Tujina

FOTO in VIDEO: Ruska vojska zavzela zračno bazo na Krimu, v streljanju ranjen ukrajinski vojak

Kijev, 22. 03. 2014 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
599

Ruske enote so zavzele ukrajinsko vojaško letalsko oporišče Belbek na Krimu. Ranjen je bil ukrajinski vojak, poveljnika baze pa so odpeljali neznano kam. Okoli 200 proruskih protestnikov pa je v mestu Novofedorivk zavzelo bazo ukrajinske mornarice.

Na Krimu je spet napeto. Ruske enote so sprva obkolile, nato pa vdrle v ukrajinsko vojaško zračno bazo v mestu Belbek na Krimu. Po poročanju Reutersa so odjeknili streli. Ranjen je bil najmanj en ukrajinski vojak, ruska vojska pa je poveljnika baze "odpeljala na pogovore neznano kam".

Sprva so vojakom v bazi izrekli ultimat, da se predajo, je sporočil namestnik poveljnika vojaškega letališča. Po izteku ultimata pa je oklepno vozilo zapeljalo skozi vrata oporišča. V oporišče so nato vstopili oboroženi moški, ki so v ukrajinske vojake uperili orožje.

V zgornjem videposnetku poglejte, kako je ruska mornarica izobesila svojo zastavo na edini ukrajinski podmornici.

Poveljnik baze je sicer za britansko medijsko hišo BBC dejal, da že več dni čaka na ukaze iz Kijeva, ki pa še kar molči. Svojim vojakom je naročil, naj streljajo v zrak, če bodo napadeni. Poveljnik ukrajinske vojske pa to zanika in pravi, da imajo vsi vojaki na Krimu natančna navodila, kaj morajo storiti, če bodo napadeni.

Proruski protestniki vdrli v ukrajinsko vojaško oporišče na Krimu

Okoli 200 proruskih protestnikov pa je v pristaniškem mestu Novofedorivk zavzelo bazo ukrajinske mornarice. Bazo so napadli brez orožja in je zdaj že skoraj popolnoma pod njihovim nadzorom.

Množica je vdrla v oporišče in ob vpitju "Rusija! Rusija!" začela razbijati okna. Ukrajinski vojaki so se zabarikadirali v notranjost zgradb, s streh pa so proti vsiljivcem metali dimne bombe. Protestniki so ob navzočnosti ruskih vojakov sneli ukrajinsko zastavo in jo zamenjali z belo-modro zastavo ruske mornarice.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega ministrstva Vladislav Seleznjov je ob sklicevanju na vire iz oporišča dejal, da so se ukrajinski vojaki umaknili v glavno zgradbo. "Med napadalci je nekaj lokalnih prebivalcev in veliko drugih. Ne poznamo njihovih obrazov," je Seleznjova citiral vir iz oporišča. Protestniki so medtem oporišče že zapustili.

Ukrajinski vojak v zračni bazi v Belbeku.
Ukrajinski vojak v zračni bazi v Belbeku. FOTO: Reuters

Moskva obsodila evropske sankcije

Sicer pa se je Moskva danes odzvala na razširitev sankcij proti Rusiji, ki jo je sprejela Evropska unija. Kremelj meni, da so sankcije zaradi ruskega posredovanja v Ukrajini povsem "odmaknjene od realnosti". Rusko zunanje ministrstvo si je zato pridržalo pravico do "primernega odgovora". Bruselj je namreč na seznam ruskih državljanov, ki so jim zamrznili sredstva in prepovedali potovanja, uvrstil 12 novih imen in zdaj zajema 33 ljudi.

Gre za ljudi, ki naj bi pripadali notranjemu krogu ruskega predsednika Vladimirja Putina. Med njimi so tudi namestnik ruskega premierja Dimitrij Rogozin, predsednik ruske dume Sergej Narijškin, politični strateg Kremlja Vladislav Surkov in Putinov glavni svetovalec za Ukrajino Sergej Glazjev. Vse štiri je na svoj seznam uvrstila tudi ameriška administracija.

Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin FOTO: Reuters

Mednarodni opazovalci že pripravljeni na prihod v Ukrajino

Med tem pa so opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pripravljeni začeti s svojim delom. Obiskali naj bi mesta na jugu in vzhodu Ukrajine, v katerih je veliko prorusko usmerjenih prebivalcev Ukrajine. Vendar pa okoli sto pripadnikov misije ne bo vstopilo na območje Krimskega polotoka, ki je včeraj tudi uradno postal del Rusije. Putin je namreč včeraj podpisal odlok o pripojitvi Krima Rusiji.

