Slovenija

Rupel s kolegoma

Brdo pri Kranju, 02. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zunanji minister Rupel se je ob robu posveta slovenske diplomacije srečal z italijanskim in poljskim kolegom.

Na Brdu pri Kranju poteka tridnevni posvet slovenske diplomacije. Tradicionalno, tokrat že deseto delovno srečanje slovenskih veleposlanikov, generalnih konzulov in vodij diplomatsko-konzularnih predstavništev s premierom, zunanjim ministrom ter vodilnimi uslužbenci zunanjega ministrstva, je posvečeno nalogam in izzivom slovenske diplomacije v letošnjem letu.

Osrednja tema tokratnega posveta bo skorajšnje članstvo Slovenije v Evropski uniji in v zvezi Nato ter s tem povezane vsebinske in organizacijske naloge slovenske diplomacije.

Zunanji minister Dimitrij Rupel je ob začetku posveta slovenske diplomacije v nagovoru poudaril: "Slovenija je bila lani v svoji zunanji politiki izredno uspešna, slovenska diplomacija pa je uspešno prestala pomembno preizkušnjo. Dosegli smo evropsko unijo in Nato".

Premier Anton Rop pa je v uvodu v posvet izpostavil, da je uspešno dokončanje širitve EU ena od prednostnih nalog ne le slovenske, temveč tudi evropske diplomacije. Ob vstopu Slovenije v EU se bodo za slovensko gospodarstvo odprle številne možnosti, pa tudi tveganja. Po eni strani bo prišlo do zapiranja proizvodnih zmogljivosti, po drugi pa se bodo odpirale nove možnosti, ki jih bo bistveno več, je poudaril premier Anton Rop. Ob tem je spomnil na Tobačno tovarno Ljubljana, lastnik katere je ravno na dan, ko je slovenski parlament ratificiral pristopno pogodbo z EU, napovedal zaprtje tovarne. Zaprtje Tobačne tovarne po mnenju Ropa ni povezano z vstopom Slovenije v EU, ampak gre za to, da je dobiček tovarne za delodajalce prenizek.

Lastnik Tobačne Ljubljana bi lahko reagiral drugače, meni premier Rop
Lastnik Tobačne Ljubljana bi lahko reagiral drugače, meni premier Rop FOTO:

Pri tem je lastnik Tobačne Ljubljana presegel nekatera pravila, ki veljajo v Sloveniji ob tovrstnih ukrepanjih. "Sam menim, da je to nesprejemljivo, predvsem način, poleg tega pa je lastnik imel na razpolago številne mehanizme, s katerimi bi to lahko izvedel bistveno manj boleče. Ob tem je treba poudariti, da bomo imeli v Sloveniji ob vstopanju v EU nekatere pomembne investicije, ki bodo dvakrat ali trikrat večje od naložbe v Tobačno Ljubljana," je še poudaril Rop.

Slovenski premier in zunanji ministri Slovenije, Poljske in Italije so v uvodu v srečanje med drugim tudi poudarili, da zveza Nato ostaja forum transatlantskega sodelovanja in je pomembna tudi za reševanje nekaterih problemov v mednarodni skupnosti. Poljski minister Cimoszewicz je ob tem dejal, da Varšava podpira stališče, da se mora severnoatlantsko zavezništvo osredotočiti na žarišča, od koder izvirajo grožnje svetovni varnosti, na primer na Irak ali Afganistan. Ob tem je izrazil pripravljenost Poljske deliti s Slovenijo izkušnje petletnega članstva v zavezništvu. Frattini pa se je zavzel za komplementaren odnos med EU in Nato brez podvajanj.

Rop: Slovenija želi biti med najuspešnejšimi članicami povezave
Rop: Slovenija želi biti med najuspešnejšimi članicami povezave FOTO: POP TV

Glede razprave o Evropi dveh hitrosti Slovenija po besedah premiera Ropa zastopa stališče, da je treba storiti vse, da bi imeli Evropo ene hitrosti. Kot je poudaril predsednik slovenske vlade pa bo Ljubljana pripravljena na vse, ker želi biti med najuspešnejšimi članicami povezave. Poljski minister Cimoszewicz je idejo Evrope dveh hitrosti odločno zavrnil in dejal, da gre za kontraproduktiven model. Rupel je opozoril, da se razpravi o Evropi dveh hitrosti ne moremo izogniti.

Slovenija si bo po besedah ministra Rupla znotraj EU prizadevala za skupne politike, predvsem za enakopravnost držav, narodov in državljanov, pri tem pa bo vztrajala pri ohranjanju slovenske nacionalne in kulturne identitete. "Paradoksalno bistvo EU je v tem, da jo povezujejo razlike," je poudaril Rupel. Tudi Cimoszewicz je poudaril prepričanje Poljske, da bi morala biti unija osnovana na načelih enakopravnosti in solidarnosti.

Odnosi med Slovenijo in Italijo

Italijanski zunanji minister je v današnjem nagovoru slovenskim diplomatom omenil tudi dvostranske tudi dvostranske odnose med Slovenijo in Italijo, pri čemer je izpostavil skupno perspektivo obeh držav na Jadranu. Kot je poudaril, obe državi nasprotujeta enostranskim potezam in vsakršnim odločitvam, zaradi katerih bi na območju nastale napetosti.

Odnosi med Slovenijo in Hrvaško

Vodja slovenske diplomacije in predsednik vlade pa sta se dotaknila tudi odnosov s sosednjo Hrvaško. Kot je zatrdil Rop, glede vprašanja z južno sosedo ena temeljnih predpostavk ostaja sporazum, ki sta ga sklenila nekdanja premiera Janez Drnovšek in Ivica Račan. Pri tem premier ni izključil možnosti arbitraže. Minister Rupel pa je dejal, da se glede odnosov z Zagrebom začenja čas nove politike, da pa nerešenih vprašanj ni moč rešiti čez noč. "Naš prvi cilj je, da odprta vprašanja ne bi bremenila tistih področij, na katerih je sodelovanje dobro," je poudaril minister.

Prednostne naloge Slovenije

Med prednostnimi nalogami slovenske diplomacije sta premier Rop in minister Rupel posebej izpostavila gospodarsko diplomacijo, pa tudi dobre odnose s sosednjimi državami ter velesilami ZDA, Rusijo in Kitajsko. Premier je omenil tudi predsedovanje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki ga bo Slovenija prevzela leta 2005. "Pred nami je več možnosti. Mogoče in verjetno bo Slovenija imela slavno prihodnost, prizadevanje zanjo pa je poslanstvo diplomacije," je nagovor ob začetku posveta sklenil zunanji minister Rupel.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni