Slovenija

S terjatvijo do svojih plač

Ljubljana, 11. 03. 2010 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delavci Prenove, ki so včeraj končali stavko, že pripravljajo tožbe. Zaradi neurejene zakonodaje so dobesedno priklenjeni na delodajalca, čeprav jim ta ne daje plač, pravi Semolič.

Delavci kočevske Prenove so danes s pravniki zveze sindikatov začeli sestavljati posamezne tožbe zoper delodajalca Zorana Perkoviča.
Delavci kočevske Prenove so danes s pravniki zveze sindikatov začeli sestavljati posamezne tožbe zoper delodajalca Zorana Perkoviča. FOTO: 24ur
Gladovna stavka je skrajno sredstvo iz obupa, ki pokaže vso absurdnost sistema, ki to omogoča. Sistem je naravnan tako, da edino tožba lahko morda delavcu zagotovi izterjavo terjatev. Andrej Zorko, ZSSS

Delavci kočevskega podjetja Prenova, ki so včeraj po sestanku z ministrom Ivanom Svetlikom prekinili deset dni trajajočo gladovno stavko, so danes opravili individualne razgovore s predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. "V imenu teh delavcev bodo z naše strani vložene tožbe zoper delodajalca," so po sestanku sklenili predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

"Gladovna stavka je skrajno sredstvo iz obupa, ki pokaže vso absurdnost sistema, ki to omogoča. Sistem je naravnan tako, da edino tožba lahko morda delavcu zagotovi izterjavo terjatev," pravijo sindikalisti, ki so delavcem poleg pravne ponudili tudi solidarnostno finančno pomoč.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Miro Majcen

Cena ne sme biti edini kriterij pri izbiri podizvajalcev!

Predsednik zveze Dušan Semolič je s sodelavci predstavil predloge za zniževanje socialnega dumpinga, ki ga povzročajo predvsem odnosi, ki so jih na lastni koži občutili tudi delavci Prenove. Pravi, da se težave začnejo že v trenutku, ko naročnik gradbenih del izbira med izvajalci ali pa išče delavce pri agencijah za zaposlovanje. "Cena ne more in ne sme biti edini kriterij pri izbiri izvajalca ali podizvajalca! Delodajalcu ne sme biti vseeno, kako podizvajalci plačujejo prispevke ter ali se delavcem plačuje plače."

Sindikati zato predlagajo spremembo zakonodaje, ki bo uvedla sistem licenc, kar pomeni, da bi morali naročniki pred sklenitvijo pogodbe z delodajalcem od tega pridobiti dokazilo, da izvajalec spoštuje delovnopravno zakonodajo, da plačuje prispevke in da tudi za njega veljajo kolektivne pogodbe. Če tega ne bo, bomo ostali priče sužnjelastniških odnosov delodajalcev, ki dandanes gradijo piramide novodobnih faraonov, meni Semolič.

"Dandanes smo priče piramidam novodobnih faraonov," pravijo sindikalisti, ki opozarjajo na sužnjelastniške odnose med delodajalci in delavci.

Delavci priklenjeni na delodajalca

Goran Lukič je dodal, da je primer delavcev Prenove vzorec, ki se pojavlja po vsej državi in ne le migrantom. "Na vprašanje, zakaj so čakali celih 15 mesecev, so mi delavci odgovorili, da so čakali na delovno dovoljenje. Zakon namreč veleva, da mora biti delavec, ki želi pridobiti delovno dovoljenje, kar dve leti neprekinjeno zaposlen pri istem delodajalcu, kar pomeni, da so delavci dobesedno priklenjeni na delodajalca," opozarja.

Izločiti vsa podjetja, ki kršijo zakonodajo!

