Slovenija

'Rupel ne more biti hkrati politik in diplomat'

Bled, 30. 08. 2010 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi Ruplovega nedeljskega javnega pisma zunanji minister Žbogar razmišlja, ali mu bo izrekel odpoved delovnega razmerja. Iz pisma veje nezaslišana aroganca, dodaja minister.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: Reuters

Zunanji minister Samuel Žbogar je danes potrdil, da je svojemu predhodniku Dimitriju Ruplu julija izrekel opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. Zaradi Ruplovega nedeljskega javnega pisma pa zdaj razmišlja, ali mu bo izrekel tudi odpoved. Rupel namreč ne more biti hkrati diplomat in politik, ki kritizira vlado, ki ji služi, je dejal Žbogar.

V okviru novinarske konference o Strateškem forumu Bled je dejal, da iz Ruplovega pisma, ki ga je sicer prebral šele danes, veje nezaslišana aroganca. "Rupel se v zadnjem času veliko ukvarja s pisanjem literarnih knjig in s fikcijo ter se to mogoče že meša z realnostjo," je dejal Žbogar.

'Narcistično videnje lastne veličine'

"Iz njega izhaja veliko narcisističnega videnja lastne veličine, kar govori predvsem o piscu samem," je komentiral Ruplovo pismo. "Gre za epohalen nesporazum, ki meji na absurd. Ne poznam nobene države na tem svetu, nobenega diplomata na tem svetu, ki bi imel pravico, da bi lahko paradiral po medijih s svojimi političnimi stališči in nasprotoval vladi," je dejal minister in pojasnil, da je Rupel ravno zaradi tega prejel opomin pred odpovedjo delovnega razmerja, "ker se tudi nikjer drugje na svetu to ne bi toleriralo".

"Mislim, da obstaja dilema, da obstaja politik Rupel in diplomat Rupel. Ampak obstaja eno ali drugo, oboje pa ne more. Nihče ne oporeka zgodovinskih zaslug, ki jih ima Rupel (...), toda heroji, ki potrebujejo aplavz množic, ne sodijo v diplomacijo," je še dejal Žbogar.

Ruplu je svetoval, naj prespi zadevo

Samuel Žbogar in Dimitrij Rupel
Samuel Žbogar in Dimitrij Rupel FOTO: Dare Čekeliš

Ruplu je tudi "svetoval", da mu ne bi škodovalo, če bi prespal, preden je oddal pismo. Bo pa tudi sam "prespal", kako bo ukrepal v prihodnje proti Ruplu. Lahko ga tudi na podlagi tega pisma čaka odpoved delovnega razmerja, saj je Rupel že prejel "zadnje opozorilo" pred odpovedjo, v katerem je bil tudi poziv, naj se kršitve ne ponavljajo, je še pojasnil minister Žbogar.

Rupel: Gre za totalitarne metode

Rupel pa pravi, da ne pozna nobenega primera na tem svetu, razen v totalitarnih sistemih, da bi ministri preganjali svoje predhodnike. ''Gre za totalitarne metode: nič nenavadnega za Žbogarja, ki bi moral v Jugoslaviji postati diplomat v Vatikanu. Za takšno funkcijo so nekoč v Jugoslaviji jemali samo najbolj zaupne, s policijo povezane ljudi.''

Doslej zoper mene postopka disciplinskega zoper mene na tem ministrstvu ni bilo. Jaz sem dobil samo pismo ministra, opozorilo. To ni opomin. Torej, če ga bom še lomil, da me bodo vrgli iz službe. Naj me kar vržejo iz službe, me ni nič strah. Dimitrij Rupel

