Gospodarstvo

'Škarje in platno ostajajo v naših rokah'

Madrid/London, 07. 06. 2011 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Padec reforme pomeni padanje podpore vladi, s čimer se slabšajo obeti, da ji bo uspelo doseči kratkoročne javnofinančne cilje, menijo v S&P. D&B pa meni, da je strah pred portugalskim scenarijem pretiran, bo pa nesprejetje reforme vodilo k višjim davkom.

Vodilna svetovna bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) je bonitetno oceno za dolgoročni oz. kratkoročni dolg Slovenije ohranila pri AA oz. A-1+, obeti pa ostajajo negativni. V luči padca pokojninske reforme je usoda bonitetne ocene Slovenije odvisna od uspešnosti konsolidacije javnih financ v oteženih političnih razmerah, so sporočili iz agencije.

S&P meni, da se povečuje verjetnost nezaupnice vladi v državnem zboru.
S&P meni, da se povečuje verjetnost nezaupnice vladi v državnem zboru. FOTO: B.G.

V S&P menijo, da padec reforme obenem pomeni padanje podpore vladni koaliciji, s čimer se slabšajo obeti, da bo uspelo vladi doseči kratkoročne javnofinančne cilje, povečuje pa se tudi verjetnost nezaupnice vladi v DZ ali celo predčasnih volitev.

Bonitetna ocena Slovenije bi se tako utegnila znižati, če vladi ne bo uspelo stabilizirati javnega dolga in uresničiti zastavljenih fiskalnih ciljev.

V agenciji ocenjujejo, da bo padec pokojninske reforme na referendumu povzročil zastoj pri soočanju z dolgoročnimi izzivi za slovenske javne finance, ki jih prinašajo demografske spremembe.

Po oceni S&P namreč kljub izraženi pripravljenosti po novih pogajanjih med socialnimi partnerji do resnega novega poskusa sprejema pokojninske reforme najverjetneje ne bo prišlo pred začetkom leta 2013. Referendumska zakonodaja namreč onemogoča sprejem zakonodaje, ki bi nasprotovala volji volivcev v obdobju leta dni od referenduma, takrat pa bo Slovenija verjetno v polnem predvolilnem času, pravijo.

V S&P sicer sprejem pokojninske reforme ob predvidenih demografskih trendih vidijo kot posebej pomembno za dolgoročno vzdržnost javnih financ.

Gaspari: Še vedno držimo v rokah škarje in platno

Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari je izrazil veselje, da S&P ni znižal ocene Sloveniji, ob tem pa je agencija po njegovih besedah poudarila tisto, kar v Sloveniji že vemo. Nadaljnje odločanje bonitetne hiše bo po Gasparijevih besedah odvisno od ukrepov glede rebalansa letošnjega proračuna in dvoletnega proračuna za 2012 in 2013. To pomeni, da imamo v Sloveniji še naprej škarje in platno, da se ustrezno odzovemo, je sklenil.

D&B: Slovenija ohranja prvo mesto v regiji

Bonitetna hiša Dun&Bradstreet (D&B) pa je junija ohranila oceno Slovenije, ki se tako uvršča v kategorijo držav z nizkim tveganjem ter ohranja prvo mesto v regiji. Strah pred portugalskim scenarijem ob padcu pokojninske reforme je po mnenju D&B pretiran, naj bi pa nesprejetje reforme vodilo k višjim davkom in dodatnemu zadolževanju.

Kot so danes sporočili iz ljubljanske bonitetne hiše I, ki je partnerska družba D&B, je rating še vedno označen kot stabilen. Pristavke o nazadovanju "kljub drugačni percepciji slovenske poslovne skupnosti (še vedno) ni".

V D&B menijo, da je strah pred portugalskim scenarijem pretiran.
V D&B menijo, da je strah pred portugalskim scenarijem pretiran. FOTO: Damjan Žibert

Poročilo D&B omenja načrte vlade za izboljšanje slovenskega okolja za investiranje v vrednosti šest milijard evrov, in sicer z investicijami v transportno infrastrukturo, predvsem v železnice in Luko Koper, prestrukturiranjem Družbe za avtoceste v RS, integracijo javnega transporta ter spremembami na področju visokega šolstva ter raziskav in razvoja.

Padec pokojninske reforme bo zanesljivo imel posledice, ocenjuje bonitetna hiša, a dodaja, da je strah predsednika vlade, da bi se utegnila Slovenija zaradi tega znajti v podobni situaciji kot Portugalska, po njenem mnenju pretiran, ker je razmerje med javnim dolgom in bruto domačim proizvodom le tretjina portugalskega.

