Slovenija

Cent za podatek o lastniku hiše?

Ljubljana, 05. 01. 2012 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./Š.Z./STA
Komentarji
135

Na nepremičninskem portalu kmalu ne bo več mogoče preveriti, čigava je hiša. Če jim na Gursu do roka ne bo uspelo umakniti vseh osebnih podatkov fizičnih oseb, bo portal blokiran. Ker pa se ne strinjajo z umikom, bodo šli v tožbo. Če bodo uspeli, bodo podatki znova javni, a morda plačljivi.

Aleš Seliškar
Aleš Seliškar FOTO: Blaž Garbajs

Po prejetju začasne odločbe Urada informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar so se na Geodetski upravi (Gurs) odločili za umik vseh osebnih podatkov fizičnih oseb na portalu Prostor, kar bodo predvidoma storili do petka. Če jim do takrat ne bo uspelo, bodo zaprli aplikacijo do ustrezne dopolnitve. Direktor Gursa Aleš Seliškar je sicer poudaril, da se ne strinjajo z odločbo, zato bodo v 30 dneh sprožili upravni spor na upravnem sodišču.

Na Gursu so v torek, 3. januarja, prejeli dva dokumenta: zapisnik o inšpekcijskem nadzoru in odločbo informacijske pooblaščenke. Po Seliškarjevih besedah je informacijsko pooblaščenko med pregledom aplikacije zmotil zapis "povezani podatki o nepremičninah". A kot pravi, ne prikazujejo združene evidence, ampak je v enem okencu vidnih več evidenc. Na očitke, da ni zakonske podlage za objavo nove zbirke, je odgovoril, da ni nove zbirke, ampak gre za istočasen prikaz podatkov iz več zbirk, "kar zakon dovoljuje".

Nepremičnina - 5
Nepremičnina - 5 FOTO: Blaž Garbajs

Pooblaščenka naj bi pri vseh navedbah navajala samo verjetnost, kar po njegovem mnenju pomeni, da ni prepričana v svoje trditve. Ocenjuje, da je pooblaščenka v obrazložitvi zavestno obšla določila zakona o evidentiranju nepremičnin in zakona o množičnem vrednotenju, ki določata, da so javni podatki o nepremičninah, vključno s podatki o lastnikih.

Najbrž smo geodeti preveč skandinavsko usmerjeni in bi radi podatke o nepremičninah uredili transparentno. V čim bolj enostavno in dostopno prikazovanje evidence nas sili tudi Evropska unija s svojimi smernicami. Aleš Seliškar

Njen očitek je bil tudi, da ni jasno določen namen javnosti oziroma vodenja zbirk podatkov. Seliškar odgovarja, da je ustavno sodišče že v prvi presoji ustavnosti zakona o evidentiranju nepremičnin zapisalo, da ni nič narobe, če se namen določi naknadno in s posebnimi zakoni. Omenil je davek na nepremičnine, ki ga niso uvedli, ker država ni razpolagala z ustreznimi podatki. "Dokler nimamo enotne evidence nepremičnin, se o tem ne moremo pogovarjati," je poudaril. Podobnost vidi v projektu e-sociala, ki so ga zagnali šele letos.

Na Gursu razmišlja o plačljivih vpogledih

Po umiku podatkov bodo vsi lastniki svoje podatke lahko sicer še naprej videli na spletni aplikaciji za spreminjanje podatkov o nepremičninah, v katero lahko vstopajo s kodo, ki so jo prejeli. Če bodo v aplikacijo javni vpogled vtipkali naslov, bodo dobili podatke, a brez informacij o lastniku. Slednje bodo lahko dobili le na Gursu. Seliškar se obenem zaveda, da množično brskanje ni v redu. Zato bi lahko omejili dostop, morda bi uvedli plačljivost, razmišlja. Cena za vpogled bi lahko bila cent. Aplikacija bi delovala normalno, pa še zaslužili bi, je dodal.

Je objava v neskladju z ustavo?

Pirc Musarjeva pravi, da je ustavno sodišče v več odločitvah zapisalo, da dejstvo, da namen uporabe zbranih osebnih podatkov v zakonu ni določen, pomeni, da zakon z objavo podatkov celo omogoča, da se zbrani podatki uporabljajo za kakršen koli namen, kar je samo po sebi v neskladju z 2. odstavkom 38. člena ustave. Namen javnosti zemljiške knjige je v zakonu o zemljiški knjigi jasno določen in je v varnosti pravnega prometa z nepremičninami, za javno objavo lastnikov na prostorskem portalu prostor pa zakon ne določa namena, prav tako zakon ne določa skupne zbirke, je dejala.

