Slovenija

'Če je šlo za podkupovanje, je politika dosegla dno'

Ljubljana, 10. 03. 2010 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik SLS Žerjav meni, da bi moral minister Pogačnik odstopiti že veliko prej. Za SDS pa so preiskave in odstop ministra reševanje interpelirane Kresalove.

Cveta Zalokar Oražem
Cveta Zalokar Oražem FOTO: Blaž Garbajs

V poslanski skupini koalicijske stranke Zares ocenjujejo, da je odstop Milana Pogačnika z mesta ministra za kmetijstvo odgovorna in korektna poteza, s katero bo omogočena nadaljnja preiskava v zadevi v "normalnih razmerah", je dejala vodja poslanske skupine Cveta Zalokar Oražem. Podobno ravnanje pričakujejo tudi od vpletenih poslancev SNS.

Po njenem mnenju je korektno, da je minister "to potezo potegnil sam" in da ga ni razrešil predsednik vlade Borut Pahor.

"Mešetarjenje z glasovi v državnem zboru in kupovanje glasov, ki se razkrivata zdaj, je slaba usluga politiki," meni. Opozorila pa je, da se je "v parlamentu v preteklosti o tem že šušljalo in omenjalo, da SNS sodeluje pri takšnih zadevah".

Izrazila je upanje, da se to ne bo potrdilo, ker je to po njenih besedah "najnižja raven političnega delovanja, ki si jo lahko nekdo privošči".

Radovan Žerjav meni, da bi moral Pogačnik odstopiti že prej.
Radovan Žerjav meni, da bi moral Pogačnik odstopiti že prej. FOTO: Blaž Garbajs

Pogačnik bi moral odstopiti že prej

Minister Pogačnik bi moral odstopiti že veliko prej, je dejal predsednik SLS Radovan Žerjav. Pričakuje pa, da bodo strokovni organi čim prej strokovno in odgovorno raziskali ta dejanja ter ugotovili, kdo je naredil kaj narobe in kdo kaj prav, tako v primeru podkupovanj kot bulmastifov.

Na vprašanje, kako bi morala ravnati Jelinčič in Prijatelj, Žerjav odgovarja, da je treba najprej počakati na dejstva, ker imamo zaenkrat le sum, da je nekaj narobe. Tedaj se bodo v SLS do tega opredelili.

Če pa je res šlo za podkupovanje, je ta politika "resnično dosegla dno". Tedaj od vseh prisotnih pričakuje, da bodo naredili vse in še več, da bi začeli spreminjati te vrednote, "ki so očitno padle na zelo nizko dno".

Zakaj bi moral Pogačnik odstopiti že prej, odgovarja, da so v prejšnji aferi z bulmastifi dejstva zelo jasna, saj je šlo za kršitev zakona o zaščiti živali in "tam nimamo več kaj iskati".

Žerjav sicer meni, da primera, ko naj bi šlo za neko trgovanje podpori o interpelaciji, doslej še ni bilo in je to osamljen primer. Gre tudi za kupčkanje o interpelaciji, katera "po naši presoji stoji in ima argumente. / ... / To, da naj bi kupčkala o tem, da bi prišlo do sprostitve zemljišča za izgradnjo enega projekta v zameno za to, da se zavrne interpelacija, ki je po naši presoji argumentirana, ni sprejemljivo in je nedopustno," je še poudaril predsednik SLS.

Želi pa si, "da so vse te afere, ki prihajajo, osamljeni primeri in stanje duha v tej državi kljub vsemu ni takšno. Ker če je, smo lahko res zaskrbljeni," sklene Žerjav.

Gre za pritlehno podtikanje

V poslanski skupini SNS z "ogorčenjem opazujejo pritlehno podtikanje kriminalnih dejanj podkupovanja" vodji poslanske skupine in predsedniku stranke Zmagu Jelinčiču. Ob tem ocenjujejo, da v ozadju stoji stranka LDS in še posebej njena predsednica in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

Poskus diskreditacije Jelinčiča kot tudi kmetijskega ministra v odstopu Milana Pogačnika s strani Kresalove po mnenju SNS postavlja "dvome o pravnosti celotne države ter dokazuje, da si lahko nekateri ljudje podredijo in zlorabijo celotno ministrstvo".

SNS poudarja korektnost in profesionalnost organov pregona tekom torkove kriminalistične preiskave, a hkrati opozarja na odredbo preiskovalnega sodnika, ki dovoljuje izvedbo preiskave tudi v nočnih urah. To pa je bilo po navedbah SNS značilno za nacistično Nemčijo, in tega se praviloma ni posluževala niti SFRJ, menijo v tej poslanski skupini.

Anderlič odobrava Pogačnikov odstop.
Anderlič odobrava Pogačnikov odstop. FOTO: POP TV

Anderlič: Pogačnikov odstop je razumljiv in pričakovan

Odstop Pogačnika je razumljiv, pričakovan in ga odobravam, je v odzivu dejal Anton Anderlič (LDS). Ob tem "verjame, da se bo vse, ne glede na to, kaj je bilo kot obramba za zaščito ministra, razčistilo". To je nujno zaradi utrjevanja pravne države in vere državljanov, da so zakoni za vse enaki, dodaja.

Glede preiskovanja prvaka SNS Zmaga Jelinčiča in poslanca SNS Srečka Prijatelja meni, da bi bilo najprej dobro, da bi omogočila neovirano in na druge stvari nepreusmerjeno preiskavo. Po Anderličevih besedah mora namreč "vsaka zadeva, ki pride na to pot, dobiti epilog". Pri tem ocenjuje, da tisti, ki je na tak način zasačen pri teh stvareh, nima več zaupanja. Tako Jelinčič in Prijatelj tudi poslanske avtoritete nimata več.

