Slovenija

Samo Janša lahko zruši Rehnov predlog

Zagreb, 04. 05. 2009 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaški mediji poročajo, da bo ključno vlogo pri sprejemanju Rehnovega predloga odigrala SDS. Rehn naj bi bil sicer že na koncu z živci zaradi slovensko-hrvaškega spora.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn naj bi bil na koncu z živci zaradi slovensko-hrvaškega spora glede meje, zaradi katere so blokirana hrvaška pristopna pogajanja z EU, ugotavlja hrvaški časnik Jutarnji list, ki se sklicuje na intervju z Rehnom za avstrijski Der Standard. ''Moje zaloge kreativnosti so na koncu,'' je za časnik dejal Rehn.

Olliju Rehnu zmanjkuje moči?
Olliju Rehnu zmanjkuje moči? FOTO: Miro Majcen
Ob tem naj bi neposredno nakazal, da je njegov zadnji predlog, pravzaprav predlog ''vzemi ali pusti'' in da bi morali obe vladi dokončen odgovor nanj dati do sredine maja. Po poročanju Jutarnjega lista sta to dojeli tudi slovenska in hrvaška vlada in je moč z veliko verjetnostjo reči, da bosta obe tudi sprejeli Rehnovo pobudo.

Predsednica hrvaškega nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj z EU Vesna Pusić je povedala, da bo Hrvaška jutri najverjetneje dala pozitiven odgovor na Rehnov predlog. Pusićeva meni, da je Rehnov predlog dobra osnova in temelj za rešitev mejnega spora, ukinitev blokade, hrvaško izpolnjevanje pogajalskih okvirov ter eleganten izhod za Slovenijo iz vse bolj neprijetne situacije.

Po besedah predsednika Odbora RS za zunanjo politiko Iva Vajgla pa bo Slovenija na predlog odgovorila do konca tedna. Še pred tem se bodo predstavniki strank na to temo s premierjem Borutom Pahorjem sestali v sredo. Tudi Vajgl meni, da je predlog dobra izhodiščna točka za rešitev problema, saj je uravnotežen.

Je vse odvisno od Janeza Janše?

Kot pravi Vajgl, verjetno ne bodo vse stranke v slovenskem parlamentu soglašale s predlogom, vendar je dovolj, da koalicijo podpre SDS Janeza Janše. Vajgl meni, da gre pričakovati, da bodo proti Zmago Jelinčič in še nekateri, vendar ti glasovi ne bodo odločujoči.

Vajgl napoveduje slovenski odgovor na Rehnov predlog do konca tedna.
Vajgl napoveduje slovenski odgovor na Rehnov predlog do konca tedna. FOTO: Dare Čekeliš

''Če bo vse šlo pozitivno v Sloveniji in na Hrvaškem in da se začne problem meje ter izhoda na odprto morje zadovoljujoče reševati, sem prepričan, da bi lahko kmalu, ob koncu češkega ali ob začetku švedskega predsedovanja, umaknili blokado,'' je Vajgl dejal za Jutarnji list.

Hrvaški politolog Damir Grubiša meni, da Hrvaška nima kaj čakati in da mora dati pozitiven odgovor na Rehnov predlog, prav tako pravi, da tudi Pahor ne more več zavlačevati. Kot ključnega akterja vidi Janeza Janšo, katerega podpora ali nepodpora predlogu bo odločala o vsemu.

Janša naj bi bil ključen dejavnik pri slovenski podpori Rehnovem predlogu.
Janša naj bi bil ključen dejavnik pri slovenski podpori Rehnovem predlogu. FOTO:

Grubiša ocenjuje, da je ''to sedaj pravzaprav slovenska notranja zadeva'' in dodaja, da bi Janša z oklevanjem ali negativnim odgovorom oslabil Pahorjevo vlado hkrati pa kompromitiral tudi sebe. Pričakuje tudi, da je ena od možnosti, da Janša v zameno dobi nekaj, kot je bil to primer ob ratifikaciji Hrvaškega vstopa v Nato, še piše hrvaški časnik.

Odgovor na Rehnov predlog šele prihodnji teden?