Steinmeier: Referendum in priključitev v nasprotju z mednarodnim pravom

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je danes v Kijevu obsodil rusko priključitev ukrajinskega polotoka Krim, v katerem vidi poskus delitve Evrope. Steinmeier je po srečanju z ukrajinskim premierjem Arsenijem Jacenjukom dejal, da sta bila referendum na Krimu in odločitev ruskega parlamenta o priključitvi tega polotoka Rusiji kršitev mednarodnega prava in poskus delitve Evrope.

Vodja nemške diplomacije in začasni ukrajinski premier sta govorila tudi o tehnični pomoči Nemčije ukrajinski vojski. "Govorili smo o vprašanju tehnično-vojaškega sodelovanja za izboljšanje opremljenosti in okrepitev ukrajinskih oboroženih sil," je izjavil Jacenjuk.

Nemški zunanji minister se v Ukrajini mudi dan po podpisu političnega del sporazuma o krepitvi vezi med Ukrajino in Evropsko unijo.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ruske zastave plapolajo na 146 vojaških zgradbah, ki so bile pred tem ukrajinske. Ruska črnomorska flota je doslej zavzela 54 od 67 ukrajinskih vojaških plovil v krimskih pristaniščih.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo: Vojaki s Krima so junaki

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da ukrajinski vojaki, ki so po priključitvi Krima Rusiji zapustili polotok, niso dezerterji, ampak junaki, zaradi česar bi jim država lahko podelila status vojnih veteranov.

"Nihče od vojakov na Krimu - domoljubov, ki niso izdali prisege zvestobe ukrajinskemu narodu - ne bo pozabljen," je sporočilo ministrstvo. Hkrati je zanikalo poročila, da bodo vojaške enote, ki so zapustile Krim, razpuščene in da ukrajinski tožilci vojake preganjajo zaradi izdaje.

S to izjavo, objavljeno na spletu, je ukrajinsko obrambno ministrstvo želelo odgovoriti na dezinformacije o ukrajinskih oboroženih silah, ki jih po njegovih navedbah "aktivno širijo ruske posebne službe".

Obrambno ministrstvo je še dodalo, da ukrajinske oblasti preučujejo možnost, da bi tem vojakom podelili status vojnih veteranov, ker so pokazali "moč in pogum", s čimer bi jim zagotovili finančno podporo.

Številni od tisočih ukrajinskih vojakov na Krimu, ki so jih prejšnji mesec obkolile proruske sile, so svoje položaje zapustili brez boja.

Ukrajinski premier z nemškim zunanjim ministrom v Kijevu.
Ukrajinski premier z nemškim zunanjim ministrom v Kijevu. FOTO: Reuters

