Slovenija

Rupel spet na razpis?

Ljubljana, 26. 11. 2008 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./M.M./STA
Komentarji
278

Nekateri zavrnjeni kandidati za veleposlanike izpolnjujejo zakonske pogoje, menijo v odvetniški pisarni Čeferin. Obenem priznavajo, da Türka s tožbo ni mogoče prisiliti v podpis ukaza o imenovanju.

V odvetniški pisarni Čeferin so zaradi neimenovanja nekaterih veleposlanikov na prošnjo njihovih strank izdelali pravno mnenje, pri katerem so izhajali iz izjave predsednika republike Danila Türka: ''Glede preostalih kandidatov je položaj tak, da predsednik ne bo mogel izdati ukazov o njihovem imenovanju. Med njimi nekateri ne izpolnjujejo zakonskih pogojev, nekateri nimajo dovolj strokovnih izkušenj, nekateri s svojim ravnanjem niso izkazali kvalitet, ki jih veleposlanik mora imeti, pri nekaterih izmed njih pa je izkazanih celo več navedenih pomanjkljivosti.''

Ali se bo Dimitrij Rupel še enkrat javil na razpis za veleposlanika?
Ali se bo Dimitrij Rupel še enkrat javil na razpis za veleposlanika? FOTO: Reuters
Odnosi med Danilom Türkom in Dimitrijem Ruplom so se zaostrili že lani med kampanjo pred predsedniškimi volitvami, ko je zunanje ministrstvo v sporočilu za javnost zapisalo, da je Türk v času osamosvajanja Slovenije leta 1991 predstavljal Jugoslavijo.

V odvetniški pisarni so ugotovili, da njihove stranke, med katerimi naj bi bil tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, neposredne tožbe, s katero bi bilo mogoče predsednika prisiliti v podpis ukaza o imenovanju, nimajo. ''Lahko pa bi, če bi dokazali, da je bil z opisanim dejanjem izvršen poseg v njihove človekove pravice in temeljne svoboščine, v upravnem sporu pred pristojnim sodiščem zahtevali ugotovitev nezakonitosti dejanja, povrnitev škode in vzpostavitev zakonitega stanja. Tudi drugih ''nekvalitet'', ki jih vsebuje gornja izjava, ni bilo mogoče preizkusiti,'' so sporočili.

V odvetniški pisarni Čeferin še ocenjujejo, da njihove stranke ''v celoti izpolnjujejo'' zakonske pogoje, kar ''pomeni, da se lahko vnovič prijavijo na ponovljene razpise''. Ugotovili so, ''da ni nobene zakonske ovire, da se v čas službovanja na ministrstvu za zunanje zadeve ne bi štelo tudi obdobje, ko je kandidat opravljal funkcijo ministra za zunanje zadeve''. ''Zakon namreč predpisuje le pogoj časa službovanja na ministrstvu, pri čemer pa ne predpisuje, da bi kandidat vso predpisano dobo moral doseči kot javni uslužbenec.''

Zavrnjeni kandidati imajo sicer možnost sprožiti upravni spor ter zahtevajo ugotovitev nezakonitosti dejanja, povrnitev škode in vzpostavitev zakonitega stanja. ''Kako se bodo naši klienti odločili na podlagi našega pravnega mnenja, je stvar odločitve njih samih,'' je pojasnil Peter Čeferin.

Türk: Ruplu ne zaupam

Predsednik Türk je včeraj v pogovoru za Radio Slovenija izjavil, da Rupla ne bi potrdil za veleposlanika, tudi če bi ustrezno spremenili zakon o zunanjih zadevah, kot razlog za to pa je navedel pomanjkanje zaupanja vanj. ''To seveda ni pravna argumentacija, zato zoper tako argumentacijo tudi ni pravnega sredstva,'' so se odzvali v odvetniški pisarni Čeferin.

Med razlogi za neimenovanje Rupla za veleposlanika na Dunaju je omenil tudi mnenje pomembnega dela koroških Slovencev in lastne izkušnje. "Gre tudi za moje izkušnje, ki jih imam iz časa teh kandidatur, kjer nisem dobival celovitih in dobrovernih informacij in zaradi tega moje zaupanje tu ne obstaja. In to je bil tudi zelo pomemben del mojega odločanja," je povedal.

