Slovenija

FOTO: Spasojević hoče ostati v Ljubljani

Ljubljana, 14. 02. 2012 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Spasojević, ki je zaradi bolezni od 12. leta dalje na vozičku, je pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve zahteval pomoč pri iskanju nastanitve v Ljubljani. Kot pravi, selitev v dom upokojencev izven Ljubljane zanj ni sprejemljiva, saj bi bil oddaljen od mesta, prijateljev in društvenih prevozov.

Pred ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve je danes protestiral Danijel Spasojević, ki je zaradi napredujoče mišične distrofije od svojega 12. leta na vozičku. Zanj je vseskozi skrbela mama, a je nedavno zbolela, Dejan pa se je moral preseliti v rehabilitacijski center Soča. Tam lahko ostane le do četrtka, v ljubljanskih domovih za starejše pa naj ne bi bilo prostora zanj. Enako za svoje kapacitete zagotavljajo v Društvu distrofikov Slovenije.

Kot je dejal pred ministrstvom, hoče ostati v Ljubljani, kjer ima, kot pravi, vse, kar potrebuje – delo, avtobusni prevoz za invalide itd. Ravno zaradi ugodnosti, ki jih ima, noče na Ptuj, kjer mu sicer ponujajo bivališče. Pristojne službe ministrstva sicer iščejo različne rešitve.

Kot je v oddaji Svet na Kanalu A povedal Spasojević, so mu danes na ministrstvu ponudili dve možnosti, in sicer dom upokojencev Lipa in dom upokojencev na Ptuju. Kot pravi, ti dve možnosti zanj nista sprejemljivi, saj bi bil oddaljen od mesta, prijateljev in društvenih prevozov. Sprejemljivo bi bilo, da bi ga namestili v dom upokojencev v Ljubljani, nato pa bi si naprej urejal razmere za bivanje in delo ter aktivno življenje, je pojasnil.

V pobudi Borci za pravice hendikepiranih odločno nasprotujejo vsakršnemu poskusu, da bi 26-letnega Spasojevića premestili iz Ljubljane v negovalno bolnišnico na Ptuju. Kot so navedli v izjavi, ga podpirajo pri njegovi želji, da bi ostal v Ljubljani, saj ima tu več možnosti za "polno življenje in ustvarjanje".

Sklicujejo se na konvencijo Združenih narodov, katere podpisnica je tudi Slovenija. Konvencija pravi, da morajo imeti hendikepirani enake pravice do bivanja v skupnosti kot ostali. Od države zahteva, naj omogočijo hendikepiranim osebam polno vključitev in sodelovanje v družbi, pri čemer mora vsaka praktična pomoč temeljiti na lastnih izbirah in željah hendikepiranih.

Protest Danijela Spasojevića - 7
Protest Danijela Spasojevića - 7 FOTO: B.G.

Spasojevićeva izjava je žaljiva

V Društvu distrofikov Slovenije so v izjavi za javnost pojasnili, da je Spasojeviću decembra lani društvena komisija za socialno delo v odgovoru na njegovo vlogo za bivanje v Ljubljani ponudila pomoč pri urejanju stikov s centrom za socialno delo v Celju, kjer Spasojević stanuje, ker prostih kapacitet in osebnih asistentov za 24-urno nego v društvu pač ni.

Na ta dopis se po navedbah društva Spasojević ni odzval. Ob njegovih poznejših obiskih pa so mu znova pojasnili, da so sobe v bivalnih enotah društva zasedene in da je enako tudi na oddelku za mlajše invalide Doma starejših občanov Ljubljana Bežigrad.

Tudi Spasojevićeva izjava, da v Zavod Ponikve, kar mu je ponudilo ministrstvo, ne gre, ker je to zanj "zadnja postaja", se zdi društvu žaljiva do vseh ostalih stanovalcev in zaposlenih v zavodu.

V društvu napovedujejo, da se bodo kljub vsemu še naprej trudili pomagati Spasojeviću, sprašujejo pa se, zakaj tega ne uredi Društvo za teorijo in kulturo hendikepa (YHD).

Protest Danijela Spasojevića - 3
Protest Danijela Spasojevića - 3 FOTO: B.G.

