Slovenija

S kočevske občine na kmetijsko ministrstvo?

Ljubljana, 16. 03. 2010 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kočevski župan Janko Veber velja za najresnejšega kandidata za novega kmetijskega ministra. O prevzemu funkcije se je že pogovarjal s premierjem Pahorjem. Ga bodo predlagali še ta teden?

Socialni demokrati (SD) bi lahko še v tem tednu sprejeli odločitev o novem kmetijskem ministru, meni njihov poslanec in kočevski župan Janko Veber, ki velja za najresnejšega kandidata za položaj. "Ta hip so pogovori v teku, tako da ne bi rad kar koli vnaprej izjavljal. Mislim pa, da bomo poskušali čim prej vsa vprašanja in dileme razčistiti in potem bo jasno, kakšna bo odločitev," je povedal.

Pogačnik je minuli teden nepreklicno odstopil s položaja.
Pogačnik je minuli teden nepreklicno odstopil s položaja. FOTO: Blaž Garbajs
Dosedanji minister za kmetijstvo Milan Pogačnik je minuli teden, potem ko so ga kriminalisti pridržali zaradi suma korupcije, nepreklicno odstopil, funkcija pa naj bi mu prenehala še ta teden, ko se bo z njegovim odstopom seznanil državni zbor. S tem se po 16 mesecih končuje njegovo drugo vodenje ministrstva za kmetijstvo, ki ga je osem mesecev vodil že v zadnjem obdobju vlade premiera Antona Ropa.

Ministrski stolček, ki se je spraznil z odstopom Milana Pogačnika, sodi v kvoto največje koalicijske stranke. Zdaj naj bi resno razmišljali, da ga ponudijo Vebru, ki se je že sestal s premierjem Borutom Pahorjem, kratek pogovor pa je imel tudi s Pogačnikom.

Veber je povedal, da sta se s Pahorjem med drugim pogovarjala o njegovem opravljanju županske funkcije. Ta je nezdružljiva z ministrsko, kar pomeni, da bi se mu, če bi postal minister, prekinila. "Predvsem želim tudi domačemu okolju zagotoviti, da se bodo stvari peljale uspešno naprej in da tudi sicer ostane vloga SD v našem okolju najodgovornejša tudi v prihodnje," je povedal. Kočevska občina sicer že ima podžupanjo, v primeru imenovanja za ministra pa Veber omenja možnost imenovanje še enega podžupana. "Socialni demokrati smo namreč od samega začetka, ko je začel veljati zakon o lokalni samoupravi, vodili Občino Kočevje in želimo tudi v tem obdobju, v kolikor bi se odločil za ministrovanje, imeti tudi svojega podžupana," je povedal.

Veber meni, da ima dovolj izkušenj

Veber pravi, da ima dovolj izkušenj na kmetijskem področju, da bi lahko prevzel vodenje resorja.
Veber pravi, da ima dovolj izkušenj na kmetijskem področju, da bi lahko prevzel vodenje resorja. FOTO: Reuters

Na pomisleke o sposobnosti za ministrovanje, ki so se že pojavili v javnosti, pa Veber odgovarja, da je v vsakem svojem mandatu v parlamentu deloval na kmetijskem področju. Trenutno je član parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

S kmetijskim področjem pa je povezana tudi njegova izobrazba. Kot navaja, je na nekdanji fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo končal študij gradbeništva, smer hidrotehnika. Ta vključuje tudi melioracijo kmetijskih zemljišč, kar je povezano z danes aktualnimi podnebnimi  spremembami in obvladovanjem voda.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manijakk
17. 03. 2010 07.07
Super, kar naj bo minister, bomo končno dobili novega župana v Kočevju. Hura
keramicar2
16. 03. 2010 20.29
svetujem da ga prej vsestransko preverijo, da ne bo spet kak pokvarjenec v vladi. bi bilo lepo če bi bil vsaj eden pošten.
alterego
16. 03. 2010 19.57
bluestar, kaj češ, Pahorju zmanjkuje kadra
bluestar
16. 03. 2010 18.30
Res imamo same supermane, ki lahko naenkrat vodijo občine, kako ministrstvo, pa še kajbi našli, mogoče kak konjiček, nato pa je vse skupaj kot je. Mnogi nimajo služb, eni jih majo po 5 naenkrat...