 

"Vendar bo padec vsekakor rezultiral v višjih davkih, kar pa pomeni nižjo rast, dodatnem zadolževanju, ki si ga sicer Slovenija lahko privošči, vendar bi povzročilo večanje deficita," ocenjujejo v družbi.

D&B opaža splošno slovensko prepričanje, da bi vlada morala odstopiti, a meni, da se bo nova vlada borila z istimi težavami. Edina prednost nove vlade bi bila, da bi lažje uveljavila potrebne reforme kot sedanja, ki je izgubila zaupanje javnosti.

Bonitetna hiša je junija spremenila rating sedmim državam, in sicer jim ga je znižala, izboljšala pa tokrat nobeni državi. Oceno je znižala BiH, Madžarski, Alžiriji, Maroku, Peruju, Savdski Arabiji in ponovno Siriji. Vrh si še naprej delita Švica in Nemčija, drugo mesto pa si delijo Avstralija, Kanada, Norveška in Švedska.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
14. 06. 2011 07.26
CELO DRŽAVO DAMO V STEČAJ,PA SE NAM BRIŠEJO VSI KREDITI IN NEPLAČILA
tezkakovina
13. 06. 2011 10.35
Slovenija - Dežela beračev !
srecnii
10. 06. 2011 21.03
To so sami izgovori, kako je lahko pri nas še vedno penzija 400 evrov, plača 500 evrov, če pa imajo drugje po 800 evrov penzije ter po dobrega jurja evrov plače za podobno delo.mesto. Lopovščina, ozrite se okoli, SLO = AVS, nam ne gre slabo, le lopovih je preveč s tem pa plače/penzije izjenno slabe.
Danijel Fric
09. 06. 2011 14.43
BRAVO! IMA JAJCA! IMA POPOLNOMA PRAV! ŠE V MARSIKATERI DRUGAČNI ZADEVI BI SE MORALO TAKO NARAVNOST ODGOVORITI! TUDI SLOVENCI BI LAHKO TAKO POVEDALI TUJCEM, KI ŽIVIJO NA NAŠI ZEMLJI. UPAM, DA SO DOVOLJ DOBRO IN RAZUMLJIVO PREVEDENE NJEGOVE (KEVIN RUUD) BESEDE IZ ORIGINALA. PRILAGODITI SE MORAJO EMIGRANTI IN NE AVSTRALCI! In to je to, pa vam odgovarja ali pa ne. Sit sem tega, da naš narod skrbi, da nismo slučajno užalili nekatere posameznike in njihovo kulturo. Od terorističnega napada na Baliju do danes, smo priče vala patriotizma, ki prihaja od večine Avstralcev. Ta kultura je zgrajena tekom 200-tih in več let z muko in trudom in je zmaga milijonov mož in žena v iskanju svobode. Govorimo ANGLEŠKO in ne špansko, libanonsko, arabsko, kitajsko, japonsko ali kateri drug jezik. To pomeni da, če želite biti tu, se naučite naš jezik! Večina Avstralcev veruje v boga. To ni neka krščanska desna orientacija, niti ni politično vsiljeno - to je dejstvo, ker so ta narod, kar se vidi iz dokumentov, utemeljili možje in žene krščanske vere in krščanskih načel. Zato je adekvatno, da se krščanska obeležja nahajajo na zidovih naših šol. Če je Bog za vas žalitev, predlagam, da si izberete nek drug del sveta za vaš dom. Dopuščamo vam vašo vero in vas ne sprašujemo zakaj v njo verujete. Od vas zahtevamo, da sprejmete našo vero in da živite z nami v harmoniji, miru in ljubezni. To je naša domovina, naša zemlja in naš stil življenja in dopuščamo vam, da v tem uživate. Ampak, če se ne boste nehali pritoževati, protestirati in ogroževati našo zastavo, našo čast, našo krščansko vero in način življenja, vam srčno priporočam, da izkoristite drugo veliko svobodo, ki jo imajo Avstralci, to je svoboda, da zapustite našo deželo. Če ste tu nesrečni - oddidite! Nobeden vas ni prisilil, da pridete k nam. Sami ste zahtevali, da vas sprejmemo. Torej, sprejmite državo, ki ste si jo sami izbrali. Kevin Ruud - premier Avstralije
vetlan
08. 06. 2011 14.31
Že zdaj poberete 52 proc. od zaslužka, pa davek na davek. Boste še več? Mogoče bi kar organizirali taborišča in se bo uresničila vaša želja, delali bomo za kruh in vodo, pa še crknili bomo prej, tako da ne bomo potrebovali pokojnin.
b77
08. 06. 2011 08.37
hlapci kar čakajte da bo pahorček pomagu
Geronemo
08. 06. 2011 08.28
