Slovenija

Kurenti so si nadeli črne žalne trakove

Ljubljana, 21. 02. 2012 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pustni torek je bil v številnih občinah v znamenju karnevalov in povork, na katerih so se predstavile izvirne pustne maske. Na Ptuju so se denimo obredno poslovili od pusta, kurenti pa so si nadeli črne žalne trakove.

Kurenti v Ljubljani
Kurenti v Ljubljani FOTO: Miro Majcen

Pustni torek je bil v številnih občinah po državi v znamenju karnevalov in povork, na katerih so se predstavile izvirne pustne maske. Ponekod so pusta tudi pokopali, za šolarje pa so v okviru počitniških dogajanj potekale pustne delavnice.

Na Ptuju se je končalo 52. kurentovanje. Po enajstih dneh norčij je oblast v mestu iz rok princa karnevala prevzel župan Štefan Čelan. Na Mestnem trgu so se obredno poslovili od pusta, kurenti pa so si nadeli črne žalne trakove. Tako po številu obiskovalcev kot tudi po številu nastopajočih je letošnje kurentovanje preseglo okvirje minulih pustnih prireditev.

V Mariboru je v sklopu počitniških dogajanj pustno norenje potekalo na Trgu Leona Štuklja. Že zjutraj so s čarovnikom in kavbojem Grego rajale male pustne šeme, pustni "divji zahod" pa se je nato nadaljeval za vse male in velike maškare.

V Ormožu so se pustne maske predstavile na tradicionalni povorki, najboljšim skupinam pa so organizatorji podelili tudi priznanja. V Mozirju so se pustne maske zbrale na nočnem karnevalu.

Na nekaterih povorkah bodo najboljše maske tudi nagrajene.
Na nekaterih povorkah bodo najboljše maske tudi nagrajene. FOTO: Slavko Kopmajer

Tudi v občini Slovenj Gradec so na Graški gori pokopali pusta. Predstavniki občin Velenje, Slovenj Gradec in Mislinja pa so se pomerili v šaljivih igrah.

V Celju se je pustno rajanje za vse generacije odvijalo na Glavnem trgu. Med prispelimi maskami je pustna komisija izbrala najlepše in jih nagradila, prav tako pa je na prizorišču potekala razglasitev najlepše pustno urejenih gostinskih in trgovskih lokalov.

V Dobovi so že zgodaj zjutraj nastopili tradicionalni kosci in orači, sledilo pa je dogajanje za otroke.

V prestolnici pa so na ljubljanskem gradu v Friderikovem stolpu  potekale pustne ustvarjalnice. V Kranju so medtem  pred Prešernovim gledališčem za najmlajše pripravili otroško pustovanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
21. 02. 2012 16.19
+2
V nekaterih pa pustni karneval traja vse leto.
santamaura
21. 02. 2012 11.44
+3
Jutri bodo znane tudi nagrade za najboljše pustne maske Četrta nagrada: Jaklič. ki je bil oblečen v magistra Tretja nagrada: Nadškof, ki je bil oblečen v nadškofa Druga nagrada: Kučan, ki je bil oblečen v Zokija Prva nagrada: Ta je pa skupinska - Vlada, ki nas bo rešila iz krize
santamaura
21. 02. 2012 11.03
+5
Nekateri naši politiki so veliko bolj napredni od kurenta, saj so maske odložili že takoj po volitvah
major1
21. 02. 2012 09.26
+4
Privoščite si svinsko rebro in krof v užitek fašenka.