Danilo Türk: "Sploh si ni mogoče predstavljati, kako bi lahko nekdo iztožil veleposlaniški status."
Danilo Türk: "Sploh si ni mogoče predstavljati, kako bi lahko nekdo iztožil veleposlaniški status." FOTO: Reuters
Ljudje, ki naj bi zastopali državo, morajo uživati polno zaupanje te države, vključno s predsednikom države, ki jih imenuje. Predsednik Danilo Türk

Türk je informacije, da naj bi se nekateri od neimenovanih kandidatov obrnili na odvetniško pisarno in jo prosili za pravno mnenje, komentiral z besedami, da "si sploh ni mogoče predstavljati, kako bi lahko nekdo iztožil veleposlaniški status". "To je čisto slovenska posebnost," je ponazoril. Takšna iztožitev po njegovih besedah v našem pravnem redu ni mogoča. "To nikjer na svetu ni mogoče," je poudaril.

Türk je o ponedeljkovem pogovoru s premierjem Borutom Pahorjem in zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem povedal, da je šlo za začetno izmenjavo mnenj in da se bo o teh stvareh še treba pogovarjati. Zgodba z veleposlaniki se po njegovem mnenju bolj ali manj končuje in predsednik upa, da mu bo vlada poslala nove in dobre predloge. Neuradno naj vlada Rupla ne bi vnovič predlagala.

