Črna kronika

Balkanski bojevnik: spet zahtevajo izločitev dokazov

Ljubljana, 02. 06. 2014 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na ljubljansko okrožno sodišče se je vrnila zadeva Balkanski bojevnik. Kot prvi je pred nov sodni senat stopil Tadej Poljak, njegov odvetnik pa je zahteval izločitev dokazov. Enako je nato zahtevala tudi odvetnica Dejana Zupana.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so se začeli predobravnavni naroki v zadevi Balkanski bojevnik. Kot prvi je pred nov sodni senat stopil obtoženi Tadej Poljak, ki se je izrekel za nedolžnega. Njegov zagovornik Bojan Pečnik je predlagal izločitev slovenskih, srbskih in urugvajskih dokazov. Zagovornik zahteva izločitev dokazov, ki so bili na prvi stopnji izločeni, višje sodišče pa je odločilo, da je šlo za nepravilno odločitev in je dokaze vrnilo v spis. Ob tem Pečnik vztraja, da kljub odločitvi višjega sodišča, da so srbski, slovenski in urugvajski dokazi zakoniti, to ne pomeni, da je zadeva dokončna.

Tožilka Blanka Žgajnar je poudarila, da temu nasprotujejo in vztrajajo pri izvedbi vseh dokazov, s katerimi tožilstvo dokazuje, da so obtoženi storili kazniva dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami in hudodelskega združevanja.

Sodišče bo o predlogih za izločitev dokazov odločilo še pred začetkom glavne obravnave. Glede zakonitosti dokazov gre v ponovljenem postopku po besedah tožilke za odločanje na podlagi istih dokazov, glede katerih je višje sodišče odločilo, da so zakoniti.

Pečnik je sodišču predlagal, naj bi se postopek zoper Poljaka izločil iz tega sojenja, saj po njegovem prepričanju ni povezan z ostalimi obtoženimi in ga bremenijo le kazniva dejanja na območju Slovenije. Tako se bi postopek lahko končal hitreje in s tem bi bili tudi nižji stroški postopka, meni zagovornik. Tožilstvo vztraja, da gre za enoten postopek in je temu predlogu nasprotovalo.

Kot dokaze je Poljakov zagovornik med drugim predlagal izpise telefonskega prometa Poljaka ter prebiranje zaslišanj nekaterih prič in zapisnike hišnih preiskav. Za postopek naj bi bila po Pečnikovem mnenju pomembna pridobitev dokazov s Hrvaške, tožilstvo pa je pojasnilo, da ti niso potrebni.

Žgajnarjeva je poudarila, da vztrajajo pri predlaganih dokazih v obtožnici. Ob tem pa dodajajo tudi tiste dokaze, ki so bili predloženi v prvem sojenju. Poleg tega tožilstvo predlaga tudi zaslišanje treh sodnih izvedencev.

Tudi Zupanova odvetnica zahtevala izločitev dokazov

Na sodišče je bil danes vabljen tudi Dejan Zupan. Tudi njegova odvetnica Irena Ferme je podala predlog za izločitev dokazov. Zupan spada v četverico, ki je bila v prvem sojenju obsojena, višje sodišče pa je kazni še zvišalo. Ker pa je višje sodišče razveljavilo tudi točko glede hudodelskega združevanja, bodo v tem delu sodili tudi njim.

Zupan, ki prestaja 15-letno kazen na Dobu, krivde ni priznal, njegova zagovornica pa je predlagala, da se iz spisa izloči prisluhe, na katerih naj bi se slišalo Zupana. Odvetnica meni, da so dokazi pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic in so tako imenovani sadeži zastrupljenega drevesa. Poudarila je, da v spisu ni nobenega uradnega zaznamka o prepoznavi glasu, čeprav bi po njenem moralo biti. "Proti obtožencu ni niti enega dokaza, da je Zupan oseba, na katerega se nanašajo očitki v obtožnici," je dejala.

Fermetova se tudi ne strinja, da bi na sojenju prebrali pravnomočni del sodbe višjega sodišča, saj da je strokovno neustrezen, zoper njega je podala tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, o kateri še ni odločeno. Tožilstvo odgovarja, da je sodba pravnomočna, zato zanje ni nobenih zadržkov, da je ne bi prebrali. Dodali so tudi, da je višje sodišče zavzelo tudi stališče glede prepoznave glasu, ki jo Fermetova problematizira.

Na sodišče je bil danes vabljen še Valter Abramovič.

