Slovenija

S čim v koalicijo vabi Janković in s čim Janša?

Ljubljana, 10. 01. 2012 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kar zadeva zmanjšanje javne porabe in ukinitev administrativnih ovir, sta si koalicijski pogodbi desnosredinske in levosredinske koalicije podobni. A medtem ko bi Janković ohranjal nacionalni interes v gospodarstvu, Janša predvideva umik države iz gospodarstva.

Koalicijski pogodbi levosredinske in desnosredinske koalicije sta dokumenta, s katerima si tako Janez Janša kot Zoran Janković prizadevata utrditi svoj politični položaj in k sodelovanju privabiti koalicijske partnerje. Oba dokumenta sta si zelo podobna in predvidevata tako ustvarjanje novih delovnih mest kot tudi zmanjševanje javne porabe – z bistveno razliko: Jankovićev "New Deal" bi ohranjal nacionalni interes ter državne deleže v podjetjih, Janševa koalicijska pogodba pa predvideva odprodajo deležev v podjetjih v državni lasti.

Jankovićev "New Deal" predvideva velike investicije v izgradnjo infrastrukture, program pa bi namesto z davkoplačevalskim denarjem financirali z evropskimi sredstvi in zasebnim kapitalom.
Jankovićev "New Deal" predvideva velike investicije v izgradnjo infrastrukture, program pa bi namesto z davkoplačevalskim denarjem financirali z evropskimi sredstvi in zasebnim kapitalom. FOTO: Miro Majcen

"New Deal" za okrepitev slovenskega gospodarstva

Kot piše Delo: prvak Pozitivne Slovenije je odločen — proti krizi se je treba boriti hitro in z vsemi sredstvi. Med takojšnjimi protikriznimi ukrepi je predviden varčevalni rebalans proračuna, s pet odstotkov manjšimi javnimi izdatki. Od predvidenega enoodstotnega dviga davka na dodano vrednost, kateremu so politične stranke ostro nasprotovale, je Janković odstopil in ga sedaj sicer predvideva le kot skrajno možnost.

Privarčevati je možno tudi pri javnih izdatkih, kot vidnejši poseg pa je nedvomno poseg v število ministrstev. Janković jih predvideva največ dvanajst. Predvideva tudi bolj racionalno in k državljanom usmerjeno javno upravo, z ukinjanjem nekaterih agencij, direktoratov, uradov in komisij pa bi lahko odpravili birokratske blokade, je prepričan.

Vseeno se Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) ne odpoveduje, predvideva pa preoblikovanje agencije, tako da bi bilo upravljanje podjetij v državni lasti učinkovitejše. Kot piše Delo, bi z reorganizacijo in upokojitvami, kot to predvideva Jankovićeva koalicijska pogodba, oklestili plače v javnem sektorju za dva odstotka na leto, odpuščali pa ne bi.

Pod večjim pritiskom in nadzorom bi bile tudi občine. V pogodbi je predvidena ostrejša omejitev zadolževanja občin, sistem finančne izravnave pa bi spremenili tako, da bi občine ekonomsko spodbujal k povezovanju in združevanju funkcij. Manj samovolje pa bi bilo tudi pri razpisovanju referendumov. Razpis referendumov bi ustavno omejili na državljanske pobude, referendum pa bi bil veljaven, če bi ga podprla četrtina vseh volilnih upravičencev. Po spremembi volilnega sistema bi imeli državljani odločilen vpliv na to, kateri kandidat bo izvoljen, ukinili pa bi se volilni okraji in preferenčni glas.

Jankovićev "New Deal" je naravnan k ustvarjanju novih delovnih mest in k uresničitvi velikih investicij. Država bi subvencionirala prvo zaposlitev za nedoločen čas v zasebnem sektorju, ukinili pa bi plačevanje odpravnin. Sredstva za premostitev obdobja med izgubo zaposlitve in novo zaposlitvijo bi financirala sredstva iz sklada, v katerega bi vsi delodajalci plačevali prispevke. Več bi vlagali v raziskave in razvoj, za katere bi namenili vsaj en odstotek BDP.

Restriktivno namerava Janković ukrepati proti kršiteljem plačilne discipline, k temu pa bi prispevala enotna evidenca računov. Z davčno politiko, poenostavitvijo postopkov, s spodbujanjem konkurence in odpravljanjem nepotrebnih administrativnih ovir bi koalicija pocenila tudi gradnjo stanovanj in omogočila njihovo večjo dostopnost.

