Slovenija

Kaj bodo pokazali dokumenti?

Ljubljana, 04. 12. 2008 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Pahor je sporočil, da so z dokumentov o nakupu finskih oklepnikov umaknili oznako zaupno. Obrambna ministrica jih bo predstavila slovenski javnosti.

Patria na Pohorju
Patria na Pohorju FOTO: Jani Dolinšek

Vlada je umaknila oznako zaupno z informacije o izvajanju pogodbe o nakupu patrij, ki jo je danes vladi podala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, je po današnji seji vlade povedal predsednik vlade Borut Pahor. Ministrica bo projekt predvidoma predstavila jutri, premier pa jo je pozval, naj to stori čim bolj odkrito.

Kot je dejal Pahor, naj se javnost seznani z vsemi stvarmi, razen tistih, ki se nanašajo na zaupnost podatkov iz pogodbenih obveznosti. Na novinarsko vprašanje, ali bodo prekinili pogodbo s finsko Patrio, je Pahor odgovoril, da bo o tem odločala Jelušičeva. Vlada pa se bo na podlagi njenega mnenja odločala o nadaljnjih korakih.

Na spletni strani obrambnega ministrstva so zapisali, da bo "ministrica s sodelavci predstavila projekt nakupa srednjih kolesnih oklepnih vozil 8X8, dogovorjene cilje sil in graditev bataljonskih bojnih skupin, katerih nosilni elementi so vozila 8X8“.

Spomnimo

278 milijonov evrov vreden posel med Slovenijo in Patrio se je zapletel potem, ko je policija zaradi suma korupcije začela preiskovati domnevno vpletene v Sloveniji, Avstriji in na Finskem. Med osumljenimi so nekdanji direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, še nekaj vodilnih mož v Patrii, zastopnik Patrie za vzhodno Evropo Hans Wolfgang Riedl in kanadsko-avstrijski poslovnež slovenskega rodu Walter Wolf. Med drugimi naj bi po poročanju finske televizije podkupnino za sklenjen posel Slovenije s Patrio prejel tudi bivši slovenski premier Janez Janša.

Konec novembra pa je še odjeknila novica, da je slovenska vojska na preizkusu ugotovila, da nam je želela finska Patria dobaviti oklepnike s staro, že uporabljeno opremo.

