Slovenija

'Ruska federacija je Slovenijo postavila v sramoten položaj'

Ljubljana, 21. 10. 2009 20.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko, saj so prepričani, da sedanji ruski veleposlanik v Sloveniji ni primeren. Bil je namreč zelo vpleten v vojno v Čečeniji, pravijo.

Jože Tanko v imenu poslanske skupine SDS zahteva čim prejšnjo sejo odbora za zunanjo politiko.
Jože Tanko v imenu poslanske skupine SDS zahteva čim prejšnjo sejo odbora za zunanjo politiko. FOTO: POP TV

Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje Odbora za zunanjo politiko, na kateri bi obravnavali predlog za imenovanje novega veleposlanika Ruske federacije v Sloveniji.

Prepričani so namreč, da sedanji veleposlanik Doku Zavgajev ni primeren, glede na to, da je bil v svoji karieri generalni sekretar Komunistične partije v Čečensko-Inguški republiki, predsednik čečenske vlade in predsednik republike v letih 1995 in 1996, ko je vodil “politiko, ki ni bila sposobna rešiti problemov, ki so pripeljali do vojnih spopadov. Bil je zelo vpleten v vojno v Čečeniji. V tem času je prihajalo do grobih kršitev človekovih pravic. O tem med drugim govorijo številne resolucije Evropskega parlamenta in Parlamentarne skupščine sveta Evrope, ki ugotavljajo soodgovornost tedanjega Čečenskega vodstva,” je poslanska skupina SDS zapisala na svoji spletni strani.

'Degradacija Slovenije'

Imenovanje je po njihovem mnenju zato že zbudilo zaskrbljenost in negativne odzive, tako v civilni družbi kot v politični javnosti.

Države imenujejo veleposlanike v drugih državah v skladu s svojo notranjo zakonodajo, državnimi interesi, na podlagi referenc kandidatov in pogosto v skladu z notranjimi razmerji politične moči. Pri tem praviloma upoštevajo specifične okoliščine države napotitve in se izogibajo izbiri, ki bi kakor koli prizadela digniteto te države. Zato je izbira veleposlanika tudi odraz mednarodnega ugleda, ki ga dotična država pripisuje državi napotitve. Zadnje imenovanje pa Slovenijo mednarodno degradira na nivo države, ki ne zagotavlja spoštovanja vrednot  izhajajočih iz splošne deklaracije OZN o človekovih pravicah, čeprav je bila neodvisnost Slovenije utemeljena na spoštovanju človekovih pravic,” so še prepričani v SDS.

Za vtis, da je Slovenija država, ki ne obsoja totalitarizmov in tolerira kršitve človekovih pravic, je po njihovem mnenju odgovorna tudi sedanja oblast, ki je zavrnila resolucijo evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu ter se distancirala od resolucije parlamentarne skupščine OVSE, ki obsoja totalitarne režime.

Ruska federacija je takšno sporočilo izkoristila in Slovenijo postavila v sramoten položaj. Slovenija je postala destinacija za kadre, ki so v domovini opravljali specifične naloge, ki so bile v popolnem nasprotju z demokratičnimi standardi,” so še zapisali v SDS. “Kljub zgrešenemu odnosu slovenske vladajoče politike do evropske zavesti in vrednot pa se mora Slovenija izogniti posledicam, ki bi nastale s pristankom na odločitev, s katero bi bila Slovenija v očeh mednarodne javnosti degradirana.