Koalicijska pogodba predvideva izgradnjo tretjega pomola Luke Koper, gradnjo drugega železniškega tira in tretje razvojne osi Koroška–Bela krajina. Prav tako je ključna izgradnja energetskega omrežja, tako Jankovićev program predvideva izgradnjo hidroelektrarn na srednji in spodnji Savi ter dokončanje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne, poroča Delo.

Te projekte bi Jankovićeva koalicija financirala z evropskimi sredstvi, z javno-zasebnim partnerstvom s tujimi investitorji in domačimi zasebnimi investitorji. Vse financiranje iz javnih financ (tudi javnih podjetij v več kot 25-odstotni posredni ali neposredni lasti države) bi bilo podrejeno zmanjšanju javnofinančnega primanjkljaja. Janković se je v pogodbi postavil v bran tudi nacionalnim interesom, tako ne predvideva odprodaje državnega deleža v NLB. Posojilni krč bi Janković odpravil s svežimi prilivi v bančni sistem in ne z javnimi sredstvi.

Sodne zaostanke bi – po pogodbi – odpravili najpozneje v štirih letih. Razmislek je namenjen tudi ustanovitvi specializiranih gospodarskih sodišč in poskusnega mandata sodnikov, pod pogojem, da o njem odloča sodni svet, ne pa politični organ.

Janševa koalicijska pogodba v marsičem povzema predvolilni program 10 + 100.
Janševa koalicijska pogodba v marsičem povzema predvolilni program 10 + 100. FOTO: Miro Majcen

Desnosredinski odgovor

Alternativo Jankovićevemu programu so pripravili tudi prvaki desnosredinskih strank. Koalicijska pogodba prvaka SDS Janeza Janše vsebinsko temelji na strankinem predvolilnem dokumentu 10 + 100 in je po zadnjih popravkih napisana na 69 straneh. Že sam vpogled v koalicijsko pogodbo nakazuje številne posege in ukrepe, s katerimi bi lažje napolnili državno blagajno. Med drugim predvideva spremembe dohodninske lestvice. Tako naj bi tristopenjski lestvici dodali nov vmesni razred, ga manj obdavčili in s tem poskušali stimulirati zaposlovanje tistih, ki največ ustvarijo.

Janševa koalicijska pogodba predvideva ohranitev enajstih ministrstev. Tako kot Janković tudi Janša predvideva zmanjšanje javne porabe za pet odstotkov, javne izdatke pa bi skrčili na 45 odstotkov BDP. Kot Janković tudi Janša predvideva ohranitev socialne kapice, odpravil bi administrativne ovire v javni upravi, prav tako pa si prizadeva za izboljšanje delovanja sodstva. Za sodnike bi uvedel poskusne mandate.

Janša namerava nadaljevati z gradnjo šestega bloka šoštanjske termoelektrarne, bolj odločno pa bi prodajal državne deleže v podjetjih in nazadnje dosegel umik politike iz gospodarstva. Na listi podjetij, ki bi jih Janša prodajal, so Slovenske železnice, Luka Koper, Aerodrom Ljubljana, a tako, da se ohrani strateški nacionalni interes v prometu. Bolj odločni so pri odprodaji skoraj polovičnega deleža v NLB na zgolj kontrolni delež 25 odstotkov in eno delnico. Predvidevajo tudi odprodajo stanovanj v lasti državnih bank, ukinitev AUKN, odpravo sodnih zaostankov v petih letih in brezplačen vrtec za drugorojenega in vsakega naslednjega otroka.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (377)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