Pečaričeva o "okoriščanju invalidskih tajkunov"

Kot pravi Elena Pečarić, so se minuli petek njegovi prijatelji in po njenih besedah "odpisani člani“ Društva distrofikov Slovenije odpravili na pogovor k predsedniku Borisu Šušteršiču in sekretarju Ivu Jakovljeviču, da bi našli rešitev v okviru javno financiranih programov za asistenco, pomoč in nego, ki naj bi jih društvo izvajalo. "A ostali smo pred zaprtimi vrati in to v času uradnih ur. Predsednik in sekretar sta se zaklenila v pisarno in nam tako preprečila pogovor ter vstop v javne društvene prostore,“ pravi in dodaja, da niso dosegli nič. "Društvo distrofikov Slovenije ima več kot 50 sob v Domu dva topola v Izoli, v celoti zgrajenega iz namenskih javnih sredstev. V Izoli imajo tudi zaposlene osebne asistente, tako da bi mu z lahkoto, seveda če bi to hoteli, vsaj začasno priskočili na pomoč. Več stanovanj imajo v lasti tudi v Ljubljani, kjer prav tako izvajajo tudi osebno asistenco,“ je zapisala in dodala, da na ministrstvu za delo družino in socialne zadeve nad tem nedopustnim ravnanjem molčijo, čeprav sofinancirajo programe osebne asistence in tudi podeljujejo status reprezentativnosti in status javnega interesa posamezni organizaciji. "Res grozljivo, kako je država prizanesljiva in razumevajoča do invalidskih tajkunov, ki se okoriščajo na račun najšibkejših,“ pravi Pečaričeva.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
15. 02. 2012 07.42
+5
Fant izsiljuje, tu ni nobenega dvoma !
hinko.murovec@siol.net
18. 02. 2012 13.50
-1
Drži, a zdi se mi, da je bolj kot on sam temu vzrok ga. Pećarić. Tu je zopet lep primer, kako se dovol butastega in žal malo vase zagledanega človeka zlorabi - uporabi za lastno promocijo kar Pećarićeva stavim v tem primeru počne. Je pa zadeva šla že preko vsake mere. Še tak revež mora vedeti, da je še kdo morda veliko bolj potreben pomoči. In pa saj ima stanovanje v Celju torej ni tag grozen revček brez strehe nad glavo. Kaj ko bi malce pregledali v kakšnih razmerah živijo drugi - njemu enaki . Bi bil potem on še vedno največji revež ali samo še - egoist ?
Buena Vita
14. 02. 2012 22.57
+10
SEM ZAGOVORNIK POMOČI NESPOSOBNIM,NISEM ZAGOVORNIK PRESERAVANJA,KOLIKO POZNAM ZAKONE BI FANT MORAL SVOJE STANIOVANJE V CELJU DATI V UPRAVLJANJE DRŽAVI,DRŽAVA IMA POTEM ODGOVORNOST GLEDE ISKANJA NAJUGODNEJŠE REŠITVE POTREBNA JE SKLENITEV POGODBE,POGODBENE STRANKE POTEM ODLOČAJO IN REŠUJEJO PROBLEM,KER JE OSEBA S STALNIM BIVALIŠČEM V CELJU,CELJE IMA DOLŽNOST IN ODGOVORNOST PRI REŠEVANJU SITUACIJE, VSI PROBLEME REŠUJEMO PO STOPNICAH,OD PRVE DO VRHA,OČITNO JE DA FANT IZSILJUJE ,ŽAL MI JE,AMPAK DEJSTVA KAŽEJO NA TO, VSE OBČINE IMAJO JAVNA DELA,V OKVIRU JAVNIH DEL SO UKLJUČENE POMOČI NEMOČNIM IN BOLANIM,INVALIDOM TAKIM IN DRUGAČNIM,,ZATO ,,,JE ŠE VEČJIH REVEŽEV ,KATERI NIMAJO STREHE NAD GLAVO RESNICA IMA VEDNO DVE PLATII
Nzugu Hoffman
14. 02. 2012 22.16
+6
A Pečaričeva je po novem z mehkim ć?
simply.b
15. 02. 2012 08.58
+3
Zdaj je to moderno ! Kmalu bo v slovenski abecedi! Na vlak....
Nzugu Hoffman
14. 02. 2012 22.13
+8
