Slovenija

Rupel (spet) napadel Žbogarja

Ljubljana, 14. 12. 2009 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Verjetno bi bilo najboljše, ko se Žbogar ne bi ukvarjal niti z mano niti s slovensko niti z zunanjo politiko, saj je v relativno kratkem času naredil veliko napak," je kritičen nekdanji zunanji minister.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO:

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel je v tokratni izdaji revije Reporter svojemu nasledniku Samuelu Žbogarju med drugim pripisal arogantnost, glede njegovega dela pa izrazil zadržke. Po njegovem mnenju Žbogar spada v politično nomenklaturo, ki je nedemokratična in zavrača vsako mnenje, ki ni skladno z njo.

Kdo dela težave?

Kot piše Rupel, je Žbogar nedavno vladnemu kolegu na vprašanje, kaj Rupel dela na zunanjem ministrstvu, odgovoril, da dela težave. Rupel je tovrstno izjavo zavrnil kot "nespametno in neresnično" in poudaril, da težave tako njemu kot vsem Slovencem dela Žbogar.

"Verjetno bi bilo najboljše, ko se Žbogar ne bi ukvarjal niti z mano niti s slovensko niti z zunanjo politiko, saj je v relativno kratkem času naredil veliko napak," je dejal Rupel in kot "dve usodni" navedel dejstvo, da je Žbogar leta 2007 botroval objavi washingtonske depeše, nedavno pa podpisu slovensko-hrvaškega arbitražnega sporazuma.

Rupel je delo MZZ, vključno z arbitražnim sporazumom in spremenjenim zakonom o zunanjih zadevah, kritiziral že na novinarski konferenci 9. novembra. Žbogar se je tedaj na njegove trditve odzval z besedami, da so Rupla, uslužbenca na MZZ, v zvezi z njegovimi izjavami v javnosti že dvakrat opozorili.

Dejal je še, da "nihče doslej ni imel toliko časa in toliko moči in toliko priložnosti, da uredi razmere v zunanjem ministrstvu in v zunanji politiki" kot Rupel, ki je po Žbogarjevem mnenju najmanj pristojen za ocenjevanje dela ministrstva ali pa delovanje slovenske zunanje politike.

'Napada tiste, ki jim dolguje vse'

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar FOTO: Reuters

Kot je v današnji izdaji Reporterja zapisal Rupel, so bile Žbogarjeve izjave o njem nevljudne in žaljive, pa tudi nenavadne, saj Žbogar "napada ljudi, ki jim dolguje praktično vse, kar je dosegel v življenju" – ob tem je Rupel spomnil, da ga je sam predlagal za veleposlanika v Washingtonu in ga tudi podprl za zunanjega ministra. Ob tem pa se Rupel zaveda, da je "Žbogar pomožni igralec v politični igri, ki jo igra politična nomenklatura".

Značilnost miselnosti slednje je po njegovem, da "zavrača vsako mnenje, ki ni skladno z njo, oziroma skuša 'neskladna' mnenja preprosto odstraniti". Nova oblast se je tako odločila iti po poti, ki je bila prekinjena leta 1989 oz. 1990, je prepričan Rupel, kot zadnji primer tega pa navedel odlikovanje nekdanjega slovenskega republiškega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla.

"Če bomo nadaljevali po poti, ki jo kažejo Žbogar in njegova dva predsednika, bomo v relativno kratkem času zapravili državo, na katero smo čakali tisoč let! Slovenija se je znašla v krizi, kot je nismo poznali vse od leta 1989," je še ocenil Rupel.

'Rupel prekršil vrsto pravil'

Ruplove izjave na novembrski novinarski konferenci je medtem predsednik Kluba nekdanjih veleposlanikov Peter Toš v današnjem Delu izpostavil kot primer, zakaj bi bila v novem zakonu o zunanjih zadevah nujna prepoved delovanja diplomata v organih političnih strank. Predlog je MZZ predstavil prav Klub nekdanjih veleposlanikov, zaenkrat pa v predlogu osnutka zakona ni upoštevan.

Prav Rupel je namreč po Toševem prepričanju "prekršil celo vrsto pravil, ki so zapisana tako v dunajski konvenciji o diplomatskih odnosih kot tudi tista, ki jih je v preteklosti kot minister predpisal sam in dosledno zahteval njihovo izvajanje", s tem ko je nastopil kot predsednik odbora za zunanje zadeve pri strokovnem svetu SDS.

