Slovenija

Lahko pešce 'rešijo' luči?

Novo mesto, 09. 12. 2008 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prečkanje ceste zaradi neprevidnih voznikov postaja veliko tveganje. V Evropi in tudi Sloveniji zato nameščajo inteligentni sistem, ki z lučmi opozarja voznike na pešce in prehitro vožnjo.

Luči opozarjajo voznike na pešce.
Luči opozarjajo voznike na pešce. FOTO: InnoTehnologije

Ne le vozniki, kolesarji in motoristi, vse bolj so na cestah ogroženi tudi pešci. Do 20. novembra naj bi na naših cestah umrlo kar 35 pešcev, kar je 18 odstotkov vseh umrlih v prometnih nesrečah. V Novem mestu so že pred časom, da bi izboljšali varnost pešcev, na dveh prehodih za pešce postavili sistem Signflash, ki se je v tujini, predvsem Nemčiji in Avstriji, izkazal za dobrega.

Postavljanje inteligentnega sistema
Postavljanje inteligentnega sistema FOTO: InnoTehnologije

Kot je za 24ur.com povedal podsekretar za promet na MO Novo mesto Milan Bratić, se napravo postavlja predvsem na zaznamovanem prehodu za pešce, ki je zunaj območja križišč, na odprtih cestah ali na odsekih skozi naseljene kraje. Udeleženci v prometu so inteligentni sistem dobro sprejeli, ''saj smo prejeli pobude za postavitev tega sistema tudi iz drugih mestnih krajevnih skupnosti'', je povedal. Napravo bodo zato postavili še v Gotni vasi na prehodu čez državno cesto, za kar so že pridobili soglasje Direkcije RS za ceste (DRSC).

Po oceni nevladnih organizacij je bila Slovenija v letu 2007 po varnosti v cestnem prometu na predzadnjem mestu v Evropski uniji.

Ta načrtuje postavitev sistema tudi na prehodu Tuncovec na cesti Podplat–Rogatec, za naslednje leto pa pripravlja še šest namestitev sistema Signflash, in sicer v Mariboru, Velenju in Slovenj Gradcu. Inteligentni sistem so nameravali postaviti tudi v Ljubljani, vendar se je zaradi menjave koncesionarjev trženje zaustavilo, zato ga bodo začeli uveljavljati v začetku prihodnjega leta.

Kako deluje Signflash?

S sistemom Signflash je prehod čez cesto varnejši.
S sistemom Signflash je prehod čez cesto varnejši. FOTO: InnoTehnologije

Sistem deluje na način, da zazna pešca, ki se pripravlja na prehod čez cesto. Ko ga naprava zazna, se prižgejo posebne luči, ki začnejo utripati. Te luči so vgrajene v vozišče in se nahajajo okoli pol metra od prehoda za pešce. Ko se pešec na drugi strani oddalji od prehoda, se sistem izklopi. Prav tako posebni radar zaznava vozila, ki vozijo hitreje od dovoljene hitrosti. Nad prometnim znakom, ki opozarja na zaznamovani prehod za pešce, je namreč nosilec z dvema utripajočima rumenima lučema, ki izmenično utripata in opozarjata voznike na prekoračitev dovoljene hitrosti.