A ni bil na začetku skoraj brezdomec, ki mu grozi, da bo pristal na cesti, v tem mrazu? Zdaj pa se izkaže, da ima stanovanje v Celju, kjer ni jasno zakaj bi moral zapustiti mamo, ker je zbolela, še par dni nazaj je iskal kakršnokoli rešitev, zdsj je pa samo Ljubljana dovolj dobra. Ali lahko vsi slovenski invalidi zahtevajo, da jim država zrihta stanovanje v Sloveniji, ker v konvenciji baje piše, da je treba invalida naseliti tja, kamor želi? Kaj pa če se bo hotel eden priseliti k meni, tako kot razlagajo konvencijo, bom moral jaz ven.
putanesca
14. 02. 2012 22.19
+4
No, saj to jim hočem jaz, telim patetikom tukaj dopovedat, pa sem menda nesramna.
cyklon
15. 02. 2012 00.34
-7
Dajta no mir! Vsi boleki ,ki pridejo v glavno mesto,zasedajo od prvega do tristotega mesta listo prosilcev za neprofitna stanovanja,človek,invalid,ki si želi biti v središču dogajanja,kjer ima tudi svoje prijatelje,se poskuša ustvarjalno udejstvovati ,je pa tarča kritik!! Popolnoma razumem,da ne želi živeti v enih zabačenih štorah ali topolšici.Človek je mlad in poskuša še kaj doživeti. Mater!! A smo res taki pezdeti,da bi mu ne privoščili ene skromne sobice v Ljubljani!!??
Gunnar
15. 02. 2012 09.51
+3
Zakaj je ustvarjanje v ljubljani drugačno od ustvarjanja v štorah? a v ljubljani drugače delajo programi na računalniku kot v štorah? Ker res ne vem zakaj je tolko ustvarjalcev in umetnikov vedno razkropljenih po celi sloveniji in niso centralizirani na ljubljano, če je ljubljana tako oh in sploh čudežno mesto... je mlad in poskuša še kaj dožived, hmm.. veš kolk je mladih, ki ne živijo v ljubljani pa prav tako doživijo ogromno, več kot en danijel... jst mam tud velik prijateljev iz ljubljane živim pa 70 km iz ljubljane, pa zaradi tega nisem prikrajšan za družbo, pa grem v lj mogoče 1x na mesec ali 1x na nekaj mesecev.... V glavnem cyklon mal pretiravaš...
putanesca
14. 02. 2012 21.46
+11
Jaz tudi hočem stanovanje v Ljubljani!!!
Martina Piska?
14. 02. 2012 21.50
-6
Bi ti bila všeč negovalna bolnišnica lj?
putanesca
14. 02. 2012 22.11
+9
fb - če nebi bilo druge, hvala bogu, da bi nekaj bilo.
Burton007
14. 02. 2012 21.08
+13
...očitno ima fetiš, da se vozi z avtobusom po Ljubljani:::)))) V Ptuju pa po njegovih "izračunih" očitno nimajo javnega prevoza, tam potujejo s topi in fračami:::))))
Martina Piska?
14. 02. 2012 21.21
-8
Kako bedno! A si že videl kako so dostopni avtobusi v Lj. za voziček? V drugih krajih pozab. Predstavli si svoj domet samo 1km, pozim pa 1m ? Fino a ne?
Burton007
14. 02. 2012 22.10
+9
Saj ravno zato - Ptuj je velik 1kvadratni km??!!! V teh zadnjih zimskih dnevih pa verjemi, da niti jaz nebi naredil več kot 1 meter če ne bi moral v službo::)))
Tonček Balonček
14. 02. 2012 21.01
+1
Za to je kriva še prejšnja vlada!
Gunnar
14. 02. 2012 20.44
+13
sicer pa važn, da je on revček, nihče pa ne pomisli, da so mogoče zavrnil tri druge invalide ali starostnike ipd. k so lih tko potrebni oskrbe,ker njemu rihtajo streho nad glavo, gospod primadona se pa še preserava...
Martina Piska?
14. 02. 2012 21.27
-10
Če je to izbira, izberi zase! Ne pozabi, ne moreš se premaknit! A spet zvoniš, ker te na wc?Zdaj imamo malco, pol pa počak na vrsto! Super a ne?
Gunnar
14. 02. 2012 21.33
+12
sej tisti k so bili po vsej verjetnosti zavrnjeni zato, da se ta primadona lahko preserava so najbrž na istem ali podobnem ampak o njih se ne govori, ker očitno niso primadone