Pahor odgovor napoveduje za prihodnji teden.
Pahor odgovor napoveduje za prihodnji teden. FOTO: Jani Dolinšek

Slovenija bo na predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna glede reševanja vprašanja slovensko-hrvaške meje predvidoma odgovorila prihodnji teden, pa je v Stockholmu napovedal premier Borut Pahor. Njegov gostitelj, švedski premier Fredrik Reinfeldt je ob tem izrazil razumevanje za proces, ki ga vodi Rehn.

Pahor je po sestanku, na katerem sta se premierja pogovarjala predvsem o prioritetah švedskega predsedovanja EU, ki ga Stockholm prevzema s 1. julijem, pojasnil, da se bo v sredo sestal s predsedniki parlamentarnih strank in da bo najverjetneje prišlo do dopolnil Rehnovemu predlogu.

Nato pa bo Slovenija predvidoma v prihodnjem tednu Evropski komisiji poslala svoj odgovor z dopolnili na predlog, je pojasnil Pahor. Poudaril je, da je pomemben predvsem konsenz v slovenski politiki, da bo imel odgovor Rehnu tudi potrebno politično podporo. Za to pa si bo Slovenija vzela potreben čas, je še poudaril.

V tej luči je tudi odgovoril na vprašanje, kdaj je pričakovati, da bi se začel arbitražni proces. Najprej je potreben dogovor o tem procesu, za to pa rabimo konsenz, je pojasnil Pahor.

