Slovenija

S 43 evri lahko izbrišete štiri kazenske točke

Ljubljana, 30. 09. 2011 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prekrškarji bodo lahko od 1. oktobra z usposabljanjem za varno vožnjo, obiskom osebnega zdravnika in rehabilitacijskim programom izbrisali kazenske točke.

Od 1. oktobra dalje imamo vozniki možnost izbrisa kazenskih točk po opravljenem rehabilitacijskem programu.
Od 1. oktobra dalje imamo vozniki možnost izbrisa kazenskih točk po opravljenem rehabilitacijskem programu. FOTO: Policija.si
Učinki, ki se bodo pokazali v naslednjih dveh letih, bodo trdni. Ljubo Zajc, Javna agencija RS za varnost prometa

Z jutrišnjim dnem se začnejo izvajati rehabilitacijski programi za prometne prekrškarje, ki bodisi ne želijo izgubiti vozniškega dovoljenja, ga želijo znova pridobiti ali pa si le želijo izbrisati nekaj kazenskih točk. Kot je danes pojasnil Ljubo Zajc z Javne agencije RS za varnost prometa, bodo voznike v različne programe rehabilitacije napotili glede na storjen prekršek. In to nikakor ne zastonj, saj bodo programe rehabilitacije morali plačati sami.

Poleg kazni bomo plačali tudi drago rehabilitacijo

Tisti, ki bodo ponavljali prekrške trezni, torej brez prisotnosti alkohola ali drog v krvi, bodo morali opraviti program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo, kjer bodo v teoretičnem delu pedagogi udeležence v predpisanih dvanajstih urah poučili o tveganjih, nevarnostih ter odgovornosti v cestnem prometu, v praktičnem delu pa se bo izvajal program varne vožnje. Program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo bo udeleženca stal 225 evrov.

Ljubo Zajc
Ljubo Zajc FOTO: POP TV

Prekrškarji povratniki, ki si bodo kazenske točke prislužili s pomočjo alkohola, drog ali drugih snovi, se bodo morali po odločitvi sodišča udeležiti programov izobraževalnih in psihosocialnih delavnic, zdravstvenega pregleda s svetovanjem ali pozneje celo programov za zdravljenje odvisnosti. Za zdravstveni pregled s svetovanjem pri osebnem zdravniku bo treba odšteti približno 43 evrov, izobraževalne delavnice bodo stale od 200 do 250 evrov, psihosocialne delavnice pa bodo denarnice prekrškarjev olajšale za okoli 500 evrov. Po besedah Zajca lahko učinke teh programov pričakujemo po dveh letih izvajanja, letno pa naj bi se v vse rehabilitacijske programe vključilo več kot 5000 kršiteljev.

Pomembna novost je tudi ta, da bodo lahko odvisniki od alkohola ob pogoju uspešnega poteka zdravljenja zaprosili za umik prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, je še dodal Zajc.

S prostovoljnim obiskom osebnega zdravnika lahko zbrišemo štiri kazenske točke

Nova prometna zakonodaja za vse druge voznike uvaja tudi možnost izbrisa kazenskih točk enkrat v treh letih. Pogoj za to je prostovoljna udeležba programa usposabljanja za varno vožnjo, zdravstvenega pregleda s svetovanjem ali rehabilitacijskega programa, katerega namen je sprememba voznikovega pogleda na prometno varnost. Tako bomo lahko z obiskom ter pogovorom z osebnim zdravnikom, ki nas bo stal okoli 43 evrov, pridobili potrdilo, na podlagi katerega nam bodo na ministrstvu za pravosodje izbrisali štiri kazenske točke. "Če zdravnik pri tem pregledu posumi, da gre za odvisnost od alkohola, je dolžan voznika poslati na dodaten kontrolni pregled,“ je ob tem opozorila Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje in dodala, da lahko posameznik v primeru, če se dodatnih pregledov in morebitnega zdravljenja ne udeleži, izgubi vozniško dovoljenje.

Vozniško dovoljenje
Vozniško dovoljenje FOTO: POP TV

Pravilnik o zdravstvenih pogojih za vozniško dovoljenje določa, da bodo kontrolne preglede izvajali v 11 pooblaščenih institucijah po vsej Sloveniji. Zdravstvene preglede s svetovanjem pa bodo izvajali v splošnih ambulantah izbrani zdravniki. Kerstin Petričeva pričakuje, da bo v povprečju posamezen zdravnik opravil od 2 do 3 tovrstne preglede na mesec.

Kot pomembno novost nove ureditve pa je predstavnik policije Ivan Kapun izpostavil izločitev najhujših kršiteljev iz prometa. Odvzem vozniškega dovoljenja in prepoved vožnje bosta veljala do izdaje sklepa sodišča. Policija bo v petih dneh o prekršku obvestila sodišče, tako bodo kršitelji po Kapunovih besedah hitro obravnavani na sodišču, kjer bo določena njihova nadaljnja usoda.

Statistični podatki o številu prometnih nesreč s prisotnostjo alkohola kažejo trend upadanja. Lani je bilo namreč v prvih osmih mesecih 34 smrtnih žrtev v nesrečah s prisotnostjo alkohola, letos pa 18. V prvih osmih mesecih letos se je zgodilo nekaj več kot 14.000 prometnih nesreč, alkohol pa je bil prisoten pri okoli 1200 prometnih nesrečah.