Zato v poslanski skupini SDS pričakujejo takojšen sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko, na kateri naj vlada predstavi vse ukrepe za preprečitev posledic, ki bi škodovale ugledu Slovenije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
24. 10. 2009 16.33
EU je največji patner tako za ZDA ,kot za Rusijo ,Kitajsko ,Japonsko itd. Za EU je pa največji partner ZDA , vsako leto pa narašča izmenjava s Kitajsko.
Abacus
24. 10. 2009 02.49
vetlan Kar se tiče Čečenije očitno razmere bolje poznaš od mene ,torej veš da se stanje ne spreminja ,razlika je le v tem da ne prevladuje več pro-islamistična mafija ampak pro-ruska. Moraš gledati proporcialno ,glede na Rusijo ji Evropa prispeva 75% vsega posega v njen notranji trg! torej je Rusija precej odvisna od Evrope ,kar se tiče tehnologije. Medtem ko je za Evropo Rusija tudi med pomembnimi partnerji a ji ni največja prioriteta ,edino glede plina ,pa še ta ima alternative v državah Srednje Azije ,Azerbajđana itd. Hočem reči da četudi se zaostrijo odnosi EU-Rusija se tudi Rusiji precej otežijo stvari ,ki jih nikakor noče ,torej mora Rusija močno premisliti če želi kakšno državo EU "bojkotirati" ,ker ima potem težave s celotnim EU-jem ,se spomiš izvoza poljskega mesa v Rusijo? 2 leti se je reševala ta težava ,pogodbe so se s težavo sklepale zaradi ene članice! Nekaj iz uradne strani EU: Russia is one of the EU's key trading partners and trade between the two economies has showed steep growth rates over the last years. The EU is by far Russia's main trading partner, accounting for 52.3% of its overall trade turnover in 2008. It is also by far the most important investor in Russia. It is expected that up to 75% of FDI stocks in Russia come from the EU Member States. n 2006 the EU and the US combined economies accounted for nearly 60% of global GDP, 33% of world trade in goods and 42% of world trade in services. The EU and the US are each other's main trading partners. Trade flows across the Atlantic amount to around €1.7 billion every day. The two economies are interdependent to a high degree. Close to a quarter of all EU-US trade consists of transactions within firms based on their investments on either side of the Atlantic. The transatlantic relationship also defines the shape of the global economy as a whole as either the EU or the US is also the largest trade and investment partner for almost all other countries in the global economy. Total FDI stocks held in each others countries reach approximately €1.89 trillion. The overall "transatlantic workforce" is estimated at 12 to 14 million people, of which roughly half are Americans who owe their jobs directly or indirectly to EU companies. Tako za primerjavo.
vetlan
22. 10. 2009 21.02
crni_jezek_teka, si bil v Čečeniji? Mislim, da ne. Marsikaj bi ti lahko povedal, pa ne bom tukaj raspravljal. "Rusija ni tako veliko tržišče za Evropo ,prej obratno Evropa je tržišče za Rusijo" To je pa takšna glupost, da sem ostal brez besed. Zakaj misliš, da so bila slovenska podjetja zanimiva za zahod? Npr. Lek. Najbrž zaradi ogromnega tržišča z 2 mio. prebivalstva. Kitajska pa ni tržišče, ampak trg poceni delovne sile. Lahko prodaš tja kakšno tehnologijo, to je res. Ali ima Slovenija kakšno novo tehnologijo? Saj že gospodarstva nima več. Daj, daj ježek. Tvoje trditve so tako smešne, da te lahko samo vprašam, koliko si star/a in kakšne izkušnje imaš na zunanjem trgu?
