Slovenija

'S političnega vidika je to neprimerna in amaterska poteza!'

Ljubljana, 05. 03. 2012 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tako je na opozorila, da je dvojna volilna pravica v nasprotju z osnovnimi načeli Ovseja, na posvetu o volilnem sistemu v državnem svetu odgovoril Roberto Battelli, predstavnik italijanske narodne skupnosti.

V Državnem svetu RS danes poteka posvet glede izboljšanja volilne zakonodaje in postopka.
V Državnem svetu RS danes poteka posvet glede izboljšanja volilne zakonodaje in postopka. FOTO: Blaž Garbajs

Potem ko je urad Organizacije za varnost in sodelovanje pred slabim mesecem dni sporočil, da ima sicer Slovenija dober pravni okvir za izvedbo demokratičnih volitev, a da poleg tega še vedno obstaja mnogo pomanjkljivosti, je danes v Državnem svetu RS potekal posvet za odpravo le teh.

V poročilu Ovseja, ki je lani na povabilo slovenskih oblasti nadziral predčasne parlamentarne volitve v Sloveniji, so opazovalci najprej opozorili na posebnost državnozborskih volitev v Sloveniji – zagotavljanje dvojne volilne pravice pripadnikom italijanske in madžarske narodne skupnosti. Dvojna volilna pravica je po njihovem mnenju v nasprotju z osnovnimi načeli Ovseja, ki določajo enako volilno pravico, v nasprotju pa je tudi z dobrimi praksami v mednarodnem prostoru.

Poslanca slovenskih manjšin ostro zoper opozorilom Ovseja

Roberto Battelli, poslanec in predstavnik italijanske narodne skupnosti
Roberto Battelli, poslanec in predstavnik italijanske narodne skupnosti FOTO: Aljoša Kravanja

"Urad tudi zaradi tega, da ohrani svojo vlogo, dviguje vprašanja, ki so že bila sprejeta in tudi rešena,“ je na opozorilo odgovoril Roberto Battelli, poslanec in predstavnik italijanske narodne skupnosti. "Ne gre za vprašanje v zvezi z doseganjem standardov, pač pa s preseganjem! S političnega vidika je to neprimerna in amaterska poteza. Težko je ugotoviti, katero pravico jemlje dvojna volilna pravica. Ena pravica je dodana!“ je dejal. Poslanski kolega ter predstavnik madžarske narodne manjšine Laszlo Gönc je temu dodal, da je ta pravica v okviru slovenskega modela izraz najvišje oblike zaščite manjšinskih pravic. "Dejstvo je, da je ta model vključno z dvojno volilno pravico rezultat politične odločitve, ki je bila sprejeta v najplemenitejšem duhu priznavanja človekovih pravic in pojmovanja demokracije,“ pravi in dodaja, da je ustava jasna. "RS je bila v političnem smislu prav na način te pozitivne diskriminacije narodne skupnosti deležna marsikatere mednarodne pohvale in priznanja. Sleherni poskus morebitnega zmanjševanja pravic, čeprav sem prepričan, da to ni cilj nobene odgovorne politične opcije v tej državi, bi nedvoumno pomenil grob poseg v že zagotovljene pravice avtohtone narodne skupnosti,“ je še prepričan Gönc.

Na posvetu, ki ga sicer organizirata Alma Mater Europea in Državni svet RS, danes sicer teče tudi beseda glede neurejenega področja financiranja strank. V poročilu je namreč Ovse ocenil, da je sistem netransparenten in da ni zagotovljenega instituta, ki bi bil pristojen za temeljit nadzor financiranja. Ugotavljajo še, da je bil osnutek zakonodaje, ki bi zagotovil večjo preglednost in odgovornosti na tem področju, že pripravljen, a ga DZ še ni sprejel.

Posvet v DS - Volitve
Posvet v DS - Volitve FOTO: Blaž Garbajs

Tuji opazovalci so sicer tedaj izpostavili tudi pomembno vlogo socialnih omrežij v predvolilni kampanji, opazili pa so pritožbe nekaterih strank glede zagotavljanja enakih pogojev pri zastopanosti v medijih in opozorili na šibke točke na tem področju. Po volitvah bi spletna objava rezultatov po posameznih voliščih prispevala k večji transparentnosti volilnega procesa, volišča pa bi lahko bila tudi bolj prijazna do invalidov, pravijo.

V ugotovitvah, objavljenih v 27 strani dolgem poročilu, so mednarodni opazovalci še ugotovili, da volilne komisije delujejo učinkovito in nepristransko, širok nabor kandidatov za poslance, med katerimi je bilo tudi veliko predstavnikov novih strank, pa je volivcem zagotavljal veliko možnosti izbire.

Predmet današnje debate bo tudi vloga žensk v političnem življenju Slovenije. Te so sicer še vedno slabo zastopane, a se njihov delež v zadnjih desetih letih počasi povečuje. Med kandidati za poslance je bilo 43 odstotkov žensk, s čimer je bila izpolnjena kvota, odstotek izvoljenih kandidatk pa se je s 13 odstotkov na volitvah v letu 2008 povečal na 31 odstotkov na volitvah 2011, je v poročilu zapisal Ovse, katerega predstavniki so v zvezi z reševanjem težav pripravljeni sodelovati s slovenskimi oblastmi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
05. 03. 2012 15.20
Poslanca narodnosti naj bi branila interese, predvsem kulturne svojih volilcev. Že dolgo pa kot pijona sodelujeta v povsem drugih političnih igrah. Zakaj nimajo potem svojega predstavnika v parlamentu tudi druge 'manjšine' ? Denimo invalidi ...
br.0001s
05. 03. 2012 14.41
+2
parlament je potrbno ukinit, porušit in zgradit vrtec. Poslancem vseh 20 let pa pobrat premoženje. jaz pa se odrečem volilni pravici. Mejmo enga lopova, bo glava manj bolela.
bljak janša
05. 03. 2012 15.08
+3
zakaj porušit, notri rejv party v restavraciji pa javna kuhinja kjer naj ostanejo iste cene in ista kvaliteta za vse državljane. zu ostalim pa se strinjam
ober
05. 03. 2012 14.23
+5
Zavedati se moramo da dvojna volilna pravica ni nobeden višek demokracije , temveč je nerazumljiv privilegij.Če hočemo biti demokratični,je dvojna volilna pravica kršenje te iste demokracije
bljak janša
05. 03. 2012 14.16
-1
dvojno volitveno pravico imajo tudi dvojni državljani mislim predvsem slovence po svetu. Volijo naj tam kjer stalno živijo. ne vem zakaj so privilegirani. prtedstavnikom manjšin pa bi to moralo ostati.