"Rupel enako kot v preteklosti misli, da je izvzet iz obveznosti zakonitega ravnanja in v svetu ter pri nas postopoma vse bolj uveljavljene diplomatske etike," je še zapisal Toš.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
28. 08. 2010 10.40
Gre za usklajeno akcijo udboimafije, pred lokalnimi volitvami so frontalno napadli Tovšakovo, Janeza Ibvana Janšo ter Dimitrija Rupla, frontmane slovenske politične pomladi. Na srečo je Čeblar popolnoma enpomembna politična figura, sicer bi še njega! Kako bomo pošteni Slovenci odgovorili na to podlost! Diskreditirajmo HGolobiča, Jankovića in Kresalovo, kako ej zdaj z bulmastifi, stadionom in Ultro?
Franjo Koprivnik
28. 08. 2010 10.33
Ja ampak za to izdajo oz. ko je Žbogar dal novinarjem zaupno izjavo, je bil pozneje nagrajen z ministrsko službo. Žalostno v kakšnem času živimo, izdajalci so nagrajeni Žbogar minister, Cvikl napredoval z fajn službo v Evropi, Rok Praprotnik čaka da ga Turk postavi na čelo protikorupcijske komisije.... ŽALOSTNO KAM PLUJEMO?
?ri?ek
11. 03. 2010 22.27
Nej ga sova že enkrat pomete bedaka...
M-teorija
15. 12. 2009 11.39
A je sedaj to takoimenovani PRIJATELJSKI OGENJ, kot je hotel Rupel poimenovati svojo zadnjo knjigo, pa se je premislil, ker so mu uspeli razložiti, kaj to pravzaprav pomeni.
Tonček Balonček
15. 12. 2009 08.39
Kaj pa pravzaprav Rupel počne v službi?
Krasinius
15. 12. 2009 07.09
Žbogar sploh nima kaj napadati Rupla, veliko uslugo bi sli naredil, če bi se pred kamerami obnašal bolj diplomatsko do njega, mu dal prav, potem pa nadaljeval delo po svoje. Tako pa zgleda, kakor da Žbigar nima kaj pametnejšega za početi in je tisti Rupljev stavek, da naj raje odide iz politike in diplomacije, kar na mestu.
insula_boy
14. 12. 2009 23.50
Bravo Kozarnik!!! Pa dobro ljudje, a niste še videli, da je takim "Rupsijem" že zdavnaj odkelnkalo. Takih kameleonov je že malo dosti. Rupsi bi jim lahko bil inštruktor.
komarec
14. 12. 2009 22.55
Rupel raje utihni, ker si največji hinavec v slovenski politiki od osamosvojitve sem. Šlepal si se iz stranke v stranko, iz desne na levo pa nazaj na desno samo da si bil v vladi, naredil nisi nič razen tvoji marjetici zrihtal službeni avtomobil, da jo je vozil po nakupih.
kadulja
14. 12. 2009 22.27
Dimsi Rupsi ozri se nazaj pa boš videl da je tvoja pot tlakovana s tvojimi napakami
Buena Vita
14. 12. 2009 22.17
kominističiči so že v tunelih
Buena Vita
14. 12. 2009 22.17
MERDE-AVE-MERDE
14. 12. 2009 22.10
se lahko prestopi v kaksno stranko kjer se ni bil ali mu je ze zmanjkalo strank? Vilinška izjava !! Sramota!!
RADO62
14. 12. 2009 22.00
"Rupsi go home" ??? Kakšni drugorazredni slogani od prvorazrednih babur ala strašilo Širca reinkarnirano v faraonko.... Svašta.... heh
alterego
14. 12. 2009 21.46
jep, na MZZ imajo večjo svobodo govora kot pr nas v firmi
Tonček Balonček
14. 12. 2009 21.22
Na MZZ imajo pa še večjo svobodo govora kot v UKC-ju!
nefretete
14. 12. 2009 20.53
"napada ljudi, ki jim dolguje praktično vse, kar je dosegel v življenju" – ob tem je Rupel spomnil, da ga je sam predlagal za veleposlanika v Washingtonu in ga tudi podprl za zunanjega ministra. Ja in? Rupsi go home. Tvoj čas je mimo, knjigo si napisal, še kakšno daj.
super_tip
14. 12. 2009 20.21
Za Slovence je najbolje, da gre Rupel v pokoj,da ne bo povzročil še kakšne škode.
mogvaj
14. 12. 2009 20.13
Saj ne da zagovarjam Žbogarja sam za Rupelja bi lahko rekli da v zelo dolgem času ni naredil nič omembe vrednega v SLO. Mogoče le to da je največja marioneta ki se obrača kakor veter zapiha.
brancc
14. 12. 2009 19.42
Ta mešanica orangutanskega videza, kameleonske osebnosti in zajedalske interpretacije bi se mogla že davno tega speljat iz političnega prizorišča.
galiot
14. 12. 2009 19.41
Rupel se vsake toliko časa malo zbudi kakšno brez veze navrže in potem spet v dremež.Važno je da vidiš druge in na svoje napake pozabiš...