Rupel je v odzivu na ugibanja nekaterih medijev, da naj bi postal brezposeln, v nedeljo v sporočilu za javnost pojasnil, da je v začetku počitnic dobil "grozilno pismo" zunanjega ministra Žbogarja, ki ga opozarja, da bi lahko proti njemu uvedli postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Ob tem je priložil svoj odgovor Žbogarju, v katerem je v 15 točkah med drugim poudaril, da je grožnja z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi zaradi stališč, ki niso skladna s stališči oziroma odobrena s strani trenutne oblasti, absurdna in nezakonita. Opozorilo ministra je po njegovem mnenju tudi v nasprotju z 39. členom ustave in "precedenčen poskus grobega discipliniranja ljudi, ki se ne strinjajo s politiko aktualne vlade oziroma trenutnega vodstva MZZ". Rupel je še zapisal, da Žbogarjevo opozorilo izhaja iz "nevzdržne predpostavke ideološke istovetnosti med političnim vodstvom ministrstva oziroma vlade in zaposlenimi na MZZ oziroma v državni upravi".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
31. 08. 2010 12.01
RADO62, kljub tvojemu primitivnemu pisunstvu ti bom vseeno odgovoril: Nikjer na svetu visoki državni uradniki, še anjmanj pa v diplomaciji,po emdijih je udrihajo po uradni politiki trenutne vlade. Če to počnjejo, oddidejo in delujejo politično, ne pa v službi, ne gelde na to, če gre za komunsitični ali katerikoli drugi sistem. Ker se pač tako ne da delati. Ti s etudi lahko oblačiš kot hočeš in govoriš kar hočeš, ampka ne v službi. To samo ztepcem ni jasno, a razumeš Rado? Ta Rupel ej nekoč iz veelposlaniškega emsta v Washingtonu napadal ministra Frleca, ampak bilo ej tik pred volitvami. Zdaj ej spet korajžen, ker je tik pred penzijo oziroma itak en misli evč hoditi v službo v Mladiko, tako da je vse skupaj ena sama farsa, saj ve, da tam ne bo več dolgo, tako da ne gre za nobeno junaštvo ali načelnost.
RADO62
31. 08. 2010 11.44
Ne vem kako lahko nekateri brihtneži primerjate javno upravo s privat podjetjem..... Privatnik Žbogar zagotovo Rupla ne bi vzel v službo ampak na žalost sta oba dva vpeta v državno upravo kjer so stvari precej drugačne.... Če pa imamo demokracijo ima Rupel vso pravico povedati kaj si misli o svojih nadrejenih in o Pahorjevi zavoženi zunanji politiki.... Žalostno, da imamo tepce kot je TONI BALON, ki si zadeve tolmačijo po komunističnih ustrahovalnih metodah..... heh
Musti
31. 08. 2010 11.38
rešit se moramo lignja z imenom Dimitrij Rupel.!!!!!!!
JanezNovakJohn
31. 08. 2010 11.16
Poglejte katerega koli zasebnika. Če bi njegov delavec deloval nasproti njegovim interesom in nebi bil pripaden in lojalen bi takoj izgubil službo. Enako je naprimer v vojski, policiji ali doma v zakonski zvezi.
Tonček Balonček
31. 08. 2010 11.09
Zakon o delovnih razmerjih pravi, da se je delavec dolžan vzdržati vseh ravnanj, ki glede na naravo dela, ki ga opravlja pri delodajalcu, materialno ali moralno škodujejo ali bi lahko škodovala delodajalčevim poslovnim interesom. Kodeks ravnanja javnih uslužbencev dodaja še zahtevo po lojalnosti do delodajalca ter zahtevo, da politične dejavnosti ali sodelovanje javnega uslužbenca pri političnih ali javnih razpravah ne okrnijo zaupanja javnosti in delodajalcev v njegovo sposobnost, da dolžnosti opravlja nepristransko in lojalno. Na MZZ so Ruplu naložili izdelavo ocene predsedovanja EU, on pa je napisal knjigo Slovensko predsedovanje v ognju lastnih sil (v tisoč izvodih je izšla pri Novih obzorjih, ki izdajajo tudi tednik Demokracijo.
botjabotja
31. 08. 2010 09.07
temacni 30.08.2010, 17:13 1 Žbogar je organiziral mednarodno konferenco o Balkanu, na katero pa nihče ni prišel.............. lol lol Bosna jo je kako leto potem uspešno izvedla brez Žbogarja. Ne mi pritiskat na Žbogarja. Že pri AS je imel cel teden cmok v grlu. Mislite, da cmerav obraz "pali" pri tujih ministrih?
botjabotja