Abacus
22. 10. 2009 17.55
vetlan 22.10.2009, 08:44 6 Rusija je namenila Čečeniji veliko denarja za obnovo. Tudi naša podjetja gradijo v Čečeniji pomembni objekti. Kdaj že naši kekci bodo začeli razmišljatii z glavo? Vsaka država leze v r_ Rusiji, ker je tam tržišče, ne pa na zahodu. Res so .... JJ je nam obljubljal neodvisnost, pripeljal pa nas v suženstvo in fevdalizem. Zdaj pa bi še rad zavozil pomembno tržišče --------------------- To je res ,Rusija zares obnavlja Čečenijo vendar je treba poudariti da Čečenijo vodi pro-ruska vlada ,ki sama obračunava z Čečeni ,ki so anarhistične narave. Vendar se pa spet zadnje čase Čečenija ponovno poglablja v nemirno pokrajino ,hkrati z Dagestanom in Ingušetijo. Rusija ni tako veliko tržišče za Evropo ,prej obratno Evropa je tržišče za Rusijo ,če gledamo je Zahod torej ZDA ,Kanada,Latinska Amerika tudi Japonska in Avstralija še vedno največji trg Evrope saj gre tja kar preko 70% vsega evropskega izvoza ,sledi še Kitajska in druge države. Rusija je za nekatere evropske države bolj pomemben trg ,za druge spet manj. Bolj za srednje Evropske države ,kot pa kakšno Španijo ,Portugalsko. Večina vzhodno evropskih držav pa imao tako in tako odklonilen odnos do Rusije zaradi preteklosti ,predvsem Baltske države ,Poljska tudi Ukrajina in je zato tudi trgovanje omejeno ali prekanalizirano na druge države. Tako ostaja Nemčija najboljši partner Rusiji iz tega območja Evrope.
Abacus
22. 10. 2009 17.43
mujezinka 22.10.2009, 15:51 0 Pri več tisočih zakonov,ki nas omejujejo na vsakem koraku je prav smešno omenjati besedo svoboda.Politična svoboda je samo iluzija ki pomeni da pustite večno zatiranim,večno hrepeneti.Koncu koncev je čisti vseeno ali je diktator v eni osebi ali se pa skriva za skupino ljudi,ki sebe imenujejo demokrati. ------------- Zanimivo ane ,tukaj živiš v relativnem miru ,no položnice so tvoja največja skrb A bi si upala živeti kje v Pakistanu ,Sudanu kjer nikoli nebi vedela kdaj te čaka kakšen tepež od moža ,mogoče celo bičanje na ulici ,ker nosiš kavbojke ali pa si pač izmenjala dve besede z mimoidočim... Sploh ni za primerjat
Tonček Balonček
22. 10. 2009 16.11
Meni je bil najboiljši Kissinger, ki ej dobil nobelovo nagrado za mir. Končali so namreč vojno v Vietnamu! Zdaj jo dobi že Obama, kljub temu da vrhovno poveljuje četam v Iraku brez kakršnegakoli mandata OZN in ima vojsko na večdeset krajih svetu, da ne omenjam podtalnega delovanja in terorizma! Tu s epa problematizira nekega ruskega diplomata brez zveze! Vatikanu tudi ni bilo všeč, da je pri nas postal šef za verske skupnosti Gulič, pa kaj nam pa morejo! Pa anj mu SLO zdaj ne da agremaja, temu Rusu. Gle le za poceni publiciteto Plemenitega!
povemvsem
22. 10. 2009 15.51
Pri več tisočih zakonov,ki nas omejujejo na vsakem koraku je prav smešno omenjati besedo svoboda.Politična svoboda je samo iluzija ki pomeni da pustite večno zatiranim,večno hrepeneti.Koncu koncev je čisti vseeno ali je diktator v eni osebi ali se pa skriva za skupino ljudi,ki sebe imenujejo demokrati.
Krasinius
22. 10. 2009 13.43
Razlika med ameriškimi diplomati in ruskimi kulaki, je tako velika in silna kot med Džedaji iz republike (svoboda) in imperijalnimi federativnimi silami (tiranija).
Tonček Balonček
22. 10. 2009 13.39
