Slovenija

S krizo je tudi korupcije več

Ljubljana, 06. 06. 2012 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Obstaja močna povezava med nezmožnostjo uspešnega urejanja javnih financ in bojem proti korupciji. Najslabše rezultate v boju proti korupciji dosegajo Portugalska, Italija, Grčija in Španija. Kje je Slovenija v protikorupcijskem boju?

Predstavniki društva Integriteta so pozvali pristojne in odgovorne, naj jim utemeljijo, katere konkretne ukrepe bodo sprejeli glede na ugotovitve mednarodnega poročila in kdaj.

Denar, politika in moč: tveganja za korupcijo v Evropi. Društvo Integriteta je predstavilo mednarodno poročilo organizacije Transparency International (TI), v katerem so navedene nevarne pasti korupcije v evropskih državah. V poročilu obravnavajo tudi našo državo.

Gre za prvo celovito oceno in analizo zmožnosti evropskih držav za vzpostavljanje integritete in transparentnosti in zmanjševanje tveganja za korupcijo. Analiziranih in ocenjenih je bilo več kot 300 nacionalnih institucij v 25 državah v okviru raziskav nacionalnih sistemov.

Povezava med korupcijo in krizo

Spravljanje denarja
Spravljanje denarja FOTO: Thinkstock
Za kar 98 odstotkov Grkov je korupcija eden glavnih problemov v državi; Dancev s takšnim mnenjem je po drugi strani le 19 odstotkov. Delež tistih, ki menijo, da se je korupcija v zadnjih letih še poslabšala, je posebej visok na Češkem, Grčiji, Portugalskem, Romuniji, Slovaškem, Španiji in tudi Sloveniji. V slednji kar 93 odstotkov vprašanih meni, da se je korupcija v zadnjih treh letih še poslabšala ali ostala enaka.

Portugalska, Italija, Grčija in Španija, ki so močno zadolžene, najslabše rezultate dosegajo tudi v boju proti korupciji. Poročilo potrjuje močno povezavo med nezmožnostjo uspešnega urejanja javnih financ in bojem proti korupciji. "Povezav med korupcijo ter finančno in dolžniško krizo v teh državah ni več moč ignorirati," opozarja TI, ki je v omenjenih držav ugotovil "resne pomanjkljivosti pri odgovornosti javnega sektorja in globoko zakoreninjene težave z neučinkovitostjo, zlorabami ali malomarnim opravljanjem poklicnih dolžnosti ter korupcijo, ki niso niti zadostno nadzorovane niti sankcionirane".

Koga poročilo kritizira in koga hvali? Kje je Slovenija?

Poročilo kritizira Madžarsko, Slovaško in Češko, ker so po vstopu v EU pozitivne protikorupcijske ukrepe "zavrtele nazaj". Po drugi strani hvali Estonijo, Litvo, Poljsko in Slovenijo, ker so na tem področju dosegle napredek, a obenem opozarja, da se še vedno soočajo s številnimi pomanjkljivostmi. Latvijo TI izpostavlja kot najboljšo v skupini evropskih držav, ki so bile nekoč del vzhodnega oz. komunističnega bloka.

"Vodilne v integriteti" v Evropi sicer po oceni TI ostajajo Danska, Švedska in Norveška. Sledijo jim Nemčija, Finska, Švica in Velika Britanija. A poročilo opozarja, da ko govorimo o korupciji, nobena država ni povsem zdrava. Tudi naštete države morajo na primer odpraviti pomanjkljivosti pri financiranju političnih strank.

Romunija in Bolgarija, ki sta leta 2007 vstopili v EU, a zaradi hudih pomanjkljivosti pri vladavini prava sedaj ne moreta postati članici schengenskega prostora, sta tudi po oceni TI zelo problematični. Plazu nove protikorupcijske zakonodaje po nareku EU namreč v teh državah ni sledilo sprejetje ustreznih "etičnih norm, dejanj in vedenja".

Katera so najbolj kritična področja?