Švedski premier Reinfeldt je na drugi strani izrazil razumevanje za proces, ki poteka pri komisarju Rehnu. Gre za proces, ki bo omogočil obema stranema, da dobita in da nobena ne izgubi. Kot je dejal, z zanimanjem spremlja razvoj dogodkov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miara
06. 05. 2009 12.06
Da ne bi slučajno popustil, izkoristt kokr se da, pa jim pokazat mal njihovga zdravila. Odločno naprej, kar se mene tiče je cona b naša.
petdan
05. 05. 2009 18.39
Res ne vem kja naj bi sedaj še reševal g. Janša - po svoji pretekli "blejski samovoljni polomiji".
alex62
05. 05. 2009 18.32
1."Rehn naj bi bil sicer že na koncu z živci zaradi slovensko-hrvaškega spora..." 2...."njegov zadnji predlog, pravzaprav predlog ''vzemi ali pusti''"... NO JA, "OLIO" SI JE MOGOČE CELO NAPOLNIL ŽEPE, KER MISLI IZSILJEVATI POLNOPRAVNO ČLANICO EVROPSKE UNIJE: 1. slovenski zahteve so legitimne zahteve polnopravne članice EU! 2. EU je dolžna zastopati zahteve svoje članice in ji nuditi vso podporo! 3. Slovenija se z vstopom v EU ni odrekla svoji državnosti in ozemeljski celovitosti! 4. Kaj delajo naši EUROpos**anci? Koga zastopajo? Jih potrebujemo? Zakaj jih ne bi ODPOKLICALI, če očitno ne znajo zastopati legitimnih zahtev lastne države? So evropske volitve še sploh potrebne? Je EU temnica "malih" narodov "velikega srca"? Janšev Janezek? Bolje, da je tiho! Orožje, Bled ..., "enotna davčna stopnja", uničevanje pluralizacije ne samo medije temveč družbe ... . Ja, ja, Janezek, spreobrnjen komunajz*r Na koga se lahko sploh zanesemo, če ne samo sami nase?
yarrick
05. 05. 2009 18.15
Glede an to da smo sosedi, se malce čudno obnašamo.Res je da se ne strinjam z trenutno politiko EUja( sploh pa zadnjega predloga o meji) je pa tudi res da so hrvati/srbi naši poslovni partnerji( in rekel bi celo da izvozimo dol na jug več kot na sever in zahod). Vsaka taka bedarija kot jo izvajata OBE vladi nas lahko drago stane.Če se kar naenkrat ustavi izvoz na "jug" verjemite da bo še več kot 100.000 brezposelnih pri nas( in vsaj še polovico več na hrvaškem), s tem pa še večje negodovanje in hujskanje enega proti drugemu. Smo mar v temnem srednjem veku kjer so te sežgali na grmadi ker si rekel da ne veruješ v boga??! Jaz pač ne grem na dopust na hrvaško in to je to. Saj bodo videli če se bodo preveč igrali....OBOJI !!!
GodLovesInter
05. 05. 2009 17.44
Vsem Hrvatom: - ne žalite Slovencev, ker lahko VELIKO izgubite. Slovenci so najboljši turisti in 1.5 miljarde €, ki vam jih pustijo, znaša 1/3 vseh vaših turističnih prihodkov. Vaša ekonomija je na robu kolapsa in samo turizem jo rešuje. Ena velika negativna kampanija v Slovenije in ostali boste velike večine tega denarja! - Slovenija ni edini vaš problem glede EU pogajanj. Tu sta še Haag, korupcija in ladjedelnice. Ne blokira vas samo ona, ampak tudi Nizozemska, Velika Britanija,... Vsem Slovencem: - Hrvaška je zelo važen gospodarski partner. Trgovinska menjava se izraža v miljardah €. Oni kupujejo slovensko blago - pokažite, da niste "Balkanci". Pokažite kulturo pogovora. Če se ne strinjate z nečim, pokažite to na evropski način, ne pa z žaljivkami. To naj delajo oni, južno od Sotle...
GodLovesInter
05. 05. 2009 17.36
Dejstva: - vlada zagotovo pade, če sprejme predlog - stranke, ki ga bodo zavrnile, bodo ogromno pridobile pri volivcih - splošno mnenje med Slovenci je zelo negativno. Osebno ne poznam nikogar, ki bi podpiral ta predlog - če ga vlada sprejme, zagotovo pride do referenduma, ki pa bi zagotovo zavrnil ta predlog Zato se ne živcirajte! Pahor & vlada ga ne bosta sprejela, edino, če se hočeta posloviti in oditi v mračno zgodovino.
belronik
05. 05. 2009 16.28
prokleta mafija politična dejte razdelte celo slo..pa sam ljubljano si pustite... nekdaj je kradu beograd a zdej pa imamo mi v lj beograd... vse boste zagonli... kaj v sloveniji bomo imeli čez par let zemelsko krizo ali bomo takrat nardili razprodajo slovenske zemlje..
475871
05. 05. 2009 15.31
hahahaah..................
