Slovenija

FOTO: S Triglavom na morje

Sankt Peterburg, 21. 07. 2010 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska vojska je postala ponosna lastnica večnamenske ladje. Slavnostna splovitev je potekala v sanktpeterburški ladjedelnici Almaz. Ministrica Jelušičeva je dejala, da je Slovenija pomorska država, ki mora za morje ustrezno skrbeti in ga varovati.

Slovenska vojaška ladja - 5
Slovenska vojaška ladja - 5 FOTO: Marko Pišlar/MORS

Slovenska vojska je danes dobila svojo največjo vojaško večnamensko ladjo. Slavnostna splovitev je potekala v sanktpeterburški ladjedelnici Almaz, udeležila pa se jo je tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, je povedal tiskovni predstavnik ministrstva Aleš Sila.

Slavnostna govornica ob splovitvi ladje Triglav ministrica Ljubica Jelušič je v svojem govoru poudarila, da je  Slovenija pomorska država, ki mora za morje ustrezno skrbeti in ga varovati. Morje predstavlja naše največje okno v svet in naša država mora čutiti odgovornost za ekološko varnost, za njegovo odprtost in za varnost plovnih poti.

Slovenska vojaška ladja - 9
Slovenska vojaška ladja - 9 FOTO: Marko Pišlar/MORS
Tudi ladja, ki bo danes prvič zaplula, je takšno večnamensko sredstvo, ki ne bo samo okrepilo naše obrambne sposobnosti na morju, temveč bo predstavljalo pomembno zmogljivost varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami na morju, meni Jelušičeva.

Za suvereno zagotavljanje vsega tega pa so potrebna tudi moderna in ustrezna sredstva ter usposobljeni pomorščaki, je poudarila ministrica. Zaradi majhnosti slovenskega morja si naša država ne more privoščiti velike flote raznovrstnih plovil, ki bi skrbela za vojaško in ekološko varnost, za zaščito morske flore in favne ter za varnost ljudi na morju in v priobalnem pasu.

Zato je pomembno, da smo, ko se odločamo za tako pomembne investicije v nacionalno-varnostni sistem ter sistem zaščite in reševanja na morju, kar se da racionalni. Večnamenskost sredstev, ki jih kupujemo na obrambnem področju, je nuja, dodaja Jelušičeva.

Poleg predstavnikov obrambnega ministrstva, ki je naročnik ladje, so na splovitev odpotovali še predstavnica finančnega ministrstva, vojaški vikar in dekanja fakultete za pomorstvo in promet Elen Twrdy, botra ladje.

Ladjo blagoslovil vikar

Slovenska vojaška ladja - 4
Slovenska vojaška ladja - 4 FOTO: Marko Pišlar/MORS

Slovesnost je z nagovorom odprl generalni direktor ladjedelnice Leonid Grabovets. Sila je še povedal, da je običaj, da se ladjo blagoslovi. V ta namen je v slovenski delegaciji sodeloval tudi vojaški vikar Jože Plut, ki je ladjo blagoslovil. Prav tako so s seboj prinesli slovensko penino, saj se ponavadi ob krstu ladje na njej razbije steklenica penečega vina.

Ladja je sicer dolga 49 metrov, široka 9,2 metra, med drugim pa je namenjena zaščiti in reševanju na morju. Hkrati je ladja opremljena za iskanje in reševanje ponesrečencev v vseh vremenskih pogojih ter za čiščenje in zajezitev večjih onesnaženj. Posadko ladje bodo sestavljali štirje častniki in 20 podčastnikov ter mornarjev. Privezana bo v Luki Koper, vendar stroški priveza še niso znani.

Po splovitvi in krstu ladje, ki so jo zgradili na stroške klirinških dolgov, so jo tudi poimenovali z imenom Triglav. Na ministrstvu so pojasnili, da ime izhaja iz "najpomembnejšega slovenskega državnega simbola", ker obstaja tudi že ladja Ankaran, so s tem "povezali dva simbola državnega grba".

Ladja bo oborožena s topom AK-306 (šestcevni 30 mm top),
dvema mitraljezoma 14,5 mm, protiladijskim raketnim sistemom šturm, protizračnimi raketami (strelsko mesto za protizračni sistem igla) in protiraketno zaščito (protiraketne vabe PK-10).

Oprema in zmogljivosti ladje bodo omogočale sodelovanje pri čiščenju in zajezitvi večjih onesnaženj morja ter pomoč v primerih požarov na trgovskih ladjah, saj bo ladja popolnoma opremljena za prevoz in postavljanje baraž, prevoza opreme in ekip za gašenje ter prevoz ponesrečenih na kopno. Na ladji bodo prakso, predvsem iz navigacije in ladijskega strojništva, lahko opravljali dijaki Srednje pomorske šole iz Pirana in študenti Fakultete za pomorstvo in promet iz Portoroža.

Usposabljanje v Rusiji

Glede na to, da je to nova ladja, ki še ni vpeljana v uporabo v Slovenski vojski, se bo izvajalo usposabljanje iz spoznavanja ladje in upravljanja z njenimi sistemi v Rusiji. Usposabljanje je razdeljeno na dva dela, teoretični in praktični. Teoretični del usposabljanja, ki traja en mesec in pol, bo potekal na akademiji obalne straže v mestu Anapa ob Črnem morju, nato se bo nadaljevalo enomesečno praktično usposabljanje na naši novi ladji na morju v bližini Sankt Peterburga, kjer se bo posadka urila in pridobljeno znanje iz teoretičnega dela utrjevala v  praksi.

