odtalili" in se več , predvsem odkriteje, pogovarjali s svojim prirastkom)
AtaAufbiks
21. 11. 2015 01.09
+5
Tvoj komentar me spominja na odsek iz serije "Dr. House", ko je ženska za svojo hčerko agresivno izjavila, "Moja hči ni spolno aktivna!", dr. House pa, "Ma ne seri stara, zakaj je pa potem noseča?"
kapljač1
23. 11. 2015 08.44
+1