Slovenija

Ruplov dopust izzval ugibanja

Ljubljana, 18. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Včerajšnja novica, da je slovenski zunanji minister Rupel prekinil svojo diplomatsko dejavnost in odšel na dopust še vedno sproža številna ugibanja, čeprav je Gregor Golobič sinoči zavrnil namigovanja, da se Ruplu maje položaj in potrdil informacijo, da si je zgolj privoščil oddih.

Dimitrij Rupel: Zaslužen ali prisilni dopust?
Dimitrij Rupel: Zaslužen ali prisilni dopust? FOTO: POP TV

Rupla včeraj ni bilo v Bruselj na izmenjavo mnenj med evropsko trojko in desetimi prihodnjimi članicami Evropske unije ter tremi kandidatkami o iraški krizi. Srečanja se je v imenu Slovenije udeležil le predsednik vlade Anton Rop. Kot razlog za ministrovo odsotnost je tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Nataša Prah navedla Ruplov "nekajdnevni dopust izven Ljubljane". Da bo premiera, za katerega pot na bruseljski "brifing" predstavlja šele tretjo pot v tujino po decembrski izvolitvi na položaj, spremljal, je sicer napovedal minister sam minuli teden, po tedenski seji vlade. Vendar se je nato minister, tako Nataša Prah, odločil za dopust.

Skopo pojasnilo zunanjega ministrstva je sprožilo številna ugibanja, celo o morebitni Ruplovi zamenjavi. Ruplovi dolgoletni sodelavci in prijatelji pa so prepričani, da te govorice ne držijo. Rudi Šeligo meni, da so nekateri mediji, predvsem časnik Delo, zagnali 'pošteno hajko' zoper Rupla. "Mislim, da ne gre za nič resnega, pač pa, da je Rupel prišel do točke, ko se mora malo spočiti ali pa kaj razmisliti. Torej ne pričakujem, da to pomeni odstop, kot se že namiguje," dodaja Šeligo.

"Mislim, da je dobro, da politik v nekem trenutku zna oceniti, da se za nekaj dni umakne in nato normalno funkcionira naprej," meni Golobič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3