Pravno mnenje Odvetniške pisarne Čeferin

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (278)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
27. 11. 2008 15.36
pa je le dosegu svoje!!!!baraba!!!!!!
hakihak
27. 11. 2008 15.35
Ranunculus27.11.2008, 13:47hakihak Tudi v Indijo ali na Tajsko lahko gre. sem poslušu radio, ga je pahor imenoval za posebnega odposlanca za zunanje zadeve!!! zdej so se pa pokazali, da že od nekdaj držijo skup!!!!
jansa-arms
27. 11. 2008 14.35
sory pozabu sem omeniti isto obnašanje pri odhodu jna !
jansa-arms
27. 11. 2008 14.34
jest ne razumem moje drage sonarodnjake ! mi smo en skrajno čudaški narod ! radi imamo pravzaprav tistega ki ga ne maramo ! rupel spada zagotovo med tiste ki niso glih priljubljeni lahko bi celo rekli da ga le s težavo prenašamo pa kljub temu nočemo da bi se ga znebil ! tako je bilo tudi tik po vojni ko so nekateri jokali ob odhodu namcev ! malo sumim da smo pravzaprav vsi v psihiatrični ustanovi !
Ranunculus
27. 11. 2008 13.47
hakihak Tudi v Indijo ali na Tajsko lahko gre.
hakihak
27. 11. 2008 13.01
NE DAJ SE DANILO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hakihak
27. 11. 2008 12.59
NA ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE ALI PA V AFGANISTAN!!!! EDINO TO JE ŠE OSTALO ZA DIMSIJA!!!
Ranunculus
27. 11. 2008 12.49
RADO62 Počasi boš moral povedati, kako komunističa hierarhija dejansko deluje. Je Turk komunist podrejen Kučanu, ali je postal neubogljivi rojalist...
jansa-arms
27. 11. 2008 12.28
pa kdaj za boga se bomo znebili teh ostankov najmračnejšega obdobja slovenske zgodovine? dajte ljudje spreglejte že enkrat ! tisti ki tega nisi nikoli doživeli so že ! vedo kako krvavo je bilo to vsesplošno klanje nedolžnih ki so domovini hoteli samo dobro ! žal zaradi pomanjkanja vojaške sile se ni odvijalo tako kot je bi bilo zamišljeno ! recomo tako kot v ameriki kjer so z rdečkarji v imenu demokracije in še nekoga ki noče razkriti svoje identitete opravili takorekoč ajncvajdraj ! pustili so samo nekaj primerkov za v živi muzej in s tem jih za večno utišali ! mislim da je prišel čas da se reče bobu bob ! ne more ljudstvo(rdeče) kar po svoje menjati najsposobnejšega vladarja v vsej slovenski zgodovini ! ja kam pa pridemo ?
Ranunculus
27. 11. 2008 12.01
RADO62 Morajo biti pa res nepametni v OZN, da grejo Rupsija upoštevat, če so lahko Turka ocenili neposredno na podlagi pregleda njegovega dela v OZN.
RADO62
27. 11. 2008 11.45
Pa še OČE SLOVENSKE MAJHNOSTI - tovariš Milan Kučan ne bi imel nič proti imenovanju Rupla.... Rojalist turek pa mu verjetno ne zaupa potem, ko so zbracali iz OZN-a tudi na podlagi izjav rupsija, da gre za nesposobneža par excellence..... heh
jansa-arms
27. 11. 2008 11.35
gospodična manja torej pričakuje da se bo politika janše z novo vlado nadaljevala ! seveda samo v tistem delu kjer je treba obtoževati prejšnje ! prvi izrečeni stavek velikega vodje pred 4 leti takoj za prisego so bile \" za vse so krivi komunisti in prejšnje vlada \" te besede so se ves mandat ponavljale vsakodnevno zudi večkrat na dan ! pri pahorju teh besed do zdaj še nisem zasledil ! mogoče jih izgovarja ko je sam s seboj !
jansa-arms
27. 11. 2008 11.26
dovolim si g. predsedniku predlagat da nemudoma pristopi eni od pomladnih strank(najbolj sds-u) ! čez noč bo dobil naziv enega najbolj zaslužnih za osamosvojitev in bo na stvari gledal čisto drugače ! tako se je zgodilo tudi ruplu ! ćez noč bo spoznal da ni bolj kompetentnega človeka za veleposlanika na svetu kot je ta čudodelec v zunjanji politiki ! pa hitro ker rupsiju potrplenje že jenjuje !
Ranunculus
27. 11. 2008 11.07
koni9 Malo usklajevanja bi bilo potrebnega. JJ ne pozna pomena besede predlog in ga smatra za sopomenko ukazu, tako da ima kdaj pa kdaj res lahko težave v komunikaciji.
Ranunculus
27. 11. 2008 11.04
manjakranjc Vem, da gre pri komentiranju le za Rupla in da se mnenje o Ruplu ne more aplicirati na ostale zavrnjence. In včeraj sem nekaj komentiral na to temo in tista izjava je bila s tvoje strani nominirana celo kot najbližja resnici s strani levice, tako da si jo tudi prebrala. Kljub temu pa hvala, da me vsake toliko časa spomniš na to, kakšno je bilo moje mnenje v preteklosti, ker se res lahko tudi spremeni, če pa te to moti, pa to lahko tudi izpustiš.
jansa-arms
27. 11. 2008 10.35
no ta naš predsednik pač nima izkušenj z predsednikovanjem sicer bi vedel da če sds nekaj predlaga se temu ne ugovarja !
manjakranjc@hotmail.com
27. 11. 2008 10.15
No ne glede na to, kdo se strinja in kdo ne, ostaja dejstvo, da bo vlada porabila lep čas, da bo jamrala o tem, kako so vsi drugi (ki mimogrede nimajo pristojnosti vladanja) krivi za slabo vladanje taiste vlade.
Ranunculus
27. 11. 2008 10.06
Lahko pa razpravljamo tudi o povezavi naslednjih dveh zakonov: 34. člen (diplomat) Diplomat je javni uslužbenec, ki v delovnem razmerju z ministrstvom za zunanje zadeve za nedoločen čas opravlja javne naloge na področju zunanjih zadev. Javne naloge na področju zunanjih zadev diplomati izvršujejo v nazivu. Za imenovanje diplomatov na položaj vodij diplomatskih predstavništev in konzulatov ter njihov odpoklic se uporabljajo ustrezne določbe tega zakona. 27. člen (izbor vodij diplomatskih predstavništev in konzulatov) Vodje diplomatskih predstavništev in konzulatov ter pooblaščeni ministri so imenovani iz vrst diplomatov. Za vodjo diplomatskega predstavništva ali konzulata je lahko imenovan diplomat, ki je v Ministrstvu za zunanje zadeve služboval toliko časa, kolikor se zahteva delovnih izkušenj za imenovanje v naziv pooblaščeni minister, in je pri tem dosegel najmanj naziv pooblaščeni minister. Ali je bil po tem zakonu Rupel kot minister diplomat in potemtakem ustrezal pogojem?
manjakranjc@hotmail.com
27. 11. 2008 10.03
Ranunculus Resnično me moti ponavljanje izrečenega - da gre le za Rupla!!
gospakatja
27. 11. 2008 10.01
če turk hoče rupla v ljubljani, bo imel rupla v ljubljani! ampak potem naj ne jamra.