Formula 1

Sajonara, Fudži!

Fudži, 07. 07. 2009 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Stane Kos
Komentarji
2

Formula 1 se za nedoločen čas poslavlja od japonske preizkušnje pod znamenito goro Fudži. Kriza je namreč prisilila lastnika dirkališča Fuji International Speedway - avtomobilskega giganta Toyoto - da je najavil umik svojega dirkališča s koledarja formule 1.

Ples v dežju: Lewis Hamilton, prvi zmagovalec Fudžija po 30 letih.
Ples v dežju: Lewis Hamilton, prvi zmagovalec Fudžija po 30 letih. FOTO: Reuters

Karavana formule 1 se je pod sveto goro vrnila natanko po 30 letih leta 2007, in sicer v slogu iz leta 1976 (zaradi močnega dežja je Niki Lauda protestno odstopil, James Hunt pa postal svetovni prvak) in 1977 (ob nesreči Gillesa Villeneuva sta se smrtno ponesrečila dva gledalca) – s prometnim kaosom in močnim deževjem, ki je zaznamovalo dirko, na kateri je zmagal Lewis Hamilton, lani pa Fernando Alonso.

Zadnji zmagovalec pod sveto goro: Po kaosu v prvem ovinku na lanski dirki je zmagovalni pokal poljubil Fernando Alonso.
Zadnji zmagovalec pod sveto goro: Po kaosu v prvem ovinku na lanski dirki je zmagovalni pokal poljubil Fernando Alonso. FOTO: Reuters

Predsednik dirkališča Hiroaki Kato je povedal, da jih je odločitev lastnikov presenetila med pripravami na dirko v prihodnji sezoni; po obnovi Suzuke, ki je v lasti drugega japonskega avtomobilskega prozvajalca Honde, sta se namreč prizorišči dogovorili, da po nemškem zgledu izmenično gostita japonsko preizkušnjo. "Marca 2006 smo ponosno oznanili vrnitev formule 1 na našo stezo, tri leta pozneje pa se jim moramo ponovno odpovedati. A povsem razumem Toyoto, saj je svetovna gospodarska kriza močno prizadela tudi njo,“ je predsednik opravičeval potezo Toyote, ki naj bi po poročanju agencije Reuters vsako leto z dirko pridelala 20 milijonov evrov izgube.

 

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

459261
10. 07. 2009 10.46
škoda.men je pa zakon steza.
MSchumacher
07. 07. 2009 12.04
Fuji je tak al tak dolgočasna steza, Suzuka pa je ena tistih zgodovinskih, kjer so se odvijale bitke za prvenstvo in je zelo lepo da je spet na koledarju ob trenutni situaciji glede selitve vsega k nafti na Bližnji Vzhod...