Slovenija

Rupel zavrača očitke

Ljubljana, 09. 05. 2008 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rupel bo hrvaškemu zunanjemu ministru Jandrokoviću predlagal 'zmanjšanje napetosti in več prijaznosti'.

Marjan Podobnik
Marjan Podobnik FOTO: POP TV
Glede groženj Marjana Podobnika z zaprtjem mejnih prehodov, če primer Joras ne bo rešen, pa je Rupel dejal: "Izjave, kot je ta, povečujejo politične pritiske." Kot je dodal, nam sedaj ti pritiski ne koristijo, saj nam sprejemanje odločitev čez noč ne koristijo.

Zunanji minister Dimitrij Rupel je glede zadnjih dogodkov v zvezi s Hrvaško, predvsem z Joškom Jorasom, pisal hrvaškemu kolegu Gordanu Jandrokoviću. Kot je povedal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, namerava pismo, v katerem predlaga "zmanjšanje napetosti in več prijaznosti" v dvostranskih odnosih, poslati v naslednjih dneh. Minister je še ocenil, da niso vsi zainteresirani za rešitev vprašanj med državama, ne v Sloveniji, ne na Hrvaškem.

Zunanji minister je tudi zavrnil očitke o tajnih dogovorih o prepuščanju slovenskega ozemlja v upravljanje Hrvaški. Poudaril je, da glede omenjenega ozemlja na južnem bregu Dragonje še vedno obstaja začasna rešitev. To ozemlje je bilo predmet pogajanj med nekdanjima premieroma držav Janezom Drnovškom in Ivico Račanom in je bilo tudi predmet sporazuma Drnovšek-Račan iz leta 2001, torej ima poseben status, je pojasnil Rupel.

PS SNS poziva slovensko vlado, naj nemudoma prekliče "tajne" dogovore, podskupini zgodovinarjev in drugih strokovnjakov pa omogoči neoviran dostop do vseh vladnih dokumentov o vprašanjih, povezanih z mejo.

Tožba zoper Rupla?

Rupel je ocenil, da niso vsi zainteresirani za rešitev vprašanj med državama, ne v Sloveniji, ne na Hrvaškem.
Rupel je ocenil, da niso vsi zainteresirani za rešitev vprašanj med državama, ne v Sloveniji, ne na Hrvaškem. FOTO: Reuters
V SNS so prepričani, da ravnanja ministra Rupla izpolnjujejo zakonske znake tako napada na ozemeljsko celovitost kot sabotaže.

V primeru, da bo prišlo do realizacije omenjenih tajnih dogovorov o prepustitvi slovenskega ozemlja v upravljanje Hrvaški, pa v PS SNS napovedujejo tožbo proti zunanjemu ministru Ruplu v skladu s 349. in 357. členom predlaganega kazenskega zakonika, ki naj bi stopil v veljavo 1. novembra 2008.

Da MZZ ovira delo strokovnjakov za odnose s Hrvaško, je navedel Jelinčič, ki je v poslanskem vprašanju zapisal, da ministrstvo prepoveduje raziskavo in vpogled v vso dokumentacijo po letu 1991 in ne dovoli predstavnikom podskupine zgodovinarjev in drugih strokovnjakov, da dokumentacijo pregledajo, evaluirajo in obdelajo. To po njegovih navedbah pomeni, "da hoče zunanje ministrstvo prikriti določena izdajalska dejanja, ki jih je storila trenutno vladajoča oblast vse od leta 1991 dalje". Jelinčič vlado zato sprašuje, čemu naj zgodovinarji in strokovnjaki sploh še nadaljujejo s svojim delom.

V PS SNS po navedbah Jelinčiča ocenjujejo, da je pogajalska skupina "nesposobna, nekompetentna, strokovno ne dovolj podkovana, predvsem pa podlega pritiskom s strani Hrvaške in je tudi pod vplivom finančnih pritiskov".