Visoko tveganje za korupcijo so zaznali na področju financiranja političnih strank, saj ima večina evropskih držav napisane izredno ohlapne zakone oziroma pravilnike, ki urejajo to področje. Tudi lobiranje ni najbolj jasno opredeljeno, tako da so koruptivna dejanja pogosta, delovanje lobistov pa pogosto zavito v tančico skrivnosti.

Posebno pozornost bi morale evropske države nameniti tudi parlamentarcem oziroma poslancem, katerih delovanje in ravnanje pogosto ne ustreza etičnim standardom. Slovenija je med tistimi državami, ki še vedno niso sprejele kodeksa obnašanja za poslance. Sicer je bilo v preteklosti več poskusov, da bi se takšen kodeks sprejel, a vsi poskusi so se izjalovili. V poročilu je omenjeno tudi, da bi morale imeti države za poslance pravilnike o konfliktu interesov ter pravilnik o obvezni prijavi imetja in dohodkov.

Kako pa je z dostopom do informacij javnega značaja? Večina evropskih držav ima to področje dobro zakonsko urejeno, a kaj, ko v praksi zakon ne deluje.

Visok nivo korupcije so zaznali tudi pri javnih naročilih. Evropski pravilnik to področje striktno ureja, kljub temu pa je "javna skrivnost“, da posamezne države kršijo oziroma teh smernic ne upoštevajo. Odgovorne osebe se kaznim brez težav izognejo. Največ korupcije na tem področju so zaznali v Bolgariji, Italiji, Romuniji ter na Češkem in Slovaškem.

Tisti, ki bi tovrstna kazniva dejanja prijavili oziroma jih razkrinkali (žvižgači), pa niso zakonsko zaščiteni. Ti posamezniki so torej izpostavljeni hudim pritiskom in represiji, če se odločijo, da bodo sumljive posle in nepravilnosti razkrinkali.

Kovček z evri
Kovček z evri FOTO: Thinkstock

Kaj torej svetujejo državam?

Za Slovenijo poročilo izpostavlja naslednje izzive:

- kroženje denarja med državnimi projekti in političnimi simpatizerji v gospodarstvu in prikrito lobiranje

- netransparentno financiranje političnih strank in volilnih kampanj

- zakonodajno sled

V poročilu je zato navedeno, kaj morajo evropske vlade storiti, da se izognejo pastem korupcije. Prvo bi morale države zakonsko urediti področje financiranja političnih strank, urediti register lobistov in tudi pravilnik, ki ureja njihove delovanje, sprejeti kodeks obnašanja za poslance, kjer bi bilo navedeno, kako naj ravnajo ob etičnih dvomih in drugih pasteh. Prav tako morajo države zagotoviti dostop do informacijskih zakonov, javnosti pa morajo zagotoviti dostop do informacij javnega značaja. Informacije morajo biti javnosti lahko dostopne, najlažje bi bilo to sicer storiti v elektronski obliki. V poročilu državam priporočajo tudi, da sprejmejo ali spremenijo zakone za zaščito žvižgačev.

Slovenija omenjena kot primer obetajoče se prakse

Na področju regulacije lobiranja je naša država na dobri poti. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije je začel veljati konec leta 2010, zakonske določbe pa "prvič v Sloveniji urejajo minimalne pogoje za transparentnost in nadzor lobistične dejavnosti“, je zapisano na spletnih straneh Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Slednja je takrat tudi vzpostavila register lobistov. Vsi podatki, razen davčne številke lobista, so javno dostopni na spletu.

Lobiranci lahko preverijo register lobistov in se na podlagi tega, ali je lobist sploh registriran, ali pa na podlagi samih podatkov, odloči, ali se bo z njim tudi sestal. Če lobista ni v registru, potem to pomeni, da njegovo lobiranje ni zakonito.

Lobiranci morajo v roku treh dni pristojnemu organu sporočiti, da so imeli kontakt z lobistom. Med samim procesom lobiranja morajo lobisti protikorupcijski komisiji poročati o svojem delu. Če lobiranje ni izvedeno po črki zakona, sledijo sankcije.