Nataša Pirc Musar je potezo Gursa označila za "pošteno in pravno korektno".
Nataša Pirc Musar je potezo Gursa označila za "pošteno in pravno korektno". FOTO: 24ur.com

Zakon določa pet različnih zbirk, ki jih vodi Gurs in za vsako od njih določa, katere podatke vsebuje in kateri podatki so javni (ne določa pa namena javnosti) - zakon torej ne določa niti obstoja niti javnosti ene zbirke, ki vsebuje vse podatke iz vseh petih zbirk, še manj pa namena javnosti podatkov, pravi pooblaščenka. Argument, da morajo biti osebni podatki javni v združeni zbirki zaradi varnosti pravnega prometa, ker zemljiška knjiga vsebuje "nepopolne" podatke, je po njenem mnenju "povsem zgrešen, saj za lastnika ne glede na to, kaj geodetska uprava objavi na javnem portalu, še vedno velja tisti, ki je kot lastnik vpisan v zemljiško knjigo, in javnost podatkov na prostorskem portalu Prostor na varnost pravnega prometa z nepremičninami ne more vplivati".

Dodaja, da stvarnopravni zakonik izrecno določa, da kdor v pravnem prometu pošteno ravna in se zanese na podatke o pravicah, ki so vpisani v zemljiški knjigi, ne sme trpeti škodljivih posledic. "Nepremičninske evidence v tem pogledu po predpisih ne igrajo nobene vloge. Seveda še manj na varnost pravnega prometa z nepremičninami lahko vpliva podatek o številu sob, kopalnic, klimi in ocenjeni vrednosti nepremičnine," pravi. Meni, da je, ker se pristojnost informacijskega pooblaščenca nanaša le na zbirke z osebnimi podatki, glede na nedoločenost namenov javne objave edino sprejemljivo, da jih v nepremičninskih evidencah ni.

Informacijska pooblaščenka z začasno odločbo nalaga, naj pri vseh nepremičninah onemogočijo javni dostop do imen, priimkov, naslovov in podatkov o letu rojstva vseh fizičnih oseb, do katerih je mogoče dostopati z uporabo iskalnika "javni vpogled" na Prostoru v združeni zbirki katastra stavb, zemljiškega katastra, registra prostorskih enot (skupaj z vrednostjo nepremičnin), registra prostorskih enot in evidence državne meje. Po zaključenem inšpekcijskem postopku nameravajo na podlagi gotovosti dejstev ob upoštevanju vseh relevantnih dejstev in dokazov izdati končno odločbo.

Kaj bodo ugotovili na ustavnem sodišču?

Za popis in vrednotenje nepremičnin so skupaj porabili 15 milijonov evrov.
Za popis in vrednotenje nepremičnin so skupaj porabili 15 milijonov evrov. FOTO: Mateja Klavs

Informacijska pooblaščenka je prav tako na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti dela zakona o evidentiranju nepremičnin, ki določa javnost imena, priimka, naslova stalnega prebivališča in letnice rojstva fizičnih oseb, ki so kot lastniki vpisani v zemljiški kataster in kataster stavb. Meni namreč, da zakon ne določa namena javnosti osebnih podatkov oziroma da iz zakona ne izhaja namen, ki bi prevladal nad ustavno pravico posameznika do varstva osebnih podatkov.

Veliko zanimanje

Na javnem vpogledu v podatke o nepremičninah so od 27. decembra, ko so objavili podatke o ocenjeni vrednosti nepremičnin, do včeraj zabeležili nekaj manj kot milijon osnovnih poizvedb (število iskanj po vhodnih podatkih, na primer naslovu ali parceli). Po poizvedbah je bilo sproženih nekaj več kot 21 milijonov baznih poizvedb, ki so kliki na podatke o delih stavb, vrednosti in lastnikih. Uporabniki tako v enem iskanju pogledajo v povprečju 20 podatkov, ki se nanašajo na posamezno nepremičnino.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