Ameriški diplomati so praktično vsi vpleteni v kakšne vojne, državne udare, likvidacije in podobno, saj je to konno njihov osnovni posel!
bre11
22. 10. 2009 13.36
tale ambasador sigurno ni tak gamat kot sds
JozaFric
22. 10. 2009 13.10
Sramota kakšni zločinci teptajo našo zemljo!!
Adolph
22. 10. 2009 11.54
Ce bi bili tako obcutljivi pri Vasih notranjih problemih,dragi Slovenci,bi Vam slo veliko bolje,tako pa lajate samo tam kjer veste da ne bote dobili brco
Titus01
22. 10. 2009 11.45
@Byron Kakšno vezo pa ima imenovanje ruskega veleposlanika s slovensko notranjo politiko? Mimogrede, "nacikomunistična država" je logični nesmisel, ker sta bili strukturi obeh totalitarizmov povsem različni. V SZ je gospodarstvo obvladovala država, medtem ko je Hitler, čeprav je bil nominalno podpornik nižjega srednjega razreda, zlomil moč sindikatov in omogočil industrialcem in Junkerjem skoraj neoliberalni paradiž - dokler se niso vpletali v politiko. Podobno velja za politično strukturo. Sicer je v obeh sistemih prišlo do vladavine ene stranke, vendar Sovjeti niso vzpostavili take družbene strukture kot nacisti. Nacistična vizija je bila to, kar so na ravni Nemčije dosegli: Sistem, v katerem ima vsakdo nekoga, ki mu je podrejen, nad katerim se znaša, in nekoga, ki mu je nadrejen, ki se mu mora brezpogojno pokoravati. Razen tistih na samem dnu (Slovani, Židje...), ki pač krepko nastradajo. Komunizem je imel vsaj nominalno za svoj končni cilj družbo, v kateri naj bi bili vsi enaki - torej nasprotje takega sistema.
Titus01
22. 10. 2009 11.36
Ruse pa res zanima, ali nam gre njihov novi veleposlanik v nos ali ne. Prepričan sem, da bo Rusija klonila pred protestom dvomilijonske velesile Slovenije, in imenovala drugega veleposlanika. Mimogrede: Ker smo odvisni od ruskega plina, se nihče noče pretirano zameriti Rusom, dokler se novi plinovodi ne zgradijo in ne zagotove drugi viri. Slovenija ima tu srečo, ker po pogodbah, sklenjenih še v Jugoslaviji, del plina dobivamo od severnoafriških držav, vendar nas bo, če Rusi zaprejo pipico, še kako zeblo. Ruski veleposlaniki tako ali tako niso znani kot človekoljubi. Praviloma so nadvse sposobni, brezobzirni in amoralni - popolni izvajalci zunanje politike.
Byron
22. 10. 2009 11.16
Slovenija postaja nacikomunistična država s tiranijo FORUMA21. Če se ne morejo obdržati na oblasti z voljo ljudstva, se bodo pa s surovo silo.
hrcekmuri
22. 10. 2009 10.23
kateri slovenec ze je poslal vojsko in policijo na kosovo
Tonček Balonček
22. 10. 2009 09.30
Še orožje je doniral Hrvatom in Bosancem, čeprav bi lahko kaj zaslužil. Takšni so pač dobri ljudje z Dolenjske! Vsem bi aradi pomagali!
Snowi
22. 10. 2009 08.58
Jože že 15 let nam obljubljaš novo cesto proti Kočevju! EGOIST en!
vetlan
22. 10. 2009 08.44
Rusija je namenila Čečeniji veliko denarja za obnovo. Tudi naša podjetja gradijo v Čečeniji pomembni objekti. Kdaj že naši kekci bodo začeli razmišljatii z glavo? Vsaka država leze v r_ Rusiji, ker je tam tržišče, ne pa na zahodu. Res so .... JJ je nam obljubljal neodvisnost, pripeljal pa nas v suženstvo in fevdalizem. Zdaj pa bi še rad zavozil pomembno tržišče.
dejkometod
22. 10. 2009 08.40
Po bitk iso pa "generali" VSI.So bili na oblasti pa so sedaj najbolj GLASNI. Pa lahko pride druga stranka na oblast pa bo prejšnja pjuvala vanjo,... Zgoddbe se ponavljajo. Tega še ne bo konec,...