vinadap
05. 05. 2009 14.12
otob - da Hrvaška krši mednarodno pravo je dokazala že leta 1941. Kar počasi pakiraj,pa ata in mame ne pozabi.
otob
05. 05. 2009 12.57
vinadap krši mednarodna prava a ne hrvaška,on piše a nezna kaj piše važno je samo da nekaj napiše.Nemaš pametniji posel,idi malo na Hrvaško more pa poglej kak je tam,i onda piši
scorpion777
05. 05. 2009 12.54
vinadap 05.05.2009, 11:34 1 Specialno za Scorpion777. 05.10. 1954 ( 1. je bil podpisan Londonski memorandum,katerega sestavni del je tudi Specialni statut,ki prepoveduje spremembe meje osnovnih administrativnih enot z namenom,da bi ogrožali etično sestavo ( v tem so Hrvatje specialisti - 2ww ) ustreznih enot., ) ( 2. Cona - B,od Debelega rtiča do reke Mirne na jugu ( pri Novem gradu ),je pripadala FLRJ,oziroma Sloveniji,( mednarodno pravno veljavno dejstvo ). No,moralo bi biti tako,pa ni bilo,saj si je večji del Cone - B dejansko prilastila Hrvaška. Na tem prisvojenim ozemljem so Hrvatje v nasprotju z Londonskim memorandumom in Specialnim statutom ogrozili,ter popolnoma spremenili etično sestavo ( hrvaška praksa iz 2.ww ) administrativnih enot ( Hrvaška kršitev mednarodnega prava ). Hrvaški partizani in Komunisti so od občine Piran odtrgali k.o. Kaštel in k.o. Savudrija,ter oboje priključili občini Buje. Lastnino občine Piran,ozemlje pri svetilniku na rt-u Savudrija,so pa dobesedno ukradli. 777- upam,da boš napisal kakšen kontra argument,da temu ni bilo tako. ) ODGOVOR: 1. ( oklepaj ) želiš reči da po tej logiki ki si jo napisal da bi med federativno republiko Slovenijo in federativno republiko Hrvaško morala obstajati tretja administrativna enota, katere meja se ne bi smela spreminjati? Da te samo opomnim da so v Coni B živeli Hrvati, Slovenci in Italijani! 2. Svobodno tržaško - TRST - ozemlje je bilo osnovano takoj po koncu druge svetovne vojne, ki je bilo razdeljeno na cono A in cono B! STO je bil ustanovljen, da bi se rešil problem tega več etničnega in več jezičnega področja. ( zanimivo da se takrat ni razpravljalo oz. da ni bila sporan cela Istra ampak samo manjši del ) -CONA B je bila pod JUGOSLOVANSKO VOJAŠKO UPRAVO ne slovensko ampak JUGOSLOVANSKO. - Z dnevom formiranja STO je bila cona B razdeljena na dva okraja ; Buje in Koper, meja med okrajama je bila reka Dragonja , danes južneje kanal sv. odorik??! Tako da je bila takratna ITALJANSKA občina PIRANO razdeljena na tak način, pol pol! Tako da ne moremo govoriti o nobeni kraji Hrvaške, ker smo si in Hrvati in SLovenci porazdeljevali kar je bilo prej Italjansko!!! Glede na narodnostni sestav STO po Italjanskem popisu iz leta 1921 je v bodočih conah živelo Zona A * Talijani: 211.660 * Slovenci i Hrvati: 32.427 * ostali: 18.319 Zona B * Talijani: 54.651 * Slovenci i Hrvati: 16.287 * ostali: 212 mesto Trst * Talijani: 203.373 * Slovenci: 18.088 * stranci: 18.122 Po popisu zaveznikov je v Coni A živelo ca. 240.000 Italijanov in okoli 60.000 Slovencev v Coni B pa je živelo ca. 30.000 Hrvatov in Slovencev in skoraj toliko Italijanov, tako da po teh številkah bi rekel da je za Slovenijo in ostale nacionaliste bolje da dela na CONI A kot B, saj je bila tam bolj drastična izguba!
otob
05. 05. 2009 12.40
rehnov predlog je dober za sloveniju in hrvasku
janezu1
05. 05. 2009 11.44
če bo slovenska vlada sprejela rehnov predlog so zame navadni licemerci potuhnjeni
vinadap
05. 05. 2009 11.34
Specialno za Scorpion777. 05.10. 1954 je bil podpisan Londonski memorandum,katerega sestavni del je tudi Specialni statut,ki prepoveduje spremembe meje osnovnih administrativnih enot z namenom,da bi ogrožali etično sestavo ( v tem so Hrvatje specialisti - 2ww ) ustreznih enot., Cona - B,od Debelega rtiča do reke Mirne na jugu ( pri Novem gradu ),je pripadala FLRJ,oziroma Sloveniji,( mednarodno pravno veljavno dejstvo ). No,moralo bi biti tako,pa ni bilo,saj si je večji del Cone - B dejansko prilastila Hrvaška. Na tem prisvojenim ozemljem so Hrvatje v nasprotju z Londonskim memorandumom in Specialnim statutom ogrozili,ter popolnoma spremenili etično sestavo ( hrvaška praksa iz 2.ww ) administrativnih enot ( Hrvaška kršitev mednarodnega prava ). Hrvaški partizani in Komunisti so od občine Piran odtrgali k.o. Kaštel in k.o. Savudrija,ter oboje priključili občini Buje. Lastnino občine Piran,ozemlje pri svetilniku na rt-u Savudrija,so pa dobesedno ukradli. 777- upam,da boš napisal kakšen kontra argument,da temu ni bilo tako.
