Slovenija

Bo več zaposlenih za nedoločen čas?

Ljubljana, 20. 11. 2010 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Država bo po novem vsem, ki se bodo prvič zaposlili za nedoločen čas, plačala del prispevkov za obdobje prvih dveh let neprekinjene zaposlitve pri istem delodajalcu.

Medtem ko je vlada, ki si s pokojninsko reformo prizadeva za zvišanje aktivnosti med starejšimi, vseskozi napovedovala spodbude delodajalcem za ohranjanje starejših v zaposlitvi, je dopolnilo za spodbujanje zaposlovanja za nedoločen čas, ki so ga sprejeli na seji odbora DZ za delo, prijetno presenečenje, ki ga pozdravljajo tako sindikati kot študenti.

obrtnik
obrtnik FOTO:

V drugi obravnavi pokojninske reforme je parlamentarni odbor za delo namreč sprejel dopolnilo SDS in SNS za nov 156. a člen, po katerem bo država plačala prispevke oz. del prispevkov tistim zavarovancem, ki se bodo prvič zaposlili za nedoločen čas. Po dopolnjenem predlogu pokojninskega zakona bo tako država plačala del prispevkov za obdobje prvih dveh let neprekinjene zaposlitve pri istem delodajalcu. Za prvo leto zaposlenosti bo plačala celoten prispevek delodajalca, za drugo leto pa polovico.

"Zaradi vse večje fleksibilnosti na trgu dela je treba delodajalce spodbuditi tudi za zaposlovanje mladih za nedoločen čas," menijo predlagatelji dopolnila. Zaposlitev za nedoločen čas je po opozorilu poslanca SDS Franceta Cukjatija pomembna, ker delavcu omogoča, da se vživi v interese podjetja, delodajalcu pa, da spozna sposobnosti delavca.

Kavarna
Kavarna FOTO: Reuters

Takšno pobudo pozdravljajo tudi sindikati in študenti. "Vseskozi se zavzemamo za zaposlovanje za nedoločen čas, še zlasti mladih," je dejal sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Milan Utroša. V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS), kjer takšno določbo ocenjujejo kot dobrodošlo, pa opozarjajo, da ne sme ostati le črka na papirju. Poleg tega menijo, da samo ta ukrep ni dovolj. "Oblikovati je treba cel sistem, kako mladim ponuditi pot, da pridejo do zaposlitve," je dejala Katja Šoba iz ŠOS. "Za mlade je treba predvideti karierno usmerjanje in povezavo z delodajalcem. Le to bo privedlo do zaposlitve," je opozorila.