31. 08. 2010 09.04
Saj če bi Rupel pihal v njihov rog(vladni), bi pa dobil kakšno odlikovanje.
wizeman
31. 08. 2010 08.49
@Azgard 31.08.2010, 00:46 1 Diplomat navzven predstavlja državo, oziroma vsakokratno vlado, kajti obnašanje neke države determinira vlada, vsaj po naši ustavni ureditvi. Diplomat je lahko politično usmerjen kakor hoče, kar pa nikogar ne zanima, ker to ni njegovo poslanstvo. Kakor hitro pa začne mešati lastno politično prepričanje s funkcijo, ki jo opravlja za državo, je to nesprejemljivo. Za dosego ciljev = izpeljavo naloge, ki mu jo je zastavil delodajalec seveda lahko ubere politiko, kakršna mu najbolj ustreza oziroma jo je kot diplomat najbolj izpilil, kjer pa pod POLITIKA ni mišljena njegova opcijska usmerjenost, temveč metoda, oz. način izvedbe. @loden 31.08.2010, 01:44 V smeri, kot jo navajaš že, ker pomeni diplomacija tudi sposobnost obvladanja določenih veščin. Če je diplomat tvoj poklic, ki ga upravljaš, te država ne plačije zato, da trosiš politične spletke, zato so vendar politiki....
papez46
31. 08. 2010 08.47
Dimsi gor - Dimsi dol! Ko je on vladal v Mladiki ( po čemur se mu očitno hudo kolca ) je vladal red. Sedaj "BIVŠA" veličina minira sistem novega šefa! Kar naj leti! Ampak, ali se niso vse stranke zavezale, da bodo delovale v prid in korist Slovenije? S tem - da se "onegavijo" med seboj - tega gotovo ne bodo dosegli. Ampak, če je država njihovo igrišče - mi opa njihove lego kocke - zajak jih že plačujemo?
Franc Ješelnik
31. 08. 2010 08.28
Zgodovina je žal naplavila tudi to kar je Rupel. Menim, da je čas, da se Slovenija končno znebi takšnih narisoidnih povzpetnežev. Ruplom Slovenija dol visi, gre jim samo za osebni prestiž. Napuh, ki veje iz te in takšnih oseb zastruplja politično ozračje. Ven z njim.
pkorosec
31. 08. 2010 08.21
Rupel ne kritizira. Rupel minira, žali in blati. To je vse kar zna, to je njegov stil. On je parazit. On predstavlja vse, kar je v naši državi v javnem sektorju narobe. Zakaj se v Sloveniji ne najde nihče taki kot se je vceraj oni v Bratislavi in bi obiskal tote naše političare ruplastega kova!?!?
loden
31. 08. 2010 01.44
Vsak uspešen poltik je tudi zelo dober doplomat. To gre eno z drugim.
12345s
31. 08. 2010 00.58
Oba sta mlogo sladka
Azgard
31. 08. 2010 00.46
wizeman: Če si diplomat, si predstavnik vlade, oziroma države v odnosih s tujino. Če si politik, si predstavnik (ozkih) interesov skupine ljudi, ki ji pripadaš. Pika. Majhna napaka si tule naredil, če si diplomat si predstavnik države in izključno države! NE VLADE! Diplomat je lahko drugače politično usmerjen kot vlada, saj to je vendar čar demokracije.
wizeman
31. 08. 2010 00.07
Diplomatsko bolj pomeni elegantno zaobiti bistvo... in pri tem nikogar oškodovati, še najmanj pa svoje....
kleopatra-1
31. 08. 2010 00.01
diplomacija je samo olepšana beseda za hinavščino in laži. Saj veste,kako rečejo: "ne povej mu direktno, bodi malo diplomatski"
Osvald
30. 08. 2010 23.51
Da diplomat ni politik ??? joj joj uboga glavčka samuel
mate08
30. 08. 2010 23.24
wizeman
30. 08. 2010 23.23
@ bdso1 30.08.2010, 22:34 0 V članku ni nobenega govora o tem, kdo je kriv za trenutno finančno stanje, ampak o tem, da Dimsi grize roko, ki ga hrani. Če si diplomat, si predstavnik vlade, oziroma države v odnosih s tujino. Če si politik, si predstavnik (ozkih) interesov skupine ljudi, ki ji pripadaš. Pika. Pravoverni, bodite prosim malo konstruktivni v svojih komentarjih.
bdso1
30. 08. 2010 22.34
A,zdaj je Rupel kriv,kam ste nas spravlji !? A,Žbogar ni politik in diplmat,no ja ,on je bolj politik ,ker o dilomaciji nima pojma!!! A,komplet VLADA pa si ne zasluži odpoved delovnega zarmerja,ker je zafurala celotno Slovenijo!!!??? Ne samo odpoved ,zreli so ,da sprobajo novi celici za pridržanje v Stožičah,raven pa še naj Jankovičččččča povabijo!!?? Pa to kar za dalj časa!!! Lp