Slovenija

Prepoceni, da bi bilo lahko res

Ljubljana, 30. 04. 2013 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Navadno pomislimo na ponarejena oblačila, torbice ali sončna očala. A ponarejena so lahko tudi zdravila in rezervni deli za avtomobile. Vrednost trgovine s ponaredki znaša kar 200 milijard evrov na leto!

Ponaredki na trgu predstavljajo približno 200 milijard evrov škode na leto. Kot opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), je največ ponaredkov na trgu zdravil, modnih izdelkov, kozmetike in otroških igrač. Poleg tega, da ogrožajo delovna mesta, lahko ponaredki predstavljajo tudi nevarnost za zdravje, zato Evropska komisija poziva potrošnike, naj bodo pri nakupu ponarejenih stvari previdnejši. Hkrati komisija začenja z akcijo, v kateri bo združila moči z nadzornimi organi ter z interesnimi združenji.

Nekaj dejstev

Med najbolj priljubljenimi ponaredki so ženske torbice.
Med najbolj priljubljenimi ponaredki so ženske torbice. FOTO: Reuters

Kot opozarjajo na ZPS, vrednost globalne trgovine s ponarejenimi izdelki znaša 200 milijard evrov na leto. Ta vrednost je podobna vrednosti trga z nedovoljenimi drogami. Med letoma 2010 in 2011 so evropski cariniki odkrili za 11 odstotkov več ponaredkov kot leto pred tem. Modni luksuzni izdelki predstavljajo 54 odstotkov vrednosti trga ponaredkov. V letu 2011 so na carinah po EU odkrili 115 milijonov ponarejenih izdelkov v skupni vrednosti 1,2 milijarde evrov. Skoraj tretjina odkritih ponaredkov je predstavljala nevarnost za zdravje uporabnikov.

Pomemben delež ponaredkov predstavljajo zdravila.
Pomemben delež ponaredkov predstavljajo zdravila. FOTO: Thinkstock
Škodljiva so lahko tudi ponarejena oblačila in obutev, saj so lahko obdelana s prepovedanimi kemikalijami, ki povzročajo alergije.

Še posebej zaskrbljujoče je, da so v letu 2011 na skupnem evropskem trgu odkrili 27 milijonov kosov ponarejenih zdravil. Ponaredki zdravil in medicinskih pripomočkov (npr. leče ali seti za test krvi) lahko povzročijo resne posledice za zdravje uporabnikov, saj niso podvrženi strogim kontrolam, ki jih morajo prestati zdravila in pripomočki, ki imajo dovoljenje za promet. Res so lahko cenejši, a izdelani iz neznanih materialov oziroma surovin, slabša pa je tudi kakovost teh izdelkov, še opozarjajo na ZPS.

Med nevarnimi ponaredki so se znašli tudi rezervni deli za avtomobile. Med najpogosteje ponarejenimi izdelki so prav zavorne ploščice. Odkrili so, da jih izdelujejo celo iz žagovine in trave, zato previdno, če ne kupujete pri pooblaščenih prodajalcih.

Pazite, da ne boste kaznovani!

Švicarske ure lahko stanejo pravo premoženje, zato si številni raje privoščijo njihove ponaredke.
Švicarske ure lahko stanejo pravo premoženje, zato si številni raje privoščijo njihove ponaredke. FOTO: Reuters
Največ ponaredkov potrošniki naročijo po spletu – v skoraj dveh tretjinah vseh primerov.

Če boste s ponaredkom z dopusta prišli v Slovenijo, se vam ni treba bati, da vas bodo doma sankcionirali. Za ponaredke v osebni prtljagi potnika, ki jo nosi s seboj, ko prihaja iz tretjih držav, se ne izvede carinskih ukrepov, če skupna vrednost ne presega zneska carinske oprostitve, iz narave blaga pa izhaja, da gre res za blago, ki je namenjeno osebni rabi potnika in ne kaže na komercialni značaj.

Drugače pa je s poštnimi pošiljkami, opozarjajo na ZPS. Slednje so lahko predmet carinskega nadzora ne glede na vrednost oziroma količino. Če carinik sumi, da gre za ponaredke, lahko blago začasno zadrži in uvede nadaljni postopek za ugotovitev narave blaga.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
30. 04. 2013 18.51
+1
"Če boste s ponaredkom (ure) z dopusta prišli v Slovenijo, se vam ni treba bati, da vas bodo doma sankcionirali." Samo pazite, da ne letite cez Svico, kjer vam bodo za ponarejenega Rolexa zakasirali 300,000 CHF kazni.
volek
30. 04. 2013 16.08
+8
Firme, ki odkupijo pravice izdelovanja luksuznih artiklov do amena navijejo cene, prav zato, da se lahko samo peščica bogatih, ki na lahek in nezakonit način pridejo do bogastva. Vsakomur je jasno, da mora biti ženska torbica Louisa Vuitona nemogoče draga, čeprav materiala in vloženega dela ni več kot za 10.-€. Delavčeva žena nne sme imeti enakega kostima kot bankirjeva, sicer ga slednja ne bi kupila. ŽIVELI DOBRI PONAREDKI.
Buena Vita
01. 05. 2013 10.09
-1
Buena Vita
01. 05. 2013 10.09
-1
Neznamsipomagat
30. 04. 2013 13.02
+5
kdor živi v skladu z naravo in njenimi zakoni ne potrebuje farmacevtskih zdravil
Psycho bunny
30. 04. 2013 13.13
+12
Ko si zdrav lahko tako rečeš in se delaš pametnega. Gripa, prehlad je res lahko samo s čajem pozdraviš...
User112003
30. 04. 2013 12.56
+8
hvala bogu da lohk kupm ne original za 3x cenej npr. bremze za avto=) ORG. ma pač preterano ceno! zdravila pa niti podrazno nebi kupu fejk=) so dobre stvari ponaredkov pa slabe itak!
Neznamsipomagat
30. 04. 2013 12.44
+7
ZA svet brez farmacevtskih zdravil.
nsiirhilnil
30. 04. 2013 12.54
-1
gnu
30. 04. 2013 12.27
+33
Ja, ponaredkov ne bi bilo, če ne bi ponorela ekonomija odirala ljudi z blagovnimi znamkami in drugimi neumnostmi.