Slovenija

Pahor se ne strinja z Ruplovim ravnanjem

Ljubljana, 14. 03. 2009 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rupel v pismu poziva notranjo ministrico Kresalovo, naj konča zadevo zoper njega in njegovo ženo. Kresalova odgovarja: "Take prakse pod vodenjem mojega ministrstva ne bo."

Dimitrij Rupel je pisal Katarini Kresal.
Dimitrij Rupel je pisal Katarini Kresal. FOTO: Reuters

Posebni odposlanec predsednika vlade in nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel je ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal poslal pismo, v katerem govori o nedopustnosti obnove policijske obravnave zoper njega in njegovo ženo, piše današnje Delo. Ministrico Kresalovo obtožuje političnega obračunavanja z njim. Pismo, ki ga ni poslal kot državljan Dimitrij Rupel, temveč kot posebni odposlanec predsednika vlade, pa je v vednost poslala tudi premierju Borutu Pahorju, varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek Travnik ter strankarskemu kolegu Janezu Janši. Po pisanju Dela je v pismu zapisal: "Prosim, da v najkrajšem možnem času razrešite nastalo zadrego."

'Neresnične in neverjetne obtožbe'

Ministrica Kresalova je za Delo Ruplove obtožbe označila za "neresnične in neverjetne." "Njegov način komuniciranja kaže na nepoznavanje razmejitve pristojnosti med ministrstvom za notranje zadeve in policijo, na podlagi katere sama kot ministrica za notranje zadeve ne morem ne začeti ne ustaviti predkazenskih postopkov," je poudarila Kresalova. Kresalova meni, da če so podani razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, je znotraj zakonskih okvirov naloga policije jasna.

Dodala je, da če je bila mogoče v prejšnjih letih praksa, da se je predkazenske postopke začenjalo ali ustavljalo s pismi, "potem vam zagotavljam, da take prakse pod mojim vodenjem ministrstva ne bo," piše Delo.

Katarina Kresal je Ruplove obtožbe označila za 'neresnične in neverjetne.'
Katarina Kresal je Ruplove obtožbe označila za 'neresnične in neverjetne.' FOTO: Blaž Garbajs

Premier se ne strinja z Ruplom

V kabinetu predsednika vlade pa so za Delo povedali, da je premier v zvezi s pismom Rupla zaprosil, da z dopisa umakne uradno glavo posebnega odposlanca, s čimer je Rupel soglašal. Povedali so še, da se premier ne strinja z ravnanjem Rupla, da je na dopisu uporabil omenjeno glavo.

Po pisanju Dela to ni prvi primer, ko je Rupel v zvezi s policijsko preiskavo posredoval kot posebni premierjev odposlanec. Tako je menda januarja dopis s takšno glavo poslal policistu, ki ga je povabil na pogovor v zadevi Peter Golob, in mu sporočil, da se njegovemu vabilu ne namerava odzvati. Tedaj je ta dopis poslal v vednost premierju Pahorju, Kresalovi in zunanjemu ministru Samuelu Žbogarju ter Janši.

Spomnimo ...

Policijska uprava Ljubljana bo na zahtevo vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Janka Gorška znova odprla preiskavo v primeru Marjetica Rupel. Soprogo nekdanjega zunanjega ministra so "ujeli", ko se je s službenim avtomobilom ministrstva in državnim šoferjem odpravila po nakupih.

Rupel je sicer v petek v sporočilu za javnost kot nesmiselne in sovražne napade nanj ter kot politični obračun označil tako "obnavljanje policijske preiskave zoper njega in njegovo družino v zvezi z uporabo službenega vozila zunanjega ministrstva pred več kot dvema letoma" kot tudi vložitev ovadbe proti njemu s strani SNS.

Policija bo znova odprla preiskavo v primeru Marjetice Rupel.
Policija bo znova odprla preiskavo v primeru Marjetice Rupel. FOTO: POP TV

