Slovenija

Upor na cestninski postaji: po treh dneh Rusi plačali kazen, kupili vinjeto in se odpeljali

Sežana, 18. 11. 2014 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rusov, ki so protestirali zaradi prejete globe, ker niso imeli vinjete, na cestninski postaji Dane, tam ni več. Plačali so globo v višini 150 evrov, nadzorniki so jim vrnili dokumente. Na Darsu pravijo, da jih kršitelji večkrat izsiljujejo.

Rusi, ki so po avtocesti vozili brez vinjete - 2
Rusi, ki so po avtocesti vozili brez vinjete - 2 FOTO: Kanal A

Na Družbi za avtoceste (Dars) so za 24ur.com potrdili, da Rusov, ki so protestirali zaradi globe, ker niso imeli vinjete, na cestninski postaji Dane, tam ni več. Pojasnili so, da so Rusi plačali kazen, pot pa so nadaljevali po avtocesti, saj so kupili tudi tedensko vinjeto.

''Danes je bila globa plačna. Ker je bila plačana v osmih dneh po pravnomočnosti plačilnega naloga je plačilo znašalo polovico izrečene globe, torej 150 evrov. Po plačilu globe so bile kršitelju njegove začasno odvzete listine v postopku vrnjene, zato je kršitelj zapustil kraj prekrška. Ravno tako je za nadaljevanje vožnje po slovenskih avtocestah kupili tudi vinjeto,'' so za 24ur.com povedali na Darsu.

Kronologija dogodka

Na Darsu pravijo, da se kršitelji večkrat poslužujejo različnih načinov izsiljevanja, vendar so se do sedaj vsi tovrstni poskusi zaključili najpozneje ob prihodu policije.

Cestninska nadzornika sta 14. novembra opravljala nadzor nad pravilno uporabo vinjet na cestninski postaji Dane (od 22:25 do 4:15), so za 24ur.com pojasnili na Darsu. ''Ob 1:53 je bilo ustavljeno osebno vozilo ruskih registrskih oznak brez vinjete. Cestninska nadzornica je kršitelju izročila informacijo o obvezni uporabi vinjet v ruskem jeziku, celoten postopek pa je vodila v srbo-hrvaškem jeziku, ki ga kršitelj razume,'' so sporočili.

Nato pa se je zapletlo. Na Darsu so razložili, da je nadzornica kršitelju izdala plačilni nalog in sklep o začasnem odvzemu listin. ''Kršitelj je kupil tedensko vinjeto 2A, ki jo je plačal s kartico ter pravilno namestil na vetrobransko steklo. Ni pa hotel plačati globe, zato mu nadzornica ni mogla vrniti dokumentov, zaradi česar se po končanem postopku ni želel odstraniti iz zapore. Cestninska nadzornika sta o tem ob 2:43 obvestila policijo, ki je na kraj dogodka prispela ob 2:48. Ker kršitelj vozila niti po posredovanju policije ni želel odstraniti, so vzdrževalci ACB Kozina ob 4:10 zavarovali vozilo,'' so zapisali. Na podlagi izsiljevanja nadzornika dokumentov Rusom nista mogla vrniti, so še dodali.

Parkiranje na cesti?

Dane
Dane FOTO: Kanal A
V državni proračun se od glob glede neuporabe vinjet na leto povprečno steče sedem milijonov evrov.

Policija je ugotovila, da ne gre za kršenje reda in miru ali oviranje prometa, zato je bilo dogajanje v pristojnosti Darsa, so za nas pojasnili na Policijski upravi Koper. Verjetno bi bila, kot so dejali, situacija precej drugačna v turistični sezoni, ko bi lahko zaradi zapore na tem pasu nastala lahko večja gneča.

''Kršitelji vsekakor ne bi smeli biti parkirani na cesti, ker so s tem povzročili oviro na cestišču, ki jo je Dars v skladu s svojimi pooblastili lahko samo zavaroval in o tem obvestil policijo. Dars nima pooblastila, da bi kršitelje fizično odstranil s ceste, sicer smo poklicali vlečno službo, da odpelje vozilo, vendar tega ni mogla narediti, ker potniki niso hoteli zapustiti vozila, kljub prisotnosti policije. S podatki, kakšne so konkretno pristojnosti policije v takih primerih in ali jih je uporabila, ne razpolagamo,'' pa so pojasnili na Darsu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (277)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Borki
19. 11. 2014 07.26
+1
Hahahah niso zaznali kršitve reda in miru, - rusi tri dni in noči parkirani na avtocesti, kjer ne smeš ustaviti vozila, voziti vzvratno, kaj šele bivakirati v vozilu.... torej če si slovenc te lahko tudi prisilno vklenejo in mečejo po tleh, če si tujec lahko počneš kar te je volja, ker je vse po zakonu ... tudi parkiranje na avtocesti...
fant z vasi
19. 11. 2014 00.49
-1
Slovenija je dezela za domacine in za tiste, ki jo poznajo. Tujci, ki pa pridejo in citajo kar pise pa imajo problem. Od prometne signalizacije, do oznacitev je vse na nivoju domacega, ne pa internacionalnega nivoa. Zato pa dragi moji rojaki nihce ne tvega in nihce si ne zeli se spopasti z naso birokracijo, ni investitorjev in ne ljudi, ki zelijo imeti mir pred neumnostmi. To je nasa vsakdanjost in v temu je problem nase dezele. Vsi sanjamo in vsi smo le delcek majhne dezele in se manjsega gospodarstva. Vsi pri nas se smejimo Americanom in drugim iz sveta, ces saj sploh ne vedo kje je Slovenija. Tu sta dve stvari pomembni, Nas ni na zemljevidu turisticnih dezel sveta. Zakaj? Drugo, kar je tudi pomembno, Amerika je tako velika, da jih majhne dezele sploh ne brigajo. Sel sem po knjigarnah po velikih mestih zahoda. Razen Hrvaske, Crne Gore in Bosne so ostali prostori bivse juge prazni. Vem da imamo turisticno organizacijo a ne vem, cemu sluzi, saj jih ni nikjer na vidnem mestu. Tukaj se vse zacne in neha. Koncno pa sej je se nekaj za prodat, potem pa bomo naredl sedmino. Tako je to realno!!!
mali_mali
18. 11. 2014 20.53
+1
Čudno povsod imajo to urejeno le Slovenija se ne zna organizirat?
rogerrabbit
18. 11. 2014 20.38
+1
Na skorajda vseh avtocestah v Italiji se mora plačati cestnina. Poleg cestnine se v Italiji plačujejo tudi predori Frejus, Veliki St. Bernard, Mont Blanc in predor Munt la Schera. Cestnina se v Italiji obračunava na dva sistema: zaprti in odprti tip. Večina avtocest je zaprtega tipa, zato se cestnina plačuje po prevoženih odsekih. Na začetni – vhodni cestninski postaji se iz avtomata vzame cestninski listek, katerega na koncu predložimo pri plačevanju cestnine. Vsem voznikom svetujemo, da cestninskega listka ne izgubijo, ker bodo morali v nasprotnem primeru plačati “kazen” – cestnino v višini najbolj oddaljene cestninske postaje. Cestnino lahko plačate z gotovino, kreditnimi karticami ali sistemom VIACARD, ki je vrednostna kartica z dobroimetjem v višini 25 ali 50 EUR. Kartico lahko kupite v Italiji na skoraj vseh cestninskih postajah. Sistema TELEPASS turisti ne morejo uporabljati. Več informacij
bohlojz
18. 11. 2014 19.46
-6
vozila se ne sme voziti,če nimaš vozniškega dovoljenja pri sebi-kako naj bi rusi premaknili avto?naj darsovci še napišejo,koliko avtov zaradi njihove kontrole zapelje skozi zaprto rampo v danah...
Borki
19. 11. 2014 07.28
vozilo bi morala odpeljti vlečna služba, da odstrani oviro in to na stroške voznika, lastnika vozila...
deratizacija
18. 11. 2014 19.46
-1
Lepa priložnost, da bi se zamislili o smiselnosti sistema zaračunavanja cestnine. Poglejmo na primer Italijo, kjer imajo vinjete in plačevanje cestnine ob uporabi avtoceste. Pri nas pa osmodimo tistega, ki se dvakrat na leto pelje v Ljubljano ali Koper in vse tiste, ki so v tranzitu preko Slovenije. Namesto, da bi zagnali vik in krik o bedastem sistemu, ki je tako zastavljen zgolj zato, da polni proračunsko blagajno, se spravimo na tujca, ki opozori na neumnost. Smo res take ovce?!
Borki
19. 11. 2014 07.31
zame najboljši sistem imajo na Madžarskem, vse povezano z sistemom, ki že v naprej zaznaali imaš vinjeto ali ne.. pri vstopu na avtocesto, z video nadzorom in računalniškim programom preverijo ali si kupil vinjeto, ki se nanaša na registrsko tablico, pa še pol cenejša je kot slovenska...
larbitron
18. 11. 2014 18.58
+24
Rusi so verjetno mislili, da jih bodo prisilno odpeljali in da bo nastal iz tega mednarodni incident. Ampak niso računali na slovenske javne uslužbence, ki so mojstri v izogibanju odgovornosti in od katerih ni nihče za nič pristojen in zato lahko mirno parkiraš sredi avtoceste za nedoločen čas in se ne zgodi nič. Kaj takega je še v Rusiji nepredstavljivo.
Borec21
18. 11. 2014 19.21
+10
če bi jaz pustil vozilo tako bi me oglobili za oviranje prometa in še kaj pa verjetno še priprli bi me ..
simple_mind
18. 11. 2014 18.12
-5
Res zanimivo, zanimivo, po teh komentarjih na primeru nekaj izgubljenih Rusov je torej DARS povsem v redu, še bolj pa Slovenija, ne ? Nobene korupcije, nobenih problemov, vse funkcionira pravilno, DARS je super, itn..., ne ?
simple_mind
18. 11. 2014 18.14
-4
Pa spet toliko primitivnega komentiranja, ki pripisuje primitivnost drugače mislečim, ja zanimivo, ne ?
simple_mind
18. 11. 2014 18.18
-5
Pa veliko minusov, ne, saj ne marate Nemcev, niti Američanov, niti Rusov, niti Kitajcev, niti ..., samo Slovenci naj bi bili najboljši in najbolj pametni. Mogoče tudi gostoljubni ?
yaks
18. 11. 2014 19.27
+1
simple_mind
18. 11. 2014 21.49
Se tukaj obravnava in komentira moja ali tvoja pamet ?
Svetec 2021
18. 11. 2014 18.11
-1
To kaj so si Darsovci skuhali še naj pojejo ne da kličejo policijo pa jokajo.
tam190
18. 11. 2014 16.24
-8
Ko prideš v Italiji v križišče imaš označeno zeleno tablo za avtocesto,modro za navadno cesto.Kaj pa pri nas? Peljite se po cesti iz Italije v Koper-za DARS ne obstaja nobena cesta razen avtoceste.Peljite se iz Občin proti Sežani ali Ljubljani ,Isto za DARS ne obstaja nobena cesta razen avtocesta.Potem se pa čudimo tujcem ker nimajo vinjet.Najprej naj DARS pravilno postavi cestno signalizacijo ob vstopu v državo,potem pa naj zahteva plačilo .Seveda je pa to višja matematika za DARS.Najlažje je kaznovat tiste kateri so bili zavedeni zaradi napačne ali bolje rečeno nepostavljenih označevalnih tabel za avtocesto ali navadno cesto.
maijster
18. 11. 2014 17.18
-2
daj no če te takšne zadeve lahko zavedejo pol res rabiš pomoč potem še samo trdi da so oni ki zapeljejo napačno na AC tudi zavedeni,....
24Ppkur
18. 11. 2014 17.59
+14
preden potujem v tujo državo vsekakor preverim kakšni so pogoji pri njih ...
hansola
18. 11. 2014 18.02
+11
Ti sploh maš izpit, da še nisi videl take table nikjer? Ker so povsod.
pankration
18. 11. 2014 18.47
+5
Zanima me ali si tudi ti med tisti, ki je izpit kupil saj ne veš kaj pomenijo zelene in kaj modre table???? . Poleg tega vinjeto potrebuješ ne glede na to ali si na hitri cesti ali pa na avtocesti!
mali_mali
18. 11. 2014 20.55
No podoben primer z slabimi oznakami sem doživel tudi pri prehodu iz Madžarske v Slovaško. 150 Eur s pogajanjem 40 Eur za cca 3km po avtocesti .
Seancy
18. 11. 2014 16.10
-4
DARS MAFIJA!!!! Kazen DARSU za ves pokraden denar!!!
simple_mind
18. 11. 2014 18.25
+1
Ne, kot kaže, je naenkrat DARS super, ne ?
kokicas
18. 11. 2014 16.04
+15
Naj še enkrat izvedejo kontrolo na isti cestninski postaji in najdejo enga ,ki je brez, pa naj se še on postavi zraven, kaj bojo potem zaprli celo AC?? Kva so pri nas res eni kekci, odctrant, pa pika, pa kazen še zato napisat. Tamle stal pa letal po AC, saj se vsi smejiji našim modelom,k so pisal take je... zakone. Zdrava kmečka pamet in razum, bi včasih lahko prevladal
francl12
18. 11. 2014 16.04
+12
PA KAJ SI TI MISLIJO DA SO????? Napisat še kazen za oviranje prometa, zaračunat stroške za postavitev stožcev, odvoz vozila in kazen za povzročanje splošne nevarnosti! Prisilno odstranit te iztrebke iz javnih površin in ko bo vse plačano pa izdat prepoved vstopa v SLO! Če sem še kaj pozabil še lahko zaračunate tudi to - manj kot 3000€ ne sme nanesti!
Fika Armel
18. 11. 2014 16.59
+1
DARS na poravna prvo svoje dolgove a si slepi raje poglej koliko dars dolguje in izginotja denarja in še kaj--- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - -- - - - ----- ---- -- - - -- - - ---- -- ----- -------- ------ ------- -- -- - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - -
scipio
18. 11. 2014 16.03
+3
ali se lahko iz te ruske basni kaj naučimo? zaračunavat nepotrebno zadrževanje na cestniskih postajah po načelu: PRVI POLICAJ/NADZORNIK, ki te obravnava, je vedno NAJCENEJŠI!
cirus
18. 11. 2014 15.51
-10
Kako tujec sploh lahko ugotovi, da za vožnjo po določeni cesti mora imeti vinjeto? Je to kje na cesti jasno in nedvomno označeno? Preden pride do cestninske postaje, tega verjetno sploh ne dojame.
jokal
18. 11. 2014 15.55
+19
če tega ne dojameš, boljše da ostaneš doma, preden boš še kdaj napačno vozil po avtocesti in povzročil nesrečo.
rogerrabbit
18. 11. 2014 16.08
+16
Preden odideš v katerokoli državo se ponavadi na spletu pozanimaš kakšni so zakoni in navade v tej državi... če greš z avtomobilom ali drugim prevoznim sredstvom, pa se ponavadi tudi pozanimaš o omejitvah hitrosti, kakšne so cestnine, ali je potrebno imet vinjeto, in če je treba posebej plačati tudi vožnjo skozi predore... glede na te informacije se potem odločiš kako boš skozi katero državo potoval Sicer pa... za večino držav se dajo podatki dobit na spletu... tako, da je izgovor NISEM VEDEL kar lepo iz trte izvit...
srebrnibreg
18. 11. 2014 17.38
+11
Pred vsakim priključkom na avtocesto je postavljen znak za obvezno uporabo vinjete.
hansola
18. 11. 2014 17.58
+10
Jasno označeno ob vstopu v državo z VELIKO tablo z veliko vinjeto.
jokal
18. 11. 2014 15.45
+16
