Slovenija

Björkqvist: 11 osumljenih v zadevi Patria

Ljubljana, 22. 06. 2010 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finski kriminalisti so v zadnji fazi preiskave primera Patria. Osumljenih je 11 ljudi – nekateri podkupovanja, drugi industrijskega vohunjenja, tretji pa obojega. Končno poročilo bo izdelano poleti.

Končno poročilo finske policije v zvezi s primerom Patria še ni povsem končano, saj kriminalisti čakajo še na nekaj dokumentov, a poleti ga bodo dokončanega posredovali tožilstvu, ki bo potem odločilo, proti komu bodo vložili tožbo, je povedal glavni finski preiskovalec zadeve Patria Kaj Erik Björkqvist.

Trenutno je v poročilu navedenih 11 osumljencev. Devet jih je osumljenih podkupovanja, šest pa industrijskega vohunjenja – nekaj osumljencev je torej osumljenih obojega. Danes ali v sredo jim bodo posredovali tudi ugotovitve z zaslišanj.

S tajnimi podatki do razveljavitve pogodbe?

Medtem pa je ministrica za obrambo Ljubica Jelušič že v ponedeljek poudarila, da bodo glede pogodbe pri nakupu patrij od tožilstva zahtevali podatke, saj je tožilstvo zoper dve osebi podalo obtožni predlog. Če bi s pomočjo teh podatkov dokazali korupcijo, bi lahko pogodbo za nakup patrij razveljavili. To možnost dopušča tudi protikorupcijska klavzula, ki je posebej zapisana v tej pogodbi.

 

Patrija
Patrija FOTO: POP TV

Na ministrstvu za obrambo so danes za 24ur.com pojasnili, da bodo zahtevali vpogled v tisti del spisa, iz katerega bi lahko izhajali elementi, povezani s protikorupcijsko klavzulo. V primeru ugotovitve obstoja kršitve ali poskusa kršitve protikorupcijske klavzule bi bili kot naročnik dolžni nemudoma obvestiti izvajalca, da je zaradi kršitve protikorupcijske klavzule pogodba postala nična, so pojasnili. "Zgolj sum ali politična razprava pa še nista zadostna razloga za uporabo klavzule o ničnosti pogodbe. Ob tem je vendarle treba opozoriti, da bi zaradi uveljavitve ničnosti pogodbe zgolj na osnovi sumov o nezakonitostih, ki bi se na koncu postopka morebiti izkazali za neutemeljene, zoper naročnika izvajalec lahko vložil odškodninsko tožbo," so še navedli.

Na Vrhovnem državnem tožilstvu so za 24ur.com pojasnili, da so v zadevi Patria zoper dve osebi vložili zahtevo za preiskavo, pred tem pa zoper dve osebi obtožni predlog. Na novinarsko vprašanje, ali je ministrstvo za obrambo upravičeno do vpogleda v spis tožilstva, so dejali, da se sme ob pogojih, določenih v Zakonu o kazenskem postopku, vsakemu, ki ima upravičen interes, dovoliti vpogled v spis.

Vpogled se lahko tudi prepreči

Alojz Šteiner prevzel vodenje Slovenske vojske-27
Alojz Šteiner prevzel vodenje Slovenske vojske-27 FOTO: Dare Čekeliš

Dokler postopek teče, dovoljuje pregled in prepis spisov organ, pred katerim teče postopek. Ko pa je postopek končan, dovoli to predsednik sodišča ali uradna oseba, ki jo on določi. Če so spisi pri državnem tožilcu, dovoljuje pregled in prepis državni tožilec, je zapisano v 128. členu Zakona o kazenskem postopku.

Pregled in prepis posameznih kazenskih spisov se sme odreči, če to narekujejo posebni razlogi obrambe ali varnosti države. V skladu z zakonom pa ima obdolženec pravico pregledati in prepisati spise in si ogledati dokazne predmete.

Na vrhovnem državnem tožilstvi so še dejali, da do zdaj še niso prejeli zaprosila za vpogled v spise. Poudarili so, da ko bo, in če bo državno tožilstvo dobilo prošnjo, državni tožilec, ki je za to pristojen, odločal o možnosti vpogleda v spis.

Več pravnih strokovnjakov je poudarilo, da gre za precedens, da želi nekdo iz vlade pobrskati po kazenskem postopku, ki še poteka. Ti postopki so namreč tajni za vse, razen za tiste, ki ga vodijo. A zanimivo je, da ker je takšna zahteva ena prvih nasploh, tudi stroka izredno težko napove, kaj se bo v resnici zgodilo. Očitno bo tudi težko dokazati, da ima ministrstvo upravičen interes za vpogled v te spise.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