29350
11. 01. 2012 14.05
-2
European 22 13:44:41 absolutno se strinjam z vami. Jankovic ne zna nic drugega kot cez drzavne investicije in drzavne firme polniti svoj zep in zep svojim neumnim sinckom. Glede na njegovo omejeno miselnost ne ve, da je edino razvoj tisiti, ki lahko potegne Slovenijo iz krize. Zal mi je, da imamo tako neumnega in pokvarjenega mandatarja. Mislim, da si tega res nismo zasluzili.
European22
11. 01. 2012 13.44
-1
Jankovič se na vsak način trudi obdržati državo v gospodarstvu le zakaj, v primeru da dobi mandat bo le tako lahko omogočil svojim sinčkom da poslujejo z državo mimo razpisov! No nekaj podobnega je že počel ko je bil Župan, samo da je to počel na občinski ravni! Tudi sekret papir so kupovali prek jurčkove firme!
HlapecVtrenirki
10. 01. 2012 22.51
+0
Najbolje da se g-da J & J dogovorita fiti-fifti in da to overita pri abmasadorju USA v pričo g. Stanovnika pa da bo mir in da gremo naprej.
gizadlinka
10. 01. 2012 20.18
+2
v sloveniji ima najmanj tisti, ki je pošten in pošteno dela. Tisti,ki ne dela, je na socialni ali v javnem sektorju, kjer nihče ne ve, kaj dela, tisti pa res imajo srečo. Dobijo več denarja za nič dela, kot tisti, ki mora biti produktiven, da kaj zasluži.
gizadlinka
10. 01. 2012 20.15
+4
država ima še veliko rezerve, kot se vidi, dnar meče čez okno, ženske eno leto na porodniškem, 100 % plačo, pa še moškim se zraven plačuje porodniška, drugi, ko delajo pa dobijo to, kar država da za socialne transfere in javni sektor, ki menda edini pri nas stavka.
Roman Hren
10. 01. 2012 19.39
+4
"Briga me " za besede enega ali drugega (ali tretjega). Janša je svoje že pokazal in se ni obneslo. Zato je na vrsti Janković, pa naj pokaže , ali bo dobil še drugi mandat, ali ga bomo odslovili, tako kot smo Janšo in Pahorja!
robba
10. 01. 2012 20.16
-2
hren,kar je podpiral janković,kučan in stanovnik,se je pokazal,in se je obneslo?torej le niso tko dobri.PA še vprašanje,zakaj ni nič napisanga o grožnjah jj in sds-ovcem?
Roman Hren
11. 01. 2012 00.32
+2
O dobroti ne bom govoril, ker se noben ne grebe za oblast za moje dobro, ampak za svoje. Kar pa zadeva grožnje: menda so tudi Jankoviću grozili s smrtjo. Tega ne veš?
mistake
10. 01. 2012 18.30
+2
Zanimivo bi bilo doziveti 1 dan, ko mediji nebi popolnoma 000 pozornosti namenili politiki, da bi "stavkali z politicnimi informacijami". V danasnjem svetu so eno izmed najmocnejsih orodij in res bi bilo zanimivo videti odzive vseh, ki nocejo sestaviti koalicije in se drzati lastnih besed, hkrati pa so prenapihnjeni sami sebe, kako bi poniknili pod refektorji. Ce bi to trajalo vec kot 1 dan, sumim, da bi politiki prejkoslej sami zaceli prositi novinarje naj vstopijo skozi vrata, ki jih jim zdaj pred nosovi zapirajo.
Frane Šajn
10. 01. 2012 17.44
+2
LJUDJE PA MET V GLAVO IZBORIMO SI TEHNIČNO NEOBREMENJENO IN ODGOVORNO VLADO!
Frane Šajn
10. 01. 2012 17.50
-1
NAŠA REŠITEV JE V ČIMPREJŠNJEM ODHODU IZ EU-RSKEGA OBMOČJA. OGLEJTE SI TURKE KJE SO DANES PA SE VPRAŠAJTE KJE BI BILI ČE BI JIH SPREJELI V EU. SVAKA JIM ČAST.
felix.drzni
10. 01. 2012 17.41
+6