Na pomen zaposlitve za nedoločen čas opozarja tudi psihologinja Marija Molan s kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa. Delodajalci med vrednotami visoko uvrščajo lojalnost delavcev, pravi Molanova. "Vendar je pri zaposlenih za določen čas težko pričakovati razvoj lojalnosti," opozarja. "To so odnosi daj-dam. Ne moreš le jemati, hkrati pa od delavca pričakovati zelo močne pripadnosti," je pojasnila. Po njenih besedah raziskave kažejo, da so dolgoročno uspešna tista podjetja, ki vlagajo v zaposlene in veliko pozornost namenjajo kadrovski politiki.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svegel
22. 11. 2010 15.43
Jaz sem zastalno zaposlen pri Rjavcu
nibo
22. 11. 2010 14.11
kratko in jasno Ja naj delajo vsi bolni pa po možnosti zastonje pa če se da še mal denarja prnest za revža delodajalca.
Dolenjc3
22. 11. 2010 13.13
Ja ja in z najvišjimi davki in dajatvami na svetu bomo pa spodbujali gospodarsko rast. al kaj. S tako politiko kvečjemu spodbujajo delo na črno
acimam50
22. 11. 2010 12.59
Kako različna mnenja...Kot iskalec prve zaposlitve se nepretrgoma srečujem s problemom neizpolnjevanja razpisnih pogojev zaradi premajhnih izkušenj. Predlog mi bo v veliko pomoč, pripravljena sem delati tudi za slabo opevanih 600€, le da se zaposlim in naberem izkušenj, ki so odskočna deska pri iskanju zaposlitve.
kratko in jasno
22. 11. 2010 10.23
Glede zlora bolniškega staleža bi lahko v nedogled diskutirali ... in se mi ne zdi prav, da bi za to bil " kaznovan" delodajalec s plačilom višjih dajatev !!! že tako je kaznovan, da plača nadomestilo oz boleznine. takuaj bi bilo tudi namestu poostriti nadzor nad zdravniki ... ! za enourni glavobol se naj nebi odpirala bolniška za en teden , pa se !
Rezerv
22. 11. 2010 07.23
Poznamo te obljube
Darko32
21. 11. 2010 18.20
Tukaj je problem, kateri se pravi prikrivanje slabih delovnih pogojev, kateri se potem opravičujejo z nesposobnostjo. NAmreč Analize kažejo, da določena podjetja ne vlagajo v modernizacijo delovnih pogojev in posledično se dogaja, da se ne ustvari dovolj za to delovno mesto. Da to prikrivajo določeni delodajlci je mrazvidno iz izjave, katero je dal ZIDAR. Levi igralci ne morejo biti v moštvo, katero cilja na zmago. Ta izjava dokazuje, da ni preverjal kako so nastali ti levi igralci. Če delavec dela na določenem delovnem mestu 35 let in nato zboli je nekaj narobe v delovnih pogojih na tem delovnem mestu in ne, da je brez razloga kar naenkrat levi igralec. Če to prenesemo v zaposlitev za nedoločen čas je prav tukaj problem, ker se podjetja otepajo v takšnih panogah zaposlitev za nedoločen čas, ker tako lažje prikrivajo plačevanje prispevkov. Sočasno pa po določenem času delavca vržejo na cesto in zaposlijo za isto delovno mesto drugega delavca. TAka politika je dokaz, da so določena podjetja zavestno šla v to igro. SAm menim, da bi morali zaostriti politiko ugotavljanja delovnih pogojev in politiko ugotavljanja poklicnih obolenj prestaviti iz medicine dela, ki je pod vplivom delodajalcev ter v škodo delavcev. Sočasno pa uvesti plačevanje višjih prispevkov za tista podjetja, katera proizvajo večje število bolniških in invalidov. To pa predvsem iz vidika blokade manipuliranja z delavci za nedoločen čas. Tako bo vseeno ali je delavec na delovnem mestu zaposlen za določen čas ali nedoločen čas, ker bo delodajalec za to delovno mesto moral plačevati višje prispevke v primeru, da gre za slabe delovnem pogoje.
hotchilipoper
21. 11. 2010 17.53
GREMO VSI NA ČAKANJE,POL PA NAJ VLADA DELA KAR ČE
nikhrast
21. 11. 2010 17.45
Trapasta ideja, drugje po svetu se ni obnesla. Kot delodajalec ne bom sprejel ta program če ne morem enostavno odpustiti delavca ko ni dela. Pa je delo za nedoločen cajt sploh možno? Je sploh možno imeti garantirano delovno mesto? Zakaj pa imajo vse razvite države podporo za brezposelnost?
nekdo...
21. 11. 2010 17.12
kubo glede agencij imaš prav. Ali morda kdo ve, kdo je sploh dopustil da se te agencije razbohotijo po sloveniji? Glede nedoločenega časa je pa tako. S tem ko so spejeli zakon o malem delu (ki bo prinesel manj zaposlovanja za nedoločen čas) bodo pač morali še z nečim to zadevo pogasit. Gasili pa bodo z mešanico olje voda. Vsi vejo da se bo zgodlo isto kot v nemčiji. Zarad malega dela bo dela za nedoločen čas manj, država pa frajerka kao pa bo delo za nedoločen čas kao spodbujala. Sicer pa če hočete med redno zaposlene. Znižajte dajatve. Ker tolko ko dam delavcu plače moram dat državi še dajatev. Pa sej to ni normalno! Zato pa mala podjetja crkujejo.
Uporabnik215111
21. 11. 2010 11.01
kubo Se ne strinjam s tabo. Zamisli si, da delodajalec zaposli nekoga takoj za nedoločen čas, ta nekdo pa ne daje rezultatov, ki jih delodajalec pričakuje, se pravi, mu želi prekiniti delovno razmerje iz naslova nesposobnosti....delavec se pa s tem ne strinja, ker misli da dovolj naredi za podjetje...
Uporabnik215111
21. 11. 2010 10.57
vukanovic82 2 letni ti lahko podaljšuje za isto delovno mesto, nato te mora zaposliti za nedoločen čas ali ti pa spremeni delovni naziv in spet jovo na novo..
SLOVENIASTAN
21. 11. 2010 10.21
a ve kdo kolkrat ti sploh lahk podalsa sef predn te za stalno vzame ?
SLOVENIASTAN
21. 11. 2010 10.20
Jaz sm pr Viatoru vozo tri leta na pogodbo pol pa ko je lani stinslo so nas odpustli , pa tak hvala bogi kr tak so zanic .
.357
21. 11. 2010 09.35
Torej bomo delali zastonj. Drzava torej MI, bomo dali delodajalcu 4000 eur letno, on bo pa dal delavcu 6000 eur letno. Torej lahko suznjelasnik dobi suznja za 2000 na leto.
kubo
21. 11. 2010 02.32
morali bi prepovedati zaposlovanje za dolocen cas...tudi delavec bi imel drugacen odnos do firme.....
kubo
21. 11. 2010 02.29
vse te agencije,ki kradejo revezem,bi bilo treba zapreti....
guna
20. 11. 2010 21.00
To pa bo udarec agencijam za zaposlovanje!
samajajca
20. 11. 2010 18.49
državi ni treba nič plačati, samo manj pohlepna naj bo glede davkov pa bo vse vredu
moris1991
20. 11. 2010 17.23
Saj država z aktualno vlado, prejšnjo vlado in še katero poprej ni poravnala ali zmogla poravnati prispevke za delavce v državnih podjetjih, pa bo sedaj tako radodarna... Pozdravljam ukrep toda vse mi diši po kozmetiki... zunaj uj uj, znotraj fuj fuj. Na žalost