Od SNS je Rupel zahteval opravičilo in umik ovadbe, ki jo je stranka zaradi domnevnega jemanja podkupnine v povezavi z zemljevidom iz leta 1983, ki naj bi dokazoval, da je bilo ozemlje na levem bregu Mure hrvaško, proti njemu vložila v četrtek. V nasprotnem primeru je napovedal "uporabo ustreznega pravnega sredstva."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (190)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lahec
17. 03. 2009 20.29
KARARINA JE BOG
slonpodgrmom
16. 03. 2009 13.32
V zapor z njim.
RADO62
16. 03. 2009 10.39
Katarinci verjetno še zdaj ni jasno, da je z izbrisanimi povzročila 500 mio eur škode državi, medtem, ko se prekršek Rupsija giblje okrog 50eur, torej 1:10.000.000.... heh.. Aja, sam pozornost bi rada preusmerila ta shoping bejba, ki ne ve niti kdaj se je Slovenija odcepila... heh..
sencasrca
16. 03. 2009 08.47
Za rupla in marletico je edina rešitev veleposlaniško mesto v romuniji da bi z njim obračunali kot causecijem
sencasrca
16. 03. 2009 08.45
Bogi Pahorček - komej sedaj je pogruntu da pa rupsi le ni tako lep kot je on mislil!!!Kaj pa sedaj???
resslovenka
16. 03. 2009 07.56
Če je ustrezno pravno sredstvo za nekatere v tej državi izpodbijanost enakosti pred zakonom potem res ne vem kaj smo in kje smo. Dejstvo je, da je bila primeru gospe M.Rupel prestopljena meja med osebnimi potrebami in davkoplačevalskim denarjem. In osebe ki so na očeh občutljive javnosti si tega res ne bi smele privoščiti. Enkrat je treba takšne navade presekati za vedno.
djdj
15. 03. 2009 23.11
Rupsi je res za v penzijo, pa tudi kakšen JJ. Čas je za mlade
bb38150
15. 03. 2009 15.05
onurbr---ne ,da ga je rupsi USRAL,ga še vedno SERJE in zgleda ne bo nehal.Zakaj ne gre v penzijon??? Saj bo dobil tako velikega ,da ne bo vedel kam z denarjem.
Bruno Rolih
15. 03. 2009 12.20
mogoče ga je rupsi res usr..,ampak,da mu to očita ta bjondasta koka z barvo las primerni iq-jem,ufa??
jelica2@gmail.com
15. 03. 2009 12.02
Take malenkosti objavljajo, da nam mečejo pesek v oči. Ko se pa jurji evrov pretakajo iz podjetij, kjer delavci doivajo minimalno plačo, pa nikogarnič ne briga.
bb38150
15. 03. 2009 11.36
Žalostno ,da se Rupelj in njegova žena tako obnašata .Kaj imata premalo denarja ? Gospa bi si lahko naročila taxi in šla po nakupih.Imam občutek ,da si mislita ,da lahko delata kar vse kar jima pride na pamet.Če je mož funkcijonar,pač lahko avto uporablja v zasebne namene????Mi raveži bomo to plačali.Kaj jih ni nič sram????Še brez otrok sta,kaj res jima ni nikoli dovolj??' Ja, ni kaj ko se navadiš na visoki nogi živet je tako.
Replica
15. 03. 2009 11.30
kaj ni Rupel med izbrisanimi??
gidran
15. 03. 2009 11.26
točno to ZDRAVILO: GOLI OTOK!!!!!!!!!!!!!!!!!
bozjibic
15. 03. 2009 11.23
Bravo Kresalka, kar lepo pometi s to politično nesnago v Sloveniji. Pa še sebe, tko da ne boš delala preveč krivic. Poštenih politikov v Sloveniji je za vzorec in še ti nimajo vseh kokoši doma.
zupi17
15. 03. 2009 11.21
vsaka čast kresalovi blond je pa še ministrica :P
contra-potentes
15. 03. 2009 11.17
Privilegiran despot Dimsitrij sebe očitno povzdiguje nad zakon in državo...
123_Zoke_vec_ni
15. 03. 2009 11.13
KAKŠNA PRAKSA PA BO POD VAŠIM VODENJEM MINISTRSTVA GA. KRESAL???????? - IMENOVANJE GENERALNEGA DIREKTORJA BREZ JAVNEGA RAZPISA - OBDAROVANJE IZBRISANIH KLJUB REFERENDUMU ????????????
jansa-arms
15. 03. 2009 10.59
men bi s ta malmu kladvom ta velke skale razbjal !
Pincopalino
15. 03. 2009 10.56
Pahor je barbi v pokoju. Prevarant naših volivcev.
114ljsl
15. 03. 2009 10.54
En komentar me je vzpodbudil, da napišem še to, da se Rupla prav prosi, da gre v bitko in tudi sam pove za stvari, ki so te pa čisto zares umazane. Čeravno Rupla ne podpiram in verjamem, da je na nemoralen način pridobil dovolj bogastva, vseeno menim, da je ta stil in linč zoper njega malo preveč prozoren. Človek lahko sproži toliko afer, kajti v svojem dolgoletnem služenju državi, je zagotovo videl ogromno nepravilnosti. In naj se samo pripravijo, kajti, ko enmu stopiš na žulj, ta .... Če človeka za malenkost spraviš na slab glas ali v arest, obenem pa drugi istočasno kradejo milijone, to ni v redu. Obetaš si linč za ukradeno pašteto, tam pa veš, da gredo mimo milijoni ... evo zaradi tega dam tu prav Ruplu. To perverzno zgražanje Kresalove, češ kako v šoku je, ker se z dopisovanjem rešujejo stvari, je pa tudi najmanj za obstoditi, kajti natančno to počne sama in vsi. Naj vollivce ne imajo za budale.