Slavka Jelenc
05. 05. 2009 11.31
Če sedaj popustim, pote nismo naredili nič. Treba je vstrajat pri svojih zahtevah.
vinadap
05. 05. 2009 11.14
scorpion777 - sedaj pa pišeš že neumnosti. Pozabljaš,da je bila tudi Dalmacija italijanska. Tudi pozabljaš,da imajo Optantje še danes svojo zastavo z napiosom Dalmazia. Še vedno imajo apetite,do vas Hrvatov. Vendar so oni dobili dobro zamenjavo,FJK vi pa Dalmacijo na naš račun. Ti kot Hrvat pišeš zelo pristransko,predvsem pa neargumentirano,z nobenimi verodostojnimi podatki. Kako zanimivo je tudi to,ko sem zadnjič pisaril argumentirano,pa od nobenega Hrvata nisem dobil odgovor. V letu 1910 : Zakaj tega leta v Savudriji ni živel nobeden Hrvat,Slovencev pa 66? Zakaj tega leta v Rovinju živi 57 Hrvatov,Slovencev pa 63? Mogoče bo škorpion777 vedel odgovor.
scorpion777
05. 05. 2009 09.43
evropejc 04.05.2009, 23:17 2 Ja čisto prav nam je da smo zgubili morje izdali smo Srbe in priznali Kosovo sedaj pa bo Evropa po istem principu ukradla naše morje in ga dala Hrvatom pri tem pa jim bodo pomagali kot pri kraji srbskega ozemlja domači izdajalci! In tisto neumno resolucijo, ki je sprejel parlament glede pomorske države in odprtega morja naj si Pahor vtakne nekam...še malo pa se ne bo imel več kje razkazovat v versači oblačilih. In koji kYrac je skrival ta predlog teden dni? Mar mu ni jasno da so pomorske poti oz plovne vode, to kar ponuja Rehn (ki ima na hrvaških otokih vikend), enako kot pot na zemlji, ki jo lahko kadarkoli prekličeš ali pa pogojuješ da se tisti ki hodi po tvoji zemlji ravna tako kot ti hočeš, torej to pomeni za Slovenijo konec kot pomorske države. Mimogrede Hrvati bodo pri splitu obnovili luko v katero bo tuj kapital vložil 280 milijonov Evrov in ta novi pomorski terminal bo prestregel vse kar bo namenjeno proti kopru in mi? Bomo dali hrvaškim kamionom lepo niske cestnine-vinjete, naredili avtoceste da bodo lahko Hrvati čez naše ozemlje vozili tovor v Evropo naši tajkuni pa bodo pokradli še to kar niso Luko Koper, in še tiste 2, 3 firme ki nekaj delajo....Pahor in rdeči trojčki pa se bodo še kar naprej prepirali kdo je bolj pomemben v tranzicijskem trojčku. Takšna je naša usoda in predvsem realnost! Ni se zastonj Bog zjokal, ko mu je tisti tip ki je neutolažljivo jokal na njegovo vprašanje zakaj joka odgovoril da zato, ker je Slovenec! ---------------------------------------... ne bo nikomur nič ukradla, ker je to njeno ozemlje, kot bi jaz sedaj zatrjeval da je Ilirska Bistrica ukradena, ker je še leta 1918 bila pod Italijo, da o " slovenski obali" ne govorim, da bi jo lajhko šele z Nanosa gledal, ali Triglava! ......... iN ni luka Split, ampak Zadar!
djdj
05. 05. 2009 03.03
Zafrkavajmo jih dokler ne bankrotirajo.
branislovenijo
05. 05. 2009 00.19
Slovenija mora biti odločna brez kakšnih odstopanj to ali pa nič, tako kot znajo hrvati ni jim treba biti v evropi nam pa tudi ne. Dajmo za Referendum pa dajmo to "prijateljsko državo Hrvaško" spravit izven pogajanj za nedoločen čas. Pa naj bo Evropa brez Hrvatov ali pa brez Slovencev Ali pa tudi Evrope sploh ni. Rešit je pa treba zadevo pred vstopom v EU ker drugače ko bo EU razpadla kar bo slej kot prej si bodo hrvati in še drugi narodi prilastili tisto kar še imamo.
branislovenijo
05. 05. 2009 00.09
Poglejte mi smo dežela hlapcev vsaj tako si govorimo pa tudi govorijo o nas. SAMO ČE SI BOMO SAMO TAKO GOVORILI PA SI JAMRALI PA NEMO OPAZOVALI BOMO NA KONCU MELI ŠE TAKO SAMO ŠE PAR KVADRATNIH METROV SVOJEGA OZEMLJA. Pa še tu bodo kakšni priseljenci. kljer nas bodo kulturno in gensko perbavili.