Odločba informacijske pooblaščenke
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burja23
06. 01. 2012 10.52
+1
Se ne bi nič čudila, če bi Musarjeva prepovedala še objavo podatkov v telefonskih imenikih.
jurjur
06. 01. 2012 09.13
+1
"Cena za vpogled bi lahko bila cent" To, da bi služili za iz našega denarja za že plačan projekt (nekaj 10 miljionov eu) NI v redu. Bi pa morali zabeležiti kdo (ime, priimek, leto rojstva) osebe, ki je podatek iskala. Podatek bi moral biti zapisan on objektu, ki ga je oseba iskala. Tak da lastnik objekta točno vidi, kdo ga je pregledoval. Če je vsa javno, naj bo tudi iskalec.
jurjur
06. 01. 2012 09.16
+0
Tisti tabogati so že poskrbeli, da je v bazi zapisana majhna vrednost in se za objavo ne sekirajo.
Ramzess
06. 01. 2012 13.16
-1
Jurjur, točno, le da je ta del videl le lastniku objekta, in nikomur drugemu.
kawboy
06. 01. 2012 07.03
Že tako so porabili naš davkoplačevalski denar, sedaj bi pa radi še dodatno zaslužili. To je nesprejemljivo in nezaslišano. S tujim denarjem se financirajo, živijo na naš račun in potem bi še dodatno zaračunavali in služili in to od nas navadnih državljanov. Če smo že toliko plačali za računalniški sistem, potem je lahko vpogled brezplačen, če obstaja zakonska in pravna podlaga. Kadar se deluje na nepošten in prevarantski način.
crazyosa
06. 01. 2012 02.54
-1
Najbolje da damo stvar na referendum... da pa škoda ne bo velika pa še sočasno referendum za ukinitev urada informacijske pooblašenke
Tony Emberic
06. 01. 2012 02.08
+3
veliko kritika na pop in proplus da dopušča da se medijski trg sesuva sam vase, ukinjajo se časopisi, tv mreže prenehajo oddajati, spletni portali se ukinjajo... Ma nimam besed, kaj tagega ni za pričakovati, res je preveč in kaplja čez rob.... pa še... čisto prav, geodetska uprava naj kar lepo vse skupaj ukine in basta. zakaj? ker hočjo samo denar, glede na kvadraturo ki jo imaš plačeval vsak mesec še dodatne stroške za vrednost nepremičnine na podlagi tega ti izstavijo račun. banda lopovska. se selim v avtodom, najbolša rešitev, edino tako se izogneš če nepremičnine nimaš, pa potuješ kamor hočeš in opravljaš priložnostna dela ki so dobro plačana. Lp
povrsniste24kur
05. 01. 2012 22.54
+2
takšni, kot je ta musar, ne bi smeli plače dobivat
brsankovi 1
05. 01. 2012 21.10
+3
urad informacijske pooblaščenke,že ime samo je tak birokratsko da malo glava peče
nekdo...
05. 01. 2012 20.34
+3
Pa koga kur.a briga mojga radovednega soseda kok je vredna moja bajta!? V bloku pa je 3/4 stanovanj itak istih še ista kvadratura pa to sploh onih grajenih pred letom 1995 tak da tak veš kok ma sosed vredno stanovanje ker veš kolko je tvoje vredno.
nekdo...
05. 01. 2012 20.35
+1
Aja pa nisem nič vkradu na žuljih sem si nardil bajto in to lastnih sam radovednežev prav nič ne briga kok je vredna sicer pa do tega podatka itak z malo napora lahko pride vsak pa če je tu objavljen al pa ne
Jožajoža
05. 01. 2012 20.24
+3
no, spet jim je uspelo, tem lastnikom slovenije. kako bi to izgledalo, da bi lahko navaden občan videl, koliko premoženja ima njihov župan in svetniki v kakšni občini. pridobljeni v 2 letih ali manj, ali, koliko je pokradel kakšen politik. ne, tega ne bodo dopustili. vsak, ki si je s poštenim delom kaj zgradil, je celo ponosen, da lahko vidi , koliko je pridelala njegova in še ena generacija pred. njim.
nekdo...
05. 01. 2012 20.35
+3
wizeman
05. 01. 2012 20.07
+8
