Slovenija

S sabo vzemimo kartico in kremo!

Bruselj, 14. 07. 2008 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob odhodu na dopust nikar ne pozabimo doma evropske kartice zdravstvenega zavarovanja in kreme za sončenje, opozarja Evropska komisija.

Komisija poudarja, da zaščitni faktor nad 50 sploh ne poveča zaščite in da zadostuje faktor med 15 in 25, če kremo pravilno uporabljamo.
Komisija poudarja, da zaščitni faktor nad 50 sploh ne poveča zaščite in da zadostuje faktor med 15 in 25, če kremo pravilno uporabljamo. FOTO: Reuters

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je namreč brezplačna in omogoča hitrejši postopek, saj zmanjšuje birokracijo. Tako zagotavlja enako obravnavo pri zdravstvenih storitvah kot lokalni pacienti, zavarovanje pa v celoti ali delno krije zavarovalnica, kjer je posameznik zavarovan. Poleg državljanov Evropske unije jo lahko uporabljajo še državljani Norveške, Liechtensteina, Islandije in Švice. Danes jo ima že 173 milijonov ljudi, od tega 251.084 Slovencev. Na podlagi dvostranskega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško lahko slovenski državljani evropsko kartico uporabljajo tudi na Hrvaškem.

"Tako kot evro je evropska kartica zdravstvenega zavarovanja majhen del Evrope v žepih ljudi," je koristnost dokumenta ponazoril evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti Vladimir Špidla. Dejal je, da kartica pride prav ne le turistom, ampak tudi študentom v tujini ter ljudem, ki delajo v tuji državi.

Evropska komisija pa je opozorila tudi na pomembnost uporabe krem za sončenje. Izbirati moramo takšne, na katerih so oznake UVB in UVA, nikakor pa ni dopustno, da bi na izdelku pisalo denimo "100-odstotna zaščita", je pojasnila komisija. Takšna zaščita namreč ne obstaja. Pomembno je, da uporabljamo kreme v kombinaciji z drugimi ukrepi, kot je izogibanje pretiranemu soncu med 11. in 15. uro. Če pa smo že na soncu, se moramo primerno zaščititi s kapo ali sončnimi očali. Previdnost je še posebej nujna pri dojenčkih in majhnih otrocih. Sončne kreme je treba uporabljati redno in v zadostni količini, kar pomeni približno 35 gramov kreme ali šest polnih čajnih žličk za odraslega človeka, še poudarja komisija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
15. 07. 2008 06.41
Tisti papir, ki ga dobiš skuaj skrtico, tabiš tudi v Makedoniji! Za na Hrvaško je pametno vzeti tudi živalsko oglje in posušene borovnice, mogoče še bactosubtil tablete, sploh tisti, gredo na Murter!
459261
14. 07. 2008 15.07
15-25 zadostuje,vendar so pozabili napisati,da ob izogibanju sonca,oz neizpostavljanju med 11-15 uro.drugače pa je večja zaščita nujna,kaj neposreden stik s soncem,poškoduje kožo v vseh primerih,vendar ob višjem faktorju kreme,te poškodbe malenkostno oblaži.Vidi pa se,da je članek pisal nekdo,ki o formaciji neve prav nič,predvsem tisti stavek pod sliko.žalostno.
mc_burek@email.si
14. 07. 2008 15.05
se im bojo niplni posušil :)
Smackyx
14. 07. 2008 14.59
S tem da ko greš na Hrvaško, potrebuješ poleg evropske kartica zdravstvenega zavarovanja še papir, na katerem je bila kartica zalepljena, drugače si pri zdravilih samoplačnik! Izkušnja iz letošnjega dopusta na Baški na Krku!