Zadeva Balkanski bojevnik se s predobravnavnimi naroki vrača na prvo stopnjo.
Zadeva Balkanski bojevnik se s predobravnavnimi naroki vrača na prvo stopnjo. FOTO: Damjan Žibert

Ljubljanska okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar je predobravnavne naroke razpisala še za torek in sredo ter prihodnji ponedeljek, torek, sredo in pa ponedeljek 16. junija. Narok za prvoobtoženega Dragana Tošića ta teden še ni razpisan. Če obtoženi krivde ne bodo priznali in se bo torej začelo sojenje, bo moralo sodišče ponovno izvesti vse dokaze.

V zadevi Balkanski bojevnik je bilo obtoženih 17 ljudi, policija jih je aretirala 25. maja 2010. Sojenje se je začelo slabo leto zatem, sodišče je novembra 2012 štiri obtožene obsodilo na zaporne kazni, ostale pa oprostilo, med njimi tudi Tošića. Še pred tem je sodišče izločilo večino obremenilnih dokazov.

Po pritožbah tožilstva in obsojenih je višje sodišče novembra lani vsem štirim obsojenim zaporne kazni zvišalo, za preostalih 13 pa slab mesec pozneje oprostilne sodbe razveljavilo in določilo, da se sojenje zoper njih ponovi. Odločilo je tudi, da so dokazi, ki jih je prvostopenjsko sodišče izločilo, zakoniti.