Rupel je sicer na današnji novinarski konferenci še menil, da je treba vprašanje slovensko-hrvaške meje rešiti pred vstopom Hrvaške v EU. Sloveniji se ne mudi, je poudaril minister in dodal, da so, kolikor je njemu znano, "glavne stvari že na papirju".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simika7
17. 05. 2008 20.49
rupel, daj še malo več prijaznosti hrvaški da nam bo kmalo vzela še slovesnko obalo!
starasablja
12. 05. 2008 14.26
Rupel,Rupel pri srečanju z Jandrokovičem imej v desni roki očala, da mu je ne ponudiš,v drugi pa klobuk, da ga ne objameš.
grebator@mail386.com
11. 05. 2008 23.26
mojcico,ti si tako zelen in verjetno nisi nikoli dobil po p....,zato imas tak jezik,rad bi te videl tam ko bo še kakšna piz****ja.....,pazi Mesič lahko pripelje gasilce pa te pošpricajo.......................
mojcico
11. 05. 2008 22.58
In govedo Rupel kupi zapornico,najame obrtnika, ki ga bo naučil zamenjati jo za korita in telovadca, ki mu bo pokazal, kako z zapornico gor in dol, vse skupaj pa v hrvaški uniformi. Pa še sir v roki, da bo postal Dimsi. Grebator mu bo pa posodil svoje možgane in bosta krasen par ,ki jim Slovenci rečemo - izdajalci.
grebator@mail386.com
11. 05. 2008 22.50
zkaj se nobeden ne vpraša zakaj so postavljena tista korita,saj niso tam bila...kaj joras misli da so vsi bedaki kot je on in tisti katerim sluzi.Zvezat ga je treba za drevo pa naj stavka.Tretji dan se bo u....,take tiče jaz dobro poznam.Slovenski vladi ni do rešitve vprašanj ker več zgubi kot dobi,saj oni zavlačujejo odlok tretjega.Konec je sleparjenja odkrito je vse .24ur je pa očitno čigav medij je.Zavavno je prebirati oslarije ki jih piše INTELIGENCA
Replica
11. 05. 2008 15.30
Sicer pa je že tričetrt SLO spada pod cerkev naj se RODE bori za našo zemljo
Replica
11. 05. 2008 11.55
Imam rešitev za spor z Jorasom. Najbolje je,da se ga preseli nekam drugam, kjer bo lahko tiho in užival na soncu lp
Buena Vita
11. 05. 2008 01.01
ja,,,no,,,mrhe2003 takoj začnejo zmerjat,žalit,žugat s prsti,grozit da te bodo poslali nekam pač .---pa da nisi ta pravi NIČ,kar lepo se narediš francoza,vprašaš keskese,in greš naprej,počasi poučevat nevedne,včasih z njihovo metodiko,včasih z svojo strpnostjo. samo vztrajat je treba moja stara mama je imela navado reč,;;;;ČE JE NEKDO NEUK,NI NOR,STO IN STO KRAT MU PONOVI,PA SI BO ZAPOMNIL
Brasco
11. 05. 2008 00.17
mrhe2003 - jaz ti bom pa povedal, da je zelo žalostno, da si ti slovenec (najverjetno uvožen). Pa zelo pameten si videt, verjetno si Hrvat, ker samo oni so tako zelo pametni.
mrhe2003
10. 05. 2008 22.19
Rad imam Slovenijo, rad pa imam tudi prijatelje, četudi so iz tujine. Ni prav, da Joško Joras, ki mi počasi že preseda, kroji slovensko politiko do Hrvaške. Pred dnevi je Tone Vogrinec lepo povedal, da se Jorasovim "foram" smejijo tudi krave. Res je, smeji se nam vsak, ki malce spremlja to SLO-HR zgodbo. Žalostno, da 24ur s takšno vnemo spremlja vsak korak Joška Jorasa. Še malo pa bom vedel za vsak njegov "prdec". To pa je eksluzivna novica! Ljudje, pustite, da zadevo rešijo strokovnjaki, zgodovinarji in politiki. Hrvate prosim, da odstranijo tista korita in pustijo Jorasu, da hodi sem ter tja po svoji zemljici ... Bilateralna vprašanja pa naj rešujejo politiki. Zunanja politika sedanje vlade se je že izkazala za pravo in modro, podobno politiko pa si želim tudi s hrvaške strani. Establishment obeh držav naj se pošteno in korektno dogovori, zraven lahko poseže tudi tretja oseba, raji pa pustite, da uživa prijateljstvo s sosedi. Mediji ste glavni krivec za širjenje neke nestrpnosti in napetosti. Pa to ne velja samo za 24ur in ostale slovenske medije, podobno je tudi na Hrvaškem. Žalostno.
NisemOvcaKotVi
10. 05. 2008 16.14
