Slovenija

Rupel zahteva opravičilo, Jelinčič ogorčen

Ljubljana, 13. 03. 2009 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je SNS proti nekdanjemu zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu vložila ovadbo, med drugim tudi zaradi jemanja podkupnine, Rupel zdaj zahteva opravičilo in umik ovadbe.

Nekdanji zunanji minister zahteva opravičilo in umik ovadbe.
Nekdanji zunanji minister zahteva opravičilo in umik ovadbe. FOTO: Reuters

Bivši zunanji minister Dimitrij Rupel je danes od SNS zahteval opravičilo in umik ovadbe, ki jo je SNS tudi zaradi domnevnega jemanja podkupnine proti njemu vložil v četrtek zaradi zemljevida iz leta 1983, ki naj bi dokazoval, da je bilo ozemlje na levem bregu Mure hrvaško. V nasprotnem primeru je napovedal "uporabo ustreznega pravnega sredstva".

Rupel, ki je sedaj zunanjepolitični svetovalec premierja Boruta Pahorja, je v sporočilu za javnost kot nesmiselne in sovražne napade nanj in kot politični obračun označil tako omenjene obtožbe SNS kot "obnavljanje policijske preiskave zoper njega in njegovo družino v zvezi z uporabo službenega vozila zunanjega ministrstva pred več kot dvema letoma".

Policijska uprava Ljubljana je v torek namreč sporočila, da bo preverila informacije o domnevni uporabo vozila MZZ v zasebne namene leta 2006 s strani njegove soproge Marjetice Rupel.

SNS: Ne bomo se opravičili

V poslanski skupini SNS so danes sporočili, da se Ruplu ne nameravajo opravičiti, saj za to ne vidijo utemeljenega razloga. Ob tem so v sporočilu za javnost pojasnili, da sama obtožba ne more biti niti žaljiva niti kazniva, saj ga pravno varuje institut domneve nedolžnosti, po katerem vsak velja za nedolžnega, dokler njegova krivda ni ugotovljena s pravnomočno sodno odločbo. "Tega bi se moral gospod Rupel dobro zavedati ali o tem povprašati svoje pravne svetovalce," so zapisali.

PS SNS je tudi zavrnila Ruplove očitke, da ravnanje poslanske skupine stranke predstavlja značilnosti avtoritarnih sistemov in političnega obračunavanja z drugače mislečimi. "Ravno dejstvo, da je poslanska skupina SNS izbrala pravno sredstvo kazenske ovadbe in jo naslovila na pristojno in neodvisno institucijo - državno tožilstvo, predstavlja temelj pravne države in demokracije," so pojasnili.

Marjetica Rupel naj nikoli ne bi dobila nobenega denarja ali nagrade.
Marjetica Rupel naj nikoli ne bi dobila nobenega denarja ali nagrade. FOTO: POP TV

Rupel meni, da je bila "zadeva s službenim vozilom raziskana in končana že davno". Kot pojasnjuje, je bila uporaba službenih vozil v zvezi s protokolarnimi dolžnostmi funkcionarjev - in tudi njihovih partnerjev - "od nekdaj urejena z diplomatskimi konvencijami, pravili in vladnimi akti".

Pri tem je izpostavil, da njegova soproga za opravljanje dolžnosti pri državnih in diplomatskih aktivnostih - v nasprotju z drugimi udeleženci protokolarnih dogodkov - "nikoli ni prejela niti centa plačila ali nagrade". Po njegovi oceni gre pri obnovi policijske preiskave očitno "za politični obračun aktualne ministrice in vladne stranke" z bivšim ministrom oziroma članom opozicijske stranke.

Rupel: Zemljevida ne poznam

Enakega mnenja je tudi glede "sovražnega govora in nerazumne ovadbe SNS v zvezi z zemljevidom, ki naj bi ga natisnili v Jugoslaviji leta 1983, ki ga ne poznam in z njim nikoli nisem imel nobenega opravka". Kot je poudaril, "pri javno objavljenem jugoslovanskem zemljevidu nikoli ni bilo potrebno nikakršno dovoljenje za izvoz iz Slovenije na Hrvaško". "Obtožba, da je kdorkoli pri tem dobil podkupnino, je nesmiselna, žaljiva in kazniva. V zvezi z njo zahtevam umik in opravičilo, sicer bom uporabil ustrezna pravna sredstva," je dodal.

PS SNS je v odzivu vprašala, kje v kazenski ovadbi vidi Rupel elemente sovražnega govora, dejstvo, da namerava Rupel nekoga tožiti, ker je proti njemu vložil kazensko ovadbo, pa označila za "nerazumno". "Ali se gospod Rupel morda ne zaveda, da obstaja za vsakega, ki sumi, da je prišlo do kaznivega dejanja, zakonska dolžnost podati prijavo pristojni instituciji," še sprašujejo v PS SNS.

V PS SNS so danes še pojasnili, da omenjeni zemljevid ni bil natisnjen v Jugoslaviji, kot navaja Rupel, ampak ga je leta 1983 izdal kartografski oddelek Geodetskega zavoda Socialistične Republike Slovenije. Ne strinjajo se niti z Ruplovimi navedbami, da za izvoz zemljevida iz Slovenije v Hrvaško ni bilo nikoli potrebno nikakršno dovoljenje, pri čemer se sklicujejo na 47. člen zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. Ta po navedbah stranke celo za gradivo, za katero se zgolj domneva, da ima lastnosti arhivskega gradiva, določa, da se lahko izvozi oziroma iznosi le na podlagi dovoljenja pristojnega ministra za arhive.