Jankovićev "New Deal" predvideva velike investicije v izgradnjo infrastrukture, program pa bi namesto z davkoplačevalskim denarjem financirali z evropskimi sredstvi in zasebnim kapitalom. Janševa koalicijska pogodba v marsičem povzema predvolilni program 10 + 100. Oba programa???sta zmazek, ki nimata dejansko nič skupnega s potrebami Slovenskega gospodarstva – okrevanjem?! Pomeni, da so drek ponovno zavili v »celofan« in ga ponujajo kot odrešitev-sedaj pač, eventuelnim, koalicijskim partnerjem/brezveznjakovičem... Edini pravi program, ki bi lahko rešil Slovensko gospodarstvo se skriva v izstavitvi računa »vsem«,ki so izropali državo in jo po principu delitve naroda, na tiste »za« in tiste »proti«, razdelili, da slepci ne bi slučajno spregledali – a smrad skozi celofan vseeno zaudarja ! Kajne, g. Janković, g.Janša, g. ta in oni, ter vsi gopodje »demokratično kapitalistični kulaki«: Zidar, Šrot, Novak,Bavčar, Černigoj, Pavček in ostali....?????
usi-glih
10. 01. 2012 18.18
-1
drži , seveda pa jankovič prav veliko s tem nima , saj se s spodaj naštetimi ne more niti primerjati. Njihova familija ima skupaj okoli 15 miljonov € od tega 9 dolgov za primerjavo z enim največjih tranzicijskih goljufov lah-om ki je težek okoli 200 miljonov da ne bi o ostalih, predvsem raznih bavčarjih in binetih.
glas_razuma
10. 01. 2012 19.15
+1
Pa saj so vsi skupaj in tudi podpirajo Jankovića, skupaj z tajkuni prve generacije (Mermal, Lah, Horvat, ...)
robba
10. 01. 2012 20.17
+0
Shisui
11. 01. 2012 18.36
-1
Eh, kaj pa je 54 mio pufa ob xxx mio prihrankov. Naj te relativno velike stevilke ne zavedejo.
izizole
10. 01. 2012 17.04
+8
DRAGI DRŽAVLJANI: • ZAKAJ JE V SLOVENIJI TOLKO SOVRASTVA DO DRUGIH NACIJ… • KO JE JANKOVIČ BIV V MERKATORJU SO TUDI SLOVENCI DELALI IN DOBRO ŽIVELI DOK NI PRIŠEL janša NA MESTO MANDATARJA,… • KAKO LAHKO ŽIVITE S TEM DA IMATE TAKO VRELO ŽLEHTNOBO V SEBI….PREBERTE SI RAJE KAKO KNJIGO IN SE POMIRITE MALO IN POMAGAJTE NASLEDNJEMU,.. • SOVRAŠTVO NE PRINAŠA NIČ DOBREGA-VERJEMTEMI V SLOGI JE MOČ.
glas_razuma
10. 01. 2012 19.10
+7
Popolnoma vseeno mi je ali je Janković Slovenec, Srb ali kaj drugega. Ni mi pa vseeno, da njegov nastop, poznanstva in tudi znanje jezikov kažejo, da nima namena, niti sposobnosti, da bi Slovenijo vodil proti Evropi. Kljub pomankljivostim, ki jih EU seveda ima, so tako standard, kot demokratične in socialne norme v Evropi še vedno precej na višjem nivoju, kot kjer koli drugje po svetu. V času krize je še posebej pomembno, da ne pademo ven. Če nas bo v Evropo peljal politik s srbskim poreklom bolje kot kdo drug, ga z veseljem podprem, ampak Janković žal to ni.
robba
10. 01. 2012 20.18
+1
izolan,tolk dobr jim je šlo da niti nadur niso rabil izplačvat,ne?da o nedeljskih niti ne govorimo..
izizole
10. 01. 2012 16.48
+9
POLITIKI SE DELAJO NORCA IZ DRŽAVLJANOV,.. za koga boga so volitve,... Jankovič je zmagal na volitvah,.. janša je imel svojo možnost,...(ni pokazal kaj dosti,...) dokler bo janša v vladi noben mandatar ne bo uspel s svojimi cilji,...
glas_razuma
10. 01. 2012 19.12
+2
Pa kaj je zdaj to. Ker se je dovolj velikokrat ponovilo, da Janša ni pokazal kaj dosti, ljudje to verjamejo in naprej ponavljajo, čeprav se tega z nekimi objektivnimi kazalci ne da pokazati. Tako kot se na primer stalno govori, kako sposoben je Janković in to nekateri celo že verjamejo.
robba
10. 01. 2012 20.19
-1
izolan,leva opcija se je izkazvala skoraj 20 let,in je pokazala veliko?
izizole
10. 01. 2012 16.46
+2
zakaj imamo v Sloveniji volitve ko pa se teh ne upošteva,...?
felix.drzni
10. 01. 2012 17.04
-1
izizole
10. 01. 2012 16.46
+1