Ma, daj Muzerčka, samo zgago delaš. Najprej nas ščitiš pred nami samimi. Po tvojem veleumnem posredovanju ne morem niti kontrolirati, kaj mi je mobitel ali pa telekom zaračunal, ker mi skrivajo številke, na katere se klical. Bolano in skregano z zdravim razumom. pri vsej tej tehnologiji si moram ročno zapisovati klice, da imam kontorlo, če sem res opravil vse te klice na neke skrite številke. Pa še ix je takih pogruntavščin. Tudi ta s tem vpogledom. še vedno bom lahko ugotovil, čigavo je kaj, le več časa mi bo vzelo. Po moje je ta urad informacijske pooblaščenke sam sebi namen. Če ga ukinemo, ne bomo izgubili čisto nič, prišparali pa ogromno.
wizeman
05. 01. 2012 20.23
+2
Ni daleč dan, ko bomo morali sneti hišne številke in imena ulic. Tudi to so osebni podatki. Po drugi strani pa prostovoljno javno na fejsbuku objavljamo še številko modrcev, čevljev, globino popka ipd.....
niramk
05. 01. 2012 21.22
+1
da ne omenjamo, da boš za podatke poleg časa, potreboval še denar, kar pomeni, da si bodo premožnejši in verjetno novinarji lahko ogledovali že več let dostopne evidence o lastnikih ipd .kot npr.zemljiška knjiga
Tonček Balonček
05. 01. 2012 19.33
+2
Pa saj smo si že vs enaložili, imam kvadrature vse hod na vseh štirih lokacija Janševih nepremičnin, vem tudi kfdaj je bila obnovljena streh, kakšne priključje ima in kako so hiše temeljene,. V Zavzlenem nima priključka na zemeljski plin, tehnično paro in toplovod, hiha meri v višino 8,65 m in sploh sem se podučil o vsem! Kje so podatki o drevesih, grmovnicah in še čem?! Kakšne izplakovalnike ima po straniščih, so podni iz oljke lai hrastovi, morda še kaj tretjega, iz Afrijke? Jure Janković ima pa vs epodkleteno, baraba, pa še njegova ni hiša! Iajlović je le polovični alsdtnik, je žena hotela polovico, saj vsete kakšne so ženske, za vsak slučaj!
Tonček Balonček
05. 01. 2012 19.35
+2
In 50 miljonov je prejšnja sanjska vlada dala za te zmazke, s katerimi je le zabava, sicer so pa popolnoma brez zveze!
periot22
05. 01. 2012 19.24
+2
Kakšne bolane nimam besed zdaj ko smo vsi že vse vidli bodo pa ukinili pogled v nepremičnine, ja kje so pa prej bili banda!!!!!!
KaraMia
05. 01. 2012 17.21
+0
\"Najbrž smo geodeti preveč skandinavsko usmerjeni in bi radi podatke o nepremičninah uredili transparentno. V čim bolj enostavno in dostopno prikazovanje evidence nas sili tudi Evropska unija s svojimi smernicami.\" še ena dimna bombica... podatki o nepremičninah niso isto kot podatki o lastnikih... po vseh peripetijah s tem projektom primerjava s skandinavijo absolutno ni na mestu.
odbogaposlan
05. 01. 2012 17.13
+1
s to javno objavo imajo zaslužke samo nepremičninarji! njim bi zaračunal 100 EVROV na pogled!
odbogaposlan
05. 01. 2012 17.12
+2
a mi bodo ta cent vrnili!
novinar01
05. 01. 2012 16.41
+3
Jst bi pa rabu še davčno od določenih a jih bodo dali gor
novinar01
05. 01. 2012 16.44
+2
pa tiste zaupne podatke in sestanke za zaprtimi vrati lahk tud dajo v javnost a se sramujejo naši ljudje ki vodijo državo
nikhrast
05. 01. 2012 16.19
-2
Zgleda da se precej ljudi v Sloveniji sramuje biti lastnik nepremičnin, vse skupaj je malo sumljivo. Ne vem pa zakaj nekateri prepisujejo premoženje na svoje mulce, saj ti nimajo dohodkov da bi plačevali vzdrževanje in davke. No, premičnine se morejopa smatrati kot investicija, to je penzion za stara leta. Ti davki so malo novi za Slovenijo, drugje smo se navadili na to, vsi vemo koliko so vredne sosedne bajte, pa koliko so približno davki pa ravno tako; pa saj vsak agent za nepremičnine lahko takoj pogleda kdo je lastnik in koliko so davki. Bajte se stalno prodajajo, vsi ti podatki so javni. Ne vem kaj bi naredili v Sloveniji če bi plačevali letno nekaj tisoč eurov davka na bajto vredno 200 tisoč.