Iz sistema javnega naročanja bi bilo treba izločiti vsa podjetja, ki kršijo delovnopravno zakonodajo, so prepričani predstavniki delavcev. Kritični pa so tudi do socialnega sporazuma med Slovenijo in BIH, saj lahko delavci migranti nadomestilo plač pridobijo le, če imajo tukaj prijavljeno stalno prebivališče, kar pa večina nima. Dodaja, da bi morala država po 50 dneh zamude plač delavcem zagotoviti denarno nadomestilo, s katerim bi si ti lahko zagotovili vsaj najnujnejše življenjske potrebščine. "Na področju urejanja bivalnih prostorov za tuje delavce pa se ne dogaja nič," še pravi in dodaja, da je moralna odgovornost Slovenije, da to zakonsko uredi.

Delavci Prenove so se po razgovorih s sindikalisti odpravili nazaj v Kočevje. Kot pravijo, se bodo vrnili v stare bivalne prostore ter vztrajali s tožbami zoper podjetja v lasti Zorana Perkoviča.

Ministrstvo je včeraj delavcem ponudilo 262 evrov socialne pomoči, enak znesek pa je ponudil še sindikat. "Vsak bo dobil malo več kot 400 evrov, kar nam bo zadostovalo toliko časa, dokler si ne najdemo novega dela," pravijo delavci. Poleg tega ministrstvo vodi tudi postopek pridobivanja osebnega delovnega dovoljenja, hkrati pa je obljubilo delavcem pomagati v 30 dneh poiskati novega delodajalca.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jorgovan1960
11. 03. 2010 23.59
IN SPET SE PLAČUJE IZ PRORAČUNA.....NAMESTO DA SE PERKOVIĆU ZPLENI BMW............NEVERJETNO
kapedanca
11. 03. 2010 23.02
nekaj ne razumem, na začetku gladovne stavke so delavci izjavili da jim je perkovič zamenjal ključavnice v hiši kjer stanujejo, na posnetku je tisti delavec danes rekel da se vračajo v kočevje v njihova stanovanja, halo!! kako bodo pa noter prišli, so tapravi glumci, vsaka čast
15cmVspranjO
11. 03. 2010 22.58
misterbin... tis pa res misterbin, dj ne nabiji o neki JUGO navezi (mimgrede... si na jugu)..... sj so slovenski politiki in te ki kradejo tudi vecinoma slovenci pa ti pravtako kradejo,tebi ki si slovenec....nam slovencem.....hm.. caki si ti mejbi v nawezi z bawcarjem in nam skupi kradeta mogoce!?!?!???? .....razumes BISTWO mojih besed.... ne bit pametn.. LEP DAN
bron
11. 03. 2010 22.53
DOBILI SO ZATO KJER JE TO POD JNIHOVO VLADAVINO SAJ V MURI IN STEKLARNI NE BI DOBILI.
binmister
11. 03. 2010 22.40
kaj vse si tujci pri nas upajo in privoščijo šli so koj na ministerstvo nobeden od slovencev si tega še ni drznil in upal napraviti .da jaz delam 15 mesecev brez plače prosim vas ali smo res tako naivni pa delodajalec je njihov čovek to je bilo vse dogovorjeno samo da so dobili vize in delovna dovoljenja,že za časa juge so se vsi bolj znašli kot pa mi slovenci
ranko8
11. 03. 2010 20.56
za delavce mure ali steklarske nove ni bilo tako hitre akcije. tudi vizo za tri leta so dobili. če grem jaz v sarajevo in začnem takšno akcijo lahko dobim le batine!
listje
11. 03. 2010 20.41