1. decembra bo na prodaji nova vinjeta,in že vidim neskončne diskusije po forumih in televizijah ali je cena poštena, in kako slabe ceste imamo in kako nas so okradli. Odlična hrana za medije. V tujini se objavi članek, tisti, ki se mu splača ju kupi, ostali pa je ne kupijo. In je konec vsake diskusije Naslednja tema bo prvi sneg in kako DARS ni očistil ceste (najbolj glasni bodo tisti z letnimi pnevmatikami in brez zimske opreme). Ne moremo biti Švici, ker smo v miselnosti preveč nepošteni, v tem je fora.
hansola
18. 11. 2014 17.59
+2
S tem, da v Švici ne plužijo cest pri takšni mali količini snega kot pri nas.
jozeceljski
18. 11. 2014 15.43
+16
Kaj je to res, da so Rusi za 3 dni blokirali Darsovo zaporo, pa da je Dars klical policijo ta pa, da nima pristojnosti? Dars pa nič, dokler se niso Rusi sami odločili zaključiti zgodbo. SAMO V SLOVENIJI.
grim3
18. 11. 2014 15.14
+8
A so mislili, da jim ne bo treba plačat, če bojo dovolj dolgo čakali? :D
jokal
18. 11. 2014 15.07
+4
V Nemčiji ima direktor banke 1 milion mesečno,delavec pa 1500, vseeno se pa ne dela takšna agonija proti vsem in vsakim. Poštenosti ni ne pri nas, ne drugod po svetu, s tem moremo živeti. V Angliji kraljica živi v miliardah, veliko ljudi pa že kruh nima, nisem pa nikoli zasledil tako množično kurjeje sovražtva proti kraljevski hiši. Celo spoštovana je.
Terezinka
18. 11. 2014 15.19
+3
in kaj bi jokal sedaj hotel povedati, da pri nas delamo kar hočemo, ker nimamo plač kot kraljica in ker nismo Nemci. Zakon bo potreba spoštovati in državo tudi zato, da bomo postali bolj Nemcem in njihovi državi podobni
jokal
18. 11. 2014 15.31
+2
ne nisem mislil to povedati. smisel mojega posta je bil, da imajo tudi drugod eni več in eni manj, in se narod s tem sprijazni, upošteva zakone in ne pljuva po vsem, kar je državno ali v zvezo z njo.
Etienko
18. 11. 2014 15.05
+30
Epilog dogodka je torej tak:....... Slovenska policija je bila čisto brez moči,ker ruska babuška ni hotela zapustiti Honde Civic. Tako bi lahko potem tam stali celo leto,tudi v turistični sezoni......kakšna šalabajzarska banana republika smo se je spet pokazalo....ko je treba pa NAŠE slovenske otroke in njihove starše deložirati in jih na cesto vrčti in hiše odvzeti zaradi ene NEPLAČANE POLOŽNICE,pa ko je treba nekomu kočo podreti pa je tam 5 bagerjev in 30 specijalcev!!!!!! KJE PA SO SEDAJ BILI????? Ko pa je treba veljakom podreti ČRNE GRADNJE - njihove razkošne domove,pa jim takoj odobrijo dodaten čas in postopke,da si uredijo po vezah papirje za nazaj!!! BRAVO SLOVENISTAN!
jokal
18. 11. 2014 15.13
+10
ni res. nihče mu ni hiše vzel zarade ene neplačane položnice. on je isto kot ti rusi dolgo izgraval sistem in upal, da mene pa že nebodo dobili. ko so ga pa dobili, je pa obrnil zgodbico in mediji so ga prodali kot žrtev sistema. narod se pa joče zdaj z lopovom in ga zagovarja. v tujini bi ljudi rekli sam je kriv, zakaj ni bil pošten in pika.
Terezinka
18. 11. 2014 15.22
+1
Jokl, to si pa točno povedal, tista črna gradnja je bila podrta ker ga drugače iz nje ne bi nikoli izselili. Tista črna gradnja je bila stalno njegov nezakoniti dom. Tam je država le umaknila svoj objekt zgrajen brez dovoljenja in oddajan v najem brez pogodbe in brez najemnine
Etienko
18. 11. 2014 15.50
+1
Kakorkoli ze,pri nas nismo vsi enaki kaj se zakonov tice....da se ne bi menili kako veljaki izigravajo sistem,pa kdo prej nasanka,tisti s poznanstvi ali druzine ki se prebijajo iz mesec v mesec...