botjabotja
23. 06. 2010 12.06
Če bi bi JJ med osumljenimi, bi to Cvikel že izčivkal. V tem primeru pa res mislim, da bi moral JJ vložiti obtožnice proti VSEM, ki so pred volitvami njega mešali v to zadevo. Naj vsak odgovarja za svoje besede in dejanja!
mr.T
22. 06. 2010 23.42
Ja na koncu lahko verjamemo da bojo finici svoje lopove zaprli pri nas pa ni veriante.
Buena Vita
22. 06. 2010 23.24
jah celo slovenska milijon-armada DVEH VOJAKOV JE DEPEŠIRANA IZ IRAKA BRAVO TROJČKOVA PREOBLJUBA-ZAOBLJUBA;;,SLOVENCI NE SMEJO SLUŽITI V TUJINI HI,HI,HI,HI,P
mamica55***
22. 06. 2010 22.42
beri66, veš če bi imeli dokaze, da je JJ kar koli "ušpičil" bi ga že zdavnaj spokal v čuzo, a misliš da ne ! ?
MERDE-AVE-MERDE
22. 06. 2010 22.40
wow, nestrpno čakam končno poročilo !! in potem grem še enkrat prebrat "kaj nam pa morejo!" od g. Frangeža.
12345s
22. 06. 2010 21.44
,,enaest osumljenih, naša pa dva. Cela armada jih je.
beri66
22. 06. 2010 21.28
lej mami, Njavro,Janezov kadrovnik se je zgovarjal za posel z Črnkovičem,prav tako Janševcem iz Rotisa,zraven je bil še Krkovič(ve se čigav je),zraven še švercerja Wolf in Cekuta- in pol naj bi bilo vse čisto? Smrdi na 100 kilometrov,i ni treba bit palček(vem koga misliš) da to zavohaš....SDS še enega pravega šverca nezna spelat.Kako tudi bi,vsi so povzpetniki in nesposobneži,mislim na nevedene,in ne na splošno.
jozek12
22. 06. 2010 20.13
Lepo je videti kako so 24ur nefreteti in cviklu polepšali dan.hov,hov
tinetone
22. 06. 2010 19.36
atopos
22. 06. 2010 19.28
tito - partija jj - patria
Osvald
22. 06. 2010 19.14
Osumljena je ravno sistemska tehnika zaradi vohunjenjea o patriji
terra luna
22. 06. 2010 19.13
telenovela patria 367 del trenutno na sporedu
nefretete
22. 06. 2010 19.09
Pa še to, o o morebitnem bodočem predsedniku: Če storilec „zlorabi svoj poklic, položaj, dejavnost ali dolžnost“ lahko slovenski sodniki izrečejo tudi varnostni ukrep prepoved opravljanja poklica. Po kazenskem zakoniku pa storilca v primeru pravnomočne obsodbe doletijo tudi druge posledice obsodbe, kot je na primer prepoved opravljanja določenih javnih funkcij ali pooblastil uradne osebe. Al je Brezigarca trdno v sedlu. Škarje ima v svojih rokah in reže platno kot koristi nekaterim.
Buena Vita
22. 06. 2010 19.00
20 MILIJONOV DOLENCEV SE BOGATI,IN JANŠA BO NOV PREDSEDNIK HURA,HURA,HURA ŠE TRIKRAT HURAE
atopos
22. 06. 2010 18.53
ja pa jade...jj je nedolzen kot nevesta..bb pa je lahko za pričo..
nefretete
22. 06. 2010 18.39
JAZ_PROTI_TEBI Ni čisto tako. V tej aferi se nekateri spretno izmikajo z mešanjem megle na drugih področjih. Tako rekoč drugorazrednih afericah.
jenihvetes
22. 06. 2010 18.32
hahahaha, da ne boste prehitro pokazali "dokazov", morate počakati da bo predvolilna sezona!!!
nefretete
22. 06. 2010 18.13
Moram preveriti kakšna tekma se odvija. Samo enemu najedam. Ha, ha, ha No poglejmo, če bom koga spodbudila k razmišljanju: Oktobra 2009 je bil Janša zaslišan s strani slovenske in finske policije kot osumljenec. Slovenska policija ga je sumila storitve kaznivega dejanja nezakonitega posredovanja, finska pa kvalificiranega kaznivega dejanja podkupovanja. V prvem primeru mu, če dokažejo prejetje darila, po slovenski zakonodaji grozi do treh let zapora, v drugem pa mu po finskih zakonih grozi od štirih mesecev do štirih let zapora.
nefretete
22. 06. 2010 18.11
Saj tudi pri nas ne bomo ostali samo pri dveh osumljenih. Pa ta dva imenovana sta le mali ribici. Finska policija trenutno preiskuje skupno enajst osumljencev. Od tega jih devet sumijo podkupovanja, šest pa poslovnega vohunstva. Nekateri od njih so osumljeni obeh kaznivih dejanj, nekateri le za eno. A kot je poudaril Björkqvist, je dosedanja preiskava še okrepila sume, da so bila kazniva dejanja dejansko storjena. Dodatna oseba, priča, ki je bila zaslišana v preiskavi, je osumljena lažnega pričanja.
nefretete
22. 06. 2010 18.06
tomazvukanovic 22.06.2010, 17:42 Malo se je zafecljala. Dolga kresna noč, pa to... he, he...