Krimsky
14. 02. 2012 20.39
+0
V zadnjega pol leta smo na Loto znesli toliko milijonov, da bi mu iz deleža za invalidske organizacije lahko uredili bivanje v Ljubljani. Z malo dobre volje bi se to dalo napraviti, in tudi marsikdo od nas (ki nikoli ne bomo zadeli sedmice) bi bil vesel, da je s kakšnim evrom pomagal nekomu, ki ga je življenje postavilo v nezavidljiv položaj. Položaj, v katerega se težko vživimo. Z malo empatije lahko (nekateri) razumemo vsaj to, zakaj bivanje v Ljubljani ... A kaj ko ima denar tudi v invalidskih organizacijah magično moč, kot je to lepo prikazano v dokumentarcu Elene Pečarič »Invalidski multifunkcionar«. Video je bil 2 x naložen na YouTube in – 2 x izbrisan. Očitno povzroča nelagodje ... se ga pa kljub temu da poiskati na netu.
putanesca
14. 02. 2012 21.48
+4
Jah, po tvoje naj Ljubljana postane invalidska skupnost Slovenije, al kako?
Martina Piska?
14. 02. 2012 20.07
-4
Ali ste že videli kako živijo v domovih za starejše popolnoma nepokretni starostniki? Ali mislite, da je to vredno življenje mladega človeka, ki s fizično pomočjo druge osebe ustvarja? Ne pozabite, v tej situaciji se lahko najdete tudi vi!
putanesca
14. 02. 2012 21.50
+7
Čudno, da tip ne zahteva, da zgradijo sredi Ljubljane invalidska stanovanja ekstra kakovosti.
petmar
14. 02. 2012 20.00
+9
Se strinjam z njim. Samo naj si sam kupi stanovanje in plačuje asistenco in pomoč jaz si tudi moram vse sam.
Martina Piska?
14. 02. 2012 21.29
-8
Seveda, invalidske org. pa naj kupujejo nepremičnin in bogatijo!
Burton007
14. 02. 2012 22.12
+5
A res, izvoli, pa ukrepaj in povej javno kje in kako kupujejo!
ZlehtCesnja
14. 02. 2012 19.54
+11
vrjamem da mu ne ugaja nastala situacija, ampak fant je malo preveč trmast. lahko je srečen da so mu ponudili tolko možnosti.
Martina Piska?
14. 02. 2012 21.34
-7
Naj bo srečen, da mu dovolimo živet? Aja, naše življenje ni vredno! Pa je,tko kot tvoje. Nismo zaporniki, zakaj nas boste zapirali?
putanesca
14. 02. 2012 21.52
+6
ti fb, mal si že tečna. Koliko ljudi živi po celi državi, ki bi bili hvaležni za katerokoli izmed teh, tem tipu, ponujenih možnosti. Mal se zamisli in realno glej na zadevo!!
baigor
14. 02. 2012 19.47
+10
To je pa preveč,kar si ta dovoljuje. Vse ponujene,kar je popolnoma sprejemljivo odklanja. Naj bo potem pa kar na cesti. TV pa naj ga neha forsirati in delati reveža.
Martina Piska?
14. 02. 2012 21.36
-10
Vsakmu se nekoč vrne. Mogoče boš pa ti imel možnost sprejeti tako fajn ponudbo!
Gunnar
14. 02. 2012 19.17
+6
model nej gre ke kamor so mu ponudil opcije pa nej da mir, očitno je še premal revček, ker lahko še izsiljuje...
chelson
14. 02. 2012 19.50
+3
Dej se malo zamisli nad svojim komentarjem ! Fant nebi bil rad odrezan od sveta koga od svojih najdražjih bi potemtakem sploh še videl? Pri takem tempu življenja in cenah bencina ? Pa so to samo malenkosti. Lep večer
upornik22
14. 02. 2012 19.56
+2
gunnar to je grdo do tebe da se spraviš na invalida,lahko boš tudi nekoč ti potreboval pomoč
Gunnar
14. 02. 2012 20.06
+8