Poljska poziva ZDA k večji vojaški prisotnosti v Vzhodni Evropi

Poljska pa meni, da bi morale ZDA skupaj z ostalimi članicami Nata povečati svojo prisotnost v Srednji in Vzhodni Evropi. Poljski obrambni minister Tomasz Siemoniak je pojasnil, da je Washington odprt za to idejo, vendar pa pravih pogovorov o tem še niso načeli. Ameriški podpredsednik Joe Biden je pretekli torek obiskal Poljsko in potrdil načrte o namestitvi ameriškega protiraketnega ščita na Poljskem do leta 2018. Poljski minister je dodal, da bodo govorili tudi o vzpostavitvi ameriškega vojaškega oporišča na omenjenem območju Evrope.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (599)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirenij
23. 03. 2014 08.47
+17
Ukrajinci. Vprašali vas bomo čez eno leto, kje ste. Beda od bede. EU in USA sicer priskoči na pomoč. Ampak po visokih obrestnih merah, ki jih plačujemo Slovenci danes ter še zasužnjeni naši vnuki in pravnuki. Zavedeni od medu in mleka, ki se bosta cedila. Naša, slovenska izkušnja obljub peterleta, dimsija, kacina, jj,........da jih ne naštevam
cirenij
23. 03. 2014 08.39
+10
Ameriški pisatelj Jess Stearn je napisal knjigo o AMERIŠKEM Spečem preroku Edgar Caysu, ki je bil v svojem nam nedojemljivem stanju povezan S Knjigo življenja, ki mu jaz pravim BOG. Obseden je bil z Rusijo in napovedal, da bo od tega ruskega rjavega medveda odvisen svet. Mu verjamem, ker je tudi vsa zdravstvena čitanja na daljavo neKAJ 1000 KM NAPOVEDAL Z VSEMI TERAPIJAMI in zdravili. Nekje, moram prebrskat, pa sem preblal, da bo Rusiji zavladal Plavi Angel, ki bo rešil Rusijo in svet. Upajmo, da se uresniči in ta petrodolar propade in z njim USA.
ice4ever
23. 03. 2014 10.50
-4
Še enkrat kažeš svoje neznanje... Če pade dolar, pade Amerika, pade Kitajska, pade Rusija, pade Evropa... Svet je odvisen od dolarja... Če te spomnim na zlom newyorške borze, celi svet je padel v gospodarsko krizo in je bil v krizi dokler dolar ni dobil nazaj na svoji vrednosti... Zakaj je Evropa padla v krizo 6 let nazaj??? Zato ker se je v Ameriki zlomila banka Lehman Brothers... Zakaj Kitajska kupuje ameriške obveznice??? Zato ker če Amerika pade v krizo, Američani ne bodo več imeli denarja da kupujejo kitajsko kramo in posledično Kitajska ne bo več mogla na veliko izvažat v ZDA... Vsak tak dogodek v Ameriki ima velik vpliv na svetovno gospodarstvo... Ne želi si da se dolar pade, ker potem bomo v še večji krizi kot pa smo sedaj...
acviba
23. 03. 2014 13.54
+3
Ah pejt pejt...majo rusi pa kitajci pa sploh cela azija dost svojga kapitala da ufurajo svojo valutko...in tega se usa boji....ze gadafi je to hotu spelat pa so ga prej pohladil pa celo blagajnco(zlata na tone) spraznil...
mikitr
23. 03. 2014 07.07
+8
Prav je,da ni prišlo do sreljanja,baze bi bile zavzete tako ali, tako,sam vojaki bi bili mrtvi.
User447113
23. 03. 2014 03.57
+15
Slovenci težko nasprotujemo plebiscitom po samoodločbi. A ni to najvišja stopnja demokracije?
Andi-1
23. 03. 2014 11.00
+0
Vsekakor, ampak ob določenih pogojih , ki jih je lepo razložil Ernest Petrič pred nekaj dnevi na Tv Slo. Vse ostalo so manipulacije in sprenevedanje, oz. argumenti moči.
angrygrandpa
23. 03. 2014 03.20
-9
elita ima v planu strašni plan sprožili bodo zadnjo človeško vojno sv. vojno jedrska vojna umrlo bo na milijarde ljudi. elita se bo po tej grozoviti vojni zbrala in podpisala dokument o združeni zemeljski fedaraciji ena svetovna vlada ena vojska sistem ... končno bo nastopil večni mir začelo se bo raziskovanje vesolja ustanavljanja kolonij...
mikitr
23. 03. 2014 07.08
+5
No kaj takega se ne bo zgodilo,združena federacije bogatinov je preveč požrešna ,da bi imeli skupnega vodjo.
Enota NAprej
23. 03. 2014 12.03
angrygrandpa
23. 03. 2014 01.51
-6
samo združeni bomo zmagali živela združena zemeljska federacija!
www123
23. 03. 2014 11.18
+1
rissp1
23. 03. 2014 01.45
+15