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zlobniCO2
05. 12. 2008 14.25
ne vem zakaj pricakukete da bojo posteni sej ze vsi vejo da je to iluzija ko si taglaven lazi kradi tako je drugace ne gre
bnam 2707
05. 12. 2008 14.14
Nikoli ni nihče za nič odgovoren.To je naša pravna država. Sploh ne razumem na kaj prisežejo ministri oz.vlada,ko prevzame posle.Imajo fige v žepu pred državnim zborom,ustava pa jim služi kot polnilo police.Potemtakem je čisto vseeno,kdo je na oblast! Mar vse to pomeni,da tisti,ki vladajo niso odgovorni?Kaj pa potem so,če niso odgovorni? Nedgovornih ne potrebujemo!
jansa-arms
05. 12. 2008 12.53
da varamo žena zagotov ne spada v kategorijo \" ni prav\"
zajfa
05. 12. 2008 12.37
Seveda ni prav..Ampak realnost je pač taka..Tako kot ni morda ni prav, da pobijamo živali, onesnažujemo okolje itd., varamo žene itd. Ampak to je life..So neka nepisana pravila igre, ki jih seveda zapovedujejo tisti, ki imajo moč, oblast in lahko se postaviš na glavo..tko je..Življenje ni pravično, zato lahko dosežeš prednosti, drugače pa bi bili vsi enako oblečeni, imeli bi enako grdo ženo itd..:))
ekskluziv.scena
05. 12. 2008 12.00
zajfa, Se pa verjetno strinjaš, da to ni prav..
Tonček Balonček
05. 12. 2008 11.04
Če bi te stvari kupobvali preko internetnih trgovin, bi bila cena gotovo ugodnejša!
zajfa
05. 12. 2008 10.30
Najbolj smešno od vsega je to, da je splošno znano, da ne obstaja na svetu orožarski posel brez provizij, pokupnin, lobiranja itd..Z orožjem se ne ukvarjajo ljudje tipa Mati Tereza itd. To zelo dobro vedo vse stranke v parlamentu, vsi poslanci in zdajšnja zmagovalna stran. Ljudem so vrgli zgodbo o nepoštenju in o pokvarjeni igri, ker imajo zaledje in vedo da si to lahko privoščijo..Veliko komedijo igrajo pred očmi javnosti..Lahko pa se za hip spomnite Kacinovih Izraelskih havbic leta 1997, ko se je zgodila nesreča na Počku in je umrl mlad vojak..Sigurno so bile te havbice kupljene transparentno in brez provizij..Lahko noč otroci, pravljice je konec..
tapravslovenc
05. 12. 2008 10.10
upam, da boste tisti, ki brez dokazov obsojate znali tudi priznati svojo praznoglavost, ko se izkaže, da je prejšnja vlada kriva samo tega, da je za 4-leta prevzela oblast komunistični mašineriji
Tonček Balonček
05. 12. 2008 08.13
Če je bil nakup teh patrij najbolj transparentna nabava do zdaj, kaj je bilo šele z drugimi!!!??
M-teorija
05. 12. 2008 08.12
Bojzi Spomnimo 278 milijonov evrov vreden posel med Slovenijo in Patrio se je zapletel potem, ko je policija zaradi suma korupcije začela preiskovati domnevno vpletene v Sloveniji, Avstriji in na Finskem. Med osumljenimi so nekdanji direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, še nekaj vodilnih mož v Patrii, zastopnik Patrie za vzhodno Evropo Hans Wolfgang Riedl in kanadsko-avstrijski poslovnež slovenskega rodu Walter Wolf. Med drugimi je po poročanju finske televizije podkupnino za sklenjen posel Slovenije s Patrio prejel tudi bivši slovenski premier Janez Janša. *Tud če je bilo vse res kar si povedal, je bolj pomembno kaj se dogaja sedaj. Sedaj pa je tvoj JJ sumljiv. Sumljiv ne samo zaradi tega orožja (patrie), tudi zaradi drugega orožja.
Maribor?an 1
05. 12. 2008 05.52
In spet se ponavlja zgodba NOBEN NIČ KRIV..... NIKJER V SLOVENSKEM VRHU NI NIKOLI NOBEN NIČ KRIV. Nekdo pa vrže cigaretni ogorek skozi okno pa dobi 400€ kazni :)
deadea
05. 12. 2008 05.08
pokazalo bo da je nakup osemkolesnikov enako zgresen kot nakup sestkolesnikov
Marco Brecca
04. 12. 2008 23.25
manja kranjc Sočustvujem s tabo.
SPICELJ
04. 12. 2008 23.14
Vlada J.Janše se je zelo zavzemala za zmago na volitvah,da bi lahko še naprej skrivala resnico okoli patrije.
jaka64
04. 12. 2008 23.10
Samo stavčno strukturo, postavitev ločil in uporabo \"ne bi\" skupaj \"nebi to in nebi ono\" vidim, pa mi je jasno s kakšnimi primitivci imamo za opravit na forumu. Ni važno, kaj je predmet razprave, ljudje vedno predstavljajo stvari rdeče-črno. Kot vse kaže bo moralo miniti še kakšno tisočletje, da bodo ljudje prenehali \"izobraževati\" prihodnje rodove glede te in one ideologije.
3000.000EUR
04. 12. 2008 23.09
Stvari se pod taktirko nove vlade dobro razvijajo. Razvdati eljaviti pogodbo, kasirati za penale, denar investirati v podporo kvalitetnih firm in socialo. Pilatuse je potrebno opremiti z protitočnimi sistemi, helikopterje dati ceprav ostanejo v vojski, v slzžbo reševanja, zaščite, policije in zdravstva. Bravo , Bravo. Dajmo Pahor, dajmo Jelušičeva
SPICELJ
04. 12. 2008 23.00
Janša bi kot stari politični maček lahko vedel,da so mu Rupla nastavili rdečkarji,da bi rušil SDS od znotraj,te tehnike sta se oba učila v Kumrovcu in res me čudi,da Janša ni dojel,da je Dimitrij speči agent,ki je svoje ljudi nagovoril,da glasujejo za SD.... takoj po dobro opravljeni nalogi se je vrnil v varno naročje svojih rdečkarjev.... in danes je vsem jasno od kod finskemu novinarju podatki o korupciji....
manjakranjc@hotmail.com
04. 12. 2008 22.44
A se v tej družbi oz. na splošno še da prebrati - slišati kakšno pozitivno reč!? Ves čas negativno, ter s turobnim prizvokom velečo, vnaprejšnjo grožnjo!? Bogi zanamci!
SPICELJ
04. 12. 2008 22.44
Dokumenti bodo pokazali,kje bo novo leto dočakal veliki J.. ali na Dobu ali v Helsinkih....
Buena Vita
04. 12. 2008 22.41
prašek jaz že ne bom bežala,lohk s topovi streljajo name,še hodim težkoooo