Slovenija

Rupel za sodelovanje EU in Rusije

Ljubljana, 31. 07. 2007 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dimitrij Rupel je napovedal, da bo Slovenija skušala dokončati pogajanja o gospodarskem sodelovanju med EU in Rusijo.

Rupel je za krepitev gospodarskih odnosov med EU in Rusijo
Rupel je za krepitev gospodarskih odnosov med EU in Rusijo FOTO: POP TV

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je napovedal, da bo Slovenija med predsedovanjem Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta skušala dokončati pogajanja o gospodarskem sodelovanju med EU in Rusijo. "To bo naša naloga predsedujoče države EU in skušali jo bomo uspešno zaključiti na naslednjem vrhu EU-Rusija leta 2008," je povedal Rupel.

"Pogajanja o gospodarskem sodelovanju med Rusijo in EU bi bilo potrebno zaključiti," je dejal Rupel. "Toda to ni enostaven proces; še vedno je nekaj problemov, ki bi jih Slovenija morala razrešiti z več državami EU," je izpostavil minister.

Pogajanja o gospodarskem sodelovanju med unijo in največjo državo na svetu so od novembra lani obremenjena zaradi ruske blokade uvoza poljskega mesa, Varšava pa je nato zadeve maja še dodatno zapletla z navezavo tega problema na vprašanje dobave ruskih energentov EU in s tem tudi na vprašanje energetske varnosti povezave. Dodatno dimenzijo so odnosi med EU in Rusijo dobili tudi s poglabljanjem spora med Londonom in Moskvo glede preiskave umora nekdanjega ruskega tajnega agenta Aleksandra Litvinenka.

Sodelovanje med Rusijo in Slovenijo

Slovenija in Rusija, po Ruplovih besedah, dobro sodelujeta
Slovenija in Rusija, po Ruplovih besedah, dobro sodelujeta FOTO: Reuters

Sicer se je Rupel posvetil tudi dvostranskim odnosom med Slovenijo in Rusijo in ocenil, da se razvijajo v vseh pogledih. "Dosegamo zelo dobre rezultate v gospodarskem sodelovanju. Naša dvostranska trgovina presega milijardo dolarjev. Toda ta številka nam ne ustreza, zato aktivno pospešujemo gospodarsko sodelovanje in si obetamo, da bi dosegli dve milijardi dolarjev že v bližnji prihodnosti," je še poudaril Rupel.

Rupel je izpostavil še, da Rusija in Slovenija odlično sodelujeta tudi na področju kulture in humanitarnih zadev. "Naša naroda in državi imajo skupne slovanske korenine in pripadamo slovanski kulturi," je dejal, pri tem pa spomnil tudi na sodelovanje v okviru Foruma slovanskih kultur.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mati.hari@email.si
31. 07. 2007 21.49
Ta "bošček" Rupl bo rešel svet . Še ene njegove sanje kakor jih je imel ko je vodil OVSE
jrainer@siol.net
31. 07. 2007 20.16
Najprej nekomu prisolim klofuto, potem njegovo družino obiščem s svojimi pajdaši in najavim naše sodelovanje za skupno dobro. Poltika tipična za Rupla, ki že 15 let ni storil ničesar drugega kot to, da je napisal okoli 10 000 protestnih not in te protestne note razglašal kot rešitev za slovensko zunanjeministrko diplomacijo in Slovenijo samo.
Prvo Bore
31. 07. 2007 19.52
Rupel je navaden gumpec. Osljavljamo Ruse, tukaj pa nekaj naklada. Dimsi, Dimsi ti si ::::::: vsak si na j svoje misli.