kvapatebriga: seveda nas cuzajo ampak se je treba vprašat kdo jih dirigira in po čigavi melodiji cuzajo... Najprej so nas zapekle prejšnje vlade ko so si prilastile največja podjetja v sloveniji nato pa smo vstopili v EU da se je cuzanje preusmerlo pred vsem pa bistveno povečalo... Zdaj pa smo jebe*i iz vseh smeri.. Kaj narediti drugega kot stisniti ritnice in upanje da ne bo fejst peklo...
Nimivseeno
07. 06. 2011 23.46
Ne potrebujemo novega zadolževanja, zakaj bi tujcem plačevali še obresti?
kvapatebriga
07. 06. 2011 14.36
Geronemo cuzajo nas naši politiki!
kvapatebriga
07. 06. 2011 14.34
Aaah bedarija. Če ukinejo 3 ministrstva ki so popolnoma nepotrebna, bodo prihranili več kot s 10 pokojninskimi reformami!
Heidi Engel
07. 06. 2011 13.41
Kaj še čakajo, naj se na hitro poslovijo, da še sami ne zamudijo balkansega vlaka in pri nas (seveda če bodo pravi skočili na vlak - prav vsi komunajzarji) bo "fešta" in narod si bo lahko oddahnil, ker ga nebo več ogrožala rdeča roparska politika...
marjanovec
07. 06. 2011 13.28
Cirkus se poslavlja...
KARENTIP
07. 06. 2011 13.11
Cuzanje je šlo vsaj do sedaj v drugo smer. Iz EU smo veliko več dobili, kot pa dali. Čeprav je bilo na voljo še veliko več sredstev, pa jih ismo znali počrpati.
Geronemo
07. 06. 2011 12.45
Kaj bomo zdaj izstopili iz unije??? Al še bomo pustili da nas Nemci in Francozi dalje cuzajo... !???
skoljka11
07. 06. 2011 12.34
Res ne vem zakaj začudenje sedaj med ljudmi, glede na izjjave bonitetne hiše in OECD-ja. Ali ste res pričakovali kaj drugega ? Vse to so vedeli tudi sindikalni vodje, celotna opozicija, koalicija, bankirji, ekonomisti, gospodarstveniki, itd. Vsi skupaj so se šli igrice v peskovniku, zmagala bo tista potička, ki bo dobila največ glasov gledalcev. Vsi se zavedajo, da sta država in državljani v "njihovih rokah" in popolnoma odvisni od njihovih iger. In resnica je taka, da bodo vse naslednje reforme, ki prihajajo še hujše za državljane, delavce, študente, dijake, upokojence, za večino državljanov. Znotraj EU-ja smo samo majhen del kolesja, ki ne finančno ne gospodarsko na žalost ne more vplivati na popolnoma samostojne odločitve. Kdor bo prevzel vodenje nove vlade, bo moral pripraviti še bolj restriktivne reforme, lepotni popravki, s katerimi nas bodo želeli zaslepiti bodo nepomembni. To so dejstva,ki jih ne govorijo sedaj. Do konca leta bo veliko jasnega, novemu letu pa bodo lahko nazdravljali le redki.
Slo.pogreb
07. 06. 2011 12.13
sm bral da OECD napoveduje da bi Slo rabla se bolj deasticno pokojnisko reformo od te ki jo je vlada predlagala , ce bi rada resila svoje javne finance . Sam kdo bo njim verjel .
Slo.pogreb
07. 06. 2011 12.12
"Slo ohranja prvo mesto v regiji" To je verjetno regija bivsa juga pa mađarska polek .
povrsniste24kur
07. 06. 2011 12.02
D&B že pritiska na višje davke pri nas. in dodatno zadolževanje. super, ni kaj.
KARENTIP
07. 06. 2011 11.45
3 x NE je bil nezaupnica vsem akterjem: vladi, opoziciji, politiki nasploh, sivim eminemcam v ozadju, sindikatom.... Žal bodo vsi ostali (razen seveda vlade) to nezaupnico pograbili v svoje egoistične namene. Težko je po forumih razglabljati o rešitvah, mislim, da je bil kar dober komentar zadnjič na TV: očitno bo potrebna še ena vlada SDS, šele potem bodo volilci videli, da so si vse sedanje politične struje tako podobne, da se bo pojavilo nekaj novega. Za novo, neobremenjeno strujo pa na koncu koncev tudi volilci še nismo zreli. Razdelili so nas na dva ali več polov in z nami lahko delajo kar hočejo. Princip DELI IN VLADAJ je star že tisočletja, deluje pa še vedno.
roaddogg
07. 06. 2011 10.40
Popolnoma vseeno kakšno reformo sprejmejo in kakšne ukrepe sprejmejo.. smer je že določena -- Globalna Gospodarska Depresija...