Rupel poudarja, da je "policijsko obračunavanje z opozicijo in posamezniki, ki imajo drugačno politično prepričanje, značilnost avtoritarnih sistemov" in da ga takšno dogajanje spominja na čase pred dvajsetimi leti, pred uveljavitvijo demokracije in pred udeležbo Slovenije v modernih evropskih procesih. Vseeno pa je prepričan, da večina Slovencev podpira dosežke zadnjih dvajsetih let in da vračanje starih vzorcev ne uživa večinske podpore.

Jelinčič: Ne bomo se opravičili.
Jelinčič: Ne bomo se opravičili. FOTO: 24ur.com

V PS SNS pa menijo, da Rupel s svojimi izjavami dokazuje "tako popolno nepoznavanje zgodovine kot tudi nespoštovanje pravnih pravil in zakonskih določil Slovenije, kar je sramotno za osebo, ki je zasedala funkcijo zunanjega ministra".

Stranka SNS je v četrtek sporočila, da je na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložila kazensko ovadbo proti Dimitriju Ruplu, Alešu Balutu in Tonetu Kajzerju, ker naj bi kot uslužbenci zunanjega ministrstva dopustili izvoz zemljevida, ki dokazuje, da je bilo ozemlje na levem bregu Mure hrvaško. SNS meni, da so omenjeni prejeli tudi podkupnino. Do izvoza zemljevida naj bi prišlo po tem, ko je Hrvaška preko zagrebške družbe Geofoto, ki je lani poleti postala večinski lastnik Geodetskega zavoda Slovenije, prišla do zemljevida, ki ga je leta 1983 izdal ta zavod.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

billnebill
14. 03. 2009 11.42
jelinčič je lahko kar re, je pa v vsakem primeru najbolj razgledan in izobražen slovenski politik, ki ima posledično tudi dolg jezik in se vtika vse3 povsod. Je človek ki mora biti v opoziciji, na ministerstvu je p ares vprašanje kaj bi naredu... no v vsakem primeru več kot rupsi
gobo
14. 03. 2009 11.25
prav pašata skupaj gargamela
Bohem
14. 03. 2009 11.00
Če se mora kdo opravičiti, je to prav Rupel s družino, in to vsem državljanom ter tistim, ki ga poznajo.
M-teorija
14. 03. 2009 10.38
Zanimiv duel dveh poden politikov. Bo zanimivo videt, če se da it še bolj nizko.
Jože Pernek
14. 03. 2009 10.06
brojjedan blagor ubogim na duhu kajti njih je NEBEŠKO KRALJESTVO
Jože Pernek
14. 03. 2009 10.03
datenabijem NA TANKOV ROR
bostek
14. 03. 2009 08.37
Rupel trdno vodi na črni listi, zaradi svojih preteklih akcij glede tega da je hotel tožiti državo, svojo ženo okol vozil in tako naprej... poglejte ga na crna-lista(pika)info
bogdan2253149@yahoo.com
14. 03. 2009 04.59
denar je sveta vladar
bogdan2253149@yahoo.com
14. 03. 2009 04.58
ljudje, ma to je marsa
dtjukuku
14. 03. 2009 03.16
tale rupel je res en velik kup gnoja
datenabijem
14. 03. 2009 00.45
ALO STAJARCI!!! ODCEPITE SE OD SLOVENIJE!!! TAKO BOMO MI PRAVI SLOVENCI(primorci,dolenjci,ljubljancani,gorenjci) KONCNO PONOSNI NA NAS NAROD!!! STAJARCI VI NISTE SLOVENCI TEMVEC POTOMCI TURKOV, AVSTRIJCEV, MAĐAROV TER HRVATOV!!
M-teorija
14. 03. 2009 00.23
VolilecSI13.03.2009, 23:03 Pa ja ti ne delaš tega ljubiteljsko????!!!!!!!
M-teorija
14. 03. 2009 00.20
brojjedan14.03.2009, 00:180 Niso glih kakšni občutki. Morda moram za naslednjič uporabiti manjšega grešnika??????
M-teorija
14. 03. 2009 00.18
mulac13.03.2009, 14:10 Rupel oprosti, saj ne vedo kaj delajo. Samo preverjam kako bi zgledalo če bi se obnašal krščansko.
VolilecSI
13. 03. 2009 23.03
Saj pa ja že dogo ni več minister. Pravzaprav ne razumem zakaj ga še obdelujete, kot da vas kdo za to plačuje. Ali niste na tekočem z dogajanjem ali kaj? Zdaj nam ja kradejo Tuerk, Kresalova, Golobič in Pahor! Bo treba začet aktualne grešnike obdelovat ne pa tistih, ki sploh niso na vladi.
marija120
13. 03. 2009 22.41
mogoč pa je Rupel Hrvat
Pantokrator
13. 03. 2009 21.56
Rupelu, idi kući plačući! I sa sobom uzmi onu tvoju Leskovarku!
Presskiller
13. 03. 2009 21.46
Rupsi odidi iz politike ker si postal zelo nezaželjen
nono1
13. 03. 2009 21.03
Poglejte si ta Ruplov pogled in mimiko. Prav vse ima za norca in se veselo smeje. Tudi njegova ..... je popolnioma podobno. Ljudje božji takšni politiki nam krojijo usodo. Saj ni čudno, da smo tam, kjer smo. Sedaj pa moram na dvojni WC.....
pravicen
13. 03. 2009 21.00
JELENČIČ TAKOJ SE OPRAVIČI !! ČE NE TE BO MARJETICA Z METLO IZ PRIUSA PO RITI LOOOOOOOOOL