Reševanje interpelirane Kresalove

Namesto preiskave in aretacij v garažni aferi sta tarča policije minister koalicijske in predsednik opozicijske stranke, so v odzivu na odstop ministra zapisali v SDS. Ponedeljkove aretacije so po njihovem mnenju "očitno pomešale sume dejanskih kaznivih dejanj s politično motivacijo interpelirane notranje ministrice Katarine Kresal".

"Medtem ko pri aretaciji poslanca SNS Srečka Prijatelja po dostopnih podatkih verjetno obstaja utemeljen sum storitve kaznivega dejanja, je ta utemeljenost očitno precej šepava pri nekaterih ostalih akterjih," so zapisali v največji opozicijski stranki SDS.

Po njihovem mnenju je težko verjeti že v naključno pridobljene podatke na podlagi prisluškovanj, kaj šele v naključje pri izbiri časa za policijsko akcijo. Javno dostopne informacije namreč po njihovem mnenju "govorijo tudi o zasegu računalniške opreme opozicijske parlamentarne stranke, kar ob policiji, politično podrejeni predsednici LDS, vzbuja močne sume v možnost zlorabe politično relevantnih podatkov, ki z dejanskim ali namišljenim predmetom preiskave nimajo nobene zveze".

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gregz1
12. 03. 2010 09.59
VSI SO ISTI! janša, pahor, golobič, kresal, jelinčič, žerjav in ostali, prenehajte krasti in lagati!!!!!!
anonimus23
11. 03. 2010 09.25
oni so ze zdavnaj na dnu,,samo ni se prislo v javnost vse.....
march76
10. 03. 2010 21.15
ZARES se vam smeji a ne,ker bo zdej par dni mira in se ne bodo z vami ukvarjal. Sam,a ga tale Cveta kej tanka?
M-teorija
10. 03. 2010 19.27
PS ustrahovani
M-teorija
10. 03. 2010 19.23
Sedaj lahko vsi tisti, ki so bili s strani Prijatelja še marsikaj povedo.
M-teorija
10. 03. 2010 18.47
Kje je dno nam bodo Finci pokazali!
robba
10. 03. 2010 18.30
cveta, vi ste že odavno na dnu...
delavc1
10. 03. 2010 17.54
ja, ja Jelinčič je pošten, premoženje cca 3 mio eur, saj tolk se da zaslužit z poštenim delom recimo v slabih 200 letih
killi-123
10. 03. 2010 17.39
saracen, očitno je moj post pretežak zate.Zato ti svetujem,preberi še enkrat,potem pa mi razloži,kaj te v njem točno moti,in kje je neresnica.
Sandra Žibert
10. 03. 2010 17.27
Zakaj pa ne bi smele biti preiskave v nočnih urah! Če človek ničear ne skriva ali prikriva, se ne boji ne dnevnih ne nočnih preiskav. Cveta, najprej ZARES pometite pod svojim pragom! Je veliko smeti...
hladni_tus
10. 03. 2010 16.37
in oglasil se je tudi "titov ključavničar"
puntova
10. 03. 2010 16.18
Prava Cvetkica se je oglasila, iz stranke zares-lažnivci, ki imajo tolk masla na glav kot vse stranke skupaj. Laž - napaka!!!!!!!!!!! Kraja - pomota!!!!!!!!!!!! S potrditvijo in overitvijo slinavca Tureka.
mrvodnar
10. 03. 2010 16.12
Jaz bom še naprej volil Jelinčičevo SNS, ker ne verjamem v konstrukt, ki ga je zrežirala Kresalka. Pa saj bo Kresalka že še videla-palica ima vedno dva konca!
etul
10. 03. 2010 16.07
Jaz sem pa upal da bo Pogačnika žerjav odnesel
dule100
10. 03. 2010 16.02
No gos CVETA, politika je dno dosegla takoj, ko je vaša stranka prišla na oblast. Kaj nas imate za za popolne debile. Nehajte klobasati neumnosti in se posvetite odhodni strategiji. S tem bi Sloveniji in njenim izmučenim prebivalcem, ki še komaj prenašajo Vas in Vam enake najbolj pomagali !
ex-patriot
10. 03. 2010 15.57
Cveta: Sedaj ste se pa ujeli v besedah, potem mora odstopiti tudi vaš veliki kmet Goljufović, če toliko zagovarjate pravično preiskave.
mali.mojster@yahoo.com
10. 03. 2010 15.55
TISTI KI NI ZA NIKAMOR JE ZA V POLITIKO.....
belibasta
10. 03. 2010 15.53
Zvrne pa ga Cvetka,da ma take podočnjake,veseli se volitev...
mali.mojster@yahoo.com
10. 03. 2010 15.50
Vse skupaj je eno navadno sranje!!!! NA VOLITVAH VOLIMO TISTEGA KI POKRADE NAJMANJ!!! AMPAK SE VEDNO KRADE!!! in to je kruta resnica. Kdo v paramentu lahko reče da je 100% čist? Banda, NAREDIT JE POTREBNO ČISTKO, a kaj ko pogldam kake 'face' hodijo v politiko. Sami lokalni MATADORi, ki nimao končane niti osnovne šole, s tem da kupijo diplomce... Banda....
belibasta
10. 03. 2010 15.49
Glede na to,da je GG kvalificiran kmet,bi lahko postal novi minister za kmetijstvo,on bi lahko počel karkoli,pa nebi odstopil,saj lagati je ZARES človeško!