Ukrajinsko ljudstvo se je končno le opogumilo in so se začeli množični protesti proti novi samozvani \"vladi\" (beri: profašističnim hordam, ki ne terorizirajo samo \"neukrajince\", temveč tudi svoj narod, vse ki se ne strinjajo z njihovimi neonacističnimi pogledi). Me NE preseneča, da o tem na 24ur molčite Propagandni stroj pač. Objavljati morate samo novice, ki so v prid interesom ZDA, torej v primeru konflikta v Ukrajini samo takšne članke, ki prikažejo samozvano vlado kot dobro, Krim in Ruse (ki mimogrede štejejo 40% ukrajinskega prebivalstva) kot slabe, hudobne. Kot vsak dan, sem tudi danes vedel da boste objavili novico o \"napadu hudobnih rusov na ukrajinsko bazo\", novico o tem da se širijo protesti po vsej Ukrajini (ja, tudi v Kijevu in v zahodni Ukrajini) proti novemu profašističnemu režimu, pa boste spregledali.Takoj sem vedal da boste prvo objavili, drugo pa spregledali. Kot vsak dan. Me pa veseli, da se je ljudstvo v Ukrajini končno prebudilo in spoznalo, da so jim ugrabili proteste in jim nastavili neonaciste za vladarje, ki jih bodo pahnili ne samo v skrajno revščino, temveč v dokončen propad, razpad Ukrajine. Me zanima kaj pravijo ZDA in EU na proteste, ki se širijo kot ogenj. Bodo Ukkrajinci (ki protestirajo) proglašeni za teroriste? Upajmo, da jim uspe znebiti se profašistične horde, tako kot se jim je uspelo znebiti prejšnjega, legalno izvoljenega predsednika. Vendar bo sedaj veliko težje, prej so namreč imeli na voljo agitacije, denar, propagando, plačane ostrostrelce (ki so potem bili označeni kot provladni zločinci), zdaj pa nimajo nikogar za seboj...EU bo verjetno podprla neonaciste, češ naj zatrejo upor ljudstva. Ali pa bo kar celotno Ukrajino razglasila za \"prorusko\" (tudi tiste ki sedaj protestirajo in nimajo veze niti z Rusi , so v bistvu tisti ki so na začetku protestirali, dokler jim protestov niso ugrabili neonacisti)
rissp1
23. 03. 2014 01.53
+8
In pa, lahko si pogledate metode novega profašističnega režima proti novemu valu protestov... Nova samozvana vlada je že uradno izjavila, da bo vsakršne proteste jemala kot teroristične dejavnosti. Glede na to, da ta ista vlada pretepa "neukrajince", pretepa in pred kamero prisili vodilne na državni TV, v podjetjih, v javnih ustanovah k odstopu ter imenujejo za nove voditelje svoje , izključno "nacionalsocialistično" usmerjene (kot so sami rekli), in imajo takšne "demokratične metode" (javni pretep in prisila podpisa odstopne izjave pred tv kamerami) , lahko pričakujemo kako bodo ravnali s protestniki, torej z Ukrajinci , ki so se prebudili v realnosti in spoznali da so na robu katastrofe, sploh če se ne znebijo svojega novega profašističnega režima. Če so bili zdajšnji vladarji pripravljeni uporabiti tudi ostrostrelce za poboje SVOJIH ljudi (da bi dobili podporo EU češ da druga stran strelja na njih), so verjetno pripravljeni tudi na masovne poboje vseh ki si upajo sedaj protestirati (oz. "opravljati teroristične dejavnosti" - kot so rekli)...
LLLEPI
23. 03. 2014 09.05
+1
Andi-1
23. 03. 2014 11.14
-2
Ukrajinski narod (večinski, avtohtoni,...) ima vso pravico odločati o svoji prihodnosti, usmerjenosti, razvoju, politiki,... sam in po svoje. Vso preteklost so bili v senci velike ,,mame,, Rusije, kar jim je pustilo dalnosežne posledice in položaj , ki jim ga nihče ne zavida.V vsakem primeru je Zahod zanje boljša izbira, čeprav mogoče ne idealna. Od njih samih pa bo odvisno kakšno prihodnost si bodo ustvarili, ampak predpogoj je demokracija. Podobnost z Slo. pa niso le naključne, v več pogledih....
angrygrandpa
23. 03. 2014 01.42
-19
ukrajinska vojska bi se morala upret in it v totalno vojno z rusi pa tudi ce bi izgubili bi vsaj castno izgubili ne pa da tako strahopetno predajajo svoje baze
www123
23. 03. 2014 11.18
+3
angrygrandpa
23. 03. 2014 01.04
-17
na marsu je bilo vcasih zivljenje zivela civilizacija ki jo je doletela hudaaa katastrofa(po sej verjentnosti jedrska vojna ali padec kometa) in ko je bil mars unicen so se s svojimi vesoljskimi ladjami preselili na današnji planet zemlja in si ustvarili zivljenje
Enota NAprej
23. 03. 2014 12.09
+2
kje pa so vesoljske ladje? pa znanje o tem kako je bilo na marsu, niso "tvoji predniki" nič s sabo prnesel?
angrygrandpa
23. 03. 2014 18.58
IQ007