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MITJA020
05. 12. 2012 14.00
+2
BANDA LOPOVSKA
dolzvlado115
10. 10. 2011 16.59
+1
mi pa te veleume še plačujemo.NAVADNO ROPANJE POŠTENIH DELAVNIH SLOVENCEV.
Aaron-Heydar
03. 10. 2011 04.29
+2
Smrt kapitalizmu, svoboda narodu!
BogiEmil
02. 10. 2011 20.59
+1
Matr, polcija bi mogla pogodbo podpisat s Šparom al pa Mercatorjem, pa bi folk lahk pike zberu k bi kazni delu, s tem pikam bi mu pa pol trgovci refundiral dnar, oziroma bi lahk kupu najcnej kruh pa najcnej salamo, da bi lahk prežvel ... tisti tanajbolj lačni bi pa s kako vožnjo 200 km na uro po celovški, za kak tedn prehranl familijo, k bi tolk točk zbral ....
dajno
01. 10. 2011 19.24
+2
Hehehe, temu se reče legalna korupcija. Včasih si dal policaju 10 mark, danes pa razni posredniki vmes,pa davek ,pa nanese "malo" več... dobro je to vlada pogruntala! Zdaj pa samo zaposlit še vse sorodnike d abodo lahko služili v tako imenovanih agencijah za varno vožnjo...
bucymd
01. 10. 2011 13.19
+2
to je pa darilo našega boruta za nezaupnico
vetlan
01. 10. 2011 10.49
Admin, s svojim "lektoriranjem" samo dokazuješ, da v tej državi demokracije ni.
vetlan
01. 10. 2011 10.44
To spominja na uzakonjeno korupcijo. Če "podkupiš", ti je vse oproščeno. Po eni strani je to navadna lopovščina, ker zdravnika, tečaj vožnje itd. plačaš že na tečaju vožnje ob pridobivanju vozniške, po drugi pa nič drugega kot korupcija zavita v celofan. *
KnightTemplarSL
01. 10. 2011 09.38
To me pa spominja na našo krščansko vero, ko so ljudje morali plačevati da so jim duhovniki odpustili grehe. Hitre vožnje si večinoma privoščijo bogataši, včeraj sem se po mestu s kolesom vozil ko je en bmw peljal 80 skozi mesto. Izbris kazenskih točk je samo namenjen njim, da bodo se naprej preseravali z dragimi avtomobili in ogrožali vse v prometu.
daser
01. 10. 2011 09.31
+2
Najbolše od vsega je pa to, da je avto, skor da nuja, vsaj za ljudi, ki se vozijo v službo izven svojega kraja. Iz tega pol sledi, da izpit rabiš in za nobeno ceno si ne smeš privoščit da ga izgubiš. Naslednja poteza je pa pol to, da če maš dnar, ni panike, nekomu ko ma 3000 € mesečno, ni noben problem dat 500 € za te državne odkupe točk, razne delavnice, kazni itd... Udari pa to ljudi, ki se za 600 € vozijo vsakodnevno v službo in domov, in pač če ti delaš dnevno minimalno 100 km, ja nekje te bojo že ustavli da si se pelal 10 km preveč, prevozu polno črto prevozu rdečo luč ..... kazni pa vedno višje, narod pa vedno bol revn... gulit navadnega poštenega človeka do nezavesti. Bogati si itak lahk prvošijo odvetnike, ki jim bojo iskali lukne v zakonih, napake v postopkih pa kupovali "odpustke". Enakost pred zakonom? Malo morgen bi reku. LP
hubertfast
01. 10. 2011 09.12
+1
Zdaj grem na mali nogomet, potem pade par piv v bifeju na črno. Davka ne bo:).
kakadadelj
01. 10. 2011 09.00
SPET ENA LOPOVSKA POTEZA IZ STRANI DRŽAVE KAJ SAMO ONI LAHKO KRADEJO NA POŠTEN NAČIN.(TO NI VEČ KAZEN TO JE ROP
jbt30
01. 10. 2011 08.51
+1
Gnila policijska drzava!
cirenij
01. 10. 2011 08.29
Prometnih nesreč je pa vedno več . Pa še vedno malo glede na to, koliko je plolčevine na cesti. Beležijo pa samo smrtne žrtve. Koliko je še večjih travm zaradi invalidnosti in trajne nesposobnosti. Birokracija pač obvlada le statistiko, ki ji paše. Naj vzgajajo otroke že od vrtca dalje. Najbolje pa je, da posekamo vsa slivova drevesa, vinsko trto in hmelj. In iztrebimo še zadnjega grešnika - delovnega človeka.
ke neki
01. 10. 2011 08.17
+2
naj se raje obadajo stajkuni ne pa prekrški ..........
nazaret
01. 10. 2011 08.07
+1
Vse samo zato da nekateri dobro služijo...
ke neki
01. 10. 2011 08.06
pozdravleni....... kar se dogaja v naši državi. to je pa žalostno ka sprejemajo te prelepe zakone. zakon naj bo za vse enak ne samo za reveže. naj bo tidi za vlado in javne uslužbence... mislim svoje mnenje da bo čim prej počilo in da bo mer potem ne bo zakona nikoli več za nobenega lp........................
itevs
01. 10. 2011 08.02
Le kako se lahko še vedno slepimo da smo demokratična družba, ko pa večini ni všeč, kar z njo dela manjšina.
cirenij
01. 10. 2011 07.53
Primojdunaj, da potrebuješ doktotat za razvozlanje te kolobocije. In veliko denarja. Vse se komplicira, da na ta račun živi in služi čim več birokratov. Kako dolgo jih bo slovenski človek lahko preživljal? *
fofnudl
01. 10. 2011 07.38
cirenij, se podpišem pod tvoj prispevek. Če se je vse ostalo zminiralo na referendumu, se lahko tudi to.