porka.malorka11.03.2010, 15:27-5 nata22 Pa saj so dobili plačilo za vse kar so zgradili. Kaj bi še radi držaljanstvo,penzijo. Ko jih bomo rabli se jih pokliče. Drugače kaj nas pa brigajo njihovi problemi. Če jim ni kdo plačal. Je pri nas pravni postopek in to je to. ..direktorske plače, pa vikend na morju,..ne vem, če bi si kdo v tujini kaj takega upal, bi že bil na vlaku za Srebrenico
listje
11. 03. 2010 20.38
..a za njih imamo pa nadzvočno hitro odzivne sindikate, za Slovence pa samo beseda tolažbe daleč stran, upam samo, da bodo ta denar dali iz svojih žepov. Zaposlitve pri nas ne bodo dobili, ker se jih bo vsak pameten izognil
Edina Golotic Hasic
11. 03. 2010 20.25
pa folk dejte se mal zamislit a bi bla potreba koga novacit iz drugih drzav ce nasi brezposelni nocejo delat- ponizujoce ampak realno nihce iz zavoda noce delat- zivi primer ko smo iskali delavko vse so prisle in rekle nej jim samo podpisemo papir in da one grejo- ne govorim za starejse ljudi ampak za naso mladino ki nima srednje sole- drzava je kriva!!!! Ja marcel se strinjam s teboj ampak ti delavci so nekaj naredili kar nasi ne upajo- strajkali so 10 dni!!!!
_MARCEL_
11. 03. 2010 19.41
me je p presenetila,ta semuličeva hitra odzivnost..na drugi strani pa 1000 murinih delovk-cev,roma na cesto!!!g.semulič,piše se leto 2010,ne pa 1991.
asmreka6
11. 03. 2010 19.39
PA ZEMLJAK JIH JE ZAPOSLOVAL ZDAJ NAJ SE PA Z NJIM ZMENIJO
_MARCEL_
11. 03. 2010 19.39
Kr se tiče poštenosti .....tak človej danes najbolje ****
_MARCEL_
11. 03. 2010 19.30
kaj naj rečem,vse lepo in prav,ampak da jim država tudi namerava najti službe??kaj pa naši?kdo bo njim našel delo???katastrifa
Martin Cigler
11. 03. 2010 18.54
ČE DELAJO POŠTEN NAJ DOBIJO TUD POŠTEN PLAČANO
Manndy
11. 03. 2010 18.11
Milič Hijene Slovence bi pa naganjal, jemal odpravnino in nižal plače. Verjetno da bi delil tem zdraharjem Hijena pokvarjena zbornična parazitska.
code7452
11. 03. 2010 18.04
Res žalostno, da gledamo človeka, ki je bl še do včeraj dober za delo pri nas, danes mu pa en pesjan ne da že zasluženega kruha... ni pa gledamo vstran z mislijo, sej niso naši. Človek je človek, lopov pa lopov... Te je treba ločit NE RAZUMEM
code7452
11. 03. 2010 17.59
Plastika z etiketo MADE IN CHINA, nas po pripeljala do tega da bomo tudi mi lačni... mogoče bomo pa takrat mi pisali: EAT FOR FOOD
POWERDIEZEL
11. 03. 2010 17.40
Gladni smo ,kaj to pomeni? A nismo v Sloveniji? Jelinčič zadnji čas ,da prideš na oblast !!!!
matej97
11. 03. 2010 17.32
Čisto iskreno vam povem, da se mi tile kr smilijo, so dosti boljši delavci od nekaterih slovencev, so točni, naredijo vse in delajo samo za preživetje - nič luksuza, pa še to jim hočejo vzet. Vsi Slovenci jim dajmo 20 centov pa se bodo imeli lepo, jaz jim privoščim, delodajalca pa bi dal sneg ob avtocesti kidat pa še samo v spodnji majci bi moral delat-pokvarjenec.
Edina Golotic Hasic
11. 03. 2010 16.37
pametno jim privoscim naj iztrzijo cim vec . Tudi nasi delavci bi morali kej takega naredit, vsi na cesto pa strajkat- najdte mi enga delodajalca ki bo mel jajca vse odpustit ga ni!!!! pa ne strajk za en dan ampak nej traja... bravo fantje- manndy nej tud one probajo pa nej spijo 10 dni ce je treaba na ministerstvu