Po dokončanju ladje v ladjedelnici Almaz in po koncu usposabljanja njene posadke v vodah Baltskega morja jo bo proizvajalec po notranjih vodah transportiral do obale Črnega morja, kjer jo bomo konec oktobra tudi prevzeli. Od tam bo ladja odplula proti Jadranskemu morju do koprskega pristanišča, kamor bo prispela predvidoma konec novembra letos.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tine Klemen?i?
25. 07. 2010 20.18
noben je ni maral mi smo ja pa komaj dobili :)
Tonček Balonček
22. 07. 2010 12.16
Čudno, da Rusi Janši in Erjavcu niso prodali "večnamenskega" ledolomilca! In zdaj se bodo anši NATO mornarji urili na ruskih radarjih, ruskih topovih, ruskih motorjih in ruski navigaciji? Preden bo ta vojaška aldja segrela motorje bo že v hrvaških ali italjanskih vodah, za kamor pa bo morala imeti dovolejnje njihovih obrambnih ministrstev!
DiNozzo007
21. 07. 2010 23.15
Upajmo, da bo vsaj ta ladja varovala naš Piranski zaliv, da se ne bo še Slovenska vojska skrila pred hrvati!
Opiate
21. 07. 2010 23.00
Od rusov bi lahko dobil kakšno bolšo tehnologijo od katere bi vsi slovenci imeli korist... ne pa da sred krize vzamemo ladjo za katero se niti ne upam razmišljat kolk košta vzdrževanje! Saj ne morem verjet kaj use se grejo teli naši pastirčki!!!!
RobinHood
21. 07. 2010 22.14
Boljše bi bilo če bi razmisli o ustanovitvi obalne straže. Z več manjšimi plovili. Bolj ustrezno glede na naše morje in na finančno stanje države.
RobinHood
21. 07. 2010 21.57
Lucho66621.07.2010, 20:03 -1 @robinhood se ti provociranje ne zdi dovolj tehten razlog? Ne, sploh če ne vsebuje odkritega žaljenja, pozivanja k nasilju in tako naprej. Pogledal sem dva njegova posta nazaj in se mi zdita bolj v kategoriji "humor" kot pa - provokacija. Kakor komu... ; ) vetlan21.07.2010, 21:09 Odkod so vzeli 7 mio za doplačati. Mediji pa tudi lažejo. Sploh ni res. Ta informacija je na več različnih web naslovih. Imaš preverjeno informacijo da to ni res?
vetlan
21. 07. 2010 21.09
Po še to..Odkod so vzeli 7 mio za doplačati. Mediji pa tudi lažejo. Sploh ni res.
alterego
21. 07. 2010 21.09
na koncu nam bojo to ladjo potopili somalski gusarji, talibani pa bojo potolkli naše patrije, amen!
Dark Knight
21. 07. 2010 20.03
@robinhood se ti provociranje ne zdi dovolj tehten razlog?
gozdar1
21. 07. 2010 19.32
Vsaj "orng" ladjo bi kupili..nekaj v razredu petra velikega...ne pa to orehovo lupino...potem bi se nas pa se italjani bali...
justime
21. 07. 2010 19.05
pa je bilo spet en kup kraje denarja in korupcije tako kot pri patriji. in če bo šlo tem našim kapitanom tako kot našim turistom na hrvaškem jo bomo kmalu reševali z čeri
SLOVENIASTAN
21. 07. 2010 19.02
Zakaj nima torped ,to majo vsa frajerska plovila ove 500mm torpeda bi res morali imet . Ceprav bi jaz namesto teh dveh ladji raje imel eno staro podmornico ,za priblizno isti denar ,ce mas podmornice se te ostali bojijo -
Soldier99
21. 07. 2010 18.45
+1
Čeprav so jo Rusi preveč zaračunali, pa namesto 30mm bi morali naši dati gor 76mm top, je kar solidna rešitev za Slovenijo. Večnamenska, hitra, okretna, ravno prav za patruljiranje pa tudi na odprto morje lahko zapluje. Veliko vas je napisalo, da je kup starega železa, predsraga za Slovenijo itd. Ampak, če je Slovenija pomorska država, potem se naj obnaša tudi kot pomorska država. Rabi nekaj, da svoje morje nadzoruje. Če bo ta ladja v okviru NATA sodelovala z drugimi mornaricami (italijansko, grško itd.) bo tudi navzven pokazala, da je Slovenija pomorska država. Kdo bo potem ugovarjal, da Slovenija nima morja? Včasih je treba narediti nekaj tudi na simbolnem nivoju in se obnašat kot resna država...
tinetone
21. 07. 2010 18.43
AK-306... čisti nateg zakaj ni gor AK-630?
odbogaposlan
21. 07. 2010 18.16
imamo še eno podrtijo, staro neuporabno železje! glaven, da imajo lepe obleke!
RobinHood
21. 07. 2010 18.09
Lucho66621.07.2010, 17:28 1 admin zakaj ne brises komentarje od Hrvat2???!!!!! Ker ni napisal nič neprimernega za na javni forum. Ali ti misliš drugače?
Dark Knight
21. 07. 2010 17.28
admin zakaj ne brises komentarje od Hrvat2???!!!!!
bema1201
21. 07. 2010 17.14
A jo bodo po suhem pripeljal v našo polovico zaliva ali po hrvaškem morju.
ljx
21. 07. 2010 16.39
Tipično Rusko zadeva,ko pogledaš se ti ne zdi baš neki,ko pa prebereš oborožitev,pa zadeva dobi smisel.Zdej pa naj jo zapeljejo do Somalijske obale sprobat na piratih,da vidmo kako to sploh dela,da ja vemo kva smo dobil.
Garfield7497
21. 07. 2010 16.33
A BO SEDAJ VOJSKA LOVILA RIBE NAMESTO NAŠIH RIBIČEV????????? ha ha ha haaaaaaaaaa