Spomnimo

Anesu Selmanu, ki je bil obsojen na deset let zapora, Marku Bubliču, ki je dobil osemletno kazen, in Dejanu Zupanu, obsojenemu na sedem let zapora, je višje sodišče prisodilo 15 let za zapahi. Sandra Udrih je bila sprva obsojena na štiri leta zapora, po odločitvi višjega sodišča pa bo za zapahi osem let. Ker pa je višje sodišče razveljavilo tudi točko glede hudodelskega združevanja, bodo v tem delu sodili vsem 17, torej tudi obsojeni četverici.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PUMA
27. 11. 2018 08.50
+1
Kakšno tožilstvo imamo v naši deželi mali a koliko kazni je že plačala država zoper nerazumnim roki sojenja tudi tukaj se vidi da pri nas sodišče dela tako a višje sodišče drugače ja kaj za vraga se gredo ti sodniki a v Avstriji bi že zdavnaj morali pospraviti mizo in adijos pa to je slika na ven v svet kakšne sodnike imamo tukaj a predcednik države pa kod da se ga ne tiče saj on predlaga ali kaj mogoče dedek mraz,božiček ali kakšen stric od ozadja in pika.....
Kritik19
14. 06. 2014 18.00
Kako so tožilci nesramni!!! Pridobili so dokaze zoper "balkanske bojevnike". Ali imajo ti bojevniki status Romov, da jih je potrebno oprostit???
vritolez
03. 06. 2014 15.09
+0
Pustite vendar poštenjake na miru. Naj od njih kupuje robo kdor hoče, če jo bodo prodali slučajno mojemu otroku jih bo pa vzela noč.
KardinalFrancRodeVKristusu1
03. 06. 2014 13.54
+0
Naše krivosodje spet na delu... Primer balkanski bojevnik je politični in medijski konstrukt.... Obsojeni bojo brez dokazov, na podlagi indicov. Na neznanem kraju, ob neznanem času, na neznani način naj bi preprodajali droge..... To je politična sodba...... Niti enega materialnega dokaza niso našli, da je res prodajal drogo... Naj dokažejo natančen čas, kraj, način in količino prodane droge... V nasprotnem primeru gre za indično sodbo... Kje so dokazi? Pokažite dokaze!!!! Dokažite natančen čas, kraj, način in količino prodane droge!!!!!! Tošič je žrtev politične zarote, mučenik.... Zakaj sojenje ravno sedaj? Bližajo se volitve.... VOLITE TOŠIČA!!!!
roten
03. 06. 2014 08.57
+6
unicum v pravosodju pri nas vsi dokazi niso veljavni nezakoniti ja če so nedolžni kako to da obstajajo dokazi in prisluhi pa to se tiče mafije politikov gospodarstvenih tajkunov vsi so nedolžni ves dokazni materijal podtaknjen a izvor denarja neznan ne vem od kod miljončki na računu ne me jbt
pavša
03. 06. 2014 07.20
+3
Nezakoniti dokazi? Kakšne klobase a mene radar v r.i.t. slika a to so tudi nezakonito pridobljeni dokazi????
tomi.passion@gmail.com
03. 06. 2014 07.05
-13
POČAKAJTE, SODIŠČE JIH JE ŽE OPROSTILO IN ODKORAKALI SO NA PROSTOST. TOREJ SO NEDOLŽNI. SODBO SODIŠČ JE POTREBNO SPOŠTOVATI!!!!
KardinalFrancRodeVKristusu1
03. 06. 2014 13.55
+5
Sodba še ni bila pravnomočna, saj je tožilstvo vložilo pritožbo.... Pri Janši pa je sodba že pravnomočna, kar pomeni, da je 100% kriv.....
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
03. 06. 2014 05.35
+8
potem se tudi kriminal nebi smel upoštevati ker ni bil narejen zakonito, kot dokazi!!
felix59 drugič
03. 06. 2014 01.54
-6
Zakaj vlačite po sodiščih te nedolžne ovčke?!
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
03. 06. 2014 05.34
+5
tele ovče so sposobne z razliko od tebe k nisi nikjer nič vreden revček!
KardinalFrancRodeVKristusu1
02. 06. 2014 20.20
-10
Naše krivosodje spet na delu... Primer balkanski bojevnik je politični in medijski konstrukt.... Obsojeni bojo brez dokazov, na podlagi indicov. Na neznanem kraju, ob neznanem času, na neznani način naj bi preprodajali droge..... To je politična sodba......
KardinalFrancRodeVKristusu1
02. 06. 2014 20.20
-20
Niti enega materialnega dokaza niso našli, da je res prodajal drogo... Naj dokažejo natančen čas, kraj, način in količino prodane droge... V nasprotnem primeru gre za indično sodbo... Kje so dokazi? Pokažite dokaze!!!! Tošič je žrtev politične zarote, mučenik.... VOLITE TOŠIČA NA VOLITVAH!!!!
KardinalFrancRodeVKristusu1
02. 06. 2014 20.22
-11
Zakaj sojenje ravno sedaj? Bližajo se volitve....
Slo_10
02. 06. 2014 21.21
+15
.jest
02. 06. 2014 20.16
+4
Je pa tako, politiki, njihovo sorodstvo, prijatelji in ljudje na položajih obračajo in si prisvajajo denar davkoplačevalcev. Tile, ki jim sodijo pa naj bi služili denar samo od odjemalcev. Prvi so nam denar kar vzeli, drugi pa tudi nekaj dajo za denar.
mbhudournik
02. 06. 2014 20.10
+15
šE nekaj dokazov bi morali dodati pa pelati v kočevske gozdove in tam polomiti roke in noge.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
03. 06. 2014 05.30
-5
mbhudournik
03. 06. 2014 13.19
+3
kaj pa je narobe z mojim pisanjem. Resnica tako kot je milica delala.. dilerje bi po hitrem pospravu
Dakota 100
02. 06. 2014 20.08
+9
Pa kj pa naj jih obsodijo brez dokazov.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
03. 06. 2014 05.31
+1
pol lahko še tebe zravn stlačmo če ne rabmo dokazov!
mate08
02. 06. 2014 19.08
+7
TUD JANEZ J JE ZAHTEV IZLOČITEV DOKAZOV..........
KardinalFrancRodeVKristusu1
02. 06. 2014 20.45
-5
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
03. 06. 2014 05.32
+4
za janeza ne rabimo dokazev cev svet ve da je lopov!
Tromblon
02. 06. 2014 18.49
+17
GLAVN DA mene krimič z jointam strafa za 204€ +90€ stroškov- pač eni nimamo za odvetnike keša in časa po sodiščih hodt, je treba delat da pridemo skozi mesec,.....
pošteni delavec
02. 06. 2014 18.26
+13
30 let teške robije
Draža
02. 06. 2014 20.33
+7
flojdi
02. 06. 2014 18.00
+9
.ne razumem. nekaj je dokaz. pol naj se pa ta dokaz izloči ????..BB.
MavritoGazarinni
02. 06. 2014 17.58
+2
ja ,če mu dajo dosti fižola za papat,ja...potem bo res nov veter zavel...drgač bo pa bonaca ,kot je dosedaj bila.
borisl1
02. 06. 2014 17.58
+13
na naših sodiščih so samo laži policistov in kriminalistov zakonit dokaz. slikovno in zvočno gradivo je pa pridobljeno na nezakonit način. Bravo! Slovenija, raj za lopove!!!
HeroinHero
02. 06. 2014 17.52
+6
po logiki podpornikov Cerarja in podobnih, je Janša kriminalc, teli pa pošteni, bogaboječi Slovenci...sodišče ma zmeri prov, a de...
Heretik1
02. 06. 2014 18.39
+12
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
03. 06. 2014 05.33
+0