A v poročilu je zapisano, da zakon ima v praksi nekaj pomanjkljivosti. Čeprav se vse več lobistov vpisuje v register, pa javni uslužbenci redko kdaj poročajo o kontaktih z njimi. Vpliv lobistov na lobirance torej ostaja dokaj neraziskan. Prav zato pa protikorupcijska komisija objavlja tedenska poročila, ki so javno dostopna, o tem, koliko prijavljenih kontaktov je bilo v tem času med lobisti in lobiranci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
07. 06. 2012 07.27
+5
Imamo pa najbolj koruptivnega prvega ministra !!
nogomet12
07. 06. 2012 09.22
+2
Tadej Skof
07. 06. 2012 07.05
+0
smotkoviči poglejte si kitajsko! kaj je gospodarstvo!
Tadej Skof
07. 06. 2012 07.03
SULTANI KRIZA JE SGLAVI !AMO V VAŠI
kawboy
07. 06. 2012 06.46
+7
A potem mislite, da korupcije v Sloveniji ni, laž in sprenevedanje. Zakaj pa mislite da nič ne deluje tako kot bi moralo, nobeden od politikov pa še ni odgovarjal, prav tako od tajkunov ni nobeden v zaporu.
comment123
07. 06. 2012 06.51
+5
ZATO, KER ŽIVIJO IN TO BAJNO OD KORUPCIJE VSI, VELIKO JIH JE , NA VSEH PODROČJIH....
HooplaToopla
07. 06. 2012 00.05
+12
Vse take primerjave so brezpredmetne. Ne glede na to na katerem mestu je Slovenija na takih 'lestvicah korupcije', je korupcije v Sloveniji odločno preveč. V bistvu jo je toliko, da je uradni organi (ki so tudi sami do precejšnje mere skorumpirani), ne morejo niti približno kontrolirati. Take lestvice in njihova objava, so v bistvu za vse nas škodljive, saj lopovom na oblasti dajejo nekakšno pokritje, za nadaljnje kriminalne dejavnosti. Češ, poglejte! Saj smo šele četrti na taki in taki lestvici koruptivnosti. Pred nami so kar tri še bolj skorumpirane države. Če ne bi bili na oblasti mi, bi bilo še slabše. Kar spomnimo se naših vrlih osamosvojiteljev in drugih osvoboditeljev, ki so v letih po razpadu Juge, med tem ko so kradli družbeno premoženje našli celo nekaj časa, da so se potrkali po prsih. Kao. Poglejte, kaj se dogaja v Bosni ali Hrvaški ali Srbiji. In se veselite svoji sreči, da vas vodimo mi.
comment123
07. 06. 2012 07.06
-1
jernejc33
06. 06. 2012 23.52
@upornik_007 kje si dobil to informacijo?
jd13211
06. 06. 2012 23.27
+7
Zakaj ste pa 1. sliko obrezali, da Janši ni glave videt?!
enasmrklja
06. 06. 2012 22.58
+9
Dokler bo Jaklič direktor in bo njegova bajta z bazenom nedotakljiva pred roko pravice in dokler ga bo zagovarjal...., in še mnogo, potem res ni dvoma ali je korupcija
Jimi1
06. 06. 2012 22.18
+5
Po Dragu Kosu, korupcije NI, za Zokija pa korupcija "ni problem"....,imamo uradne lobiste, ki se s politiki uradno sploh ne stetajajo. No vsaj Pahorjevo vlado so v vseh segmentih v prepad pripeljali razni lobiji, ki so jo prav za prav vodili ves čas do zadnjega dne....
Jimi1
06. 06. 2012 22.18
b77
06. 06. 2012 21.46
+13
toliko kot jo je pri nas je ni nikjer!!! SMO LEGLO HINAVŠNE , KORUPCIJE IN RITOLIZNIŠTVA fuuuuuuuuuuj
gregor153
06. 06. 2012 21.09
+9
"Korupcija v naši državi ni problem" - Zoran Jankovič
korintos1
06. 06. 2012 21.17
+6
a že ima obtožnice izpisane? Janšek jih ima.
alterego
06. 06. 2012 20.39
+3
pa ja, v krizi so korita bolj prazna, je zato treba bolj podmazat ta prave...
Jimi1
06. 06. 2012 22.21
+4