ZAKAJ JE V SLOVENIJI TOLKO SOVRASTVA DO DRUGIH NACIJ… KO JE JANKOVIČ BIV V MERKATORJU SO TUDI SLOVENCI DELALI IN DOBRO ŽIVELI DOK NI PRIŠEL janša NA MESTO MANDATERJA,… KAKO LAHKO ŽIVISTE S TEM DA IMASTE TAKO VRELO ŽLEHTNOBO V SEBI….PREBERTE SI RAJE KAKO KNJIGO IN SE POMIRITE MALO IN POMAGAJTE NASLEDNJEMU,.. SOVRAŠTVO NE PRINAŠA NIČ DOBREGA-VERJEMTEMI V SLOGI JE MOČ.
felix.drzni
10. 01. 2012 17.05
+3
sovraštva....zato, ker futer za narod, vedno ponujajo skozi krivdo drugih...
anon_imus
10. 01. 2012 17.36
-1
izizole
10. 01. 2012 16.45
-2
VEDNO ENI IN ISTI LJUDJE DAJESTE ENE IN ISTE KOMENTARJE. in več al manj ste sami politiki,.. če bi se v prejšnji vladi in predprejšni tako ukvarjali z problemi vam zdaj tega nebi bilo treba pisat in se skrivat po lokalih za drugim IPjem,.. lepo vas prosim,..ljudje smo zvolili G.JANKOVIČA ZA MANDATARJA,...
x12345
10. 01. 2012 16.27
+5
Virant se dela norce iz cele Slovenije . Ima 8 poslanskih mest pa bi najraje bil kar sam mandatar ! Res ne zastopim zakaj smo potem imeli volitve ! Verjetno bi rad ljudi popolnoma skregal med sabo, da bo lahko potem delal kar bo hotel ! Ukinil nam bo regres za prehrano, regres za dopust, prevozne stroške, dodatek za nočno in izmensko delo....
Frane Šajn
10. 01. 2012 17.42
+3
KDOR SI GA BO POSADIL NA SVOJO "DESNICO" MU GA PRIVOŠČIM IZ VSEGA SRCA.
Max_Headroom
10. 01. 2012 16.10
-1
Gčede na to, da se vsaj za dravne firme v domačem kraju nihče ne spomni, od kdaj niso več državne se sprašujem, kako se misli Janša umakniti iz gospodarstva, kdo bo skrbel pa za državno ekonomijo? Kdo je skrbel pa dosedaj? Ah, spet neke popularne kvazi strokovne parole, ker nas tujina opozarja, da že kakšno desetletje zamujamo s že končano privatizacijo denacionalizirane skupne lastnine, katere rezultat je v resnici veleizdaja, diktatura, policijska država, neslutene krivice, beda in trpljenje oškodovanih državljanov. Enih boj kot drugih! Anarhija kot politična usmeritev ni gospodarski načrt ampak kontroliran kaos, saj se mora za njeno uspešno delovanje, država najprej umakniti iz družbe, sklepam, ne vem, ker ne najdem poglavja o tem v 10+100.
Frane Šajn
10. 01. 2012 17.38
+2
10+100=2X5+4X(5X5) A NE VEJŠ VIŠJA SDS STATISTIKA JE TU! KAR PUMEJNI STU PARCENTU DABIMO MI PA ŠE VIRANTI PASUDMA DESJET PR STU PA SMA NA KOJNI! RAZUMU? NE! LIH TAKU PROU!
izizole
10. 01. 2012 15.59
+3
POLITIKI SE DELAJO NORCA IZ DRŽAVLJANOV,.. za koga boga so volitve,... Jankovič je zmagal na volitvah,.. janša je imel svojo možnost,...(ni pokazal kaj dosti,...) dokler bo janša v vladi noben mandatar ne bo uspel s svojimi cilji,...
jafalical
10. 01. 2012 15.53
+7
To pa zdaj že tolk *.Tolk dnarja so že pokurl za ta njihova sastajanja...in kolk ga še bodo. Prav norca se delajo,najbolj pa iz nas.Zakaj se tolk sprenevedajo okol koalicije, čigav je interes, da še kar ne grejo v kup, se tako na dolgo odločajo(kdo bo koga pohodil) in se primejo dela in obogatijo našo državo, zboljšajo sistem, da se začnemo spoštovat, cenit vrednote in to osnovne.Da si zaželimo dober dan,da si znamo prisluhniti,še in še nam manjka vsega!
izizole
10. 01. 2012 15.52
-5
OD ENKRAT TIŠINA,... RESNICA BOLI....
izizole
10. 01. 2012 15.44
-6
VEDNO ENI IN ISTI LJUDJE DAJESTE ENE IN ISTE KOMENTARJE. in več al manj ste sami politiki,.. če bi se v prejšnji vladi in predprejšni tako ukvarjali z problemi vam zdaj tega nebi bilo treba pisat in se skrivat po lokalih za drugim IPjem,.. lepo vas prosim,..ljudje smo zvolili G.JANKOVIČA ZA MANDATARJA,...
Marakesh
10. 01. 2012 16.19
+0