madona ja, na invalida sem se spravil, pa sej ni v glavo invalid, sicer pa če bi jst potreboval pomoč in bi mi jo ponudili bi jo sprejel, nebi pa šel trmarit, da mi ni všeč, ker so mi zrihtal bivanje v celju ker jst pa na vsak način in na vrat in nos HOČEM bivališče v ljubljani... vesel naj bo da je sploh kaj dobil, nekateri moramo za bivanje it v najem kjer pa najemnine niso ravno poceni in tudi nimamo kaj dosti izbirat, al izberemo stanovanje z nižjo najemnino, da ga lahko sploh imamo, lahko pa trmarimo da hočemo bit v stanovanju, k je v centru ljubljane, najemnina pa 600 eur, pa četudi si take najemnine ne moramo privoščit.
Martina Piska?
14. 02. 2012 21.39
-7
Gunnar, vrži se pod nekaj in boš imel to možnost
Gunnar
14. 02. 2012 21.53
+5
mene pa zanima, če so teb škrtaril samo pri možganskih celicah al še kje drugje...
Obiectiva
14. 02. 2012 18.36
+6
Pred leti je Elena Pečarič s svojim YHD in kampanijo po Ljubljani paradirala s kozo, oslom in v pionirskih kapah, Zdaj pa z Danijelom Sasojevićem. Žvižga se Eleni in njenim za Spasojevića. Za njih je on rešitev pred pozabo - je moje mnenje. Kaj, če bi si npr. v Mariboru kdo izmislil, da hoče imeti za sosedo jasnovidko Ježovito? Pa ne tukaj na Taboru, ampak tam pri njej. Mi bo POP TV pomagal? Mogoče Elena? In vsak normalen človek je v trenutkih bolezni ob bolni mami. Še pri živini je tako,
Martina Piska?
14. 02. 2012 21.41
-2
Šuštaršičevi komentarji so pa res brez iq
upornik22
14. 02. 2012 18.34
+5
upam da v kratkem najdejo rešitev.za dobro obeh straneh.
volos
14. 02. 2012 17.28
+8
Tudi jaz si zelim stanovati v Ljubljani saj za podezelje imam premali dohodek . POPovci pomagajte mi .
Libra77
14. 02. 2012 16.08
+3
Zakaj se šefe društev, ustanov itd ne dotika roka pravice in nadzora? Ker ga je roka pravice nastavila, da deluje kot deluje.Kdaj pa je država gledala na posameznika? Takrat, ko jo je s svojim talentom in trudom močno promoviral in iz tega naslova 'zrihtal' kak posel, vse ostalo je za njih 'bagra, ki vplačuje davek'
keramicar2
14. 02. 2012 15.50
+9
glede na priimek ne vem ,če se ima pravico repenčit ,sicer pa značilno za slovenijo bo prej kaj dobil kot pa domačin
Sandra Skubic
14. 02. 2012 16.05
-3
kake maš ti, vsak si zasluži da je doma tam kje želi bit, on je p povedal zakaj želi ostati v LJ
walter2
14. 02. 2012 16.48
+11
Smt kakšne le imaš ti,s temi utopističnimi željami se ukvarjamo vsi,ki bi "bili doma kjer si želimo"a na žalost ne gre in vsem bi bilo povšeči,da bi živeli tam kjer bi imeli"večje možnosti za polno življenje".Žal mi ga je ,ker ga je bolezen privezala na voziček a mora vedet,da ni edini v Sloveniji s podobnimi problemi in naj ne izkorišča svoje bolezni za pridobitev"ekstra"bonitet.Je iz Celjske regije,ponujena mu je ustrezna nega na ptuju(verjetno na davkoplačevalski denar)zato naj to sprejme,čene pa se naj znajde kakor ve in zna.
VolkBrenin
14. 02. 2012 15.47
+6
kako lahko rečete da tale izsiljuje...mal si poglejte šefe invalidov in teh društev..njihova stanovanja in vozni park...pol pa komentirajte...in še koliko dobijo VSI za vse skupaj...ampak imajo od tega nekaj samo \"izbrani\"...premalo jih je, ki zahtevajo enakost obravnave med \"svojimi\"....
baigor
14. 02. 2012 19.53
+2
Preberite njegove zahteve potem pa povejte če to ni izsiljevanje. V Ljubljani in v stanovanju v Plavi laguni, pa nikjer drugje.