Krivec ni noben drug kot pa le slovenska mentaliteta! Nic narodne zavesti, nic nismo pripravljeni dati za narod! Nekteri se imate za neke narodno zavedne ljudi, a v resnici sami veste da bi bolj malo naredili zanj. Politiki so tudi Slovenci in temu taksna politika. Kaj je bilo pa leta 91?! Koliko vas je slo ven na ceste, ulice?! Vsi ste bili doma. Vsaj vecina. Vedno bomo ostali konjusarji austro-ogrske. Neke lenobe jadranske.
luka.6000000@gmail.com
10. 05. 2008 09.29
sej mogoče se bo zdelo izven konteksta in trapasto sam vseen ali kdo ve kako se naši veleumni politiki pogovarjajo s hrvaškimi.... ali v slovenščini ali v hrvaščini ?
Replica
10. 05. 2008 08.51
veckasno....tudi mene je sram,da sem se goli rodil..hehe
S13
10. 05. 2008 08.49
Rupel je največji izdajalec naroda po smrti Vidkuna Quislinga!
veckasno
10. 05. 2008 08.39
Slovenija se razprodaja Italjanom, hrvatom s epa kar podarja. In to na očeh vse Slovenske javnosti, katera pa mirno spi in ne reagira, ker kot je znano, smo Slovenci eni navadni, ničvredni HLAPCI. Sram me je, da sem Slovenc, da živim v taki državi in z takimi ljudmi.
Replica
10. 05. 2008 08.16
RUPEL pošlji mu protestno noto...pa svojo glupo faco gor nalepi, da se bodo vsi Hrvati smejali aja pa ne pozabi moliti ob sončnem vzhodu
Westal
10. 05. 2008 07.11
Malo po malo napredujejo Hrvatje proti Austriji. Haider se že boji.
JBT
10. 05. 2008 06.54
minnaema: da in pustimo to ozemlje Hrvatom. Če bi vsi tako razmišljali kot ti bi bila slovenija že zdavnaj hrvaška.
Buena Vita
10. 05. 2008 03.39
če bi smatrala državo kot zelenjavni trg,bi preprosto razgaljila vse dokumente,pa naj ljudje vidijo kdo je dejanski krivec za kako lumparijo,ker pa državniki tega ne morejo kar tako razgaljit,pa morajo vzet za- kreditto-vsa natolcevanja,,samo vprašam ex-zahojene intelegenčnike tipa; prvoborec, titovka, sejbo,koni9,,,in ,,,,,,,kako si nas drugače misleče predstavljajo mar mislijo da smo taki bebci da ne vemo lagat in se izmišljevat,kako bo zgledalo če še mi začnemo srat z isto mero,kar po domače,brez argumentov kaj bo če še mi spregledamo vse kar je v dokumentih,vseh mogočih sort mogoče nas imate za buteljne in bedake kar pa mene ne moti zato ker vem da buteljni in bedaki ne naredijo nikomur nič slabega ne moremo pa tega reči za samooklicano iinteligenco
bnam 2707
10. 05. 2008 01.17
Največ škode je RS naredil Rupel.Gre za veleizdajo.Nihče in prav nihče od političnih oligarhov nima pravice,po svoje tolmačiti suverenosti RS,ki je z ustavo jasna,in odgovornost vodstva države RS nesporna! Rupel naj si prebere ustavo RS in tudi ostalim v parlamentu to ne bi škodovalo! Zanimivo je,da Rupel kaže na zadnje 3 mesece,pozablja pa,da je že poldrugo desetletje vodil zavoženo zunanjo politiko,katere posledice bomo še krepko čutili vsi Slovenci!njegov odhod ni samo nujen,ampak prepozen! kaj oblastniki skrivajo v arhivih nihče ne ve točno,ker so baje zadeve tajne!Jaz pa pravim:nobena stvar,ki je kakorkoli povezana z suverenostjo in ozemeljsko celovitostjo Slovenijo ne more biti tajna!nihče nima pravice voditi pritlehno in podmizno politiko,kadar se govori o Sloveniji in njeni suverenosti!Tudi Rupel ni izjema! On pravi v kratkem bo namesto korit tam rampa....itd.Kakšna pa je razlika med rampo ali koriti!Nobene!Tam je slovenija in slovensko ozemlje in tam ne more biti nič,ne rampe,ne korit!!!!!!!!!!! Zaprtje tega mednarodnega prehoda,je pravilna poteza,samo naš zunanji minister bo storil vse,da to prepreči,ker ve več kot slovenski državlani,pa čeprav bi morali vedeti.Odgovornost za veleizdajo ne ugasne! Vse kaže tudi na to,da Rupel ne želi,da bi slovenska javnost izvedela pravo resnico,vendar bo ta prišla na dan,pa če on to hoče ali ne!takrat bo zavrelo!Tisti,ki zagovarjate tako politiko,pa ne ljubite svoje države,ker vas vodi pohlep!Lep primer tega pohlepa je KRAS!Takojšnja razglasitev Slovenije za nacionalni park bi bila rešitev,če ni žal že prepozno!