odprioci
05. 01. 2012 17.05
+1
Če ste se vi na to navadili še ne pomeni da je prav. Izkoriščal nas bodo toliko kot jim bomo pustili. Davek na neprimičnino je jasen pokazatelj da hiša/stanovanje nista tvoja last ampak last države.
liskub
05. 01. 2012 17.53
+2
Takrat ko gradiš hišo plačaš za vsako vrečo cementa,apna ali karkoli kupiš davvek.Tisti ki smi gradili pošteno pa moramo sedaj ko je hiša končana zopet plačevati davke saj so se začela popravila.Tako da ta krog se pri navadnih ljudeh ne sklene nikoli.Drgače je s tistimi ki so hišo končali v treh ali štirih letih ni jim treba takoj popravljat.Tisti ki so pa čakali na vrsto za stanovanje jim pa nikoli ni bilo treba razmišljat koliko kaj stane samo vselili so se.Naj tista gospoda plača malo večje davke,saj ko smo mi gradili so oni lepo uživaliv brezdelju.Sedaj ti pa zopet nabijejo davek na hišo.SRAMOTA.Materjal obdavčijo potem pa plačaš davek na svoje delo in še enkrat na davek
odprioci
05. 01. 2012 22.08
Davek na neprimičnino je nemoralen saj plačuješ za nekaj kar je že tvoje in si že plačal davek da se zgradilo prav tako je neumnost gradbeno dovolenje saj z njim nič ne dobiš oz. je samo papir.
Mirjana Jelenko
05. 01. 2012 16.05
+4
zato se mi zdi pa smiselno če uradne osebe ne pregledujejo stanja oz ga pregledujejo nam revežem zakaj mi ne bi mogli, kar 7 pritožb je bilo javnih ko je bila hiša boga in stara vredna 70 000 €, on nekega znanega pa vila 40 000€ in ker se je človek pritožil in šel v medije in naši pametni ne znajo odgovorit na vprašanje je pa bolje , da kr blokirajo pa je stvar rešena. po moje zaradi mene lahko naredijo in naj naredijo da vpišeš samo ime in priimek ter davčno lastnika za katerega gledaš in ti naj vrže ven vse kar ima z vsemi parcelami na cipru , hišami vikendi in avti z katerimi raspolaga mene ne bi bolelo tisti ki pa skrivajo jih pa lahko
Geronemo
05. 01. 2012 15.20
+3
Zakaj vsi razmišljate skozi prizmo nekih pravil in zakonov??? Kaj vam nihče ni rekel da tega vam sploh ni potrebno prenašati, če se vi s tem ne strinjate. Bi radi poštenost, bi radi odkritost, bi se radi znebili neenakosti in občutka manjvrednosti???? Potem se kot civilizirana družba potrudite da vam bodo na razpolago VSE informacije in ne samo to kar neka manjšina smatra da se sme objaviti. Prikrivanje informacij je MOČ in dokler se bodo informacije prikrivale, bo vedno nekdo nad vami do katerega boste čutili neko sovražnost za karkoli že... Če bi bile vse informacije javno dostopne vsem prebivalcem tega planeta, potem tudi ne bi bilo kriminala, ne bi bilo korupcije, ne bi bilo vojn, ne bi bilo lakote in na koncu ne bi bilo DENARJA ki nas je spravil v ta položaj... BILI BI RESNIČNO NAPREDNA CIVILIZACIJA KI DELUJE KOT ENO ZA SKUPNI CILJ... Zdaj p apoglejte malo ta 24ur, in druge časnike in poglejte kakšni zakoni se sprejemajo, kakšna pravila se uveljavljajo, kdaj je kdo koga za nekaj kaznoval, in na podlagi česa, kdo bi moral iti v zapor in komu sodijo po nedolžnem... Poglejte malo širšo sliko, sem futurist??? Mogoče ampak če se nebo kmalu nekaj zgodilo, verjemite mi na besedo vaši otroci vas bodo zaradi vaše ignorance danes, v prihodnosti zasovražili.
Dejan Zajebancije
05. 01. 2012 14.53
+4
Pa saj ni fora v tem, ali je plačljivo, ali ne, fora je v tem, ali je sploh dostopno! In če bo plačljivo, bodo spet imeli bogati privilegije...