V EU je sistemov Signflash več kot 250 in trenutno je ta sistem edini, ki na inteligenten in cenovno ugoden način povečuje prometno varnost na prehodih za pešce.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kamasutratri
09. 12. 2008 19.19
Klemen1232;; Glede teh lučk: -bele ali rdeče diode? Saj je vseeno, opozorijo te bele in rdeče. -2 ali pa 3 prehodi opremljeni s tem sistemom, nam ne pomagajo. Ko bo 90% (če sploh kdaj) prehodov opremljenih s tem sistemom bo vredu. Če se že pogovarjajo o tej tehnologiji, bi jo morali namestiti na vsak nov prehod, drugače je itaq brez veze.
kamasutratri
09. 12. 2008 19.18
kamasutratri
09. 12. 2008 18.23
Te lučke sem opazila v tujini na prehodih tunelih in po sredini cest na nevarnih delih..Naj bi pa bile plužne .Ker to je bilo namreč pozimi
kamasutratri
09. 12. 2008 18.20
Tale zadeva je res super...in hvala bogu za ideje..Ampak da le ne bi oprali preveč davkoplačevačskega denarja
kamasutratri
09. 12. 2008 18.18
Seveda, kar se tiče teh \"koncesionarjev\" in \"pogodbenih izvajalcev\" bo spet ena sama korupcija, kot je problem povsod, kjer je investitor država ali paradržava! Vse te zadeve so tehnično že zdavnaj rešene, odkrivajo toplo vodo, seveda z namenom.
rockyx@misek.com
09. 12. 2008 15.58
Me zanima kak dolgo življensko dobo ima tak sistem. Namreč glede na naše mojstre ki plužijo sneg bi to vtrgali gor ob prvem čiščenju.
.Nejc
09. 12. 2008 15.18
Kaj da ne, poznam vsaj 5 primerov ki so zaradi tega dobili sodnika in potem, sicer ne veliko, ampak vseeno, denarno kazen.
finec
09. 12. 2008 15.13
Policajem se nespoštovanje prehoda za pešce sploh ne zdi omembe vreden prekršek.
bejc
09. 12. 2008 14.54
pohvalno, vsaj ena pametna ideja
sashiiiii
09. 12. 2008 14.23
karto_teka_teka
09. 12. 2008 14.20
Mene je zadnjič policaj jebal, da sem šel peš čez cesto pri rdeči luči. Zelena pa sveti 6 sekund (za štiri pasove). Sem v dobri fizični kondiciji in s hitro hojo ne uspem priti preko v intervalu za zeleno luč. Kako bo ena stara mama prišla preko, brez da bi bila v prekršku pa mi ni jasno. Je pa res, kar pravijo nekateri, določeni ljudje se kar vržejo na cesto, niti ne pogledajo levo-desno. Pričakujejo, da bo voznik kar ustavil, ker pač imajo prednost. Ne vem, a nima toliko soli v glavi, da bi pomislil, da ga voznik morda ne bo takoj opazil, ali pa tako hitro odreagiral in ustavil.
klemen1232
09. 12. 2008 13.52
@ kr-tak0 Te luči v cesti bi morale bit kake druge barve kot bele. Rdeča pomeni stop. Tako da rdeče naj dajo se bolj vidijo ali pa kake rumene, oranžne. Zdaj se redko vozim po avto cesti, no zadnjič sem pa bil. Zdaj ne vem kdaj so to naredili, ampak zadnjič sem prvič opazil v tunelih med Dramljami in Tapanjem so lepo diode ob robovih ceste. No in tam so po levi strani bele po desni pa rdeče. Meni se zdi, da rdeče dosti bolj padeje v oči. Isto bi pa to bilo s tem sistemom na prehodih. Bele luči se mi ne zdijo najbolj posrečene. Še bolje bi bilo če bi izmenično utripale, da bi izstopale. Če so naprej od prehoda avti se pravi je vse rdeče, bi se te luči spet izgubile, zato bi bilo dobro da bi utripale. -- V predorih je enak sistem kot je sistem odsevnikov na navadnih cestah. V predorih lučke (diode) utripajo samo ob izrednih dogodkih (nesreča, požar, delo na cesti,...), takrat diode utripajo, prav tako oranžne luči na desni in levi strani predora (na stenah). Drugače pa je predor osvetljen in vidiš kje konec ceste z diodami ali brez. V predorih naj kar tako ostane je še najboljše. Glede teh lučk: -bele ali rdeče diode? Saj je vseeno, opozorijo te bele in rdeče. -2 ali pa 3 prehodi opremljeni s tem sistemom, nam ne pomagajo. Ko bo 90% (če sploh kdaj) prehodov opremljenih s tem sistemom bo vredu. Če se že pogovarjajo o tej tehnologiji, bi jo morali namestiti na vsak nov prehod, drugače je itaq brez veze.