Drugače ni službe, ni dela, ni poslov, ni pogodb, ni dovoljenj, ni proizvodnje, prodaje ne dohodka.... Korupcija je naravnost "čudovita zadeva" saj je z njeno pomočjo v Sloveniji vse mogoče doseči... Ko je denar se tudi volja za podpise najde....
M_teorija
06. 06. 2012 20.16
+7
Po referendumskem miniranju zakona proti delu na črno se da nekako shajati!?
korintos1
06. 06. 2012 21.20
-1
a ti še vedno zagovarjaš, da bi sosed pri sosedi lahko samo 2-3 krat na mesec pomagal, in še to samo takrat, če moža ni doma?
myname007
06. 06. 2012 20.09
+6
Pri nas ni korupcije. So samo pogodbe in prijateljski dogovori. In apatični državljani, ki vse to opazujejo in še vedno plačujejo davke. Če se folk ne buni, je zihr OK?
Buena Vita
06. 06. 2012 19.30
+2
KORUPCIJA JE VZROK ZA KRIZO IN ENOUMNJE
Buena Vita
06. 06. 2012 19.28
+6
kje je slovenija na prvem mestu,k nam se hodijo mafijci tako učit kot sončit,raj za kriminalce
minimalisch
06. 06. 2012 19.24
+8
jutri je dan, ko je padel borec za pravice kmetov in delavcev, pomagal revnim, iznašel in patentiral vrsto tehnologije stroja za dializo finančna sredstva, ki jih je s tem dobil, je delil med revne slovenske prebivalce...kandidiral za predsednika samostojne slovenije, mel za tekmeca kučana in je vneto nasprotoval komunizmu, ki naj bi po njegovem mnenju izkoriščal ljudstvo...padel je pod strelom pijanega X" človeka iz velike razdalje, pred uradno kanditaturo za predsednika... mislim, da veste o kom govorim in ja slovenija bi bila nasprotje od današnje, če bi bil ta človek še med nami...
Buena Vita
06. 06. 2012 19.29
+0
bertoolin
06. 06. 2012 19.34
Ta njegov umor je prav Valterjeva šola....
Jimi1
06. 06. 2012 22.25
+3
Igor in Milan bi znala o tem dogodku veliko povedati.... Padel je v imenu bodočih tajkunov in rdečega pritlehnega zdraharja bodočega predsednika.....
_crny_
06. 06. 2012 19.21
+6
Stvar pri nas je sila preprosta...zatret male ribe takoj...tavlke krape pa primiru pustit. Zakaj? Če bi si vlada privoščila in pred sodišče za vrat prijela koga izmed t.i. tajkunov, obstaja velika nevarnost da bi spregovoril in povedal do kje segajo lovke. Po drugi strani pa narod: ne jamrat, mate šanso na volitvah pravega obkrožiti, ne pa starih znanih lopovov. ŽIVEL V NAŠIH SRCIH KRAMBERGER!!! (ustreljen ker je prihodnost napovedal)
Jimi1
06. 06. 2012 23.00
+1
Opozarjal je na to, kar se je potem zgodilo... Rdeči tajkuni so pokradli in uničili to deželo, mali škrat jih je pa organiziral in jim dal neobstoječi kapital v roke.......
odbogaposlan
06. 06. 2012 18.43
+2
Že malo denarja spravi človeka ob pamet. Ob njem povsem pozabi, da ga bo nekoč ujela Smrt. A ko se ji približa, ga to strese do korenin. Prevaran spozna, da je bil nektar strupen. KABIR
olyca
06. 06. 2012 17.39
+10
Naši gospodi koruptivniki se predvsem borijo za sprejetje zakonov kako njihova koruptivna dejanja megliti, kako dolgo zadevo vleči da zastara. Res je pa tudi da dokler nas bodo vodili ljudje, ki so v postopkih in se zaslišanj celo ne odeležujejo, lahko vsi vemo kam to pelje. Kriza ni zaradi nas navadnih smrtnikov, ampak zaradi tistih, ki so nam 20 let kredli na vsakem koraku, a krivca še danes ne najdejo, milijarde EUR-ov so pa šle, "Kam" ? Veliko teh je sedaj pri koritu in si pripravljajo zakone ki jih ščitijo.