23. 03. 2014 00.18
+10
vojaki iz krima junaki..pustili so jih na milost in nemilost Rusom.bili so že odpisani. samo zmetali ven iz vojske,veliko jih bojo zaprli zaradi izdaje.reveži niso dobivali plače, in so brez vsega.take prasce tudi mi podpiramo.eu bo ukrajincem dala zastarelo orožje,inštruktorji iz usa jih bojo vojaško usposabljali,tako kot gruzijce.
bozicki
22. 03. 2014 23.47
+17
Pa o novih "političnih" zapornikih 24 ur tud ne poroča.... Zapirajo vse, ki so proti novi vladi... To še Yanuk ni delal.... Fašisti!!!! Podporo jim pa daje tudi portal 24 kur...
I Res
23. 03. 2014 01.25
+3
to je demokracija. kdor ni z njimi je terorist
Dnipro
23. 03. 2014 05.57
+5
Ce bi samo zapirali bi bilo se v redu, ampak ljudje dobesedno izginjajo cez noc. 24UR si so pa ze tako umazale roke, da jih ne morejo vec oprati.
bozicki
22. 03. 2014 23.43
+23
Pa še vic tisočletja: Jacenjuk: Ukrajina hoće mesto v G8.... SMEH!!! G8 - osem najbolj razvitih... Je morda moron tale Jacenjuk?
bozicki
22. 03. 2014 23.41
+19
Množica je vdrla v oporišče in ob vpitju "Rusija! Rusija!" začela razbijati okna. Ukrajinski vojaki so se zabarikadirali v notranjost zgradb, s streh pa so proti vsiljivcem metali dimne bombe. Protestniki so ob navzočnosti ruskih vojakov sneli ukrajinsko zastavo in jo zamenjali z belo-modro zastavo ruske mornarice. - STRELJALI SO UKRAJINCI NA NEOBOROŽENE CIVILISTE - SRAMOTA, BARBARI!!!!
iGURT
22. 03. 2014 23.04
+11
O tisoče in tisoče protestnikov v Španiji in policijskem nasilju nič na 24ur ?
dzons
22. 03. 2014 23.29
+8
ne - v demokraciji so protestniki slabi, tako da je policijsko nasilje upravičeno...kako še ne veš tega??
I Res
23. 03. 2014 01.27
+0
teroristiso ki protestirajo proti židovski demokraciji
jobovka
22. 03. 2014 22.47
-3
Krim mi zveni podobno kot Knin
DeBill
22. 03. 2014 22.42
+3
na 24 ur tudi google translata ne morejo pognati
IQ007
22. 03. 2014 22.32
+4
edina podmornica ,ki so jo imeli ua je sedaj ruska.
Jaka 3.3.
22. 03. 2014 21.43
+4
Ko bi mi nekako uspelo, da Krimska tožilka vloži tožbo zoper mene...
IQ007
23. 03. 2014 00.23
+2
Silvester Ali62
23. 03. 2014 09.33
+1
Gavrane20
22. 03. 2014 21.28
+39
Vazn da je Kiev v oglasu za EU zbrisal Slovenijo Srbijo Bosno in vse te drzave oznacil kot ozemlje Hrvaske .. Rusi vsaj vejo kje je kdo ce ne druzga hehe
Gavrane20
22. 03. 2014 21.31
+17
Sam res 24ur to se vam ne zdi dost za objavo ? zgleda ne
PATRIOT.SI
22. 03. 2014 22.52
+9
Ne morš verjet, sem vidu, tole je bilo namenoma narejen, niso se mogli tako zmotit, ne podpiram v principu kaj Rusi počnejo, ampak se je ukrajinski režim res za podlega izkazal. Nacisti eni in drugi.
Dnipro
22. 03. 2014 23.32
+3
A mi lohk bolj natacen opises kaj se je zgodilo???
iGURT
22. 03. 2014 23.49
+10
plus, poglej kako jih palijo v tem spotu, med in mleko se bosta cedila zdaj v EU, ..jaooo so ga nasrkali Ukrajinci, elita se bo mastila in bogatela, državo bodo razprodali tujcem, krediti in beda bo ostala narodu ..
Dnipro
22. 03. 2014 23.58
+1
Gavrane20
23. 03. 2014 00.03
+2
Mah sj nevem kaj da recm to mi res ze meji na komedijo tud nas so palil kako bo v EU vse super .. pa smo hitr spoznal kako ta sistem deluje se pa men tud zdi da so to nardil nacrtno ker da so tok neizobrazeni no vse je mozn mislm da bi Slovenska vlada se mogla odzvati in opozoriti Ukrajino da naj pazijo naslednic ko delajo take videje .. ampak pricakovat kej od nase vlade heh smeh uglavnm
iGURT
23. 03. 2014 00.13
+5
..eh, če pa so oboji hlapci istim gospodarjem, in obojim se hebe za narod. Si videl kakšno vlado od 91 do danes ki bi delala za narod in ne za sebe, za svoj krog ljudi, za tujce, korporacije ? Nisi, in je tudi ne boš. Dokler bo sistem tak kot je tega ne boš doživel, da bi delali za narod ..
Gavrane20
23. 03. 2014 00.19
+3
Ma ja se strinjam gre se jim za svoje riti ... no pa sj smo si cist sami krivi pustimo se da nas se zmeri delijo na bele pa rdece ..
domobranec 1
22. 03. 2014 21.26
-3
bije jim zadnji zvon ha ha
belaovca
22. 03. 2014 21.36
+10
rdeča zastava s srpom in kladivom ti bo na strehi plapolala...kaj kmalu...