pijanec22
09. 12. 2008 13.50
Ob takem sistemu, ki prepozna pešca, se človek vpraša, čemu potem služi konstantna omejitev hitrosti. Omejitev hitrosti bi začela veljati avtomatsko ob zaznavi pešca. Neumno bi bilo, da bi veljala tudi v ponedeljek ob 4.zjutraj.
pijanec22
09. 12. 2008 13.45
@zirafca: v razvitih državah ven mečejo pločnike, mi pa bi jih naj postavljalii? Pa saj ste hecni. Celi svet dela vzporedne potke, ki jih lahko hkrati uporabljajo vsi šibkejši udeleženci v prometu, samo v Sloveniji še gradimo te neumne pločnike. Tisto, ko je nekdo govoril o Španiji, kako imajo sistem. Ta sistem je samo v bližini kakih pomembnih šol in ne na običajnih prehodih, kjer se zgodi večina nesreč. V Francijih v bližini šol v razdalji 100 metrov postavijo dvojno krožišče in pustijo omejitev 90. Zakaj bi komplicirali?
pijanec22
09. 12. 2008 13.40
Se je kdo kdaj vprašal, zakaj večino pešcev povozijo na prehodih za pešce in zakaj jih moderne države več ne gradijo? Zato ker so pešci na njih nepozorni zavedajoč svoje pravne zaščitenosti. Če pa se kaj vozite po tujini, potem ste verjetno opazili, da imamo samo mi posebne omejitve pred prehodi za pešce. Še eno nepotrebno cartanje več...
Tonček Balonček
09. 12. 2008 13.29
Zato so pa omejitve hitrosti! Sicer bi tudi po vseh cestah, kjer je po sredini neprekinjena črta, lahko vozili 130 na uro ali več, saj je ne sem nihče prečkati ali se vključevati v promet! Bi pa prej mislil na posledice! Tako misli večina voznikov in pač šibajo! Če se nekdo drži predpisov, še ni rečeno, da se jih vsi!
pikapoka33
09. 12. 2008 13.20
In kaj nam bodo te luči, če pešci prečkajo cesto, kjer ni prehoda za pešce?
kr-tak
09. 12. 2008 13.13
Te luči v cesti bi morale bit kake druge barve kot bele. Rdeča pomeni stop. Tako da rdeče naj dajo se bolj vidijo ali pa kake rumene, oranžne. Zdaj se redko vozim po avto cesti, no zadnjič sem pa bil. Zdaj ne vem kdaj so to naredili, ampak zadnjič sem prvič opazil v tunelih med Dramljami in Tapanjem so lepo diode ob robovih ceste. No in tam so po levi strani bele po desni pa rdeče. Meni se zdi, da rdeče dosti bolj padeje v oči. Isto bi pa to bilo s tem sistemom na prehodih. Bele luči se mi ne zdijo najbolj posrečene. Še bolje bi bilo če bi izmenično utripale, da bi izstopale. Če so naprej od prehoda avti se pravi je vse rdeče, bi se te luči spet izgubile, zato bi bilo dobro da bi utripale.
Blaž Hajdinjak
09. 12. 2008 12.58
policisti bi morali biti bolj pozorni na neustavljanje avtomobilov pred prehodi. Ko hočem sam prečkati cesto, mi ustavi šele deseto vozilo,ki gre mimo. Prvih 9pa dela grob prekršek. Zakon je tu povsem jasen. Najslabše pa je to, da taka slika pedstavlja našo vozniško kulturo. Namesto da bi velikodušno ustavili nekomu, ki gre čez cesto, smo tako zagledani vase, da pešcev niti ne opazi.
MILEVOLLIDISCO
09. 12. 2008 12.43
Govoriti o pijanih pešcih je nesmisleno. Vsak ki bo opazil da negdo lezo na vozišču, bo probal rešit zadevo tako da bo ustavil ali pa se izognil nesreći. Sem prepričan. Če ga pa ne opazi , točno se ve gdo je kriv. Samo, tukaj je tema :LUČI PRED PREHODOM. Na prehodu se pa dobar ve , gdo ima prednost, neglede a je vinjen , ali ne.Korupcija, hm,hm, kje jo pa ni????? a se sploh splača o tem debatirat. Važn da so prehodi oznacen in otroci , ljudje živi.